Yumurtalar yavaş mı gelişiyor?

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar, bu Messor kraliçesi 22 gün önce yumurtladı ama yumurtalar sanki yavaş gelişiyor gibi. Bana bir fikir verir misiniz, Bu boyutlar normal mi?

Ekli dosyalar

• IMG_20250424_173106.jpg
    IMG_20250424_173106.jpg
    22.4 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG_20250424_173102.jpg
    IMG_20250424_173102.jpg
    25.4 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG_20250424_173100.jpg
    IMG_20250424_173100.jpg
    25.1 KB · Görüntüleme: 43
Moderatör tarafında düzenlendi:

Ayberkfb

Minör
Üye
Arkadaşlar, bu Messor kraliçesi 22 gün önce yumurtladı ama yumurtalar sanki yavaş gelişiyor gibi. Bana bir fikir verir misiniz, Bu boyutlar normal mi?
Normal, benim günlüğümde paylaştığım fotoğraflara bak istersen.
Orada sürecin nasıl ilerlediğini görebilirsin.
Ben de şu anda 27. gündeyim.

slmgoko

Nanitik
Üye
22 gün önce yumurtalı şekilde sahiplendiğim messorlar(02/04) asla gelişim göstermiyordu. Sıcaklıkları 30 dereceye çıkardım ve az önce ki kontrolümde larva gördüm.

ali8181

Media
Üye
Messor cinsinde çok rastlanıyor bu olaya, havalar ısınınca büyütür yumurtaları.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Yumurtaların rengi dönmüş yakın zamanda larva olurlar, normal de 19-23 gün aralığında larvalar ortaya çıkar. Sıcaklığı arttırın kısa zamanda larva olurlar, bir sorun yok.

KarincaSeverdem

Yumurta
Üye
19-23 gün için bu boyut kesinlikle normal değil. Benimde 15 gün oldu yumurtlayalı larva evresine geldiler, koca koca oldular. Sana şunu söyleyebilirim bence cover olarak asetat kağıdı kullanma. Senin gibi asetat kağıdı kullanıyorken benimde yumurtalarımda hiç gelişme yoktu. Kırmızı fon kartonu kullandım 4-5 günde larva evresine geldiler, bayağı büyüdüler. Tabii ki bunun başka etkenleri de olabilir. Eğer coverı çok fazla açıyorsan ve oda sıcaklığı uygun değilse ya da pamuk nemli değilse gibi şeyler. Bir şey daha var asetat kağıdı ile coverı varken odanın ışığını açınca sorun yaşatıyor olabilir. Çünkü asetat kağıdı ışığı geçirir ama tam değil. Umarım yardımcı olabilmişimdir iyi hobiler;)

Kendi kolonimi de atayım isterseniz bakın;

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250424_182204_Gallery.jpg
    Screenshot_20250424_182204_Gallery.jpg
    27.7 KB · Görüntüleme: 16

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
19 23 gün bu boyut kesinlikle normal değil benimde 15 gün oldu yumurtlayalı larva evresine geldiler koca koca oldular sana şunu söyleyebilirim bence kavır olarak asetat kağıdı kullanma senin gibi asetat kağıdı kullanıyorken benimde yumurtalarımda hiç gelişme yoktu kırmızı fon kartonu kullandım 4 5 günde larva evresine geldiler baya büyüdüler tabii ki bunun başka etkenleride olabilir eğer kavırı çok fazla açıyorsun ve oda sıcaklığı uygun değilse yada pamuk nemli değilse gibi şeyler birşey daha var asetat kağıdı ile kavırı varken odanın ışığını açınca sorun yaşatıyor olabilir çünki asetat kağıdı işiği geçirir ama tam değil umarım yardımcı olabilmişimdir iyi hobiler;)

hatta bak

Bak.
Neye göre kime göre normal değil? Asıl normali budur zaten. Koşullar uygunsa 2-3 hafta sürer yumurta evresi. Uygun değilse bir aydan fazla da sürer, ekstra olarak asetat kağıdıyla ilgili hiçbir durum ve alaka yok. ☺️

