Yumurtanın hangi aşaması?

kylorenn2891

Yumurta
Üye
Bugün Messor cinsi kraliçenin yumurtalarını kontrol ettiğimde bir tanesinin çok büyük olduğunu gördüm. Yani bu yumurtanın hangi aşaması oluyor? Yumurta boyutunu anlamanız için kraliçenin bozuk para ile resmini de ekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğraflar pek kaliteli değil üzgünüm.

Ekli dosyalar

• IMG_20220430_072247_1.jpg
    IMG_20220430_072247_1.jpg
    34.9 KB · Görüntüleme: 64
  • IMG_20220430_072246.jpg
    IMG_20220430_072246.jpg
    44.2 KB · Görüntüleme: 66
  • IMG_20220430_072245.jpg
    IMG_20220430_072245.jpg
    32.5 KB · Görüntüleme: 61
  • IMG_20220430_072208_1.jpg
    IMG_20220430_072208_1.jpg
    43.3 KB · Görüntüleme: 58
  • IMG_20220430_072211.jpg
    IMG_20220430_072211.jpg
    45.9 KB · Görüntüleme: 54
  • IMG_20220419_161535.jpg
    IMG_20220419_161535.jpg
    20.7 KB · Görüntüleme: 60

CrazyWind

Yumurta
Üye
Net bilgim yok ama larva sanırım, yumurta evreleri bitmek üzere diğerlerininde.

Zafer Murat

Replete
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Büyük bir larva gözüküyor, yakın da pupaya dönüşecek. Ilk işciler için bana biraz fazla büyük geldi.

c4nduru

Yumurta
Üye
Ne zaman yumurtladı?
Bugün Messor cinsi kraliçenin yumurtalarını kontrol ettiğimde bir tanesinin çok büyük olduğunu gördüm. Yani bu yumurtanın hangi aşaması oluyor? Yumurta boyutunu anlamanız için kraliçenin bozuk para ile resmini de ekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğraflar pek kaliteli değil üzgünüm.

drusus

Media
İlklerden
Üye
Büyük bir larva gözüküyor, yakın da pupaya dönüşecek. Ilk işciler için bana biraz fazla büyük geldi.
İlk nesilde major/media çıkma olasılığı var mıdır acaba? Büyük yumurta diyince aklıma esti bir anda 😄

Zafer Murat

Replete
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
İlk nesilde major/media çıkma olasılığı var mıdır acaba? Büyük yumurta diyince aklıma esti bir anda 😄
Düşük olsa da var, ilk işcisi kraliçe olanı görmüştük eskiden.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Pek sık rastlanmaz. İlkler nanitic işçilerdir. İşçilerin boyunun küçük olması gerekir ki kraliçenin besin deposu yetebilsin. Ama bazen major hatta alate bile çıktığını gözlemliyoruz ilk olarak. Sebebini bilmiyorum.

Zafer Murat

Replete
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Pek sık rastlanmaz. İlkler nanitic işçilerdir. İşçilerin boyunun küçük olması gerekir ki kraliçenin besin deposu yetebilsin. Ama bazen major hatta alate bile çıktığını gözlemliyoruz ilk olarak. Sebebini bilmiyorum.
Sizce fotodaki normal bir minor mu?

