İdeal akvaryum boyutu:
Caridina karidesler için ideal olarak 30-80lt de bakılması uygundur. Peki neden?
Caridina karidesler; özellikle Taiwan bee, TaiTibee, Tibee gibi mutasyon türler su parametrelerine karşı oldukça hassastırlar ve su değerlerindeki ani değişimler doğrudan ölüme sebep verebilir. Bu nedenle su değişimi esnasında ya da oluşan atıklar nedeni ile su parametrelerinin ani bir değişim göstermemesi için minimum 30 litre, zaten oldukça küçük canlılar oldukları için ise rahat gözlem ve tank boyutu arttıkça kullanacağınız aktif toprak ve su katkılarının miktarının artmasından dolayı maliyette oldukça artacağı için en fazla 80 litre akvaryumlar benim için ideal ölçüdür.
Filtre Seçimi:
Filtrasyon sistemi Caridina türleri gibi su değerlerine oldukça hassas canlılar için elzemdir. Fakat filtre seçimi yaparken suda çok fazla akıntı yaratıp karidesleri savurmamasına ve hareketlerini zorlaştırmamasına dikkat edilmelidir. Şelale ya da dış filtre tercih edilecekse anaç ve özellikle yavru
karidesleri çekmemesi için filtrenin emiş borusu mutlaka bir elyaf ya da kadın çorabı kullanılarak kapatılmalıdır.
Sadece Caridina değil Neocaridina türleri için de en ideal filtre seçeneği pipo filtrelerdir. Peki neden?
1) Pipo filtre süngerinde oluşan mikroorganizmalar karidesler için her an tüketebileceği bir besin kaynağıdır.
2) Diğer filtre türlerine göre yarattığı akım oldukça düşüktür.
3) Pipo filtre süngerleri yeni doğmuş yavrulara ve kabuk değiştirmek üzere olan karidesler için saklanma alanı işlevi görerek stresi azaltır.
İdeal Su Parametreleri Nedir?
Sıcaklık: 18-24C°
pH: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 5,5-6,2 ; Tiger Grubu 6-7
TDS: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 100-150 ppm ; Tiger Grubu 150-200 ppm
GH: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 4-5 ; Tiger Grubu 6-7
KH: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 0-1 ; Tiger Grubu 2-3
Peki bu değerleri nasıl sağlarız?
Sıcaklık: Caridina türleri su sıcaklığına karşı neocardinalara göre oldukça hassastır. Su değerleri 18 derece altına düştüğü zaman üreme durma noktasına gelir ve eğer kışlatma yapma gibi bir amacınız yoksa tavsiye edilmez ve eğer kışın oda sıcaklığı bu derecelerin altına düşüyorsa mutlaka bir ısıtıcı kullanılmalıdır. Kışlatma işleminin ne olduğu ve nasıl yapıldığından bu konuda bahsettim.
https://karincaciftligim.com/threads/karideslerde-kislatma.21655/
Aynı şekilde yazın su sıcaklığı 24 derecenin üzerine çıktığı zaman ise üreme de azalma, yavruları yaşatamama, ani anaç karides ölümleri ile karşılaşabilirsiniz bu nedenle yazın su sıcaklığınız bu değerin üzerine çıkarsa mutlaka termostatlı bir soğutucu fan edinmelisiniz. Buz ya da soğuk su eklemesi ani değişime sebep olacağı için canlı kayıpları yaşayabilirsiniz tavsiye etmem.
PH: pH kullandığımız suyun içerisindeki çözünmüş hidrojen iyonu derişimine bağlı olarak asitlik ya da bazlık derecesini ifade eder. Caridina karideslerdeki en önemli ve hassas su parametrelerinden biridir. Uygun olmayan pH aralıklarında canlı ölümleri ve üremenin durması kaçınılmazdır. Bu yüzden pH dereceniz mutlaka uygun ve stabil olmalıdır. Bu uygun değer ve stabiliteyi sağlamak için mutlaka akvaryum tabanında Benibachi, Ada Amazonia, Dennerle Shrimp King, Tropica gibi markalara ait bir aktif toprak kullanmanız gerekir. Aktif toprak ömrü markadan markaya değişse de ortalama 18-24 aylık bir ömürleri vardır. Bu süre sonunda ömrü biten aktif toprağınız artık pH'ı uygun değerlere düşüremeyecek yani işlevini yapamayacaktır. Toprağınızın ömrünün bitip bitmediğini kontrol etmek için bir pH ölçer ya da test kiti edinmeli, toprak ömrü bittiğini fark ettiğinizde ivedilikle aktif toprak değişimi yapmalısınız. Ne kadar aktif toprak kullanmanız gerektiği markadan markaya değişkenlik gösterdiği için ölçek genelde paketlerin arkasında yazar ancak eğer yazmıyorsa ve bulamadıysanız her 10lt akvaryum suyuna 1 litre aktif toprak ölçüsünde kullanabilirsiniz.
