Yükselen Sıcaklıkların Örümceklere olan Etkisi

araneae_macro

Minör
Tespit Uzmanı
Üye
Merhaba bugün fark ettiğim bir problemden bahsetmek istiyorum. Bu sene yaptığım araziler daha önce yaptıklarımdan farklı oldular. Bildiğiniz gibi ben Sakarya'da yaşamaktayım. Ancak Türkiye'nin değişik bölgelerinde de eklembacaklıları inceledim. Özellikle Akdeniz'de çok bulundum. Akdeniz'deyken fark ettiğim ilk şey çok yüksek sıcaklardan dolayı hayvanların geceleri aktif olmayı tercih ettikleriydi. Sakarya'da böyle bir şey olmuyordu. Tabi ki de gece çıkmayı tercih edenler oluyor ancak bu oran Akdeniz'e göre oldukça gerideydi. Bu sene ise durum farklı arkadaşlar ve bu maalesef pek iyi değil. Sakarya çok sıcak. Çayırlar ve ormanlar yanıyor. Yüksek sıcaklıklar eklembacaklıların üreme davranışlarını da değiştirmiş. Artık bende geceleri daha aktifim. Gündüzleri hiçbir şey bulamıyorum. Örneğin çayırlar Argiope kaynardı. Şu sıralar o kadar az buldum ki aynısı Araneus türleri içinde geçerli ki bunlar sadece birkaç örnek. Umarım seneye böyle durumlar ile karşılaşmayız. Küresel ısınma bir gerçek ve bununla ülke olarak yüzleşmeliyiz.

Moderatör tarafında düzenlendi: