Türü nedir ?

emrerdm

Yumurta
Üye
Merhabalar, çok güzel görunen bi' türe denk geldim. Bir süre izledim tohum taşıyorlardı. Renkleri hareketleri çok hoşuma gitti. Messor oldugunu biliyorum ama türü nedir veya ne olabilir? Sadece abdomeni siyah ve diğer yerleri çok güzel bir kırmızı.

Ekli dosyalar

• 20250520_072408.jpg
    20250520_072408.jpg
    82.3 KB · Görüntüleme: 37
  • 20250520_072407.jpg
    20250520_072407.jpg
    69.2 KB · Görüntüleme: 37
  • 20250520_072401.jpg
    20250520_072401.jpg
    91.7 KB · Görüntüleme: 37
Moderatör tarafında düzenlendi:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu fotoğraflardan kesin tespit yapamayız ama tahmin isterseniz; thorax ve kafa fazlasıyla kırmızı/turuncu görünüyor. Daha koyu kızıl olsaydı siyah türlerin varyantı da diyebilirdik belki, ama o ihtimali değerlendirmeye gerek yok gibi duruyor.

Benim tahminim Messor oertzeni ve Messor semirufus olurdu. Türkiye'de bu kadar kafa ve thorax kızıllığıyla ön plana çıkan başka Messor türü hatırlamıyorum.

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Bu fotoğraflardan kesin tespit yapamayız ama tahmin isterseniz; thorax ve kafa fazlasıyla kırmızı/turuncu görünüyor. Daha koyu kızıl olsaydı siyah türlerin varyantı da diyebilirdik belki, ama o ihtimali değerlendirmeye gerek yok gibi duruyor.

Benim tahminim Messor oertzeni ve Messor semirufus olurdu. Türkiye'de bu kadar kafa ve thorax kızıllığıyla ön plana çıkan başka Messor türü hatırlamıyorum.
Oertzeninin kafası çok daha dar, rengi de bu kadar parlak olmaz muhtemelen.
Kayıtlı türlerden Messor dentatus ve Messor semirufus geliyor benim aklıma da.
Ama henüz kaydedilmemiş türlerden Messor hebraeus fikrini sunabilirim. Konunun sahibi Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adana gibi bir ilde ise muhtemel bir tür.

emrerdm

Yumurta
Üye

Doğru söylüyorsunuz kafa ve thorax bolgesi yanlarından geçerken dikkat çekeçek kadar kızıl. Yarın ayrıntılı birkaç fotograf daha cekmeye calışırım. Teşekkur ediyorum.

Oertzeninin kafası çok daha dar, rengi de bu kadar parlak olmaz muhtemelen.
Kayıtlı türlerden Messor dentatus ve Messor semirufus geliyor benim aklıma da.
Ama henüz kaydedilmemiş türlerden Messor hebraeus fikrini sunabilirim. Konunun sahibi Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adana gibi bir ilde ise muhtemel bir tür.
Bölge hatay, fotoğraf isyerimden ve çevrede benzer şekilde en az 2 koloni daha var. Dediğim gibi yarin daha ayrıntılı fotoğraflar cekip eklerim daha aydınlatıcı olur.

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Doğru söylüyorsunuz kafa ve thorax bolgesi yanlarından geçerken dikkat çekeçek kadar kızıl. Yarın ayrıntılı birkaç fotograf daha cekmeye calışırım. Teşekkur ediyorum.

Bölge hatay, fotoğraf isyerimden ve çevrede benzer şekilde en az 2 koloni daha var. Dediğim gibi yarin daha ayrıntılı fotoğraflar cekip eklerim daha aydınlatıcı olur.
Hatay'da ise hebraeus olduğuna eminim şahsen. Makro görüntü olmadan kanıtlayamam.