TDS/GH/KH: Öncelikle bu kavramların ne olduğunu anlamak gerekir.
TDS: su içerisinde çözünmüş toplam madde miktarı
GH: suda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonu derişimidir, suyun sertliğini ifade eder.
KH: Sudaki karbonat ve bikarbonat iyon derişimidir. pH değişimine karşı direnci ifade eder yani KH ne kadar yüksekse suyun pH'ını düşürmek o kadar zor olur o nedenle Caridina gibi asidik su seven canlılarda 0'a yakın olmalıdır.
Bu kavramların ne olduğunu ifade ettikten sonra sıra bu değerleri istediğimiz düzeye nasıl getireceğimize geliyor. Bu değerleri yakalamak için paketli içme suyu ya da çeşme suyu kullanmak neredeyse olanaksızdır çünkü hemen hemen bütün su markalarının ve Çeşme sularının GH ve KH oranı oldukça yüksektir, biz kullanacağımız suyu istediğimiz değerlere yükseltebilir ancak istediğimiz değere kolay kolay düşüremeyiz. Su değerlerini istediğimiz değerlere yükseltmek için RO (ters osmoz) su ve GH+ mineral katkıları kullanılır.
RO'su içerisinde neredeyse 0'a yakın denilebilecek bir oranda çözünmüş madde içerdiği için TDS/GH/KH değerleri sıfıra yakındır. Bu sıfır değerlikli olan suya yavaş yavaş elimizdeki GH+ mineralinden ekleyip, her eklemeden sonra düzenli ölçüm yaparak suyumuzu istenen GH değerine getiririz. Elimizdeki su istediğimiz GH değerine ulaşınca en son bir TDS ölçümü yapıp, bundan sonraki bütün su değişimlerinde GH değil en son elde ettiğimiz TDS değerini ölçerek su değişimi yapabiliriz. TDS miktarı sudaki çözünmüş madde miktarı olduğu için ve elimizdeki GH+ minerali farklı bir markaya geçmediğimiz sürece aynı içerikte olacağından her zaman son bulduğumuz TDS değeri ilk kurulumdaki GH değerine hemen hemen denk olacaktır (bu değer markadan markaya değişebilmekte beraber hemen hemen 150ppm, GH 5'e denk gelecektir). KH için hem kullandığımız RO suda zaten düşük bir oranda olduğu için hemde kullanılan aktif toprağın KH'ı tamponlayarak 0-1 arasında tutmaya yardımcı olması nedeni ile ekstra bir ölçüme ihtiyaç yoktur. Kullanacağımız suyun hazırlanışı en kısa olarak bu şekilde bu işlem için gerekli malzemeler;
-Osmoz arıtma sistemi (RO su eldesi için)
-Gh+ mineral (RO suyu istediğimiz değerlere getirmek için)
-GH test kiti (ilk seferde GH değerinin kaç ppm'e tekabül ettiğini test edebilmek için)
-TDS ölçer (istediğimiz GH değerinin kaç ppm'e denk olduğunu görmek ve bundan sonraki tüm su değişimlerinde suyumuzu o değere getirebilmek için)

Tank Dekorasyonu ve Kullanılabilecek Bitkiler:
Caridina türleri soy stabilitesi için düzenli olarak her yavrulamada seleksiyon isteyen türlerdir. Bunun için hangi canlıların ayrılması gerektiğini gözlemlemek ve gerektiğinde ayırmak için rahat şekilde yakalayabilmek için çok yoğun bitkili tasarımları tavsiye etmem bunun yerine 1-2 Moss türü, fern türleri, bucephalandra ve Anubias gibi gerektiğinde kolayca yerini değiştirebileceğiniz kuma ekilmeyen bitkiler ile kurulmuş sade bir akvaryum işlevsel olarak çok daha uygun olacaktır.
*Gübreleme ve CO2 verilmesi su değerlerine hassas karideslerde ani ve toplu ölümlere sebep olabileceği için yüksek bakım ihtiyacı duyan bitkiler kullanılmamalıdır.
*Kaya ve taşlar suyun sertliğini arttırıp GH,KH ve TDS'de yükselmeye sebep olacağı için kullanılması tavsiye edilmez bucephalandra, fern ve Anubias gibi rizomlu bitkilerin kayalar yerine kök ve tellere tutturulması daha doğru olacaktır.
Beslenme:
Karidesler siz gözle görmeseniz bile akvaryumda oluşan mikroorganizmalar ve algler ile beslenirler. Akvaryumunuzda catappa yaprağı ve kızılagaç kozalağı da varsa zaten karideslerin akvaryum içinde yiyeceği pek çok besin kaynağı var demektir. Bu yüzden karideslere çok sık besleme yapılmasına gerek yoktur 2 günde bir, küçük bir parça yem yeterli olacaktır. Karideslere sadece bitkisel yem vermek karideslerde protein eksikliğine sebep olur, sadece proteinli yem vermek ise aşırı sık kabuk değişimine sebep olur ve başta beyaz ölüm halkası denen hastalık olmak üzere pek çok hastalığa sebep olur ve karides ölümleri yaşanır. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme için en azından 1 adet proteinli ve 1 adet bitkisel yem edinmek gerekir, ayrıca yavru karidesler için toz baby yem de kullanmak gelişimi hızlandırır ve hayatta kalan yavru sayısının artmasını sağlar. Bu alacağınız yemler mutlaka karideslere özel üretilen yemler olmalıdır çünkü karidesler normal balık yemlerini tüketseler bile içeriğindeki bazı tuz ve hayvansal yağlar nedeni ile tam olarak sindiremezler. Karideslere özel yem üreten bazı firmaların bana göre tercih sırası ile şu şekildedir;
CSF, Glasgarten, Dennerlee, ShrimpsForever
İlk 3'ü yurt dışından ithal gelen yemler olduğu için ne kadar kaliteli bile olsalar fiyatları da o kadar pahalı. ShrimpsForever ise Türkiyede üretim yapan bir firma olduğu icin fiyatları nispeten daha uygun.



Hazır yemler dışında karideslere üzerinde tarımsal ilaç bulunmadığına eminseniz 5dk haşlayarak taze sebze ve yapraklardan da verebilirsiniz. Kullanılabilecek bazı sebze ve yapraklar şunlardır;
-Dut Yaprağı
-Isırgan otu
-Ispanak
-Karahindiba
-Kapya Biber
-Kereviz Sapı
-havuç
*Salatalık ve kabakta verilebilir ama suya çok çabuk karıştığı için su değerlerini hızlıca bozabilir onun için tavsiye etmiyorum.
Kullanılabilecek Diğer Malzemeler:
Kullanılmazsa sorun olmayacak ama kullanılırsa faydasını göreceğiniz bazı malzemeler vardır;
Catappa yaprağı: Antibakteriyel özelliği sayesinde suya karışabilecek zararlı organizma ve kimyasalların azda olsa etkisini azaltır, canlıların üreme iç güdülerini teşvik ettirir, karidesler için devamlı bir besin kaynağıdır özellikle yetişkin karideslerden yem yeme fırsatı bulamayan yavru karidesler için önemli bir besin kaynağıdır. 50lt'ye 1 adet yaprak tavsiye edilir Ayda 1 ya da bittikçe yenisi ile değiştirilmesi iyi olur.
Kızılağaç Kozalağı: Suya doğal humik asit salınımı yapar ve pH değerini düşürerek pH'ı sabit tutmayı kolaylaştırır, üremeyi tetikleyici etkisi vardır. 50 Litreye 3-5 adet kozalak önerilir zamanla eriyip akvaryumda kaybolur bittikçe yenisi eklenebilir. Fazla eklenmesi halinde pH'ta ani dalgalanma yaratıp canlılar için sorun yaratabilir.
