Türü nedir? Kraliçe mi?

Böcek_

Larva
Üye
İlk işçisi çıkana kadar besleme istiyor mu?
Yaklaşık yarım saat önce buldum sokak lambasının yakınında?
Türü nedir?
Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG_20230910_210439.jpg
    IMG_20230910_210439.jpg
    20.9 KB · Görüntüleme: 31
  • IMG_20230910_210615.jpg
    IMG_20230910_210615.jpg
    16.5 KB · Görüntüleme: 31
  • IMG_20230910_210645.jpg
    IMG_20230910_210645.jpg
    19.6 KB · Görüntüleme: 31
  • IMG_20230910_210739.jpg
    IMG_20230910_210739.jpg
    36.5 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG_20230910_210804.jpg
    IMG_20230910_210804.jpg
    30.5 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_20230910_210815.jpg
    IMG_20230910_210815.jpg
    33 KB · Görüntüleme: 32

Barkın

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Trichomyrmex sp. kraliçe/prenses @Ares size bu konuda yardımcı olabilir bir dönem bayağı araştırmıştı.

Çözüm

Böcek_

Larva
Üye
Ben toroslarda buldum.Kapımızın önü biraz çayırlık gece sokak lambasının altında bir sürü buldum. TABİ HEPSİNİ ALMADIM.
Buradada baya bir uçuş söz konusu.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Aynı tür bende buldum bilgi yok yardımcı olursan sevinirim @Ares
Bende araştırmalarımdan hiçbir sonuç alamadım.
@Ares yardımcı olursan seviniriz.
Tür hakkında zaten az bilgi mevcut ve bende olabildiğince yabancı kaynak aradım ve her bilgi kesinlik değeri bulundurmuyor. Kendi tecrübe ve gözlemlerimden de biraz yazacağım bu yüzden.

>Trichomyrmex cinsi içerisinde hasatçı olan ve hasatçı olmayan türler barındırıyor. Ülkemizde bulunan türü T.perplexus hasatçı bir tür. Genellikle açık ve kuru habitatları tercih ediyorlar. Yuva girişi tek bir girişten oluşuyor. Benim gözlemlediğim çoğu koloni kireçtaşının bol bulunduğu lokasyonlardaydı. Birbirlerini iyi takip ederler yani feromonları oldukça kuvvetlidir. Sıra şeklinde gezdiklerini fazlasıyla gözlemleyebilirsiniz işçilerinin. Gündüzleri pek aktif olan bir tür değil. Akşamüstü güneş batmaya yakın çıkıyorlar ve sabah güneş doğduktan 1-2 saat sonrasına kadar yine aktifler ama sonrasında yuvalarına çekiliyorlar. Küçülmüş Messor gibi görünürler ve renkleri oldukça hoştur, belirgin bir boyut polimorfizmine sahiptirler. Birkaç yerde iğnesi olduğunu okumuştum bunu denemek istedim fakat sokma gibi bir durum olmadı. Multi olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum çünkü ensest üremeye de yatkınlığı var. Denk geldiğim olaydan birinde prenses koloniden pekte uzak olmayan bir mesafede çiftleştikten sonra tekrar yuvaya döndü. Uçuşları da öyle bir gün gibi patlama yapmıyor 1 haftaya yakın süre uçuş yapabiliyorlar. Oda sıcaklığında bakılabilir sert iklimlere karşıda dayanıklılar ayrıca. Kış uykusu uçuş yapıldıktan kısa bir süre sonra oluyor. Kasım ayı gibi 6-8 arası kış uykusuna yatırabilirsiniz. Yumurta alma konusunda ise şanslıysanız, döllenmiş ise belki alabilirsiniz. Şekerli su ile pek araları olduğunu söylemem ama arada verebilirsiniz. Karanlık ve kesinlikle titreşimden uzak olmalı. İşçi almadan önce besleme yapma olayı size kalmış bir şey. Şayet yumurta alıp larva formuna geçerse yumurtalar o zaman kraliçeye besin takviyesi yapabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir benim araştırdığım ve kendi bildiklerim bu kadar.

Emir123

Media
Üye
Tür hakkında zaten az bilgi mevcut ve bende olabildiğince yabancı kaynak aradım ve her bilgi kesinlik değeri bulundurmuyor. Kendi tecrübe ve gözlemlerimden de biraz yazacağım bu yüzden.

>Trichomyrmex cinsi içerisinde hasatçı olan ve hasatçı olmayan türler barındırıyor. Ülkemizde bulunan türü T.perplexus hasatçı bir tür. Genellikle açık ve kuru habitatları tercih ediyorlar. Yuva girişi tek bir girişten oluşuyor. Benim gözlemlediğim çoğu koloni kireçtaşının bol bulunduğu lokasyonlardaydı. Birbirlerini iyi takip ederler yani feromonları oldukça kuvvetlidir. Sıra şeklinde gezdiklerini fazlasıyla gözlemleyebilirsiniz işçilerinin. Gündüzleri pek aktif olan bir tür değil. Akşamüstü güneş batmaya yakın çıkıyorlar ve sabah güneş doğduktan 1-2 saat sonrasına kadar yine aktifler ama sonrasında yuvalarına çekiliyorlar. Küçülmüş Messor gibi görünürler ve renkleri oldukça hoştur, belirgin bir boyut polimorfizmine sahiptirler. Birkaç yerde iğnesi olduğunu okumuştum bunu denemek istedim fakat sokma gibi bir durum olmadı. Multi olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum çünkü ensest üremeye de yatkınlığı var. Denk geldiğim olaydan birinde prenses koloniden pekte uzak olmayan bir mesafede çiftleştikten sonra tekrar yuvaya döndü. Uçuşları da öyle 1 gün gibi patlama yapmıyor 1 haftaya yakın süre uçuş yapabiliyorlar. Oda sıcaklığında bakılabilir sert iklimlere karşıda dayanıklılar ayrıca. Kış uykusu uçuş yapıldıktan kısa bir süre sonra oluyor. Kasım ayı gibi 6-8 arası kış uykusuna yatırabilirsiniz. Yumurta alma konusunda ise şanslıysanız, döllenmiş ise belki alabilirsiniz. Şekerli su ile pek araları olduğunu söylemem ama arada verebilirsiniz. Karanlık ve kesinlikle titreşimden uzak olmalı. İşçi almadan önce besleme yapma olayı size kalmış bir şey. Şayet yumurta alıp larva formuna geçerse yumurtalar o zaman kraliçeye besin takviyesi yapabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir benim araştırdığım ve kendi bildiklerim bu kadar.
Çok teşekkürler bilgiler için, multi denedim fakat hemen kavgaya tutuldular muhtemelen farklı kolonilerden uçmuşlardı bende deneyimlerimi günlüğümden paylaşacağım

