Öncelikle doğadan canlı alma konusunu yalnızca koloniden kraliçe almak olarak değil, daha genel bir şekilde değerlendireceğim. Çeşitli hobi ortamlarında bu konunun sıklıkla tartışıldığını gördüm, aynı zamanda bu konu altındaki yorumları da okuyunca bu konunun hala tabu olarak kaldığını düşünüyorum. Konunun ince bir çizgi üzerinde durduğunu biliyorum. Bu çizginin her iki tarafı da yanlış geliyor bana. Bir taraf doğadan canlı almanın tamamen korkunç sonuçlara yol açabileceğini, canlının her şekilde öleceğini ya da sağlıklı olmayacağını düşünürken diğer taraf da doğadan canlı alma konusunda hiçbir kaygı hissetmeden ambiyane tabirle doğa babalarının tarlasıymış gibi rahat davranıyorlar. Elbette biz mümkün olduğunca doğada gözlemci olarak kalmalıyız ve müdahaleden kaçınmalıyız fakat belirli canlıları besleyip davranışlarını daha yakından görmek istememiz de gayet normal. Mantisleri düşünürsek mesela, Türkiye'de bu canlıları doğa dışında herhangi bir yerden alıp besleme imkanımız çok sınırlı. Üstelik uygun şartlar sağlanır ve doğru bakılırsa, elbette türüne göre değişmekle beraber, uzun ve sağlıklı yaşamları olabiliyor. Yani doğadan canlı almak her zaman o canlının öleceği ya da sağlıklı olmayacağı anlamına gelmez. Sadece tek bir canlı üzerinden bu argüman çürütülebilir, çünkü çok genel bir yaklaşım sunuyor. Konuya bu şekilde yaklaşmak yerine doğadan canlı almak isteyen bir kişiye bunu nasıl uygun yöntemlerle yapacağını ya da alternatif yolların neler olduğunu aktarmak çok daha doğru olacaktır. Önceliğimiz kişiyi o konudan korkutup kaçırmak yerine, mümkün olduğunca bilgi vermek olmalı. Bu konu daha önce forumda tartışılmıştı ve çok faydalı olabilecek konuşmalar geçmişti. Farklı fikirleri görmek ve değerlendirmek isterseniz okuyunuz. Aşağıya ekliyorum.
Hobiciler biliyordur sanırım ormandan örümcek alınıp alınmayacağını. Almanya’da ki ormanlar da her türlü örümcek türü var. Ormandan örümcek alınır mı?
karincaciftligim.com