Kabuk Tarçın (Seylon): Suyun pH'ını Catappa ve Kızılağaç Kozalağı kadar olmasa da düşürür. Antibakteriyel özelliği sayesinde mantarlaşmayı önler. Karides için doğal bir saklanma alanı ve devamlı besin kaynağı oluşturur. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte, bazı hobici gözlemlerine göre üremeyi destekleyici olduğu düşünülüyor. 50 litreye 1 kabuk ölçüsünde kullanabilirsiniz. Tarçın kabuğu kullanırken asıl dikkat edilmesi gereken menşei ülke seylon olan doğal aktarlarda satılan tarçınları kullanmaktır. Marketlerde satılan çoğunluğu Endonezya menşeili tarçınlar karidesler hatta insanlar için dahi toksik denilebilecek maddeler içerdikleri için canlı kayıpları yaşatabilir.



Adım Adım Akvaryum Kurulumu:
1. Akvaryumu doğrudan güneş görmeyen uygun bir yere altına strafor ya da akvaryum matı koyarak yerleştirin
2. Elinizde varsa tabana 1'er çay kaşığı mirenekuton ve baby yem ekleyin (elinizde yoksa zorunlu değil bu aşamayı atlayabilirsiniz)
3. Aktif toprağı paketten çıkarın ve yıkamadan akvaryuma dökün. (aktif toprak yıkanırsa yapısı bozulur ve pH düşürücü özelliğini büyük ölçüde kaybeder)
4. Filtre, ısıtıcı ve kullanılacak kök vs… dekor malzemelerinin yerlerini ayarlayın. Toprağa bitki ekimi yapacaksanız onları dikin.
5. Osmoz arıtmadan elde edeceğiniz RO suyun ilk TDS ve GH ölçümlerini yapın.
6. Kullandığınız GH+ mineral katkısından GH değeri 4-5 aralığına gelene kadar yavaş yavaş ekleme yapın her eklemeden sonra GH testi ile kontrol edin.
7. GH değeriniz 4-5 aralığına geldiği zaman son kez tds ölçümü yapın. Burada gördüğünüz TDS değeri her su değişiminde ayarlayacağınız değer olacak bu şekilde her seferinde GH ölçümü yapmak zorunda kalmayacaksınız.
8. Su değerleri istenilen seviyelere geldiyse aktif toprağın üzerine bir tabak ya da poşet koyarak suyu koyduğunuz malzemenin üzerine dökülecek şekilde yavaş yavaş ekleyin (bu aşamada suyu yavaş eklemek önemli aksi takdirde aktif toprak taneleri parçalanıp suyunuzu iyice bulandırabilir.)
9. Moss ve bitkilerin yerini belirleyip yerleştirin. (Eğer kuma ekilmesi gereken bitki varsa 5-10cm su yüksekliği olacak şekilde su doldurduktan sonra ekim yapın bu sayede daha kolay şekilde ekim yapabilirsiniz. Tüm bitki ekimleri bitince suyun tamamını doldurun.)
10. Bakteri kültürü eklemesi yapıp filtre ve ısıtıcıyı aktif hale getirin.
11. Aktif topraklar ilk kullanımda çok yoğun amonyak salınımı yaparlar bu yüzden
-İlk kurulumda bakteri kültürü eklemek salınan amonyağın hızla nitrata dönüştürülmesi için faydalıdır.
-Kurulumdan sonra ilk 10 gün ışık açılırsa algler hızla çoğalabilir bu aslında ilerleyen süreçte karideslere doğal besin olması açısından faydalıdır ancak görüntü kirliliği yapar.
-ilk 2 hafta 3 günde bir, sonraki 2 hafta ise haftalık %20-30 oranında su değimi yapın.
12. 2. Haftadan sonra döngünün daha hızlı oluşması için bir miktar ramshorn salyangozu eklemesi isteğe bağlı yapılabilir.
13. 4 haftalık süreç su değişimleri ile atlatıldıktan sonra tek seferlik amonyok (NH3) testi yapın eğer gösterilen değer sıfır ise bakteriyel döngü oluşmuş demektir. 3 gün üst üste GH ve pH ölçümü yapın eğer değerlerde bir oynama görmüyor ve aktif toprak işini yapıyorsa artık akvaryum canlı eklenmeye hazır hale gelmiş demektir.
14. Canlıları damlama yöntemi ile aşılayarak akvaryuma ekleyin. İlk gün akvaryum ışığını açmayın tamamen karanlık tutun, yemleme yapmayın.
15. Akvaryum kurulumu artık tamamlanmış durumda artık rutin su değişimleri ve yemlemeler ile normal düzene geçebilirsiniz.
