2. el 3D yazıcı alınır mı?

isimsizadam

Larva
Üye
Merhabalar. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. 2. el olarak 3D yazıcı alınır mı mantıklı mıdır? Fiyatları incelediğimde neredeyse yarı yarıya fiyat avantajı olabiliyor. Fiyat konusu çok cazip görünse de 3D yazıcılar konusunda hiçbir bilgim yok. Bilgim olmadığı için riskli olup olmadığını merak ediyorum. 2. el 3D yazıcı alınır mı ve hangi modeller alınabilir? Bu konu hakkında daha öncesinden bir konu açıldıysa beni oraya da yönlendirebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

isimsizadam

Larva
Üye
Ayrıca AutoCAD programı kullanmasını biliyorum. Yani 3D modelleyebilirim. Mekanik işlere de elim yatkındır bir nebze. Yani elim tornavida tutabilir.

EnesTugra

Larva
Üye
Merhaba iyi akşamlar, Bende 3 ay önce kadar 2 el bir 3d yazıcı aldım. ELEGOO Neptune 4 pro normal fiyatı 14000 civarı adam uzerinde 4 kg filamentle beraber bana 6000 tl ye sattı extruder deki vidaları gevsek olması haricinde hiçbir sorun yoktu.
Siz alırken mümkünse elden teslim alabileceğiniz yerlerden teslim almaya çalışın eğer kargolanacaksa detayli bir test videosu çekmelerini isteyip güvenli ödeme seçeneği ile alırsanız bir sorun çıkmaz.

Yazıcı için bütçe ve beklentileriniz neler?
Renkli baskı olması gerekiyor mu?
Bunlara göre model önerisi yapabilirim.

isimsizadam

Larva
Üye
Bütçe beklentim ucuz olması :D. 2. elde 5000-7000 civarı bütçe ayırmak istiyorum. çok zorlarsam 10.000 üzerine çıkabilirim ama çıkmak istemiyorum, ki o fiyat seviyesine çıkmaya karar verirsem direkt sıfır ürün alırım. Renkli baskı olmasına gerek yok. Karıncalar için küçük aparatlar üreteceğim. Bazenküçük figürler falan da üretebilirim kendim için. Aklımdaki model Ender 3 v3.

Son düzenleme:

EnesTugra

Larva
Üye
3 ay önce elegoo neptune 4 pro ilanları max 7 -8 seviyesindeydi şu an fiyatları asiri artmış sorunsuz bir ender3 v3 bulursanız değerlendirebilirsiniz.

Mikrox

Pupa
Üye
Merhabalar. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. 2. el olarak 3D yazıcı alınır mı mantıklı mıdır? Fiyatları incelediğimde neredeyse yarı yarıya fiyat avantajı olabiliyor. Fiyat konusu çok cazip görünse de 3D yazıcılar konusunda hiçbir bilgim yok. Bilgim olmadığı için riskli olup olmadığını merak ediyorum. 2. el 3D yazıcı alınır mı ve hangi modeller alınabilir? Bu konu hakkında daha öncesinden bir konu açıldıysa beni oraya da yönlendirebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Önceden bu işlerle uğraşmış ve ikinci elin gazabını çekmiş biri olarak tavsiye vereceğim.
Öncelikle alacağınız makinede nozzle tıkanması olmamalı. Eğer satıcı "nozzle tıkanık" derse ve sadece o bölgede arıza varsa o iş kolay; çünkü nozzle değiştirip yola devam edebiliyorsunuz. Ama yatak ayarı ve eksen ayarı konuları, 3D yazıcı için kritik yerlerdir. Örneğin yatak ayarı çok çabuk bozulan, yani yatak ayarı tutmayan yazıcılar, yeni hobiciyseniz sizi bu işten soğutur. Çünkü yatak ayarı yaptıktan sonra iki baskı alır, bir daha ayar yaparsınız ve bunu her baskı sonrası tekrarlarsınız. Bu da bir süre sonra ciddi manada insanı sıkan bir şey (Deneyimle sabittir. 😀).
Diğer yandan, eksen ayarlarında sorun varsa da sıkıntı yaşarsınız. Örnek vereyim: Z eksenindeki motorun veya milin yamuk olması sizi ekstra masrafa sokar. Bir diğer eksen sorunu da iskelet profillerinin sağlamlığıdır. Aksi takdirde bazen öyle yazıcılar oluyor ki profilin dikdörtgen olması gerekirken evrimleşerek sanki üçgen biçimi almış gibi duruyor; yine bilirsiniz ki ayarını yapıp makineyi bu ayarda tutmak insanı zorluyor.
Bir başka şey de, yine yataktan gidersem, yatak rezistansının sağlamlığını kontrol edin. Örneğin yatağı 60 dereceye ayarladığınızda o ısıyı veremiyorsa yüksek ihtimalle rezistans sorunludur; bu da yine ekstra masraf demektir. Yataktan devam edersem, yatakta çizik olup olmadığına dikkat edin. Aşırı derecede sorun yaratmaz ama yatakta göçme veya kötü çizikler varsa baskıda ayarı bozar ve o alan yapışamazsa baskınız yataktan atar. Bu da istemediğimiz bir durum. Ufak tefek ince çizikler veya baskı yanıkları (çok derin olmamak şartıyla) aşırı sorun yaratmaz; yine de yatak, düzeltilebilecek en kolay aksamdır.
Bahsedeceğim diğer şey de anakart olabilir. Bazen X bir marka yazıcının iki farklı anakart modelli versiyonu olabiliyor. Elinizden geldiğince yeni dönem kartlardan almaya bakın. Çizim konusunda yeteneğiniz varsa sorun yaşamazsınız. Dilimleme programı önerirsem Ultimaker Cura güzeldir. Çizim olarak ise ben SolidWorks kullanıyordum.
Marka-model olarak ikinci el piyasası kaç lira oldu bilmiyorum ama alırsanız, açık kasa yazıcı yerine bütçeye uyarsa kapalı kasa alın. Bu sayede sallanmanın da bir nebze önüne geçersiniz. Veya açık kasa alınacaksa da güçlendirilmiş şase gibi bir yapısı varsa alınabilir; tabii Türkiye'de pek takan yok ama...
Neyse, model önerisi olarak Creality Ender serileri bütçeye uygun gidebilir. Anycubic Kobra 2 alınabilir ama ikinci el piyasası nedir bilmiyorum. Yine Ender 3 Max Neo olabilir.
Ayrıca kesinlikle ama kesinlikle demonte gönderilecekse kurulum için bilginiz olmalı. Aksi takdirde benim gibi Tevo Tarantula'yı 2 ayda toplayabilirsiniz. Yine de ben şimdi yeniden başlasam Creality Ender 3 V3 KE bakabilirdim.