Tütün Böceği Bakım Rehberi (Lasioderma serricorne)

egzotikçiftik

Asker
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bu rehberde Tütün böceğinin (Lasioderma serricorne) nasıl canlı yem olarak kullanılabileceği, yaşam döngüsü, evreleri, nasıl üredikleri, nasıl üretilebildikleri ve neler ile beslendikleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Halk arasında yaygın olarak tütün böceği, sigara böceği, susam böceği veya puro böceği olarak adlandırılan Lasioderma serricorne, pantropikal bir böcek iken kuru gıda ve tütün ticareti yoluyla tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde un, baharat, tütün ve kuru gıda gibi besinleri istila eden bu böcek hobiciler tarafından alternatif bir canlı yem olarak kullanılabilir.
250px-Lasioderma_serricorne_%28Fabricius%2C_1792%29_%2828701262892%29.png

Tütün böceğinin uzunluğu 2-3 mm arasındadır. Koyu kahverengi bir renge sahiptir ve böcek hallerinin güçlü bir uçma yeteneği vardır, bu yüzden üretimi ve bakımı yapılacak kaplarda kapak kullanılması önemlidir.
250px-Drugstore_beetle_01.jpg

Beslenme
Yedikleri besin yelpazesi geniştir. Tütün yaprağı yedikleri bir gerçektir, ama biz bu canlıları canlı yem olarak kullanacağımızdan bana göre tütün içerikli besinler verilmemeli. Tütün yaprağı dışında; baharat, tohum, kurutulmuş gıda, pirinç, tahıl, balık yemi, un ve mısır unu verilebilir. Elbette bu canlıların meyve ve sebzelerle de araları vardır bu yüzden elma, armut, muz, havuç, marul ve patates de verilebilir.
Yataklık
Çoğu canlı yemde olduğu gibi bu canlılar için de bir yataklık yapılmalıdır. Diğer canlı yemlerde olduğu gibi bu yataklığı hazırlarken de buğday unu kullanmalısınız. Alternatif olarak kepek unu veya mısır unu da kullanılabilir fakat bu canlılarda maksimum üreme için en iyi yataklık malzemesi buğday unudur. Buğday ununu sterilize etmek adına bir süre tencerede pişirirseniz daha iyi sonuçlar alır ve başka canlıların üremesini engellemiş olursunuz. Sadece buğday unu kullanmanız yeterlidir ama istenilirse diğer un ve yataklık çeşitleriyle de az miktarda karıştırılabilir.

Sıcaklık ve nem
Yumurta bırakımı için 30 °C-33 °C arası bir sıcaklık gereklidir. Yumurtalardan çıkabilmeleri için 15 °C-40 °C arası bir sıcaklık yeterlidir. İdeal bağıl nem aralığı %70–75 arasında olmalıdır. ''Sıcaklık tamam ama bu nem değerlerini nasıl sağlayacağız?'' Gibi sorular gelecektir. Nem sağlamak için bir kavanoza su doldurun, suya da tuz ekleyin ve tuz suda çözülmeyecek hale geldiğinde eklemeyi durdurun. Kavanozun kapağına bir kaç delik açın ve sineklik veya kumaş kullanarak böceklerin kavanozun içine girmesini engelleyin, yani delikleri bu malzemeler ile kaplayın. Bu basit düzenek gereken nemi sağlayacaktır. Bu canlıların gelişimleri, üremeleri, bıraktıkları yumurta sayısı, yumurtadan çıkma süreleri ve yaşam evreleri sıcaklığa bağlı olarak ciddi oranda değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden burada bahsettiğim sıcaklık ve nem oranlarını tam olarak sağlayamasanız bile bu değerlere olabildiğince yaklaşmaya çalışın.