Caridina karidesler için ideal olarak 30-80lt de bakılması uygundur. Peki neden?
Caridina karidesler; özellikle Taiwan bee, TaiTibee, Tibee gibi mutasyon türler su parametrelerine karşı oldukça hassastırlar ve su değerlerindeki ani değişimler doğrudan ölüme sebep verebilir. Bu nedenle su değişimi esnasında ya da oluşan atıklar nedeni ile su parametrelerinin ani bir değişim göstermemesi için minimum 30 litre, zaten oldukça küçük canlılar oldukları için ise rahat gözlem ve tank boyutu arttıkça kullanacağınız aktif toprak ve su katkılarının miktarının artmasından dolayı maliyette oldukça artacağı için en fazla 80 litre akvaryumlar benim için ideal ölçüdür.
Filtre Seçimi:
Filtrasyon sistemi Caridina türleri gibi su değerlerine oldukça hassas canlılar için elzemdir. Fakat filtre seçimi yaparken suda çok fazla akıntı yaratıp karidesleri savurmamasına ve hareketlerini zorlaştırmamasına dikkat edilmelidir. Şelale ya da dış filtre tercih edilecekse anaç ve özellikle yavru
karidesleri çekmemesi için filtrenin emiş borusu mutlaka bir elyaf ya da kadın çorabı kullanılarak kapatılmalıdır.
Sadece Caridina değil Neocaridina türleri için de en ideal filtre seçeneği pipo filtrelerdir. Peki neden?
1) Pipo filtre süngerinde oluşan mikroorganizmalar karidesler için her an tüketebileceği bir besin kaynağıdır.
2) Diğer filtre türlerine göre yarattığı akım oldukça düşüktür.
3) Pipo filtre süngerleri yeni doğmuş yavrulara ve kabuk değiştirmek üzere olan karidesler için saklanma alanı işlevi görerek stresi azaltır.
İdeal Su Parametreleri Nedir?
Sıcaklık: 18-24C°
pH: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 5,5-6,2 ; Tiger Grubu 6-7
TDS: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 100-150 ppm ; Tiger Grubu 150-200 ppm
GH: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 4-5 ; Tiger Grubu 6-7
KH: Bee Grubu/Tibee/TaiTibee 0-1 ; Tiger Grubu 2-3
Peki bu değerleri nasıl sağlarız?
Sıcaklık: Caridina türleri su sıcaklığına karşı neocardinalara göre oldukça hassastır. Su değerleri 18 derece altına düştüğü zaman üreme durma noktasına gelir ve eğer kışlatma yapma gibi bir amacınız yoksa tavsiye edilmez ve eğer kışın oda sıcaklığı bu derecelerin altına düşüyorsa mutlaka bir ısıtıcı kullanılmalıdır. Kışlatma işleminin ne olduğu ve nasıl yapıldığından bu konuda bahsettim.
https://karincaciftligim.com/threads/karideslerde-kislatma.21655/
Aynı şekilde yazın su sıcaklığı 24 derecenin üzerine çıktığı zaman ise üreme de azalma, yavruları yaşatamama, ani anaç karides ölümleri ile karşılaşabilirsiniz bu nedenle yazın su sıcaklığınız bu değerin üzerine çıkarsa mutlaka termostatlı bir soğutucu fan edinmelisiniz. Buz ya da soğuk su eklemesi ani değişime sebep olacağı için canlı kayıpları yaşayabilirsiniz tavsiye etmem.
PH: pH kullandığımız suyun içerisindeki çözünmüş hidrojen iyonu derişimine bağlı olarak asitlik ya da bazlık derecesini ifade eder. Caridina karideslerdeki en önemli ve hassas su parametrelerinden biridir. Uygun olmayan pH aralıklarında canlı ölümleri ve üremenin durması kaçınılmazdır. Bu yüzden pH dereceniz mutlaka uygun ve stabil olmalıdır. Bu uygun değer ve stabiliteyi sağlamak için mutlaka akvaryum tabanında Benibachi, Ada Amazonia, Dennerle Shrimp King, Tropica gibi markalara ait bir aktif toprak kullanmanız gerekir. Aktif toprak ömrü markadan markaya değişse de ortalama 18-24 aylık bir ömürleri vardır. Bu süre sonunda ömrü biten aktif toprağınız artık pH'ı uygun değerlere düşüremeyecek yani işlevini yapamayacaktır. Toprağınızın ömrünün bitip bitmediğini kontrol etmek için bir pH ölçer ya da test kiti edinmeli, toprak ömrü bittiğini fark ettiğinizde ivedilikle aktif toprak değişimi yapmalısınız. Ne kadar aktif toprak kullanmanız gerektiği markadan markaya değişkenlik gösterdiği için ölçek genelde paketlerin arkasında yazar ancak eğer yazmıyorsa ve bulamadıysanız her 10lt akvaryum suyuna 1 litre aktif toprak ölçüsünde kullanabilirsiniz.