kylorenn2891

Yumurta
Üye
media/major gibi geldi bana.
Peki media veya major olması bir sorun oluşturur mu ki muhtemelen oluşturmaz ama sormak istedim ve o yumurta kadar gelişmiş yani 25 günlük yumurta boyutunda olan yok ve bana sadece o var gibi geldi. Diğer yumurtalar 25 günlük gibi duruyor mu emin olamadım. Yani şöyle söyleyeyim o boyutta olmayıp 25 günlü olan bir yumurta görebiliyor musunuz fotoğrafta.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Peki media veya major olması bir sorun oluşturur mu ki muhtemelen oluşturmaz ama sormak istedim ve o yumurta kadar gelişmiş yani 25 günlük yumurta boyutunda olan yok ve bana sadece o var gibi geldi. Diğer yumurtalar 25 günlük gibi duruyor mu emin olamadım. Yani şöyle söyleyeyim o boyutta olmayıp 25 günlü olan bir yumurta görebiliyor musunuz fotoğrafta.
Bir sorun oluşturmaz. O küçük olan larvaların da büyük larva ile yakın zamanlarda yumurtlanan yumurtalardan geliştiğini düşünüyorum. Yani diğer larvalar da 25 günlüktür muhtemelen. Aralarındaki boy farkının sebebi ise kraliçenin öncelikle ilk işçiyi çıkarmak için tek larvayı besleyerek gelişimini sağladığını söyleyebilirim. Sonuçta besin deposu sınırlı, hepsini birlikte besleyemez. Öncelikli amaç ilk işçinin en kısa sürede çıkması. Dolayısıyla genelde böyle yaparlar, 1 larvayı büyütürler, diğer larvalar küçük kalır, ilk işçi çıkınca işçiyle birlikte diğerlerini büyütürler. Anlatabilmişimdir diye umuyorum.

kylorenn2891

Yumurta
Üye
Bir sorun oluşturmaz. O küçük olan larvaların da büyük larva ile yakın zamanlarda yumurtlanan yumurtalardan geliştiğini düşünüyorum. Yani diğer larvalar da 25 günlüktür muhtemelen. Aralarındaki boy farkının sebebi ise kraliçenin öncelikle ilk işçiyi çıkarmak için tek larvayı besleyerek gelişimini sağladığını söyleyebilirim. Sonuçta besin deposu sınırlı, hepsini birlikte besleyemez. Öncelikli amaç ilk işçinin en kısa sürede çıkması. Dolayısıyla genelde böyle yaparlar, 1 larvayı büyütürler, diğer larvalar küçük kalır, ilk işçi çıkınca işçiyle birlikte diğerlerini büyütürler. Anlatabilmişimdir diye umuyorum.
Anladım. Bu bilgiler için teşekkür ederim. Ben yumurta evresinde vs. İken besleyebildiklerini düşünmüyordum. Kuşlarda vs. Gibi ne zaman yumurtlandıysa hepsi aynı anda çıkar diye düşünüyordum. Tekrardan değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Ufak bir soru daha bu nanitic terimi ilk işçilere dendiğini ve ilk işçilerin sanırım daha kırılgan mı denir emin değilim ama öyle dendiğini biliyorum fakat ilk işçiler kırılgan ise eğer benim ilk işçim major ise o da mı kırılgan olacak. Belki çok spesifik bir soru ama merak ettiğim için sormak istedim.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Beslenme konusunda tabii ki kuşlar gibi değiller. Hatta larvalar hareketlidirler ve yakınına besin koyduğunuzda kendileri tüketebilir. Larvalarını yiyeceklerin içine yerleştirip oradan beslenmelerini sağlayan türler bile var. Bunu gözlemleyebilirsiniz, hatta Youtube'da da pek çok videosu vardır diye düşünüyorum. Ayrıca rica ederim.

Nanitic işçiler kırılganlıktan ziyade, normal işçilerden daha küçük olurlar. Gelecek 2. nesil ile gözlem yapılabilir, ilk işçiler daha küçüktür. Ayrıca bu naniticlerin görevi daha çok yumurtalarla ilgilenmektir. Yani çevreyi pek tanımaya çalışmazlar, genelde brood bölgesinden fazla açılmazlar, yiyecek toplamakla fazla ilgilenmezler. Onların temel görevi yumurtalarla ve kraliçeyle ilgilenmektir. Fakat eğer ilk işçi olarak major çıkarsa bu şekilde olacağından emin değilim. Çok yorum yapamıyorum aslında çünkü dediğim gibi ilk işçilerin görevi diğer nesilleri yetiştirmektir, onların özel bir sorumluluğu var. Majorun da bu görevi yerine getireceğini düşünüyorum.

Son düzenleme: