Türleri ne?

rezzan

Pupa
Üye
Birisi sarı, birisi kahverengi. Türleri nedir?

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250711-152240.png
    Screenshot_20250711-152240.png
    248.6 KB · Görüntüleme: 48
  • Screenshot_20250711-152221.png
    Screenshot_20250711-152221.png
    271.4 KB · Görüntüleme: 48
  • Screenshot_20250711-152210.png
    Screenshot_20250711-152210.png
    281.6 KB · Görüntüleme: 48

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
İkisi trofalaxi yapıyordu sarı olanın rengi niye böyle?
Sarı olan, koyu renkte ki işçinin paraziti. Plagiolepis xene kraliçesi plagiolepis cinsini parazitler ve açık tonda işçiler çıkarır. Bu da kolonide birden fazla renk morph'u anlamına geliyor. Ton ton renkte işçiler olabiliyor.

rezzan

Pupa
Üye
Sarı olan, koyu renkte ki işçinin paraziti. Plagiolepis xene kraliçesi plagiolepis cinsini parazitler ve açık tonda işçiler çıkarır. Bu da kolonide birden fazla renk morph'u anlamına geliyor. Ton ton renkte işçiler olabiliyor.
Size güveniyorum ama lasius olma ihtimali var mı acaba? Tetramoriumdan çok çok küçüklet fark etmem bile çok zor oldu.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Çözüm olarak yalnızca cins düzeyinde olana verdim.
Ne yazık ki yalnızca Plagiolepis xene işçileri sarı renkte değildir. Bu tarz bir fotoğrafa dayanarak tür teşhisi yapılmasını doğru bulmuyorum.
Plagiolepis pallescens için örnek görseller bırakacağım. Üç işçi örneği, P. pallescens’e ait type örneklerdir. Doğada çekilmiş kolonilerde de 3 işçi çeşidi de gözlemlenmiştir.
Türün tanımlandığı orijinal açıklamada (description) da bu durumdan bahsedilir;
''Yellowish brown, gaster yellowish paler than rest of body, legs and antennae yellow, propodeum dorsum characteristically reddish brown. Body smooth and shining.''
1752249256858.png1752249320647.png1752249432413.png

Plagiolepis xene türünün tanımında da benzer şekilde sarı renklenmeden bahsedilir:
"Whole body from bright yellow to yellowish brown, mesosoma often slightly brighter than head and gaster."
Buradan şuraya varmak istiyorum:
Nasıl ki her kırmızı Cataglyphis kraliçe/işçisini Cataglyphis nodus olarak tanımlamamız doğru değilse, her sarı renkte gördüğümüz Plagiolepis bireyini de Plagiolepis xene olarak teşhis etmemeliyiz. Tür tespiti veya tahmini için her zaman keylere ihtiyacımız var. