Doğadan alınan canlılar konusunda net birşey söylemek çok yanlış anlaşılır diye düşünüyorum . Bizlerin tepki gösterdiği veya şahsen benim tepki gösterdiğim durum "Doğadan canlı almayın" olacak .
Doğadan alınmış bir canlının türü , cinsi , yaşam ortamı ve beslenmesi konularında bilgi sahibi olmayıp , bu canlıları esaret altına alıp , nasıl beslerim gibi konular tepki göstermemize neden oluyor. Arkadaşlarında belirttiği üzere ortak payda da doğadan alınan canlıların yem kabul etmediği , ortama uyum sağlamadığı görülüyor .
Bunun haricinde Tuws arkadaşımızın belirttiği durum ekstrem bir durum, Basit örnek olması amacıyla sokakta gördüğümüz yaralı bir kuşu alıp tedavi sürecinde sahip çıkmak gibi birşey . Tedavisini ve bakımlarını tamamlayıp tekrar iade etmek konusunda hiç bir sorun yok . Zaten ilgili gönderiye , Facebook grubumuzda o sebepten onayını verdim. Burada verdiğim örnek ve konu çok yüzeysel . Ama açıklayıcı olduğunu düşünüyorum.
Mümkün olduğunca doğadan gördüğünüz canlıları almamaya özen göstermeliyiz . Bir çok canlının alternatif , ev ortamına adaptesi sağlanmış benzer türleri var. Örümcekler , tarantulalar , yılanlar , kertenkeleler gibi . Ancak yapmakta olduğumuz karınca canlısının bir alternatifi maalesef yok . Doğadan alınan bir örümcek adeti kadar , doğadan toplanılmış karma karınca türlerinin esaret altına alındığında , uyum sağlama üreyip çoğalma gibi durumlarının oranına bakıldığında , karıncaların daha yatkın olduğunu görüyoruz . Bu sebepten karıncalar ile diğer canlıları bu bağlamda ayrı tutuyoruz.
Konuyu uzatmak istemiyorum ancak farklı bir örnekte şu şekilde vereyim. Yıllardır hobi ortamında bulunan , bilgileriyle katkı sağlayan bir arkadaşımızda , doğada denk geldiği bir canlıyı ortamını , şartlarını beslenme durumunu bildiği için , ev ortamında teraryumunu hazırlamıştı ve canlıyı almıştı bu canlının büyümesini , davranış biçimini bizlere günlük şeklinde sunmuştu. Bunun gibi profesyonel davranışları bir çok hobicinin yaptığını biliyorum.
Ancak wc canlının tür sorgusu , ne ile besleneceği , yaşam alanının nasıl olması gerektiği gibi postların altında wc canlı resimleri görmenin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Bir konu hakkında tartışma yapmanız fikirlerinizi beyan etmeniz , fikir alışverişinde bulunmak yararlı ancak konuşmalarımızda ki kelimelere , tavrımızın sivri olmaması olumlu ve yapıcı cümlelerle fikirlerimizi karşı tarafa iletmek , forumda geçireceğiniz zamanın daha güzel olmasını sağlayacaktır. Bu sebepten bu konulara hassasiyet göstermenizi rica ederim.
İyi forumlar.