Ya yapmazsak? - Deney

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Herkese selam!
Bugün, "Ya Yapmazsak" konu başlığı altında bir deney serisine başlıyoruz. Bu seride, hobinin olmazsa olmazı gibi görünen bazı şeyleri yapmadan koloniler geliştirmeyi hedefleyeceğiz.

İlk deneyimizde şu kriterler ile üç farklı cinse ait kolonileri geliştireceğiz.
Kriterler:

1. Kılıf yok

2. Canlı yem yok( ilerleyen zamanlarda kolonilerde toplu ölümler gibi büyük sorunlar yaşanırsa, 2-3 ayda bir dışarıdan herkesin yapabileceği tarzda böcek takviyesi yapabilirim.)

3. Koloninin kurulum aşamasında şekerli su takviyesi

4. Günde 2 kez strese fazla dikkat etmeden kontrol etmek

Amacım, canlı yem besleyemeyen arkadaşlar için alternatif besinleri denemek ve kolonilerin gelişimlerini sizlerle paylaşmak.

Bu deneyde, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği yaygın türleri kullanacağız:

1. Lasius sp.

2. Tetramorium sp.

3. Formica rufibarbis.

İlerleyen zamanlarda temin edebilirsem Messor cinsini de eklemeyi planlıyorum.

Lasius sp.
-Yumurtaları var, şuana kadar şekerli su takviyesi yapıldı.
•Bulunma tarihi: 6 Haziran 2025
20250613_124523.jpg

Tetramorium sp.
-Yumurtaları var, şuana kadar şekerli su takviyesj yapıldı.
•Bulunma tarihi: 8 Haziran 2025
20250613_124420.jpg

Formica rufibarbis.
-Larvaları var, şuana kadar şekerli su takviyesi yapıldı.
•Bulunma tarihi: 29 Mayıs 2025​
20250613_124544.jpg

Konuya gelişmeler oldukça güncelleme atacağım, iyi hobiler dilerim.

pegasuZX

Gamergate
Üye
Hocam aslında maddelerin birçoğu hobide genel olarak biliniyor. Ama farklı besinler denemek hoşuma gitmedi değil.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Fikir güzel, ama deney için aynı cinsten kolonilerin olması net bir sonuca yaklaşmak için daha yararlı olabilirdi. Çünkü her cinsin besin emilimi ve kullanım stili farklı olduğundan, birinde şaşırtıcı şekilde iyi gidebilirken diğerinde hüsran olabilir. Yine de fikir vermesi açısından güzel bir bakış açısı sunacaktır.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Fikir güzel, ama deney için aynı cinsten kolonilerin olması net bir sonuca yaklaşmak için daha yararlı olabilirdi. Çünkü her cinsin besin emilimi ve kullanım stili farklı olduğundan, birinde şaşırtıcı şekilde iyi gidebilirken diğerinde hüsran olabilir. Yine de fikir vermesi açısından güzel bir bakış açısı sunacaktır.
Evet hepsi birbirinden farklı ve hepsi aynı şeyleri sevmeyebilir ama zaten ilerleyen zamanlarda farklı şeyleri deneyerek cinsin sevdiği şeyler üzerinden gideceğiz, tabii ana kriterlerden ayrılmadan.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ne kadar denerseniz deneyin, canlı yem dışında bir alternatif yok. Doğal olan neyse doğru olan odur. Kılıf olmadan deney yapmak güzel olur, başarılar. Geri kalanların etkilerini anlamak için onlarca parametre var. Saf gözlemle bir sonuca ulaşmanız zor

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Ne kadar denerseniz deneyin, canlı yem dışında bir alternatif yok. Doğal olan neyse doğru olan odur. Kılıf olmadan deney yapmak güzel olur, başarılar. Geri kalanların etkilerini anlamak için onlarca parametre var. Saf gözlemle bir sonuca ulaşmanız zor
Evet hocam canlı yemin bir zorunluluk olduğunu biliyorum, zaten deney başarısız olursa insanlara doğrudan bir kanıt olarak bu konuyu atabiliriz. Çünkü biliyorsunuz malesef insanlara uzun uzun yazıları okumak zor geliyor ve daha direkt bir deney olayı anlamalarına yardımcı olabilir. Teşekkürler bu arada.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
*Durum güncellemesi*

Lasius sp.
-Larvalar oluşmaya başladı, şekerli su takviyesini yapmaya devam ediyorum.
20250623_135541.jpg
Formica rufibarbis

-Durumu çok iyi, şekerli su desteğini sürdürüyorum.Hep stresli olarak bildiğimiz rufibarbis kraliçemizin, konuyu açtıktan 1 gün sonra pupaları oluştu yani yumurtalarını 15 günde sıfırdan pupa evresine getirebildi hem de kılıf olmaması ve sürekli kontrol edilip, bazen de ters taklalar atmasına rağmen bunu başardı. Rufibarbis kraliçelerinin böyle olduğunu ben zaten kendi kolonilerimden biliyordum ama bunu siz de görmüş oldunuz.
20250623_135509.jpg

Tetramorium sp.

-Yumurtaları yavaş gelişim gösteriyor ama durumu iyi, şekerli su desteğini devam ettiriyorum.
Ekstra olarak bu kraliçeyi bulduğumda aynı türden toplam 4 tane bulmuştum ve bunu deney için ayırmıştım fakat diğer üçlü ilerleyen zamanlarda birbirine saldırmazsa bunu da onların yanına geri eklemeyi deneyeceğim.

20250623_135659.jpg
İşte o üçlü
20250623_135802.jpg

pegasuZX

Gamergate
Üye
Yumurta beyazının içine şeker atarak vermeye denermisin? Çiğ şekilde.

thewozz

Yumurta
Üye
Herkese selam!
Bugün, "Ya Yapmazsak" konu başlığı altında bir deney serisine başlıyoruz. Bu seride, hobinin olmazsa olmazı gibi görünen bazı şeyleri yapmadan koloniler geliştirmeyi hedefleyeceğiz.

İlk deneyimizde şu kriterler ile üç farklı cinse ait kolonileri geliştireceğiz.
Kriterler:

1. Kılıf yok

2. Canlı yem yok( ilerleyen zamanlarda kolonilerde toplu ölümler gibi büyük sorunlar yaşanırsa, 2-3 ayda bir dışarıdan herkesin yapabileceği tarzda böcek takviyesi yapabilirim.)

3. Koloninin kurulum aşamasında şekerli su takviyesi

4. Günde 2 kez strese fazla dikkat etmeden kontrol etmek

Amacım, canlı yem besleyemeyen arkadaşlar için alternatif besinleri denemek ve kolonilerin gelişimlerini sizlerle paylaşmak.

Bu deneyde, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği yaygın türleri kullanacağız:

1. Lasius sp.

2. Tetramorium sp.

3. Formica rufibarbis.

İlerleyen zamanlarda temin edebilirsem Messor cinsini de eklemeyi planlıyorum.

Lasius sp.
-Yumurtaları var, şuana kadar şekerli su takviyesi yapıldı.
•Bulunma tarihi: 6 Haziran 2025
Ekli dosyayı görüntüle 57935

Tetramorium sp.
-Yumurtaları var, şuana kadar şekerli su takviyesj yapıldı.
•Bulunma tarihi: 8 Haziran 2025
Ekli dosyayı görüntüle 57936

Formica rufibarbis.
-Larvaları var, şuana kadar şekerli su takviyesi yapıldı.
•Bulunma tarihi: 29 Mayıs 2025​
Ekli dosyayı görüntüle 57938

Konuya gelişmeler oldukça güncelleme atacağım, iyi hobiler dilerim.
Hocam konuyla alakasiz çekimleri neyle yapiyorsun

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Yumurta beyazının içine şeker atarak vermeye denermisin? Çiğ şekilde.
Aslında karbohidrat ile proteini karıştırıp vermemiz sıkıntı yaratıyor diye biliyorum ama denerim tabii ki. Konu başlığı bu çünkü😁

Hocam konuyla alakasiz çekimleri neyle yapiyorsun
Telefon makrosu + ince kenarlı mercek kullanıyorum.(ekipman değil, direkt mercek. Günlügümde paylaşmıştım.) Ama bu çekimi teleskop lensi(7-21 mm yazıyor) içinden çıkardığım bi merceği telefona bantlayıp yaptım.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
*Durum Güncellemesi*

Lasius brunneus grup
- İsim değişti ama hâla aynı lasius. Şuanlık pupaları var ve şekerli su talviyesi yaptığımda seve seve içiyor.
20250628_141933.jpg

Formica rufibarbis
- Evet kraliçemizin ilk işçileri bulunduktan 1 ay sonra çıkmış oldu. Şu süreçte tüpte kılıf olmadığı için ve gün boyu aydınlığa maruz kaldığı için stres seviyesi yükselmiş olabilir ama stresten etkilenip yumurtalarını yediğini veya yumurta gelişiminin yavaşladığını söyleyemem. Şekerli su takviyesini aksatmadım.
20250628_141837.jpg

Tetramorium sp.
-Kraliçemiz resmen onu ayırdığım kraliçelerin yanına gitmek istiyor gibi sürekli giriş pamuğunda duruyordu, bende onu diğerlerinin yanına bıraktım ve şuanlık durumu iyi fakat onu deneyden çıkarmak zorundayım. Zaten Tetramoriumun bu türü yumurta gelişimine baktığımda bakımı biraz daha zor bir tür gibiydi. Onun yerine 3 gün önce bulduğum ve şahsen bakımının kolay olduğunu ve daha yaygın olduğunu düşündüğüm yeni kraliçeyle devam edeceğiz.
20250628_141857.jpg