TDS/GH/KH: Öncelikle bu kavramların ne olduğunu anlamak gerekir.
TDS: su içerisinde çözünmüş toplam madde miktarı
GH: suda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonu derişimidir, suyun sertliğini ifade eder.
KH: Sudaki karbonat ve bikarbonat iyon derişimidir. pH değişimine karşı direnci ifade eder yani KH ne kadar yüksekse suyun pH'ını düşürmek o kadar zor olur o nedenle Caridina gibi asidik su seven canlılarda 0'a yakın olmalıdır.
Bu kavramların ne olduğunu ifade ettikten sonra sıra bu değerleri istediğimiz düzeye nasıl getireceğimize geliyor. Bu değerleri yakalamak için paketli içme suyu ya da çeşme suyu kullanmak neredeyse olanaksızdır çünkü hemen hemen bütün su markalarının ve Çeşme sularının GH ve KH oranı oldukça yüksektir, biz kullanacağımız suyu istediğimiz değerlere yükseltebilir ancak istediğimiz değere kolay kolay düşüremeyiz. Su değerlerini istediğimiz değerlere yükseltmek için RO (ters osmoz) su ve GH+ mineral katkıları kullanılır.
RO'su içerisinde neredeyse 0'a yakın denilebilecek bir oranda çözünmüş madde içerdiği için TDS/GH/KH değerleri sıfıra yakındır. Bu sıfır değerlikli olan suya yavaş yavaş elimizdeki GH+ mineralinden ekleyip, her eklemeden sonra düzenli ölçüm yaparak suyumuzu istenen GH değerine getiririz. Elimizdeki su istediğimiz GH değerine ulaşınca en son bir TDS ölçümü yapıp, bundan sonraki bütün su değişimlerinde GH değil en son elde ettiğimiz TDS değerini ölçerek su değişimi yapabiliriz. TDS miktarı sudaki çözünmüş madde miktarı olduğu için ve elimizdeki GH+ minerali farklı bir markaya geçmediğimiz sürece aynı içerikte olacağından her zaman son bulduğumuz TDS değeri ilk kurulumdaki GH değerine hemen hemen denk olacaktır (bu değer markadan markaya değişebilmekte beraber hemen hemen 150ppm, GH 5'e denk gelecektir). KH için hem kullandığımız RO suda zaten düşük bir oranda olduğu için hemde kullanılan aktif toprağın KH'ı tamponlayarak 0-1 arasında tutmaya yardımcı olması nedeni ile ekstra bir ölçüme ihtiyaç yoktur. Kullanacağımız suyun hazırlanışı en kısa olarak bu şekilde bu işlem için gerekli malzemeler;
-Osmoz arıtma sistemi (RO su eldesi için)
-Gh+ mineral (RO suyu istediğimiz değerlere getirmek için)
-GH test kiti (ilk seferde GH değerinin kaç ppm'e tekabül ettiğini test edebilmek için)
-TDS ölçer (istediğimiz GH değerinin kaç ppm'e denk olduğunu görmek ve bundan sonraki tüm su değişimlerinde suyumuzu o değere getirebilmek için)

Tank Dekorasyonu ve Kullanılabilecek Bitkiler:
Caridina türleri soy stabilitesi için düzenli olarak her yavrulamada seleksiyon isteyen türlerdir. Bunun için hangi canlıların ayrılması gerektiğini gözlemlemek ve gerektiğinde ayırmak için rahat şekilde yakalayabilmek için çok yoğun bitkili tasarımları tavsiye etmem bunun yerine 1-2 Moss türü, fern türleri, bucephalandra ve Anubias gibi gerektiğinde kolayca yerini değiştirebileceğiniz kuma ekilmeyen bitkiler ile kurulmuş sade bir akvaryum işlevsel olarak çok daha uygun olacaktır.
