- Katılım
- 22 Haz 2022
- Mesajlar
- 11
- Tepkime puanı
- 1
Plastik ve cam gibi pürüzsüz yüzeylere tırmanamazlar, fakat elinizin üzerinde tırmanabilir ve ters durabilirler. Bu zaten "tırmanamaz" denilen böceklerde böyledir. Birkaç istisna dışında Blaberidae familyasındaki tüm hamam böcekleri gibi ovoviviparlardır, "canlı" doğum yaparlar. Üretimi Shelfordella latelaris (bizde tartara diye geçer) ve Blaptica dubia gibi türlerden daha zordur ve biraz uzun sürer. Yamyamlık diğer türlere kıyasla daha fazla görülebiliyor. Bunu minimuma indirmek için ufak nimflerin saklanabilmesi için yataklık kullanılması tavsiye edilir. Saklanmaları için de bir şeyler kullanılabilir. Yamyamlık özellikle yeterince protein sağlanmadığında daha da fazla olacaktır, o nedenle bu türe bolca proteini yüksek besinler verilmesi tercih edilir. Zaten kendilerine ne zaman kedi maması versem yanında verdiğim sebze-meyveden ziyade kedi mamasıyla ilgileniyorlar. Erginlerin kanatlarında diğerleri tarafından kemirildiği için deformasyonlar çok sıkça görülür. Muhtemelen özellikle yataklık kullandığım için ben koku sorunu yaşamadım, yataklıksız bakılırsa ne kadar kokar bilemiyorum ama iyi havalandırılırsa aşırı kokacağını sanmıyorum. Kimi kaynaklar nemli bakılmasını, kimi kaynaklar ise çok kuru bir şekilde bakılmasını söylüyor. Nemli bakılmasının yamyamlığı ve kanat kemirilmesini azalttığı yazar kaynaklarda. Fakat nemle de sıkça küf sorunuyla karşılaşılıyor. O nedenle bazı kaynaklar kuru bakılsın diyor. Ben ilkinin daha önemli olduğunu düşündüğüm için olabildiğince nemli bakıyorum, verdiğim yemeklerin miktarına dikkat ediyorum. Eğer nemli veya kuru bakılmasının farklı argümanları varsa bilemiyorum.genel bakım ve özellikleri sebze ağırlıklımı koku yapar mı? tırmanma yeteneği var mı? kapsül mü, canlı doğum mu yapıyor?
protein oranı nedir canlılara çok verildiğinde sıkıntı yaratır mı? üretim süreci nasıldır?
Hocam kusura bakmayın sadece okuduğum bir bilgiyi soracaktım. Protein eksikliğinde yamyamlık yaptığını biliyorum ama gerektiğinden fazla protein verildiğinde de bu davranışı sergilediklerini okumuştum bir yerde. Aynı şekilde dubia ve tartarada da fazla proteinde kanibalizm sergiledikleri yazıyordu. Ne kadar doğrudur acaba?Plastik ve cam gibi pürüzsüz yüzeylere tırmanamazlar, fakat elinizin üzerinde tırmanabilir ve ters durabilirler. Bu zaten "tırmanamaz" denilen böceklerde böyledir. Birkaç istisna dışında Blaberidae familyasındaki tüm hamam böcekleri gibi ovoviviparlardır, "canlı" doğum yaparlar. Üretimi Shelfordella latelaris (bizde tartara diye geçer) ve Blaptica dubia gibi türlerden daha zordur ve biraz uzun sürer. Yamyamlık diğer türlere kıyasla daha fazla görülebiliyor. Bunu minimuma indirmek için ufak nimflerin saklanabilmesi için yataklık kullanılması tavsiye edilir. Saklanmaları için de bir şeyler kullanılabilir. Yamyamlık özellikle yeterince protein sağlanmadığında daha da fazla olacaktır, o nedenle bu türe bolca proteini yüksek besinler verilmesi tercih edilir. Zaten kendilerine ne zaman kedi maması versem yanında verdiğim sebze-meyveden ziyade kedi mamasıyla ilgileniyorlar. Erginlerin kanatlarında diğerleri tarafından kemirildiği için deformasyonlar çok sıkça görülür. Muhtemelen özellikle yataklık kullandığım için ben koku sorunu yaşamadım, yataklıksız bakılırsa ne kadar kokar bilemiyorum ama iyi havalandırılırsa aşırı kokacağını sanmıyorum. Kimi kaynaklar nemli bakılmasını, kimi kaynaklar ise çok kuru bir şekilde bakılmasını söylüyor. Nemli bakılmasının yamyamlığı ve kanat kemirilmesini azalttığı yazar kaynaklarda. Fakat nemle de sıkça küf sorunuyla karşılaşılıyor. O nedenle bazı kaynaklar kuru bakılsın diyor. Ben ilkinin daha önemli olduğunu düşündüğüm için olabildiğince nemli bakıyorum, verdiğim yemeklerin miktarına dikkat ediyorum. Eğer nemli veya kuru bakılmasının farklı argümanları varsa bilemiyorum.
Besin değerlerini aşırı bilmiyorum, eğer hakkında bir araştırma yapılmışsa internette kolayca bulunabilir zaten. Dubialardan daha büyük ve etliler. Yem olarak verildiği canlıyı ısırma ihtimalinin olduğunu okumuştum, o nedenle kafası ezilip verilebilir.
Onu ben de okudum, evet. Emin değilim. Belki de bir anda çok fazla proteinin verilip bir süre proteinin kesildiği olaylarda yamyamlık daha da artıyordur. Tam bir bilgim yok.Hocam kusura bakmayın sadece okuduğum bir bilgiyi soracaktım. Protein eksikliğinde yamyamlık yaptığını biliyorum ama gerektiğinden fazla protein verildiğinde de bu davranışı sergilediklerini okumuştum bir yerde. Aynı şekilde dubia ve tartarada da fazla proteinde kanibalizm sergiledikleri yazıyordu. Ne kadar doğrudur acaba?
Bu çok geniş çaplı bir mantık. Bunu karınca için de söyleyebilirsin o halde ya da ismini bilmediğimiz herhangi bir canlı içinde.Proteine bu kadar fazla ihtiyaç duyan bir böcek protein bağımlılığı gibi bir şey yaşadığı için kendi yanındakileri yiyor olabilir mi(bir ihtimal)? Sigara içen biri nikotinden dolayı daha fazlasını içmek istiyor çünkü beyin nikotine bağlı hale geliyor artık,bundan yola çıkarak bu tür için proteinin bir bağımlılık yapıp kendi türündeki böcekleri de yemeye başlıyor olabilir belki(?)
Ben bu tür için düşünmüştüm hani belki proteine karşı herhangi farklı bir tepkileri vardır diye. Karıncalarda da aslında karınca yeme durumu var. Fakat yüksek proteinli bir yemin karıncalarda mesela protein zehirlenmesine yol açtığı bilgisi var. Yapılan bir araştırmada yoldan geçerken ezilen çekirgeleri,yine çekirgelerin gelip kemirdiği gözlemlenmiş. Kanibalizm olayı aslında bir çok canlı da var yani. Geniş çaplı bir araştırma çok güzel olurdu. Hatta yanılmıyorsam sırf bu konu için yazılan bir kitap vardı,fakat ismini şuanda hatırlamıyorum. T-rex gibi bir dinazorda bile bu olayın görüldüğü söyleniyor fakat çok eski çağlardan beri olduğu için bilgiler kesin ve tam değilBu çok geniş çaplı bir mantık. Bunu karınca için de söyleyebilirsin o halde ya da ismini bilmediğimiz herhangi bir canlı içinde.