darkness

Minör
Deneyimli Hobici
Üye

>Trichomyrmex cinsi içerisinde hasatçı olan ve hasatçı olmayan türler barındırıyor. Ülkemizde bulunan türü T.perplexus hasatçı bir tür. Genellikle açık ve kuru habitatları tercih ediyorlar. Yuva girişi tek bir girişten oluşuyor. Benim gözlemlediğim çoğu koloni kireçtaşının bol bulunduğu lokasyonlardaydı. Birbirlerini iyi takip ederler yani feromonları oldukça kuvvetlidir. Sıra şeklinde gezdiklerini fazlasıyla gözlemleyebilirsiniz işçilerinin. Gündüzleri pek aktif olan bir tür değil. Akşamüstü güneş batmaya yakın çıkıyorlar ve sabah güneş doğduktan 1-2 saat sonrasına kadar yine aktifler ama sonrasında yuvalarına çekiliyorlar. Küçülmüş Messor gibi görünürler ve renkleri oldukça hoştur, belirgin bir boyut polimorfizmine sahiptirler. Birkaç yerde iğnesi olduğunu okumuştum bunu denemek istedim fakat sokma gibi bir durum olmadı. Multi olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum çünkü ensest üremeye de yatkınlığı var. Denk geldiğim olaydan birinde prenses koloniden pekte uzak olmayan bir mesafede çiftleştikten sonra tekrar yuvaya döndü. Uçuşları da öyle 1 gün gibi patlama yapmıyor 1 haftaya yakın süre uçuş yapabiliyorlar. Oda sıcaklığında bakılabilir sert iklimlere karşıda dayanıklılar ayrıca. Kış uykusu uçuş yapıldıktan kısa bir süre sonra oluyor. Kasım ayı gibi 6-8 arası kış uykusuna yatırabilirsiniz. Yumurta alma konusunda ise şanslıysanız, döllenmiş ise belki alabilirsiniz. Şekerli su ile pek araları olduğunu söylemem ama arada verebilirsiniz. Karanlık ve kesinlikle titreşimden uzak olmalı. İşçi almadan önce besleme yapma olayı size kalmış bir şey. Şayet yumurta alıp larva formuna geçerse yumurtalar o zaman kraliçeye besin takviyesi yapabilirsiniz.

Benimde gözlemlerim aynı
3 girişi olan bir koloni buldum.
Gördüğüm koloniler de düz sıra halinde yürüyorlardı.
Gördüğüm koloniler öğleden sonra çok aktifti.
Multi oluyorlar 2 kraliçem şuan multi.
Uçuş 19 Ağustosta yağmursuz bir günde başladı bugün hafif çileşti ve bir tane daha prenses/ kraliçe buldum.Uçuşları uzun sürüyor.
Dediğiniz gibi kraliçelerim şekerli suya dokunmadılar ama un kurdunu yediler.
4 tip işçileri var aralarında pek bir boy farkı yok minor normal, işçi,media,major.
Özellikle majorlerini pheidole askerlerine benzettim.

Ekli dosyalar

• tt.jpg
    tt.jpg
    67.3 KB · Görüntüleme: 15
  • tttt.jpg
    tttt.jpg
    74.3 KB · Görüntüleme: 15
  • tttttt.jpg
    tttttt.jpg
    39 KB · Görüntüleme: 14
  • ttttttttt.jpg
    ttttttttt.jpg
    43.4 KB · Görüntüleme: 15
  • ttttttttttt.jpg
    ttttttttttt.jpg
    30.7 KB · Görüntüleme: 15
  • tttttttttttt.jpg
    tttttttttttt.jpg
    23.2 KB · Görüntüleme: 13
  • ttttttttttttt.jpg
    ttttttttttttt.jpg
    26.6 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:

Kutay

Nanitik
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Benimde gözlemlerim aynı
3 girişi olan bir koloni buldum.
Gördüğüm koloniler de düz sıra halinde yürüyorlardı.
Gördüğüm koloniler öğleden sonra çok aktifti.
Multi oluyorlar 2 kraliçem şuan multi.
Uçuş 19 Ağustosta yağmursuz bir günde başladı bugün hafif çileşti ve bir tane daha prenses/ kraliçe buldum.Uçuşları uzun sürüyor.
Dediğiniz gibi kraliçelerim şekerli suya dokunmadılar ama un kurdunu yediler.
4 tip işçileri var aralarında pek bir boy farkı yok minor normal, işçi,media,major.
Özellikle majorlerini pheidole askerlerine benzettim.
kraliçeler kurucu aşamada anlaştıklarında multi olmuyorlar. önemli olan işçi sayısı arttıktan sonra olan devamlılık