KarincaSeverdem

Yumurta
Üye
Neye göre kime göre normal değil? Asıl normali budur zaten. Koşullar uygunsa 2-3 hafta sürer yumurta evresi. Uygun değilse bir aydan fazla da sürer, ekstra olarak asetat kağıdıyla ilgili hiçbir durum ve alaka yok. ☺️
Asetat kağıdı ile ilgili tecrübe ettiğimi söyledim ben ve ayrıyeten bu arkadaşında 19-23 günlük bir yumurtaları var.
Sence normal mi bu?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
asetat kağıdı ile ilgili tecrübe ettiğimi söyledim ben
Gelişimi yanlış yorumlamışsınız maalesef, hızla larva olmalarının sebebi yüksek sıcakta bakıyor olmanız olabilir ancak cover ile ilgili bir durum yok, evet çok normal bu hız bu havalar da. Yazın yalnızca bir kaç gün daha kısalıyor ve minimum 10-12 güne inebiliyor ancak şuan bulunduğumuz mevsime göre çok normal.

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
Gelişimi yanlış yorumlamışsınız maalesef, hızla larva olmalarının sebebi yüksek sıcakta bakıyor olmanız olabilir ancak cover ile ilgili bir durum yok, evet çok normal bu hız bu havalar da. Yazın yalnızca bir kaç gün daha kısalıyor ve minimum 10-12 güne inebiliyor ancak şuan bulunduğumuz mevsime göre çok normal.
Hocam ben ısıyı 31 32 dereceye çıkarttım kalorifer biraz yanıyordu üstüne koydum termometreye göre şuan 31.5 derece duruyolarlar sıkıntı olur mu?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam ben ısıyı 31 32 dereceye çıkarttım kalorifer biraz yanıyordu üstüne koydum termometreye göre şuan 31.5 derece duruyolarlar sıkıntı olur mu?
Üstüne direkt koyma pişer ölür zavallı. Bir çorabın içine koyup kaloriferin yakınına koy yeterli.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam odamda termo metre var 25 28 derece arasında oluyor ama sürekli değişmiyor.
Türüyle alakalı olabilir. Misal bende bir çok messor kraliçesi var aynı dereceler de duruyorlar ancak çoğu larva olurken bir kaçı hala yumurta. Ama dert edilecek bir şey yok dediğim gibi yumurtaların rengi dönmüş zaten, yakın zamanda larvaları görürsün. Hatta yakından detaylı incelersen larva görebilirsin belki, larvaların ilk zamanları pek fark edilir olmuyor.

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
İyi gibi duruyor sen yine ara sıra kontrol et sorun var mı yok mu diye. Baktın anormal davranışlar var ve kaçışıyorlar kaldır oradan.
Messorlar iyi durumdalar hocam kaçmıyorlar suan. Plagiolepis pygmaealarıda koysam mı ki.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Messorlar iyi durumdalar hocam kaçmıyorlar suan. Plagiolepis pygmaealarıda koysam mı ki
Sakinlerse sorun yok, plagiolepisleri de bir dene bakalım. Muhtemelen onlar için de sorun olmaz. Ama bana sorarsan her ihtimale karşı kaloriferin yanına koy, ya da teması olabildiğince azaltmaya çalışın. Belli olmaz sonra eldivenler zamanla gereğinden fazla ısınır kraliçelere zarar vermese bile yumurtaları yakıp çürütebilir, işini garantiye alman daha iyi olur.

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
Sakinlerse sorun yok, plagiolepisleri de bir dene bakalım. Muhtemelen onlar için de sorun olmaz. Ama bana sorarsan her ihtimale karşı kaloriferin yanına koy, ya da teması olabildiğince azaltmaya çalışın. Belli olmaz sonra eldivenler zamanla gereğinden fazla ısınır kraliçelere zarar vermese bile yumurtaları yakıp çürütebilir, işini garantiye alman daha iyi olur.
29.7 derece şuan ama ben eldivenin üstüne çorapta koydum bu gece gözlemleyeceğim.