Transferde probleme sebep olmaz kısmına katılmıyorum. Her zaman su bittiği için transfer yapmayız pamukta renk değişimi vb. sebeplerden dolayı da transfer gerekli olabilir.
Işığa tamamen alıştırmaktansa beslemeden beslemeye bakarsak analiz etmeye olanak sağlayacak kadar ışığa alışıyorlar. Belli bir süreden sonra tepki vermeye başlıyorlar ve hala transfere elverişli halde kalıyorlar.
Transfer ışık olmadan imkansızmış gibi bahsetmeye gerek yok. Transfer yapmanın birden fazla yöntemi var. Titreşim yapmak, koloniye güneş ışığı vurmasını sağlamak, ısı vermek, araya eğim koymak gibi gibi.
Siz tüpün veya formikaryumun coverını her açtığınızda karıncalar yuvaları açılmış hissine kapılır ve strese girerler. Devamlı tekrar eden stres koloninin gelişimini aksatır. Halbuki ışığa alıştırırsanız böyle bir stres durumu hiç yaşanmaz ve koloni de gelişimine stressiz şekilde devam eder.
Bu dediklerim işçiler çıktıktan sonra yapılmalı bu arada, yanlış anlaşılmasın. Kraliçe işçilerini çıkartırken ki süreçte çok daha stresli oluyor işçileri çıkana kadar karanlıkta durması daha iyi.
Buranın bir günlük olduğunu şimdi fark ettim, daha fazla işgal etmemek adına bunun tartışmasına burada daha fazla girmeyeceğim. Eğer bir sorunuz olursa veya bu konuyu tartışmak isterseniz bana dm den yazabilirsiniz.
@alperen1337 hocam sorularınız için forumda ayrı konu açarsanız hem daha çok kişi yardımcı olur hem de başka konuları işgal etmemiş oluruz. 😊