PSM_V76_D224_Cigarette_beetle_and_its_stages_of_development.png

Üretim ve yaşam döngüsü
Üretim için bir kaba bahsettiğim yataklığı hazırlayıp koyun, sonrasında su dolu kavanozu yataklığın içerisine az miktarda gömülecek şekilde yerleştirin. Daha sonra erişkin böcekleri bu kutuya yerleştirin ve bahsettiğim sıcaklık ve nem değerlerini sağladığınızdan emin olun. Doğru ortamda erkeğin salgıladığı feromonlar dişiyi çekecektir. 4-15 gün arasında çiftleşme gerçekleşecektir ve yumurta bırakımı olacaktır, her dişi 10-100 arası yumurta bırakır. Sonrasında böcekleri ayrı bir kaba alın ve yumurtaların olduğu yataklığı gözlemlemeye başlayın, 6-10 gün içerisinde yumurtalar çatlayacaktır. Larvaların açlıktan ölmemesi için yataklığın yanında biraz da kurutulmuş besin bulundurun. Besin bulundurmazsanız yumurtadan çıkan larvalar önce kendi yumurta kabuklarını daha sonra da diğer yumurtaları yiyeceklerdir fakat bu besin onlara yetmeyeceğinden başka bir besin bulamadıkları taktirde öleceklerdir. Larvalar 40-45 gün içerisinde pupa evresine geçeceklerdir. Larvalar pupa evresine geçerken besin parçacıklarından koruyucu bir koza örerler ve yataklığın alt katmanlarında böcek olmayı beklerler. Yaklaşık 7-21 gün arasında böcek olurlar. Böcekler kozadan çıktıktan bir kaç gün sonra çiftleşmeye uygun hale gelirler ve ürerler. Böcekler ortalama 2-4 hafta arası yaşarlar. Bunları yaparken haftada bir yataklığı hafiften eşeleyip karıştırırsanız yataklık daha uzun süre dayanır. Üretimi nasıl bir kapta yapacağınız tamamen size kalmıştır, bahsettiğim yöntemleri ufak kaplara uyarlamanız da mümkündür.

Üretim yapılmadan önce bilinmesi gerekenler
Bu böceği üretmek diğer canlı yemlere kıyasla çok daha zahmetli ve uğraştırıcıdır, besin değerleri ise boyutlarının küçük olmasından dolayı diğer canlı yemlere kıyasla daha azdır. Küçük koloniler, ufak tarantulalar ve mantisler için kullanmak çok daha uygun olacaktır. Bu canlının en besleyici olduğu zaman larva ve pupa evresinde olduğu zamandır. Üretimi yapılacaksa kaçmamasına dikkat edilmelidir. Kaçması durumunda evinizdeki her türlü besini istila etme ihtimalleri vardır, özellikle kuru gıdalar istila etmeyi ilk tercih edecekleri besin olacaktır. Bu böceğin gelişimini ve üremelerini sıcaklığı 15 °C altına düşürerek yavaşlatmak mümkündür. Bu böceği canlılarınıza vermeden önce 2-3 nesil üretilmiş olduklarından emin olun, aksi taktirde canlılarınız zarar görebilir.

L._Serricorne_Eggs.jpg
Yumurta evresi;

Lasioderma_serricorne-fr.png
Larva evresi;

L._Serricorne_Pupa.jpg
Pupa evresi;

250px-Lasioderma_serricorne01.jpg
Yetişkin-Böcek evresi;

(Görsellerin alındığı kaynak; https://en.wikipedia.org/wiki/Lasioderma_serricorne?ysclid=mase5offii505972506#Life_history )

Kaynaklar;

Bu yazı, @egzotikçiftik tarafından karincaciftligim.com adına yazılmıştır. İzinsiz başka hiçbir yerde paylaşılamaz.
www.karincaciftligim.com

Moderatör tarafında düzenlendi:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Eline sağlık rehber kurallarına uygun güzel bir konu olmuş. Senden ricam konuya görsel eklerken "Küçük resim" butonundan ekleme yapmaman olacak. "Büyük resim" butonundan ekleme yapıp, görselin boyutunu elinle tutup ayarlarsan fotoğrafa tıklayıp bakabiliriz. Küçük resim olunca fotoğrafa tıklanmıyor hocam.
1747639279443.png

egzotikçiftik

Asker
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Eline sağlık rehber kurallarına uygun güzel bir konu olmuş. Senden ricam konuya görsel eklerken "Küçük resim" butonundan ekleme yapmaman olacak. "Büyük resim" butonundan ekleme yapıp, görselin boyutunu elinle tutup ayarlarsan fotoğrafa tıklayıp bakabiliriz. Küçük resim olunca fotoğrafa tıklanmıyor hocam.
Ekli dosyayı görüntüle 52447
Anladım hocam teşekkür ederim. İlk rehberim olduğundan acemiliğime verin.🙏

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu türün besleyiciliği üzerine bir deneme yaptınız mı? Deneyen insanlar gördünüz mü? Bazı canlılar sahip oldukları toksisite yüzünden karıncalara besin değerleri fark etmeksizin verilmemesi gerekiyor. Sormamın sebebi bu.

egzotikçiftik

Asker
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bu türün besleyiciliği üzerine bir deneme yaptınız mı? Deneyen insanlar gördünüz mü? Bazı canlılar sahip oldukları toksisite yüzünden karıncalara besin değerleri fark etmeksizin verilmemesi gerekiyor. Sormamın sebebi bu.
Hocam böceğin toksisitesi ile ilgili net bir çalışma yapılmamış sadece hangi ortamda ne sıklıkla ürediği ve geliştiği üzerine araştırmalar yapılmış. Ben bu canlının üretimini yaptım. Verilen yiyecekler arasında tütün olmadığı sürece ve steril bir ortamda bakıldığı sürece bir sorun yaratmıyor, bunu rehberde de belirttim. Yani diğer canlı yemlerle aynı şekilde beslendikleri sürece canlılarımıza güvenle verebiliriz. Ve yine rehberde belirttiğim gibi 2-3 nesil üretildikten sonra canlılarımıza vermek daha doğru olacaktır. Ve besleyicilikleri üzerine de fazla bir araştırma yok bu yüzden kendim denemeler yaptım. İki farklı tetramorium kolonisi ayırdım, birine sadece larva ve pupa evrelerindeki canlıları verdim diğer koloniye ise sadece yetişkin bireyleri verdim. Verdiğim canlı sayısı iki koloni için de aynı oldu. Larva ve pupa verdiğim koloni daha hızlı yumurta üretip gelişirken, yetişkin böcekleri verdiğim kolonide bu gelişim ve yumurta sayısı daha az oldu. Bu sebeple rehberde larva ve pupa hallerinin daha besleyici olduğunu belirttim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hocam böceğin toksisitesi ile ilgili net bir çalışma yapılmamış sadece hangi ortamda ne sıklıkla ürediği ve geliştiği üzerine araştırmalar yapılmış. Ben bu canlının üretimini yaptım. Verilen yiyecekler arasında tütün olmadığı sürece ve steril bir ortamda bakıldığı sürece bir sorun yaratmıyor, bunu rehberde de belirttim. Yani diğer canlı yemlerle aynı şekilde beslendikleri sürece canlılarımıza güvenle verebiliriz. Ve yine rehberde belirttiğim gibi 2-3 nesil üretildikten sonra canlılarımıza vermek daha doğru olacaktır. Ve besleyicilikleri üzerine de fazla bir araştırma yok bu yüzden kendim denemeler yaptım. İki farklı tetramorium kolonisi ayırdım, birine sadece larva ve pupa evrelerindeki canlıları verdim diğer koloniye ise sadece yetişkin bireyleri verdim. Verdiğim canlı sayısı iki koloni için de aynı oldu. Larva ve pupa verdiğim koloni daha hızlı yumurta üretip gelişirken, yetişkin böcekleri verdiğim kolonide bu gelişim ve yumurta sayısı daha az oldu. Bu sebeple rehberde larva ve pupa hallerinin daha besleyici olduğunu belirttim.
Gayet yeterli veriler, elinize sağlık.

Ayrıca 1. ve 3. Kaynaklarınız aynı yanlış görmüyorsam. Kafa karışıklılığını önlemek için bir tanesini siliyorum. Uygun mu?

egzotikçiftik

Asker
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Gayet yeterli veriler, elinize sağlık.

Ayrıca 1. ve 3. Kaynaklarınız aynı yanlış görmüyorsam. Kafa karışıklılığını önlemek için bir tanesini siliyorum. Uygun mu?
Teşekkür ederim.
Evet hocam silebilirsiniz. 😊

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Canlı nereden temin ediliyor? Nasıl idleniyor? Bunun hakkında da bilgi verebilir misiniz? Bakmak isteyen insanlara yardımcı olacaktır.

egzotikçiftik

Asker
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Canlı nereden temin ediliyor? Nasıl idleniyor? Bunun hakkında da bilgi verebilir misiniz? Bakmak isteyen insanlara yardımcı olacaktır.
Elbette.

İD ve temin etme süreci
Temin etmek kolaydır. Bu canlı genelde un, mısır unu, buğday unu, kurutulmuş gıdaları ve simit-ekmek gibi besinleri istila eder. Bu yüzden bu canlıyı baharatçılarda, fırınlarda ve bazen evimizde bile bulup temin edebiliriz. Lasioderma serricorne, en çok mobilya böceği olarak isimlendirilen Anobium punctatum ile karıştırılır. Aradaki farklı anlamak kolaydır.

1- Boyut farkı; Lasioderma serricorne 2-3 mm bir boyuta sahipken, Anobium punctatum 2.7-4.5 mm aralığında bir boya sahiptir.

2- Renk farkı; Lasioderma serricorne kırmızımsı kahverengi veya koyu kahverengi bir renge sahipken Anobium punctatum koyu kahverengi bir renge sahiptir ve kafasının rengi kanatlarına oranla daha koyudur.

3- Kanat farkı; Lasioderma serricorne de bulunan kanatlar düz ve çizgisizdir, Anobium punctatum da bulunan kanatlar ise boyuna çizgilidir.

4- Uçma yeteneği; Lasioderma serricorne, Anobium punctatum a kıyasla çok daha iyi uçar. Anobium punctatum un uçma yeteneği sınırlıdır.

5- Anten farkı; Lasioderma serricorne nin sahip olduğu antenler testere gibi dişli bir yapıya sahiptir, Anobium punctatum un antenleri ise yuvarlağa daha çok benzer.

6- Gövde yapısı; Lasioderma serricorne nin gövdesi oval bir yapıdadır. Anobium punctatum un gövdesi çok daha uzundur ve silindirik bir yapıdadır.

7- Bulundukları ortam; Lasioderma serricorne mısır unu, un, baharat, tütün, kurutulmuş gıda ve ekmek-simit gibi besinleri istila eder. Anobium punctatum böyle bir ortamda nadiren veya neredeyse hiç bulunmaz. Daha çok ağaçlarda, mobilyalarda, duvarlarda veya fayans altlarında bulunurlar ve bu tarz yerleri istila ederler.

Aşağıdaki görsellere bakarak ve bahsettiğim özelliklerini karşılaştırarak bu iki canlıyı birbirinden ayırabilirsiniz.
250px-Anobium_punctatum01.jpg 250px-Anobium_punctatum_(Geer,_1774)_(28692210695).png
Anobium punctatum;
(Mobilya böceği)

250px-Drugstore_beetle_01.jpg 250px-Lasioderma_serricorne01.jpg
Lasioderma serricorne;
(Tütün böceği)