Hayırlı günler arkadaşlar. Bu videoda un kurtları hakkında bazı bilgiler paylaşmak istedim.
Un kurdu nedir? Neden tercih edilir? Bakımı ve beslenmesi nasıldır? Gibi soruları cevaplamaya çalıştım.
Un kurdu(Tenebrio molitor) nedir?
Un kurdu, Tenebrionidae familyasından kınkanatlı küçük bir kara böcektir. 4 yaşam evresi vardır :
yumurta, larva, pupa ve yetişkin(böcek) evresi. Larva halleri yaklaşık 2.5 - 3 cm civarında, böcek halleri ise 1.25 cm ve 1.8 cm dolaylarındadır.
Neden canlı yem olarak Un kurdu tercih ediliyor?
T. molitor larva evresindeyken protein oranı %37-47, yağ oranı ise %35-45 civarındadır.
T. molitor ev ortamında dahi kolaylıkla yetiştirilebilir bir tür olması, yetiştirme ve besleme maliyetinin düşük olması,
birim alanda çok sayıda yetiştirilebilmesi, generasyonlar arası sürenin kısa olması, özelliklerinin kolay belirlenebilir olması gibi özellikleri nedeniyle canlı yem olarak en sık tercih edilen türlerin başında gelmektedir.
Bakımı ve besleme :
Öncelikle un kurtlarının yaşayabileceği bir yatağa ihtiyacımız var. Bunun için evde bulunan saklama kaplarını kullanabileceğimiz gibi, marketten alınmış yoğurtların kapları da gayet iş görür. İçine yataklık malzeme olarak kepek unu, çavdar unu, yulaf unu vs kısaca beyaz un harici bütün unları kullanabiliriz. Ben karıştırıp kullanıyorum, tavsiye ederim. Beyaz un çabuk küf yaptığı ve besleyiciliği düşük olduğu için tercih edilmiyor. Onun dışında arta kalan ekmek kırıntılarını da iyice ufak ayıp yataklıklarına döküyorum. Hem israf olmamış oluyor, hem de yataklık miktarını artırıyor. Yataklık sıcaklığı 25 derece civarında ise üreme ve büyüme hızları optimumda, en ideal seviyede oluyor. Okuduğum bir makalede 28 derecede ve %70 nemde 3 günde bir havuç ile besliyorlarmış. Nemi de yataklıkların yanına bardakta sular koyarak sağlıyorlarmış. Besleme olarak da patates, havuç, elma gibi meyveler en sık tercih edilenler. Hem yiyecek ihtiyacını hem de su ihtiyaçlarını bu şekilde sağlıyorlar.
Döngüsü :

Yumurtalar 4-19 gün arasında larvaya dönüşürler. Mikro un kurdu olarak adlandırılan larvalar başlangıçta gözle görülmeyecek kadar küçüklerdir. Yaklaşık 3 ay boyunca 9-20 defa kabuk değiştirerek ve 3cm e kadar büyüyerek pupa evresine geçiş yaparlar. İlk kabuk değiştirdikleri zaman beyaz renkte olurlar ve kısa sürede tekrar orjinal renginde dönerler. Pupa evresinde 3-30 gün arasında kalırlar. Yemez içmeler, dışardan bir dürtü gelmedikçe hareket etmezler. Bu sürecin sonunda böcek haline dönüşürler. İlk başta açık renkte olup, 1-2 güne kahverengi daha sonra da asıl rengi olan siyaha dönerler. Böcek halime geçtikçe sonra 10 güne üremeye ve yumurtlamaya başlarlar. Günde 40 yumurtaya kadar yumurtayabilirler. Böceklerlerin ömrü 3-5 ay civarıdır En ideal bir döngü için larvaları, pupaları ve böcekleri ayrı kaplarda muhafaza etmek gerekir.
Kaynakça :