Yapay çiftleştirme hakkında

Cihan__

Asker
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
-Öncelikle, bu konuyu açmamın nedeni istediği cinsin uçuşlarına denk gelemeyen vekoloni patlatmayı bile düşünen arkadaşlara bir fikir olması ve daha rahat kraliçe edinebilmeleri. Zaten forumda bu tür sorular görmüştüm.

-deneyimden bahsedeyim. Yaklaşık 2 hafta önce doğadan az miktarda aphonegaster ve lasius flavus prens/prensesleri edindim. Amacım koleksiyonuma yeni cinsler eklemekti. Farklı kolonilerden olduğunu kesin bildiğim prens ve prensesleri aynı tüplere koydum. 1-2 gün orada beklediler, sonra geniş bir alanda devam ettim. Prensler ölünce prensesleri tüplere aldım ve gözlemlediğim kadarıyla birbirlerinin kanatlarını kesiyorlar. Fakat bir saldırganlık belirtisi yok. Zaten flavus multiqueen olabilen bir cins olduğu için bir sakınca göremedim. Bugün baktığımda flavusların olduğu tüpte 5 tane yumurta vardı. Tabii ki prens çıkma olasılığı var. 2 ay sonrasına kadar iyice netleşeceğine eminim. Eğer deneyim başarılı olursa, çok fazla gereksinim olmadan isteyen kişiler yapay çiftleştirme yapabilecek diye düşünüyorum. En azından bazı cinslerde.​

ATHENA

Minör
Üye
Messor, camponotus, formica, lasius(bir kaç tür dışında) bu cinsler için yapay çiftleştirme yapabilmek için boş bir odaya (25-30 derece en iyisi) salarak çiftleşme lerini sağlayabilirsiniz ama bulmak zor olabilir ve evinde boş oda olanlar dışında bir büyük akvaryum yapabilirsiniz cam kestirerek. Ayrıca prolenepis Nitens türü ve farklı cins ve türler tüpte çiftleşe bilir. Ayrıca Cataglyphis cinsi için tam net konuşamam ama Noduslar için tüpte çiftleşme oluyor. Zaten noduslarda kanat sadece görüntü yerde çiftleşiyorlar.

Cihan__

Asker
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Messor, camponotus, formica, lasius(bir kaç tür dışında) bu cinsler için yapay çiftleştirme yapabilmek için boş bir odaya (25-30 derece en iyisi) salarak çiftleşme lerini sağlayabilirsiniz ama bulmak zor olabilir ve evinde boş oda olanlar dışında bir büyük akvaryum yapabilirsiniz cam kestirerek. Ayrıca prolenepis Nitens türü ve farklı cins ve türler tüpte çiftleşe bilir. Ayrıca Cataglyphis cinsi için tam net konuşamam ama Noduslar için tüpte çiftleşme oluyor. Zaten noduslarda kanat sadece görüntü yerde çiftleşiyorlar.
Başka cinsler buldukça deneyeceğim ve listelerini tutacağım.

Cihan__

Asker
Yardımsever
Forum Delisi
Üye

Screenshot_20240915-210847_Gallery.jpg
Yapay çiftleştirme yaptığım aphonegaster kraliçelerimden birisi kanat döktü ve tüpte yumurtalar var.​

Koraykbl

Nanitik
Üye
Formica rufa içinde aynı şey olabilir mi? 30x30 bir kaba koyup 1 saat beklesem çiftleşme olabilir mi?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Cihan__

Asker
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
formica rufa içinde aynı şey olabilirmi? 30x30 bir kaba koyup 1 saat beklesem çiftleşme olabilirmi?
Deneyebilirsin, ben yaklaşık 5x5'lik bir kapta yaptım birbirlerine daha yakın olmaları için. Prensler ölünce prensesleri tüpe koyarsınız. Size tavsiyem birden fazla prenses ile deneyin, benim ölen prenseslerim oldu.

Koraykbl

Nanitik
Üye
Deneyebilirsin, ben yaklaşık 5x5 lik bir kapta yaptım birbirlerine daha yakın olmaları için. prensler ölünce prensesleri tüpe koyarsınız. Size tavsiyem birden fazla prenses ile deneyin, benim ölen prenseslerim oldu.
Teşekkür ederim.

Cihan__

Asker
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Yumurtaların dizilişi, boyutu ve verdiğin diğer bilgilere dayanarak o yumurtaların diploid olduğunu düşünüyorum.
İhtimal var tabii ki, bakalım yakında belli olacak o zaman tekrardan bilgilendirme yapacağım.