Yumurta kozaları

Gökdennz

Nanitik
Üye
Türden türe kraliçeler yumurtalarını koza mı yapıyor? Componotuslarda büyük ve oldukça belirgin pupa evreleri gördüm. Benim de messor kraliçem var, pupa evresinde yumurtalar ama hiç öyle belirgin büyük koza hallerini almadılar, direkt tabiri caizse yamuk yumuk karınca şeklindeler. Türlere göre farklılaşıyor mu pupa evresi?

Cihan__

Majör
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Türden türe kraliçeler yumurtalarını koza mı yapıyor? Componotuslarda büyük ve oldukça belirgin pupa evreleri gördüm. Benim de messor kraliçem var, pupa evresinde yumurtalar ama hiç öyle belirgin büyük koza hallerini almadılar, direkt tabiri caizse yamuk yumuk karınca şeklindeler. Türlere göre farklılaşıyor mu pupa evresi?
O dediklerin prens ya da prenses yumurtaları oluyor sanırım

mestoRbarbaruz

Yumurta
Üye
Bazı cinslerde koza örüyorlar camponotus örüyor mesela, messorlar kozasız geçiriyor o evreyi

*Larva kendi örüyor kraliçe yapmıyor

muhammedberk

Nanitik
Üye
Tam olarak ne sordunuz bazı türlerin pupa evresini neden koza içinde geçirdiğinimi?

Claw

Majör
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Her cinsin larvası koza olmaz. Örn. Messor, Tetramorium, Pheidole vs. Larvaları pupa olan cinslerin her türünde koza görülür (istisnalar hariç ( larvanın tutunacak biryer bulamaması... gibi) ). Örn. Camponotus, Lasius, Formica vs.

Enesersoy45

Minör
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Formicinae altfamilyasından olan karıncalar pupa evresinde koza örebilirler. Diğerleri iskelet formunda kalırlar. Her zaman koza örmezler, zemine göre değişen bir durum sanırım.
Ama koza ören bir karınca varsa Formicinaedendir.

Gökdennz

Nanitik
Üye
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar bu konuyu açtıktan sonra kontrol ettiğimde ilk işçimi aldığımi gördüm şekerli sularını verip yarın da tohum alıp ilk beslemelerini yapacağım maalesef şu an canlı yemim yok yks sınavından sonra canlı yeme de geçiş yapacağım.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Türlere göre özellik mi diye sormuştum hocam.
Öyle hocam. Türkiye türleri için Formicinae alt familyasına dahil olanlar sadece bu özelliğe sahip gibi bir genelleme yapıyoruz ayrımı basit olması açısından. Yoksa Türkiye'de Ponerinae ve Ambliyoponinae koza ören türlere sahip. Ama onları söylemeye pek gerek duymuyoruz çünkü tür tespit ederken Lasius-Tapinoma gibi bir arada kalma durumu söz konusu olmaz. Görünümleri oldukça farklıdır.

Konuya dünya genelinde bakarsak koza ören daha çok alt familya sayılabilir elbette.

Formicinae için yaptığımız genellemeye de şöyle bir ek yapayım; Formicinae familyasında da koza örmeyen türler vardır. Örnek olarak Nylanderia ve Prenolepis'i gösterebilirim.

Yukarıda da söylendiği gibi bu durumu pupanın tutunabileceği yüzey de etkiler. Sürtünmesiz bir yüzey de pupa tutunamazsa koza saramayabiliyor.

Gökdennz

Nanitik
Üye
Öyle hocam. Türkiye türleri için Formicinae alt familyasına dahil olanlar sadece bu özelliğe sahip gibi bir genelleme yapıyoruz ayrımı basit olması açısından. Yoksa Türkiye'de Ponerinae ve Ambliyoponinae koza ören türlere sahip. Ama onları söylemeye pek gerek duymuyoruz çünkü tür tespit ederken Lasius-Tapinoma gibi bir arada kalma durumu söz konusu olmaz. Görünümleri oldukça farklıdır.

Konuya dünya genelinde bakarsak koza ören daha çok alt familya sayılabilir elbette.

Formicinae için yaptığımız genellemeye de şöyle bir ek yapayım; Formicinae familyasında da koza örmeyen türler vardır. Örnek olarak Nylanderia ve Prenolepis'i gösterebilirim.

Yukarıda da söylendiği gibi bu durumu pupanın tutunabileceği yüzey de etkiler. Sürtünmesiz bir yüzey de pupa tutunamazsa koza saramayabiliyor.
Anladım hocam çok teşekkürler.