1 aydır yumurtlamayan messorlar.

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye
İkisi de canlı, yine aynı sistem kapatıp bekliyorum

Sağdaki tüp biraz pis, transfer önerir misiniz
Bu şekilde uygun sıcaklıkta ki bi odaya koy bekle hocam. Transfer gerektirecek bı kirlilik yok tüplerde sorun olmaz. Ama yerinde olsam giriş kısmında ki pamuğu daha da ileri iterdim. O arada ki boşluk başlangıç için epeyce fazla. Belki bu durumda strese sokabilir kraliçeyi.
Ek olarak şunu söyleyeyim istersen 1 hafta sonra falan hâlâ yumurta vermezse ufak bı şekerli su beslemesi yapabilirsin. Yine bu konu altına 1 hafta sonra durum bilgisi yaz hatta beni de etiketle ona göre bi yol çizelim.

bengo

Pupa
Üye
Bu şekilde uygun sıcaklıkta ki bi odaya koy bekle hocam. Transfer gerektirecek bı kirlilik yok tüplerde sorun olmaz. Ama yerinde olsam giriş kısmında ki pamuğu daha da ileri iterdim. O arada ki boşluk başlangıç için epeyce fazla. Belki bu durumda strese sokabilir kraliçeyi.
Ek olarak şunu söyleyeyim istersen 1 hafta sonra falan hâlâ yumurta vermezse ufak bı şekerli su beslemesi yapabilirsin. Yine bu konu altına 1 hafta sonra durum bilgisi yaz hatta beni de etiketle ona göre bi yol çizelim.
Tamamdır. Boşluk ile alakalı konuşmanız iyi oldu, bilmediğim birşey öğrendim

Umarım oldu

Ekli dosyalar

• 17685124094682550311928190170285.jpg
    17685124094682550311928190170285.jpg
    29.4 KB · Görüntüleme: 8

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye

Umarım oldu
Evet,olmuş bu şekilde.
Normalde kraliçe doğada kendi yuvasını kazarken bundan daha da dar alan kazıp yaşıyor. Eğer bi gün kraliçe yuva kazarken denk gelirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

bengo

Pupa
Üye
Evet,olmuş bu şekilde.
Normalde kraliçe doğada kendi yuvasını kazarken bundan daha da dar alan kazıp yaşıyor. Eğer bi gün kraliçe yuva kazarken denk gelirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
@waynhen hala yumurta yok . Ballı şekerli su karışımı ekledim bir pamuk yardımıyla

CLYENSE

Nanitik
Üye
@waynhen hala yumurta yok . Ballı şekerli su karışımı ekledim bir pamuk yardımıyla
Biyolojik zamanlama açısından şu anın yumurtlama için pek uygun olmadığını düşünüyorum. Kendi gözlemlerimden örnek vermem gerekirse; elimdeki 6 adet Messor kraliçesinden sadece 2’si diyapoz (kış uykusu) sırasında yumurtladı, diğerleri ise hâlâ derin bir uykuda.

İlkbahar aylarına yaklaştığımızda, yani şubat sonu veya mart başı gibi asıl yumurtaları görmeye başlayabilirsiniz. Bu dönemde erken yumurtlayan kraliçeler ise genellikle larvaları geliştirmekten kaçınır ve enerjilerini korumak adına besin tasarrufu yapmaya çalışırlar.

Şekerli su takviyesini yaptıktan sonra koloninizi oda sıcaklığında, karanlık ve sarsıntıdan uzak bir yere koymanızdır. Ara sıra, fazla sarsmamaya özen göstererek kontrollerinizi yapabilirsiniz. Şimdiden hepinize iyi şanslar dilerim!

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye
Tamamdır hocam iyi yapmışsın. Ballı ve şekerli su direkt olarak yumurtlamayı etkilemiyor ama enerjisi için iyi olacaktır diye düşünüyorum.
Sıcaklık bence 25-27° arası sabit olursa daha iyi olur. Benim karıncalarım 24° üstüne çıkmayınca yumurtlamadı ve olan yumurtaları da geliştirmedi. Yani 24-25° altı biraz sıkıntı oluyor diye gözlemledim ben. Ama kesinlikle sıcaklık 27-28°'i geçmesin karınca fazla sıcaktan gidebilir😄😄
Bu şekilde yap bakalım ve @ants123 arkadaşımın dediği gibi rahatsız etmeyip beklemeye devam et.
Yarın şekerli suyu aldıktan sonra bence 2 hafta boyunca hiç ama hiç bakma ve hiç titreşim yapma.

Yumurtlama işi hiç belli olmuyor maalesef. Çok daha uzun bir sürede bekleyebilirsin veya yarında yumurtlayabilir.

ants123

Pupa
Üye
Tam anlamıyla beslenmeye de henüz ihtiyacı yok zaten. Şuan tek ihtiyacı olan karanlık ortam ve rahatsız edilmemek. Şekerli suyu iyi yapmışsınız diyapozdan çıktı sonuç olarak. Sıcaklığı da tam idealde tutmaya gerek yok diye düşünüyorum. Ben karıncalarımın bulunduğu ortamı hiç ölçmedim bile ancak yumurta da verdi şuanda da gayet iyi ilerliyorlar. Sıcaklık tabi ki çok önemli ama 2-3 derecelik ranj aralığı tutturmaya çalışmak bana mantıklı gelmiyor. Doğada yumurtlamaları için 25-27 dereceyi beklemiyorlar sonuçta, bugün 22 derece yarın 17 olabilir.

bengo

Pupa
Üye

Umarım oldu
Üstteki yumurtladı. Diğeri, gördüğünüz üzere pamuk vs. bayağı dağıtmış. göremediysem bilemem, ama üsttekinde bariz yumurrtayı ağızı ile taşıyordu

ants123

Pupa
Üye
Üstteki yumurtladı. Diğeri, gördüğünüz üzere pamuk vs. bayağı dağıtmış. göremediysem bilemem, ama üsttekinde bariz yumurrtayı ağızı ile taşıyordu
Tek kraliçe için giriş kısmındaki pamuğu dağıtma davranışı kaçma refleksi. İki kraliçemde de aynı durumu gördüm. Bir sorun olmaz, ortama alıştıktan sonra yumurta verir. Ancak ilk işçiler çıktıktan sonra pamuğu çekiştiriyorlarsa durum farklı. Doğada da kraliçe uçuştan sonra yuva girişini tıkar, ilk işçiler girişi tekrar açar ve besin arayışına çıkar. İşçilerin bunu yapmasının sebebi de besin arayışıdır. Bir başka deyişle aç olduklarını söylüyor olacaklar yani. İşçileri çıktıktan sonra pamuğu çekiştirmeye başladıklarında besleme yapabilirsiniz. Bunu beklemeden de besleyebilirsiniz ancak ilk işçiyi gördükten sonra birkaç gün içinde beslemeniz gerekli.