*Gübreleme ve CO2 verilmesi su değerlerine hassas karideslerde ani ve toplu ölümlere sebep olabileceği için yüksek bakım ihtiyacı duyan bitkiler kullanılmamalıdır.
*Kaya ve taşlar suyun sertliğini arttırıp GH,KH ve TDS'de yükselmeye sebep olacağı için kullanılması tavsiye edilmez bucephalandra, fern ve Anubias gibi rizomlu bitkilerin kayalar yerine kök ve tellere tutturulması daha doğru olacaktır.
Beslenme:
Karidesler siz gözle görmeseniz bile akvaryumda oluşan mikroorganizmalar ve algler ile beslenirler. Akvaryumunuzda catappa yaprağı ve kızılagaç kozalağı da varsa zaten karideslerin akvaryum içinde yiyeceği pek çok besin kaynağı var demektir. Bu yüzden karideslere çok sık besleme yapılmasına gerek yoktur 2 günde bir, küçük bir parça yem yeterli olacaktır. Karideslere sadece bitkisel yem vermek karideslerde protein eksikliğine sebep olur, sadece proteinli yem vermek ise aşırı sık kabuk değişimine sebep olur ve başta beyaz ölüm halkası denen hastalık olmak üzere pek çok hastalığa sebep olur ve karides ölümleri yaşanır. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme için en azından 1 adet proteinli ve 1 adet bitkisel yem edinmek gerekir, ayrıca yavru karidesler için toz baby yem de kullanmak gelişimi hızlandırır ve hayatta kalan yavru sayısının artmasını sağlar. Bu alacağınız yemler mutlaka karideslere özel üretilen yemler olmalıdır çünkü karidesler normal balık yemlerini tüketseler bile içeriğindeki bazı tuz ve hayvansal yağlar nedeni ile tam olarak sindiremezler. Karideslere özel yem üreten bazı firmaların bana göre tercih sırası ile şu şekildedir;
CSF, Glasgarten, Dennerlee, ShrimpsForever
İlk 3'ü yurt dışından ithal gelen yemler olduğu için ne kadar kaliteli bile olsalar fiyatları da o kadar pahalı. ShrimpsForever ise Türkiyede üretim yapan bir firma olduğu icin fiyatları nispeten daha uygun.



Hazır yemler dışında karideslere üzerinde tarımsal ilaç bulunmadığına eminseniz 5dk haşlayarak taze sebze ve yapraklardan da verebilirsiniz. Kullanılabilecek bazı sebze ve yapraklar şunlardır;
-Dut Yaprağı
-Isırgan otu
-Ispanak
-Karahindiba
-Kapya Biber
-Kereviz Sapı
-havuç
*Salatalık ve kabakta verilebilir ama suya çok çabuk karıştığı için su değerlerini hızlıca bozabilir onun için tavsiye etmiyorum.
Kullanılabilecek Diğer Malzemeler:
Kullanılmazsa sorun olmayacak ama kullanılırsa faydasını göreceğiniz bazı malzemeler vardır;
Catappa yaprağı: Antibakteriyel özelliği sayesinde suya karışabilecek zararlı organizma ve kimyasalların azda olsa etkisini azaltır, canlıların üreme iç güdülerini teşvik ettirir, karidesler için devamlı bir besin kaynağıdır özellikle yetişkin karideslerden yem yeme fırsatı bulamayan yavru karidesler için önemli bir besin kaynağıdır. 50lt'ye 1 adet yaprak tavsiye edilir Ayda 1 ya da bittikçe yenisi ile değiştirilmesi iyi olur.
Kızılağaç Kozalağı: Suya doğal humik asit salınımı yapar ve pH değerini düşürerek pH'ı sabit tutmayı kolaylaştırır, üremeyi tetikleyici etkisi vardır. 50 Litreye 3-5 adet kozalak önerilir zamanla eriyip akvaryumda kaybolur bittikçe yenisi eklenebilir. Fazla eklenmesi halinde pH'ta ani dalgalanma yaratıp canlılar için sorun yaratabilir.
