Yuvanın ağzından aldığım companatus SP. cinsi kanatlı kraliçe karıncam yumurtladı ilginç bir koloninin doğuşu #1

hakan_can

Yumurta
Üye
Merhabalar. 2024/07/03 de bir doğa gezisindeyken companatus uçuşuna denk geldik ve yuvaları incelerken bir yuvanın majorları beni çok etkiledi ardından kanatlı prens ve prensesleri gördüm iki prenses 5-6 adetde prens aldım belki yapay ortamda çiftleştirmeyi başarırım diye. Bir kaç gün prens ve prensesler aynı kapta ışık alan bir yerde durdular 4-5 gün geçti ve prensler öldü prensesler hala yaşıyordular. Bı kaç gün daha kanat döksünler diye orada tuttum belki ciftlesmislerdir cunki prenslerin bı anda ölmesi normal değil herkesin bildiği üzere prensler o kadar fazla prensesle çiftlesiyorki üreme organları patlayıp ölüyorlar bende öyle düşündüm ve tüplere aldım yumurtladılar normalde uçuşlar senkonize şeklinde bütün kolonilerin bı anda uçması ve prens prenseslerin farklı adaylarla çiftleşmesi ile biter ama öyle olmadı bunlar kendi kolonisindeki erkek kardeşleriyle çiftleşti o yüzden sakat doğan veya zayıf doğan işçiler bekliyorum aslında ama gözlemleyip görücez şu an 4 yumurtası var ve gelişiyorlar bakalım nasıl olucak bu iş herkese keyifli hobiler.IMG_20240717_114531.jpgIMG_20240717_114516.jpg

Ekli dosyalar

• IMG_20240717_114529.jpg
    IMG_20240717_114529.jpg
    59.6 KB · Görüntüleme: 8

Ertugrulmustuluk09

Minör
Yardımsever
Üye
Hocam yumurtalardan prens çıkacak döllenmediği için döllenmediğinide prensleri 5 6 günde öldüğünden anlayabiliriz çiftleşen bir prens 8 saat içinde ölür genellikle

hakan_can

Yumurta
Üye
Hocam yumurtalardan prens çıkacak döllenmediği için döllenmediğinide prensleri 5 6 günde öldüğünden anlayabiliriz çiftleşen bir prens 8 saat içinde ölür genellikle
Evet o ihtimalde var ama denemekten zarar gelmez hem döllenmeyen prenses nasıl olurda prens çıkartır bu akla fikre sığmıyor 🙂. Belkide başka bir koloniden önce uçuş olmuştur ve oradan bir kaç prens gelmdiştir ve çiftleşmişlerdir. Karanlık yere alıncada yumurtlamışlardır. Bekleyerek görücez ümid var halen.

Ertugrulmustuluk09

Minör
Yardımsever
Üye
Evet o ihtimalde var ama denemekten zarar gelmez hem döllenmeyen prenses nasıl olurda prens çıkartır bu akla fikre sığmıyor 🙂. Belkide başka bir koloniden önce uçuş olmuştur ve oradan bir kaç prens gelmdiştir ve çiftleşmişlerdir. Karanlık yere alıncada yumurtlamışlardır. Bekleyerek görücez ümid var halen.
Evet ümit var ama ihtimal düşük ve döllenmeden prens çıkarması gayet normal bir durum bir anormallik yok biraz derine inmek gerekirse birçok böcek döllenmeden yumurtlayıp yumurtasını çıkarabilir ama çıkan böcek erkek olur karıncalarda erkeğe verilen isim prens olduğu için ve karıncalarda bir böcek olduğu için bunu yapabilir bu olaya partenogenez ismi verilir.

hakan_can

Yumurta
Üye
Evet ümit var ama ihtimal düşük ve döllenmeden prens çıkarması gayet normal bir durum bir anormallik yok biraz derine inmek gerekirse birçok böcek döllenmeden yumurtlayıp yumurtasını çıkarabilir ama çıkan böcek erkek olur karıncalarda erkeğe verilen isim prens olduğu için ve karıncalarda bir böcek olduğu için bunu yapabilir bu olaya partenogenez ismi verilir.
Evet biraz araştırdım ve bu olay döllenmemiş arı ve karıncalarda mitoz bölünme ile oluşuyor yani döl almamış şekilde yumurtluyor yumurtalardan yüksek ihtimal N kromozonlu erkek böcekler çıkıyor. Olsun genede erkek çıkması da ilginç olur yani bir ayrıcalık olur özellik olur. Tabi bişeye yararmı hayır ama gözlemlemek güzel olucaktır bekleyip görelim 🙂🙂

Demo

Nanitik
Yardımsever
Üye
Merhabalar. 2024/07/03 de bir doğa gezisindeyken companatus uçuşuna denk geldik ve yuvaları incelerken bir yuvanın majorları beni çok etkiledi ardından kanatlı prens ve prensesleri gördüm iki prenses 5-6 adetde prens aldım belki yapay ortamda çiftleştirmeyi başarırım diye. Bir kaç gün prens ve prensesler aynı kapta ışık alan bir yerde durdular 4-5 gün geçti ve prensler öldü prensesler hala yaşıyordular. Bı kaç gün daha kanat döksünler diye orada tuttum belki ciftlesmislerdir cunki prenslerin bı anda ölmesi normal değil herkesin bildiği üzere prensler o kadar fazla prensesle çiftlesiyorki üreme organları patlayıp ölüyorlar bende öyle düşündüm ve tüplere aldım yumurtladılar normalde uçuşlar senkonize şeklinde bütün kolonilerin bı anda uçması ve prens prenseslerin farklı adaylarla çiftleşmesi ile biter ama öyle olmadı bunlar kendi kolonisindeki erkek kardeşleriyle çiftleşti o yüzden sakat doğan veya zayıf doğan işçiler bekliyorum aslında ama gözlemleyip görücez şu an 4 yumurtası var ve gelişiyorlar bakalım nasıl olucak bu iş herkese keyifli hobiler.Ekli dosyayı görüntüle 39649Ekli dosyayı görüntüle 39651
Gelişme var mıdır?