Yggdrasil Günlükleri

slmgoko

Nanitik
Üye
Öncelikle herkese iyi hobiler diliyorum. Elimden geldiğince günlük tutmayaca çalışacağım. Günlüğe isim vermiyorum isimsiz kalsın 😅

Öncelikle @Enes19 'a teşekkür ediyorum çünkü messor cinsi kraliçeler onun. Sonrasında ki teşekkürüm @el4nce arkadaşıma olacak çünkü güzel bir kuluçka makinesi yapıp karıncalarıma uygun sıcaklık değerini sağlamamda yardımcı oldu.

Bu hobiyi yaklaşık 6 yıldır Tuğkan abiden görüp sürekli izlemiş olsamda hiç girişmedim, haliyle bilgilerim anlayacağınız üzere 0. 😁

Sözde daha işçisi olmayan kolonilerime bir isim vermedim, açıkçası uğraşamam da, karıştırırım ben kesin. Kağıt yapıştır işine de giremem. Messor 1, messor 2 diye kendilerine hitap ederiz.

Öncelikle bu bebekler 02/04 de bana geldi fakat ortam sıcaklığı 16 derecelerde seyrettiğinden(Bugün kuluçka makinesini yaptım) ve streslerinden kaynaklı yumurtaları hala hiç gelişmemiş duruyor.

**08/04/2025""

Messor 1 ;

bu karıncamız yumurtalarını eşelediği pamuk artıklarının altına bırakmayı tercih etmiş ve ilginç şekilde çıkış pamuğunun otarafta da 2 yumurtası var. Unuttu onları galiba yavrucak :rolleyes:

Messor 2 ;

Bu karıncamız hala çok stresli anlamlandıramadığım şekilde ve ilk defa yumurtası yerdeyken gördüm ve anında fotoğraflarım.

Şimdilik günlük bu şekilde. Önümüzde uzun süreç var, umarım günlüğü unutmam. Karıncalara ortalama 7-8 günde bir kez bakmayı hedefliyorum. Eğer olur da günlüğü unutursam takip eden arkadaşlar etiket atarsa sevinirim.

Fotoğrafları bu şekilde paylaşmayı tercih ediyorum. Anı misali günlük yaptığımız için fotoğrafların kalıcı olmasını istiyorum çünkü forum sunucularına yüklenen fotoğrafların kimi zaman patladığı oluyor ve anı biriktirmeye çalışırken anıdan olmaya niyetim yok.

İyi forumlar, iyi hobiler.👊

pegasuZX

Replete
Üye
Hocam günlüğünü takip edeceğim. Kraliçeler hayırlı olsun bildiğin gibi bakma haftada bir kere bak orada fotoğraf çek. İyi hobiler dilerim.

Enes19

Larva
Üye
Öncelikle herkese iyi hobiler diliyorum. Elimden geldiğince günlük tutmayaca çalışacağım. Günlüğe isim vermiyorum isimsiz kalsın 😅

Öncelikle @Enes19 'a teşekkür ediyorum çünkü messor cinsi kraliçeler onun. Sonrasında ki teşekkürüm @el4nce arkadaşıma olacak çünkü güzel bir kuluçka makinesi yapıp karıncalarıma uygun sıcaklık değerini sağlamamda yardımcı oldu.

Bu hobiyi yaklaşık 6 yıldır Tuğkan abiden görüp sürekli izlemiş olsamda hiç girişmedim, haliyle bilgilerim anlayacağınız üzere 0. 😁

Sözde daha işçisi olmayan kolonilerime bir isim vermedim, açıkçası uğraşamam da, karıştırırım ben kesin. Kağıt yapıştır işine de giremem. Messor 1, messor 2 diye kendilerine hitap ederiz.

Öncelikle bu bebekler 02/04 de bana geldi fakat ortam sıcaklığı 16 derecelerde seyrettiğinden(Bugün kuluçka makinesini yaptım) ve streslerinden kaynaklı yumurtaları hala hiç gelişmemiş duruyor.

**08/04/2025""

Messor 1 ;

bu karıncamız yumurtalarını eşelediği pamuk artıklarının altına bırakmayı tercih etmiş ve ilginç şekilde çıkış pamuğunun otarafta da 2 yumurtası var. Unuttu onları galiba yavrucak :rolleyes:

Messor 2 ;

Bu karıncamız hala çok stresli anlamlandıramadığım şekilde ve ilk defa yumurtası yerdeyken gördüm ve anında fotoğraflarım.

Şimdilik günlük bu şekilde. Önümüzde uzun süreç var, umarım günlüğü unutmam. Karıncalara ortalama 7-8 günde bir kez bakmayı hedefliyorum. Eğer olur da günlüğü unutursam takip eden arkadaşlar etiket atarsa sevinirim.

Fotoğrafları bu şekilde paylaşmayı tercih ediyorum. Anı misali günlük yaptığımız için fotoğrafların kalıcı olmasını istiyorum çünkü forum sunucularına yüklenen fotoğrafların kimi zaman patladığı oluyor ve anı biriktirmeye çalışırken anıdan olmaya niyetim yok.

İyi forumlar, iyi hobiler.👊
Hocam tekrardan hayırlı olsun valla 1. Kraliçenin yumurtaları çok güzel gözüküyor benimkilerde o kadar fazla değil sanırım yada topladiklari için bana öyle geliyor. Takipteyim bakalım nasıl bı serüven olucak :)

slmgoko

Nanitik
Üye
Selamlar, iyi hobiler!

Karıncaların yaşam alanını yer değiştirmek zorunda kaldığım için zaten strese girdiler; ben de hazır bu durumu yaşamışken fotoğraf çekip günlüğü güncelleyeyim dedim.

**08/04/2025**

Messor 1
isimli kraliçemize, hanımın isteği üzerine "Ays" ismini verdik. Artık kendisine bu isimle sesleneceğiz.

Ays kızımızda açıkçası bir gelişme yok. Önceki duruma göre yumurtalarını pamuk altından çıkarmış, ama hâlâ aynı şekilde duruyor; bir ilerleme göremedim. Sayabildiğim kadarıyla 25 adet yumurtası var.
Messor 2 isimli kraliçemize ise "Asuna" ismini veriyorum. Madem birine isim verdik, buna da verelim dedim.

Asunamızda da pek bir gelişme yok. Kendisi hâlâ oldukça stresli, çünkü sürekli yumurtasını ağzında taşıyor. Bu yüzden kaç yumurtası olduğunu tespit edemedim.

Çok hızlı sağa sola kaçtığı için net fotoğrafını çekemedim Asuna’nın.

Şimdilik bu kadar.
İYİ HOBİLER.

slmgoko

Nanitik
Üye
Sanctus Kraliçeleri - Günlük

(Burada özel bir parantez açmak istedim, @torsedo hocam kraliçeleri bana gönderdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Madem bir günlük tutuyorum bunlarıda ekleyeyim dedim. Sanctus olduğu kanısına nereden vardın diyen olursada, kendisinin mikroskop altında çektiği fotoğraflardan bilgili arkadaşlar bu cins olduğunu söyledi en son. Yine de işçiler çıktığında bakılır.)

Cuma - 11/04/2025

Birinin maalesef öldüğünü fark ettim. Diğer kraliçem ise yumurtlamıştı, bu harika bir gelişmeydi! Diğer kraliçede ise henüz yumurta yoktu.
Stres seviyelerini gözlemlediğimde, hareketlerinden pek stresli olduklarını söyleyemem; yine de yumurtasını ağzına alıyorlar. Bu, onları izlerken dikkat edilmesi gereken bir davranış.

Cumartesi - 12/04/2025
Bugün, yumurtası olmayan kraliçemin yumurtladığını gördüm! Bu da büyük bir adım. Artık tüm kraliçelerim aktif olarak yumurtlamaya başlamış durumda.
Freya, ilk yumurtlayan kraliçem; Hel ise ikinci yumurtlayan kraliçem oldu. Her ikisinin de ortalama sıcaklıkları 24 ila 27 derece arasında, bu da rahatça gelişim göstermelerine olanak sağlıyor.

https://photos.app.goo.gl/D3pXJZEP3PvfDVi28

Görselleri şöyle bıraktım. İleride ki güncellemelerde Freya ve Hel olarak ayrı ayrı görsel paylaşırım. İsimlerini mitolojiden aldım.

Chatgpt'ye de ayrı teşekkür ediyorum, yazıları düzelten kendisi :ROFLMAO:

slmgoko

Nanitik
Üye
Günlüğün adını "Yggdrasil Günlükleri" olarak güncelledim.

Madem sanctuslara iskandinav mitolojisinden isim verdik, günlük ismini de İskandinav mitolojisindeki hayat ağacı ismini verelim.

Fantastik bir hava kattı, hoşuma gitti.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Güzel isim, Jörmungandur'cuyuz biz ama 😄

slmgoko

Nanitik
Üye

🪵 Yggdrasil Günlükleri – Bölüm 3

Tarih: 20/04/2025

Bu hafta önemli bir değişiklikle başladık:
Ays ve Freya isimli kraliçelerimin isimlerini yer değiştirdim. Artık Freya, Messor kraliçeme; Ays ise Sanctus kraliçeme ait. Bu değişim, Hanımım istediği için gerçekleşti, boynumuz kıldan ince :D

Freya ve Asuna isimli Messor kraliçelerim geçtiğimiz sezon bulunmuşlardı—yaklaşık 8 ay önce. Kış döneminde doğal olarak kış uykusuna yatırıldılar. Ancak uyanış sonrası gözlemlerim, verimlerinin oldukça düşük olduğunu gösterdi.
Her ikisinde de yumurtalar gelişme göstermiyor, bu nedenle durumu biraz desteklemek adına beslemeye karar verdim. Belki ek enerjiyle birlikte gelişimlerinde bir kıpırdanma olabilir. Şu anlık sabırlı bir şekilde gözlemliyorum.

🔸 Besleme Süreci:
Tüm kraliçelerime ilk kez un kurtları ile besleme yaptım. Kirlenmeyi önlemek adına alüminyum folyo üzerine koyarak verdim mamalarını.
Freya ve Asuna'nın yediğini net gözlemleyemesem de, yemekler hâlâ folyoda duruyordu. Belki sonradan değerlendirmişlerdir. Emin değilim.

Ancak asıl şaşırtıcı performansı yeni bulunan Ays ve Hel sergiledi.
Her ne kadar bu aşamada, yani işçileri çıkmadan önce besleme önerilmese de, ballı su ve un kurtlarını adeta löplettiler.
Gerçekten de canavar gibiydiler. Bu enerji patlaması sonrası larva gelişimlerinde ilerleme görmeyi umuyorum.

🔍 Gözlem Notu:
Ays ve Hel’in yumurtaları, Freya ve Asuna’nınkilerden gözle görülür şekilde daha büyük duruyor.
Bu fark tür farkından kaynaklanıyor olabilir (Sanctus vs. Messor),
ya da belki de Ays ve Hel yumurtalarını aktif olarak besliyorlardır.
Hangisi olduğunu henüz bilmiyorum ama dikkatle takipteyim.

slmgoko

Nanitik
Üye
Fotoğraf eklemeyi unutmuşum.

Freya ;

Asuna ;

Hel ;

Ays ;

slmgoko

Nanitik
Üye
Google fotoğraflarımı tuttuğum harddiskte kısmi sorunlar yaşamam sebebi ile bazı fotoğrafları maalesef kaybettim. Kusura bakmayın dostlar bu benimde canımı çok sıktı.

Bu fotoğraf işine bir çözüm düşüneceğim. Önerileriniz var ise seve seve dinlerim. Uygun bir şey bulamazsam foruma yükleyerek fotoğraflara devam edeceğim.

slmgoko

Nanitik
Üye
Cumartesi günü(26/04/2025) günlük güncellemesi gelmedi evet, şimdi kısa bir bilgilendirme yapayım.

Freya ve Asuna yani messor kraliçelerimiz, ufak çaplı bir operasyon çekmiş larvalarına. Evet larva oluşumu olmuştu ne güzel. yaklaşık 8-10 larva vardı her birinde 3-5 adette yumurta.

Bu elemanlar, su kısmının pamuğunu kaza kaza yumurtaları ve larvalarını suyun içine bırakmış. Dün @Enes19 ile süreci beraber ilerlettik. Akşam 6 dan gece 11 e kadar karıncalar ile uğraştık. Hayır elemanlar hem yumurtayı sıkıştırıyor oraya hemde almaya çalışıp alamıyor. Önce tüp aktarımı yaptım, mevcutta olan bir iki normal yumurtalarını başka tüpe aktardılar elemanlar. Bende diğer tüpten olabildiğince ne kadar toplayabilirsem larvaları topladım ve yeni tüpe karıncaların yanına koydum.

İkisinin de aynı davranışı sergilemesi akıl almaz bir olay ama yaşandı maalesef. Dün saatlerce strese soktuk hayvanları, bugün hani ne oldu ne bitti diye merakımdan mecbur kontrol ettiğimde iki karıncanın da aktardığım larvaları duruyor(yaşayıp yaşamadığından emin değiliz larvaların.) ve iki karınca da 5-6 tane tekrardan yumurtlamış.

slmgoko

Nanitik
Üye

🪵 Yggdrasil Günlükleri – Bölüm 4

Tarih: 04/05/2025

Haftaya dramatik ve şaşırtıcı gelişmelerle başladık.
Özellikle Freya ve Asuna (Messor kraliçeleri) cephesinde beklenmedik bir durum yaşandı.

🔸 Freya & AsunaMessor Kraliçeleri

İki kraliçem de oldukça sıra dışı bir davranış sergileyerek su pamuğunu kazıp, yumurtalarını ve larvalarını doğrudan su birikintisinin üzerine bıraktı.
Bu durum sonucunda maalesef birçok larva kaybedildi.

Bu davranışın nedeni tam olarak bilinmiyor.
Ancak şu çok net: Stres kaynaklı olduğu düşünülmüyor,
çünkü kraliçelere hiçbir şekilde fiziksel temas yapılmadı, bulunduğu ortam ise tamamen sabit: strafor kutu içerisinde, 27–28°C sıcaklıkta stabil olarak tutuluyor.
Koşullar bu kadar kontrollü olmasına rağmen bu olayın yaşanması, davranışın ardındaki sebebi daha da ilginç hale getiriyor.

Her iki kraliçeyi de hızlıca yeni test tüplerine aktardım.

• Freya, kaybın ardından yaklaşık 15 yeni yumurta yaptı (belki de daha fazla). Şu anda yalnızca 1 adet larvası kaldı fakat yaşayıp yaşamadığı net değil.
    Yine de yumurtlamaya devam etmesi, toparlanma sinyali olabilir.
  • Asuna ise bu süreçte hiç yumurtlamadı.
    Elinde kalan 3-5 yumurtası ile sürece devam ediyor. Onun toparlanması biraz daha zaman alacak gibi gözüküyor.

🔸 Ays & HelCamponotus sanctus Kraliçeleri

Bu iki kraliçemizden ise son derece olumlu gelişmeler var.

• Ays, neredeyse tüm yumurtalarını larvaya dönüştürdü.
    Test tüpünde yalnızca 1–2 adet yumurta kalmış durumda, geri kalanı sağlıklı larvalara dönüşmüş görünüyor.
    Ayrıca dikkat çeken bir detay: Ays’ın thorax (gövde orta bölgesi) kısmında hafif bir ezilme var.
    Ancak bu fiziksel deformasyona rağmen herhangi bir stres, panik ya da anormal davranış gözlemlenmedi. Kraliçemiz gayet sağlıklı ilerliyor gibi.
  • Hel ise bir adım daha önde. Diğerlerine kıyasla belirgin şekilde büyük bir larvası var.
    Yumurtalarının durumu net olmamakla birlikte, mevcut büyüklükteki larva gelişimin iyiye gittiğini gösteriyor.

Görselleri toplu şekilde ekledim. Resimlerin üzerine karıncaların isimlerini yazdım. Bundan sonra görsellere bu şekilde devam edeceğim.

Ekli dosyalar

• IMG_20250504_123504.jpg
    IMG_20250504_123504.jpg
    29.3 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20250504_123601.jpg
    IMG_20250504_123601.jpg
    19.9 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250504_123648.jpg
    IMG_20250504_123648.jpg
    30.1 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20250504_123713.jpg
    IMG_20250504_123713.jpg