Messor cinsi bir kolonim var ama doğru şekilde baktığımı bilmiyorum ve cinsini bilmiyorum, hangi tür bir messor.
Sadece haftada 2 kere şekerli su ve çim tohumu veriyorum, yumurta sayısı 30 +++ gibi saydım, 16 tane de işçisi oldu. Başka bir şeyle beslemeli miyim, ne ile beslemeliyim bilmiyorum. Bir de bu kış uykusu muhabbeti ne, aşina değilim; ne zaman, hangi şartlarda, kaç derecede kış uykusuna yatırmalıyım? Bir de bu türün büyük boydaki karıncaları işçileri olacak mı, olur mu, majör deniyordu galiba?
TÜR TAHMİN VE BESLENME
Messorlar genel olarak benzer özelliklere sahiptir. Yani türünü bilmeniz birşey değiştirmez, sadece bilmiş olursunuz. Messorlar şekerli suyu çok sevmezler ama içiyorlarsa verebilirsiniz. Tohumu düzenli olarak vermek yerine tüpe bir miktar koyup sürekli yuvada tohum bulunmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunlar yetersiz. Protein de vermelisiniz. İnternetten un kurdu satın alabilirsiniz ya da etrafta bulduğunuz böcekleri ya kaynatıp ya dondurarak verebilirsiniz.
DİYAPOZUN AMACI VE AÇIKLAMASI
Karıncaların kış uykusu aslında kutup ayılarından farklı. Kutup ayıları tam uyku haline girerken karıncalar 'diyapoz'a yani durgunluk haline girerler. Hareketleri neredeyse sıfırlanır. Sadece bazı türlerde işçiler kışın da besin arar. Ben geçenlerde evde şahit oldum, evimizi paylaştığımız ufak bir karınca türünün işçileri aşırı uyuşuk bir biçimde tezgahtaki şekerli suyu içiyorlardı. Hızları yazın olduğundan 2-3 kat düşüktü. Diyapozun uygulanma şekli ayılardan farklı olsa da amaç aynı. Kışın besin bulmak zor ve şartlar çetin olduğu için iki canlı da kabuklarına çekiliyor. Diyapozun ingilizce açılımı dia-pause'dir, isminde de pause geçer. Bir nevi kendilerini, gelişimlerini durdururlar.
DİYAPOZ NEDEN ŞART?
Diyapoz genel anlamda budur. Aslında biz yapay ortamlarda beslediğimiz karıncaları çetin şartlarda tutmuyoruz. Diyapoza gerek yok gibi anlaşılabilir ancak durum öyle değil. Diyapoz karıncaların genlerine işlemiş halde. Bizim uyku-uyanıklık halimiz gibi düşünün. Onların biyolojik saati haline gelmiş artık. Siz ortamı sıcak tutsanız, besinlerin eksik etmeseniz de otomatik diyapoza girebilirler. Bir de bunlara ek prenses diyapozda kendini yeniler. Sürekli yumurtladığı için tek dinlendiği zaman diyapoz. Bunu ona sağlamamak da bir hata.
DİYAPOZUN UYGULANMA ŞEKLİ
Bir sıcaklık aralığı tutturmanız şart değil ancak 5-8 derece denir. Siz evin en soğuk köşesinde diyapoza sokabilirsiniz. Kiler, balkon seçenekler arasında. Diyapoz için de bazıları 2-3 ay der, yurtdışında 3-5 ay denir. Ben bulunduğunuz bölgedeki sıcaklığa bağlı canlıları kendi haline bırakmak taraftarıyım. Yani yapay ortamdaki karıncalar da doğadakiler gibi sıcaklık düşünce diyapoza girmeli, yükselince çıkmalı. Bu noktada soğuk iklimlerde karıncaların donma riski doğuyor ve yapay bir yalıtım sağlamak gerekiyor. Buna da dikkat etmek lazım. 5-8 derece aslında burada işe yarar.
Siz bence bu sene diyapoza yatırmayın. Şubat ayına geldik havalar artık yavaştan ısınmaya başlayacak. Diyapoz genelde aralık-mart arası uygulanır. Tek senelik ziyanı yok.
MAJOR
Messorlar major kastına sahip. Ama hemen üretilmez. Önce koloni büyüyüp gelişmeli. Bir de major üretimini yemi canlı vermek artırıyor. Bir nevi tetikliyor. Koloni küçükken örneğin un kurtları başı kesilip verilir ama koloni büyüyünce kurtları canlı vermek koloniyi major kastı üretmeye iter.
Biraz uzun tuttum kusura bakmayın. Yüzeysel öğrenince hata yapma riski doğuyor. Forumda rehberler de mevcut. Bir konuya ait rehber mevcutsa oradan detaylı bilgi alabilirsiniz soru sorma kısmı daha çok kısa ve net cevaplar için var aslında ancak böyle bir konuya kısa cevap veremedim. Umarım yardımcı olmuşumdur 😊
Ek: Tür özelinde bilmeye gerek yok demişim ama tahmini zor olsa da bu görsellerle türünü bilmek mümkün. Malesef ben henüz cins özelinde dahi bilemiyorum.