Koloni halinde yaşamaları, büyük boyları, güzel renkleri ve acı verici sokmaları ile Vespidae şüphesiz en bilinen ve ilgi çeken yaban arısı familyası. Bu konu Türkiye'deki türlerin genel bilgileri ve fotoğrafları ile tüm türlerin listesidir. Öncelikle bu gönderiye sadece listeyi koyacağım ve alta yanıt olarak tek tek ekleyeceğim.
Başta tüm Vespidae'yi tek konuda toplamak istiyordum. Türkiye'de 298 tür var ve 22 türü en öne çıkan Vespinae ve Polistinae alt familyalarıyken 276 türü neredeyse kimsenin merak etmediği Eumeninae ve Masarinae alt familyalarından. Bunu 2 parçaya bölmeye karar verdim, önce önemli Vespinae ve Polistinae'yi bitirip ondan sonra daha merak edenler için Eumeninae ve Masarinae'yi yapacağım.
Yıldırım, E. (2013). Türkiye'deki Vespidae Türlerinin (Hymenoptera: Insecta) Önemi. Arıcılık Araştırma Dergisi, 5, 2 - 6.
Yıldırım, E. (2012). Contribution to the knowledge of the Vespidae (Hymenoptera, Aculeata) of Turkey, with a checklist of the Turkish species. Turkish Journal of Zoology, 36(3), 361 - 374. http://doi.org/10.3906/zoo-1012-62
Başta tüm Vespidae'yi tek konuda toplamak istiyordum. Türkiye'de 298 tür var ve 22 türü en öne çıkan Vespinae ve Polistinae alt familyalarıyken 276 türü neredeyse kimsenin merak etmediği Eumeninae ve Masarinae alt familyalarından. Bunu 2 parçaya bölmeye karar verdim, önce önemli Vespinae ve Polistinae'yi bitirip ondan sonra daha merak edenler için Eumeninae ve Masarinae'yi yapacağım.
-Tür Listesi-
Vespinae:
Vespa(Eşek arıları/Hornet):
Vespa crabro
Vespa orientalis
Vespa orientalis
Vespula(Yellowjacket):
Vespula austriaca
Vespula germanica
Vespula rufa
Vespula vulgaris
Vespula germanica
Vespula rufa
Vespula vulgaris
Dolichovespula(Yellowjacket):
Dolichovespula adulterina
Dolichovespula media
Dolichovespula norwegica
Dolichovespula omissa
Dolichovespula saxonica
Dolichovespula sylvestris
Dolichovespula media
Dolichovespula norwegica
Dolichovespula omissa
Dolichovespula saxonica
Dolichovespula sylvestris
Polistinae(Kağıt yaban arıları/Paper wasps):
Parapolybia:
Parapolybia escalerae
Polistes:
Polistes associus
Polistes atrimandibularis
Polistes biglumis
Polistes bischoffi
Polistes dominula
Polistes gallicus
Polistes nimpha
Polistes semenowi
Polistes sulcifer
Polistes atrimandibularis
Polistes biglumis
Polistes bischoffi
Polistes dominula
Polistes gallicus
Polistes nimpha
Polistes semenowi
Polistes sulcifer
Kaynakça:
Yıldırım, E. (2012). The distribution and biogeography of Vespidae (Hymenoptera: Aculeata) in Turkey. Türkiye Entomoloji Dergisi, 36(1), 23 - 42.Yıldırım, E. (2013). Türkiye'deki Vespidae Türlerinin (Hymenoptera: Insecta) Önemi. Arıcılık Araştırma Dergisi, 5, 2 - 6.
Yıldırım, E. (2012). Contribution to the knowledge of the Vespidae (Hymenoptera, Aculeata) of Turkey, with a checklist of the Turkish species. Turkish Journal of Zoology, 36(3), 361 - 374. http://doi.org/10.3906/zoo-1012-62