Türü nedir?

slmgoko

Nanitik
Üye
Selamlar, hanım evde temizlik yaparken bulup hemen şırıngaya koymuş. Bu elemanın türü nedir arkadaşlar?

Maks çekimler bu kadar, hanım anca böyle çekebilmiş.

Abdomene kadar kırmızı, abdomen siyah.

Ekli dosyalar

• IMG-20250521-WA0129.jpg
    IMG-20250521-WA0129.jpg
    22 KB · Görüntüleme: 34
  • IMG-20250521-WA0119.jpg
    IMG-20250521-WA0119.jpg
    30.4 KB · Görüntüleme: 37
  • IMG-20250521-WA0126.jpg
    IMG-20250521-WA0126.jpg
    35 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG-20250521-WA0068.jpg
    IMG-20250521-WA0068.jpg
    48.8 KB · Görüntüleme: 34
  • IMG-20250521-WA0067.jpg
    IMG-20250521-WA0067.jpg
    58 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG-20250521-WA0069.jpg
    IMG-20250521-WA0069.jpg
    53.6 KB · Görüntüleme: 31

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Antwiki de thorax ı kırmızı olan lateralis görselleri mevcut hocam. Niko söyledikten sonra göz gezdirdim bende
Gördükleriniz işçi olabilirmi?
Screenshot_20250521_164903_Chrome.jpg
Çünkü bu görseli de AntWiki'den aldım. Ayrıca diğer Google görsellerine de baktığımda, lateralislerin gövdesinin siyah olduğunu gördüm. @Ares bakabilirmisiniz?

slmgoko

Nanitik
Üye
Arkadaş lateralis demedi. Lateralis tür grubundan dedi. Lateralis olsa bile thorax bölgesi görsellerdeki gibi olmak zorunda değil.
hocam lateralis tür grubu demek tam olarak ne oluyor? Lateralis adı altında farklı türlerde mi mevcut? Kusura bakmayın bilgim olmadığından öğrenmek keyifli oluyor

Gördükleriniz işçi olabilirmi?
Ekli dosyayı görüntüle 52723
Çünkü bu görseli de AntWiki'den aldım. Ayrıca diğer Google görsellerine de baktığımda, lateralislerin gövdesinin siyah olduğunu gördüm. @Ares bakabilirmisiniz?
Ben üstteki işçiyi görmüşüm

Niko990

Intercaste
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Lateralis olduğundan tam eminmiyiz? Thorax kısmı kırmızı.
Ekli dosyayı görüntüle 52722
Diğer görsellerde lateralis bu renkte.
Claw’ın dediği gibi, sadece attığınız görseldeki canlı ile kıyaslama yapılamaz. lateralis tür grubundan olduğunu belirttim zaten, lateralis tür grubunda sadece C. lateralis bulunmuyor. Ayrıca, thorax’taki kızıllık canlının morphuna bağlı olarak bile değişebilir.
Gördükleriniz işçi olabilirmiş?
Ayrıca fark ediyorum bu aralar çoğu mesajınızda bu şekilde birilerini etiketliyorsunuz. Ares görürse cevaplayacaktır zaten. Konu hakkında emin değil iseniz de lütfen bu şekilde yorum yapmayın.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
hocam lateralis tür grubu demek tam olarak ne oluyor? Lateralis adı altında farklı türlerde mi mevcut? Kusura bakmayın bilgim olmadığından öğrenmek keyifli oluyor
Camponotus lateralis tür grubu; içerisinde benzer morfolojik özellikler gösteren türlerin bulunduğu bir gruptur. Bu tür grubu renk varyasyonlarında oldukça değişken olabiliyor. Aynı koloni içerisinden bulunan kraliçeler bile farklı renk varyasyonlarında olabiliyor. Örneğin;

Yunanistan'da aynı yuva ağzından alınmış 2 adet Camponotus lateralis kraliçesini görüyorsunuz. Bulan kişi kanatlarını sökmüş sadece.
lateralis2.pnglateralis.png

Camponotus lateralisler renklerde fazla varyasyon gösterdiği gibi, bu tür grubunun içerisinde barındırdığı bir sürü tür de mevcut. Birçoğunun kraliçesine hakim olamadığımız için Myrmentoma alt cinsinden buna benzer kraliçeler gördüğümüzde en fazla Camponotus lateralis tür grubundan olduğunu söylüyoruz. Çünkü bu tarz amatör fotoğraflardan yapılabilecek en güvenli tespit budur.

Bunun dışında estetik olarak harika gözüken, sevdiğim türlerdendir. Kolonileri çok büyümese de her zaman odun bir formikaryumda C. lateralis beslemek istemişimdir. Hayırlı olsun. :)
lateralis3.png

slmgoko

Nanitik
Üye
Camponotus lateralis tür grubu; içerisinde benzer morfolojik özellikler gösteren türlerin bulunduğu bir gruptur. Bu tür grubu renk varyasyonlarında oldukça değişken olabiliyor. Aynı koloni içerisinden bulunan kraliçeler bile farklı renk varyasyonlarında olabiliyor. Örneğin;

Yunanistan'da aynı yuva ağzından alınmış 2 adet Camponotus lateralis kraliçesini görüyorsunuz. Bulan kişi kanatlarını sökmüş sadece.
Ekli dosyayı görüntüle 52724Ekli dosyayı görüntüle 52725

Camponotus lateralisler renklerde fazla varyasyon gösterdiği gibi, bu tür grubunun içerisinde barındırdığı bir sürü tür de mevcut. Birçoğunun kraliçesine hakim olamadığımız için Myrmentoma alt cinsinden buna benzer kraliçeler gördüğümüzde en fazla Camponotus lateralis tür grubundan olduğunu söylüyoruz. Çünkü bu tarz amatör fotoğraflardan yapılabilecek en güvenli tespit budur.

Bunun dışında estetik olarak harika gözüken, sevdiğim türlerdendir. Kolonileri çok büyümese de her zaman odun bir formikaryumda C. lateralis beslemek istemişimdir. Hayırlı olsun. :)
Ekli dosyayı görüntüle 52730

Çok güzel aydınlattınız beni. Tür grubu denince tam kavrayamamıştım konuyu şuan çok iyi hakim oldum. Renk değişimi çok ilgimi çekmişti. Hanıma defalarca sordum bak yansımadan mı yoksa adamın tip mi öyle diye :D

Daha 10-15 gün önce forumda C. lateralis konusu olmuştu orada da çok ilgimi çeken bir tür olmuştu ve şuan resmen eleman bizi buldu. Odun formikaryum demişsiniz, özel bir sebebi var mı yoksa siz o şekilde bakmak istediğiniz için mi öyle istiyorsunuz ? Sebebi var ise ilerleyen dönemde bende öyle yapayım.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Claw’ın dediği gibi, sadece attığınız görseldeki canlı ile kıyaslama yapılamaz. lateralis tür grubundan olduğunu belirttim zaten, lateralis tür grubunda sadece C. lateralis bulunmuyor. Ayrıca, thorax’taki kızıllık canlının morphuna bağlı olarak bile değişebilir.

Ayrıca fark ediyorum bu aralar çoğu mesajınızda bu şekilde birilerini etiketliyorsunuz. Ares görürse cevaplayacaktır zaten. Konu hakkında emin değil iseniz de lütfen bu şekilde yorum yapmayın.
Anladım teşekkürler. Zaten claw aydınlattı. Yanlış anlamazsanız sadece ben bilgi için yazmıştım. Yani bu uslüp hoşuma gitmedi. İyi hobiler.

Niko990

Intercaste
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Anladım teşekkürler. Zaten claw aydınlattı. Yanlış anlamazsanız sadece ben bilgi için yazmıştım. Yani bu uslüp hoşuma gitmedi. İyi hobiler.
Rica ederim. Üslubumu beğenmemiş olabilirsiniz, sizin takdiriniz. Ben sadece yaptığınız davranışın hoş olmadığını belirttim.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Çok güzel aydınlattınız beni. Tür grubu denince tam kavrayamamıştım konuyu şuan çok iyi hakim oldum. Renk değişimi çok ilgimi çekmişti. Hanıma defalarca sordum bak yansımadan mı yoksa adamın tip mi öyle diye :D
Aydınlanmanıza sevindim, diğer cinslerde de alt cinsler ve tür grupları mevcut. Forumda tür sorgulama konularını okursanız yavaş yavaş alışırsınız hocam.
Daha 10-15 gün önce forumda C. lateralis konusu olmuştu orada da çok ilgimi çeken bir tür olmuştu ve şuan resmen eleman bizi buldu. Odun formikaryum demişsiniz, özel bir sebebi var mı yoksa siz o şekilde bakmak istediğiniz için mi öyle istiyorsunuz ? Sebebi var ise ilerleyen dönemde bende öyle yapayım.
Bu kraliçeye güzel bi' koloni kurarsınız o halde;). O kadar bulmuş sizi besleyin diye.

Odun formikaryum dememin özel bir sebebi var tabii ki. Camponotus lateralis doğada hep ölü ağaçlara yuva yapmasıyla gözlemlenen bir türdür. Ölü ağaçlara yuva yapan türlerin güzel bir yanı var; formikaryumda neme ihtiyaç duymuyorlar. O yüzden biz de doğadaki gibi odundan yuva yapabiliyoruz. Zaten odundan formikaryumu nemlendirirseniz muhtemelen çürümeye veya küflenmeye başlar bir süre sonra. Odun formikaryum hem doğalarını taklit ediyor hem de çok şık duruyor. Koloniniz belli bir seviyeye geldiğinde küçük bir odun formikaryuma transfer edebilirsiniz isterseniz.

Bir yabancının Camponotus discolor kolonisi, odun formikaryum içerisinde:
post-6260-0-66038700-1625431893.png0TPZZhu.jpg

Örnek odun formikaryum:
d33f277129d376ca86594b86f26deda5.jpg

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Rica ederim. Üslubumu beğenmemiş olabilirsiniz, sizin takdiriniz. Ben sadece yaptığınız davranışın hoş olmadığını belirttim.
Yaptığının yanlış olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta burası bir forum ve forumlar bazı konuları tartışmak için var. Ben sadece bilgi almak amaçlı, bu tür "laterelisie" benzemiyor diye yazdım. Sonrasında ise Claw zaten benim yanlışımı düzeltti. Sadece bilgi almak için yazmıştım. Siz de böyle bir üslup kullanınca pek hoşuma gitmedi. Konunun çok üste çıktığı için özür dilerim. İyi hobiler.

Niko990

Intercaste
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Yaptığının yanlış olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta burası bir forum ve forumlar bazı konuları tartışmak için var. Ben sadece bilgi almak amaçlı, bu tür "laterelisie" benzemiyor diye yazdım. Sonrasında ise Claw zaten benim yanlışımı düzeltti. Sadece bilgi almak için yazmıştım. Siz de böyle bir üslup kullanınca pek hoşuma gitmedi. Konunun çok üste çıktığı için özür dilerim. İyi hobiler.
Benim tepkim sizin konuların altına sürekli başkalarını etiketlemeniz üzerineydi. Ayrıca üstte yazdığım yazıda üslupsuzluk ettiğimi de düşünmüyorum. Soruyu üstte beni etiketleyerek "lateralis olduğuna emin miyiz?" diye sormuşsunuz, doğal olarak bana söz hakkı doğmuş ve yanıt vermişim.