Kabuk Tarçın (Seylon): Suyun pH'ını Catappa ve Kızılağaç Kozalağı kadar olmasa da düşürür. Antibakteriyel özelliği sayesinde mantarlaşmayı önler. Karides için doğal bir saklanma alanı ve devamlı besin kaynağı oluşturur. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte, bazı hobici gözlemlerine göre üremeyi destekleyici olduğu düşünülüyor. 50 litreye 1 kabuk ölçüsünde kullanabilirsiniz. Tarçın kabuğu kullanırken asıl dikkat edilmesi gereken menşei ülke seylon olan doğal aktarlarda satılan tarçınları kullanmaktır. Marketlerde satılan çoğunluğu Endonezya menşeili tarçınlar karidesler hatta insanlar için dahi toksik denilebilecek maddeler içerdikleri için canlı kayıpları yaşatabilir.



Adım Adım Akvaryum Kurulumu:
1. Akvaryumu doğrudan güneş görmeyen uygun bir yere altına strafor ya da akvaryum matı koyarak yerleştirin
2. Elinizde varsa tabana 1'er çay kaşığı mirenekuton ve baby yem ekleyin (elinizde yoksa zorunlu değil bu aşamayı atlayabilirsiniz)
3. Aktif toprağı paketten çıkarın ve yıkamadan akvaryuma dökün. (aktif toprak yıkanırsa yapısı bozulur ve pH düşürücü özelliğini büyük ölçüde kaybeder)
4. Filtre, ısıtıcı ve kullanılacak kök vs… dekor malzemelerinin yerlerini ayarlayın. Toprağa bitki ekimi yapacaksanız onları dikin.
5. Osmoz arıtmadan elde edeceğiniz RO suyun ilk TDS ve GH ölçümlerini yapın.
6. Kullandığınız GH+ mineral katkısından GH değeri 4-5 aralığına gelene kadar yavaş yavaş ekleme yapın her eklemeden sonra GH testi ile kontrol edin.
7. GH değeriniz 4-5 aralığına geldiği zaman son kez tds ölçümü yapın. Burada gördüğünüz TDS değeri her su değişiminde ayarlayacağınız değer olacak bu şekilde her seferinde GH ölçümü yapmak zorunda kalmayacaksınız.
8. Su değerleri istenilen seviyelere geldiyse aktif toprağın üzerine bir tabak ya da poşet koyarak suyu koyduğunuz malzemenin üzerine dökülecek şekilde yavaş yavaş ekleyin (bu aşamada suyu yavaş eklemek önemli aksi takdirde aktif toprak taneleri parçalanıp suyunuzu iyice bulandırabilir.)
9. Moss ve bitkilerin yerini belirleyip yerleştirin. (Eğer kuma ekilmesi gereken bitki varsa 5-10cm su yüksekliği olacak şekilde su doldurduktan sonra ekim yapın bu sayede daha kolay şekilde ekim yapabilirsiniz. Tüm bitki ekimleri bitince suyun tamamını doldurun.)
10. Bakteri kültürü eklemesi yapıp filtre ve ısıtıcıyı aktif hale getirin.
11. Aktif topraklar ilk kullanımda çok yoğun amonyak salınımı yaparlar bu yüzden
-İlk kurulumda bakteri kültürü eklemek salınan amonyağın hızla nitrata dönüştürülmesi için faydalıdır.
-Kurulumdan sonra ilk 10 gün ışık açılırsa algler hızla çoğalabilir bu aslında ilerleyen süreçte karideslere doğal besin olması açısından faydalıdır ancak görüntü kirliliği yapar.
-ilk 2 hafta 3 günde bir, sonraki 2 hafta ise haftalık %20-30 oranında su değimi yapın.
12. 2. Haftadan sonra döngünün daha hızlı oluşması için bir miktar ramshorn salyangozu eklemesi isteğe bağlı yapılabilir.
13. 4 haftalık süreç su değişimleri ile atlatıldıktan sonra tek seferlik amonyok (NH3) testi yapın eğer gösterilen değer sıfır ise bakteriyel döngü oluşmuş demektir. 3 gün üst üste GH ve pH ölçümü yapın eğer değerlerde bir oynama görmüyor ve aktif toprak işini yapıyorsa artık akvaryum canlı eklenmeye hazır hale gelmiş demektir.
14. Canlıları damlama yöntemi ile aşılayarak akvaryuma ekleyin. İlk gün akvaryum ışığını açmayın tamamen karanlık tutun, yemleme yapmayın.
15. Akvaryum kurulumu artık tamamlanmış durumda artık rutin su değişimleri ve yemlemeler ile normal düzene geçebilirsiniz.
Son düzenleme: