Yeşil İguana(Iguana iguana)

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,996
Çözümler
412
Tepkime puanı
2,761
Yeşil İguana(Iguana iguana)
resim_2024-08-29_200247946.png
Yeşil iguana ağaçta yaşayan, otçul bir kertenkele türüdür. Genellikle bu hayvan basitçe iguana olarak adlandırılır. Ağaçlarda yaşamaya çok iyi adapte olmuşlardır ve ‘maymunlar gibi’ tırmanabilirler.

Yeşil iguanalar baştan kuyruğa kadar 170-180cm uzunluğa ve yaklaşık 8-9 kilo ağırlığa çıkabilir. Dişiler daha küçüktür ve nadiren 1.50cm’yi geçerler. Etkileyici boyutlarının yanı sıra yeşil iguanalar 15-20 yıl yaşama kapasitesine de sahiptir.

Yeşil iguanaların anavatanı Brezilya ve Paraguay’ın güneyinden Meksika’ya kadar uzanır.
İsimlerine rağmen yeşil iguanalar farklı renk ve türlerde ortaya çıkar. Peru gibi yayılış alanlarının güney ülkelerinde, yeşil iguanalar mavimsi renkte ve koyu mavi işaretlerle görünür. Bonaire ,Curaçao ,Aruba ve Grenada gibi adalarda yeşil iguananın rengi yeşilden lavantaya, siyaha ve hatta kırmızımsı kahverengiye kadar değişebilir. Kosta Rika'nın batı bölgesindeki yeşil iguanalar kırmızıdır ve Meksika gibi kuzey bölgelerdeki iguanalar turuncu görünür. El Salvador'daki yavru yeşil iguanalar genellikle parlak mavidir ancak yaşlandıkça bu rengi kaybederler.
resim_2024-08-29_200333915.pngresim_2024-08-29_200354587.pngresim_2024-08-29_200415514.png

Cinsiyet Ayrımı

Gençken hem erkek hem de dişi iguanalar aynı görünür. Erkekler cinsel olgunluğa ulaştıklarında farklı fiziksel özellikler geliştirmeye başlarlar. Türlere bağlı olarak iguanalar 1 ile 4 yaş arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Bundan önce, iguananın cinsiyetini belirlemenin tek yolu bir veterinerin kloakal deliği incelemesini sağlamaktır.
resim_2024-08-29_200528752.png

-Erkekler genellikle dişilerden çok daha ağırdır. Yetişkin bir erkek genellikle yaklaşık 8-9 kilo ağırlığındayken dişiler yaklaşık iki kilo daha hafiftir.

-Erkeklerde çok belirgin gerdanlıklar bulunurken, dişilerde daha az belirgindir veya hatta yoktur. Gerdanlar, iguanaların boyunlarının altındaki büyük deri parçalarıdır. Bu kanatlar, bu sürüngenlerin sıcak kalmasına yardımcı olur.

-Erkek iguananın sırt ve vertebral sivri uçları dişi iguanaya göre çok daha büyük ve daha belirgindir.

-Dişi iguanalar çiftleşmeseler bile yumurta bırakırlar. Erkekler yumurta bırakmazlar.

-Cinsiyet ayrımının bir başka yolu da femoral gözeneklere bakmaktır. İguanaların uyluklarının alt tarafında koku salgılayan femoral gözenekleri vardır. Ancak erkeklerde bu gözenekler oldukça gelişmiştir. Dişilerdeki gözenekler erkeklere kıyasla daha küçüktür.
resim_2024-08-29_201930176.png

Erkek ve Dişi İguanalar Arasında Davranışsal Farklılıklar Var mı?

Bazı davranış farklılıkları vardır. Bu davranışsal farklılıkların çoğu yalnızca çiftleşme mevsiminde fark edilir, ancak diğer zamanlarda da ortaya çıkabilir. Çiftleşme mevsimi boyunca erkek iguanalar daha saldırgan olmaya eğilimlidir. Bazı erkekler ısırma, saldırma gibi davranışlar bile sergileyebilir. İlginçtir ki, bazı erkekler çiftleşme mevsiminde turuncuya döner. Çiftleşme mevsimi boyunca dişiler bazen yemek yemeyi bırakır veya yalnızca küçük miktarlarda yiyebilir. Dişi iguanalar yuvalama sürecini başlatmaya çalışırken kazma davranışları da sergileyeceklerdir.

İguanaların Çiftleşme Sezonu Ne Zaman?

Yeşil iguanalar için çiftleşme mevsimi Ekim'den Kasım'a kadar sürer. Dişiler bu süre zarfında çiftleşmeseler ve etrafta erkek olmasalar bile yumurtlayacaklardır. Vahşi doğada dişi iguanalar 15 ila 75 arasında yumurta bırakır. Dişiler yumurtalarını nehir kenarlarına ve kumsallara bırakırlar. Dişi yumurtlamaya gittiğinde kumda birbirine bağlı çok büyük tüneller kazar.
resim_2024-08-29_202338354.png
Yaşam Alanı

Orta seviyede bakım gerektiren bir sürüngendir. Yetişkin olduklarında çok büyük ve uzun bir muhafaza alanına ihtiyaç duyacaklardır. Yavru yeşil iguanalar, hayatlarının ilk 6 ayı boyunca 1,2 x 0,6 x 1,2 m yaşam alanlarında bulundurulabilir. Bu teraryum boyutu iguananız 70-90cm(baştan kuyruğa kadar) civarına ulaşana kadar yeterli olabilir. Ancak fazla dayanmaz.

Kendi teraryumunuzu yapmanız da mümkün. Sürekli sıcak ve nemli bir bölgede yaşıyorsanız tel kafesler uygundur. Aksi takdirde, iguananızın çevre koşullarını koruyabildiğinizden emin olmak için büyük bir cam tanka veya teraryuma ihtiyacınız olacaktır. Ortamı nemlendirmeyi ihmal etmeyin.
resim_2024-08-29_204917515.png
İguananızı küçük bir alanda tutarak büyümesini engelleyemezsiniz. Eğer ona gerekli alanı veremezseniz hastalanabilir.

İguananız ilk yaşam alanına sığmamaya başladığında ya da direkt olarak 6 aydan yaşlı bir iguana ile başladıysanız, daha geniş bir alana ihtiyaç duyacaksınız. Bunun için Exo Terra’nın büyük boy yaşam alanını tercih edebilirsiniz. Yaşam alanının en az 2,4 metre x 0,9 metre x 1,8 metre olması gerekir. Yaşam alanı ne kadar büyük olursa o kadar iyi. Hatta bazı kişiler tüm odayı iguananın yaşam alanına dönüştürmeyi bile tercih ediyor.

resim_2024-08-29_202553245.png

Taban malzemesi olarak yeşil iguanalar için sürüngen halısı veya kağıt havlu kullanabilirsiniz kullanabilirsiniz. Torf başlangıçta pek önerilmiyor çünkü genellikle yeni doğan iguanalar tarafından kazara yenebiliyor. Selvi malç kullanılması da bir alternatiftir.

İguananızın tırmanabileceği şeyler sağlayın. İguanalar yoğun ağaçlık alanlarda yaşadığından, iguananızın tırmanmak için çok fazla alana ve farklı türde şeylere ihtiyacı olacaktır. Bunu, yaşam alanına çeşitli büyük dallar veya özel olarak tasarlanmış platformlar yerleştirerek yapın. Buna ek olarak, iguananın tırmanması için çeşitli kayalar sağlayın.

Yaşam alanına yerleştirdiğiniz dalların veya yapıların iguanayı destekleyecek kadar büyük ve güçlü olduğundan emin olun. İguananızın yaşam alanının farklı seviyelerine tırmanması için rampalar sağlayın. İguananızın rahatça uzanabileceği pürüzsüz/düz kayaları tercih edin.

Bir saklanma alanı oluşturun. Kutu veya mağara benzeri bir alan, iguananızın tehdit altında hissettiğinde veya korktuğunda saklanmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak, saklanma alanı her iguana alışkanlığının önemli bir parçasıdır. Bu olmadan iguananız kendini savunmasız hissedecek ve gelişemeyecektir. Küçük bir tahta kutu yerleştirebilirsiniz.
resim_2024-08-29_202828834.pngresim_2024-08-29_202844992.png
İguanalar’ın yalnız başına bakılması önerilir. 2 tane bakacaksanız birinin erkek, birinin dişi olduğundan emin olun. Yetişkin erkekleri aynı kafeste barındıramazsınız, yoksa kavga ederler. Yukarıda yazdığım yaşam alanları boyutları bir iguanaya içindir; iki tane varsa, boyutu iki katına çıkarın.


Işıklandırma ve Sıcaklık

İguananıza bol miktarda ışık sağlayın. Gelişmek için iguanaların belirli ışık türlerine erişmeleri gerekir. En önemlisi, iguanaların UVB ışığa ihtiyacı vardır. Bu tür bir ışık olmazsa iguananız D vitamini eksikliği yaşayabilir, kalsiyumu ememeyebilir ve başka sağlık sorunları yaşayabilir.

resim_2024-08-29_203031319.png
Hem ultraviyole B (UVB) ışığına hem de ısıtıcı lambaya ihtiyaç duyduklarından, aydınlatma söz konusu olduğunda özel bakım gerektirirler.

İguana ışıklarını kurmanın birkaç farklı yolu vardır. Bir seçenek, UVB floresan lamba ve ısıtıcı lambayı ayrı ayrı almaktır. Diğer bir seçenek de hem UVB hem de kızılötesi ışık yayan Exo Terra Solar Glo gibi tam spektrumlu bir LED ışık kullanmaktır.

Hangi ışık türünü seçerseniz seçin, iguananız için bir “güneşlenme noktası” oluşturmanız önemlidir. Burası ışığın en yoğun olduğu ve iguananın ısınmak için gidebileceği bir alandır.
  • Güneşlenme noktası yüzey sıcaklığı: ~50°C
  • Genel hava sıcaklığı: 24-31°C
  • Gece sıcaklığı: 23-28°C
Sıcaklığı takip etmek için dijital bir termometre kullanabilirsiniz. İguanaların ayrıca çok ısındıklarında serinlemek için gidebilecekleri bir saklanma noktasına erişmeleri gerekir. Bu nokta yaklaşık 25°C derece civarında olmalıdır.

Yani güneşlenme alanı ve vücut ısılarını düzenleyebilecekleri 2 farklı kısım olmalı. Tüm aydınlatma ve ısı elemanları bir tarafta olmalı ve diğer taraf serin taraf olmalıdır. Bu şekilde iguananız ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı sıcaklıklar arasında gidip gelebilir. Asıl anahtar, yeşil iguananın kendi vücut sıcaklığını seçmesine izin vermektir ve bakıcının yapması gereken tek şey bunu yapması için gerekli araçları sağlamaktır.

resim_2024-08-29_203901556.png

Güneşlenme alanı, doğrudan ısı lambalarının altında sağlam bir dal veya platform olmalıdır. Yaşam alanındaki en yüksek sıcaklıklar en üstte (ısı lambasının yakınında) olacak ve en soğuk sıcaklıklar ısı kaynağından en uzakta olacaktır. Uygun termoregülasyona izin vermek için yaşam alanının tüm seviyelerine tırmanma malzemesi yerleştirmeniz gerekecektir.

Genel hava sıcaklığınız ve/veya gece sıcaklığınız çok soğuksa, işleri hızlandırmak için bir veya birkaç radyan ısı paneline ihtiyacınız olacaktır. Bu, muhafazanın tavanına monte edilen büyük, ışıksız bir ısı kaynağıdır. Radyant ısı panelleri, muhafazayı yanlışlıkla çok sıcak hale getirmemeleri için termostata bağlanmalıdır.
resim_2024-08-29_204254182.png
Sürüngenler için özel olarak etiketlenmiş UVB ampuller satın alın. Bu ışıklar iguananızı 10-12 saat ışığa maruz bırakarak D vitamini üretimini teşvik etmeyi taklit eder. Yaşam alanındaki büyük dallar ve raflar, ağaçlarda yaşayan iguananızın yukarıya tırmanmasına ve bu ışıkların tadını çıkarmasına olanak tanıyacaktır. Resif tankları ve bitkiler için üretilenler, iguananız için yeterli UVB ışınını sağlamaz. Bir adet güneşlenme ampülü yavru iguana için yeterli olabilir ama yetişkin iguananız için yanyana en az iki ampül öneriyoruz.

UVB ışığının tüm yaşam alanına ulaşması gerekirken, iguananın güneşlenme alanının 30 ila 50 cm yukarısına bir ışık yerleştirdiğinizden emin olun. Sıcak taşlar, ısıtıcı ped veya zeminden gelen başka bir ısı kaynağı kullanmayın. Esarette olan yeşil iguanalar, ısı kaynağı olarak "sıcak kaya" gibi alt tabaka ısıtıcıları kullanıldığında genellikle kendilerini yakarlar.

Bunun nedeni, parietal gözün devreye girmemesi ve yeşil iguanaların bunları ısı olarak algılamaması ve güneşlenmeye çalışmasıdır. İguanaların bacakları ve karınları genellikle yanar çünkü ne kadar ısındıklarını fark etmezler. Sıcak bir kayayı ısı kaynağı olarak kullanmaktan ölüme neden olacak kadar ciddi ikinci ve üçüncü derece yanıklar oluşturabilir. Şu iki şeyi çok iyi hatırlayın: yeterli büyüklüğü ve yeterli sıcaklığı sağlayın.

İguananızın yaşam alanında en az 45 derecelik bir ‘sıcak nokta’ sağlanmalıdır. Buna ek olarak, ısı yeşil iguananın üst tarafıdan gelmelidir, böylece parietal göz devreye girerek yeşil iguananın gerektiği gibi termoregülasyon yapmasını sağlar.

Yeşil iguanaların başlarının hemen üstünde, gözlerinin arkasında, paryetal göz veya epifiz cisimciği adı verilen pul benzeri alışılmadık bir organ bulunur. Bu pul benzeri duyu organı ışığı, karanlığı ve hareketi algılayabilir. Parietal göz, termoregülasyon amacıyla ve yırtıcı kuşlar gibi yukarıdan yaklaşan yırtıcılara karşı yeşil iguanaları uyarmak için son derece önemlidir.

Lamba konumu her zaman üstte olmalıdır.
resim_2024-08-29_210433857.pngresim_2024-08-29_204821955.png

Su

Su her zaman hazır bulundurulmalıdır. Küçük yeşil iguanaların, özellikle de bebeklerin su kabının yerini bulamayabileceğini unutmayın. Bu nedenle, iyi sulandıklarından emin olmak için onlara su çiseletmeniz ve haftada en az iki kez ıslatmanız hayati önem taşır.

Yavru bir yeşil iguana ile başlıyorsanız, onları ıslatmanın yanı sıra ara sıra su kabına koymak da faydalıdır. Mümkünse, kertenkelenin içine girip ıslanabileceği kadar büyük bir su kabı sağlamak en iyisidir. Vahşi doğada, yeşil iguanalar her zaman suya yakın yaşarlar ve mükemmel yüzücülerdir.

İguanalar sularını hızla kirletme eğilimindedir, bu nedenle suyu her gün değiştirin ve en az haftada bir hayvanlar için güvenli dezenfektanlarla iyice fırçalayın.

Yemek

Yeşil iguananın beslenme ihtiyaçları hem süpermarketlerden satın alınabilecek çiğ doğal gıdalarla hem de ticari olarak hazırlanmış "İguana Maması" ile kolayca karşılanabilir. Ancak Türkiye’de bu tarz mamaları bulmak zor oluyor ve pek hesaplı olmuyor.

İyi iguana bakımının anahtarlarından biri çeşitlilik yoluyla dengeli beslenme sağlamaktır. Bu nedenle hayvanınıza mümkün olduğunca çok farklı türde yiyecek sağlayın. Daha dengeli beslenmeyi sağlamanın yanı sıra, birçok farklı doku ve tada sahip çeşitli bir beslenme heyecan vericidir ve duyusal zenginlik kaynağı sunar.

Yeşil iguanalar için yapraklı yeşillikler:
  • Yonca
  • Roka
  • Pancar yaprağı
  • Çin lahanası
  • Havuç yeşillikleri
  • Kereviz yeşillikleri
  • Hindiba
  • Kişniş
  • Yonca
  • Kara lahana
  • Papatya
  • Karahindiba
  • Eskarol
  • Sardunya yaprakları
  • Üzüm yaprakları
  • Yeşil/kırmızı yapraklı marul
  • Ebegümeci yaprakları
AD_4nXclv9EbDeQiFe5i2P7OM2vP8-z-kL5kovnwVBbcCHuKUHl-CUsdFf3GJArp5AJi61NRc8c3gfwbPheT7DamXFscr51-Q39ekipjYB6UwP6Y3hQIHVX-oZTI30F0CkASsv6o1nWz2GERPCzSnm2N5cynS-Ct
  • Lahana
  • Dut yaprakları
  • Hardal yeşilliği
  • Nasturtium
  • Opuntia kaktüsü
  • Maydanoz
  • Muz yaprakları
  • Marul
  • Ispanak
  • Bahar karışımı
  • Kabak yaprakları
  • İsviçre pazı
  • Devedikeni
  • Şalgam
  • Su teresi
Yeşil iguanalar için sebzeler:
  • Biber
  • Brokoli
  • Havuç
  • Taze fasulye
  • Bamya
  • Bezelye
  • Kabak
  • Tatlı patates
  • Kabak
-Yeşil iguanalar yiyeceklerini çiğnemediğinden sebzelerin küçük parçalar halinde doğranması veya rendelenmesi gerekir.
Yeşil iguanalar için meyveler:

  • Elma
  • Muz
  • Meyveler
  • Üzüm
  • Kivi
  • Mango
  • Kavun
-Sebzeler gibi büyük veya özellikle sert meyveler (elma gibi) servis edilmeden önce doğranmalıdır.


Karalahana, şalgam, karahindiba, sarı kabak, bütün yeşil fasulye gibi sebzeler yeşil iguananız için mükemmel besinlerdir. Ayrıca haftada bir kez meyve de veriyoruz. Yüksek oranda meyve içeren bir yeşil iguana diyeti ishale neden olabilir.
resim_2024-08-29_212835604.png
Yavru yeşil iguanalar için yiyecek hazırlamak yetişkin yeşil iguanalara göre biraz farklıdır. Çiğ sebzeleri keserken, her bir parçayı yeşil iguananın alabileceği ve bütün olarak kolayca yutabileceği uygun boyutta kesmeniz lazım. Yeşil iguanaların yiyeceklerini çiğneyemediklerini ve tek parça halinde yutmaları gerektiğini unutmayın.

Eğer mama ile besleme yapıyorsanız ve iguananız yavruysa, mamaları biraz nemlendirmeniz iyi olacaktır. Aksi takdirde yerken zorlanabilir. Büyük iguanalar bu konuda sorun yaşamaz.

Yeşil iguananızın mamasına ağırlıklı olarak d3'süz kalsiyum koymalısınız. Haftada 3-4 kere d3'süz veriyorsanız 1-2 gün d3'lü verebilirsiniz. d3'lü kalsiyumu çok vermeyin. Yavru iguanalar için kalsiyum çok önemlidir, onlarda d3'süz kalsiyumu neredeyse her gün abartmadan verebilirsiniz. Ek olarak iguanaya haftada 1 multivitamin vermeniz önerilir. Multivitamin verdiğiniz günler kalsiyumu vermeyebilirsiniz. Hiçbir koşulda yeşil iguanalara yüksek protein içeren bir diyet vermemelisiniz. Eğer verirseniz, bu zamanla böbrek yetmezliğine ve iguananın ölümüne yol açacaktır.


İguanaya "Handling" Yapmakresim_2024-08-29_213026240.png
Yeşil iguanalar zeki, ilgi çekici ve hatta sevecen evcil hayvanlar olabilirler, ancak bu ilişki için sizi uğraştıracaklardır. İguananızla güven ve karşılıklı saygı inşa etmek için tutarlı olumlu etkileşimler şarttır.

İguanayı yavruyken edinmediyseniz onu alıştırmanız pek kolay değildir. Alışana kadarki süreçte size tıslayabilir, saldırabilir.

1-Yavru bir iguanayı eve getirdikten sonra, alışması için 2 hafta kadar yalnız bırakın. Hayvanınızın yeni çevresine alışması ve yerleşmesi için zaman tanıyın.

2-Yaşam alanını, iguananın gün boyunca işinizi yaparken sizi izleyeceği bir yere yerleştirin, sizi görmeye alışsın. Muhafazanın içinde günlük bakım yapın (iguanaya dokunmayın). Bu sırada hayvanınızla konuşun ki sesinize alışabilsin.

3-İguana düzenli olarak yemek yemeye başladığında ve sizden saklanmayı bıraktığında, bakım işine başlayabilirsiniz. İguanayı elinizden besleyerek ve sırtını/boynunu nazikçe okşayarak ya da tırmalayarak başlayın.

4-Zamanla iguana size alışacaktır. Size doğru gelecektir. Kolunuza, bacağınıza tırmanmaya başlayacak ve hatta bazı durumlarda gövdenize/omzunuza atlamaya çalışacaktır.

İguananızı kucağınıza almanız gerekiyorsa, her zaman nazikçe aşağıdan alın ve vücudunun mümkün olduğunca büyük bir kısmını destekleyin. Asla hızlıca veya yukarıdan yaklaşmayın, çünkü bu evcil hayvanınızı korkutacak yırtıcı bir davranıştır. Hareketlerinizi yavaş tutun ve stresi azaltmak için onu sadece gevşek bir şekilde bağlayın (eğer tasması varsa).

Evcilleştirme aylar sürebilecek bir süreçtir. Sabırlı olun, iguananın sınırlarına saygı gösterin, sonunda evcil hayvanınız yola gelecektir!
 

Ekli dosyalar

  • resim_2024-08-29_212347668.png
    resim_2024-08-29_212347668.png
    147.3 KB · Görüntüleme: 14
Üst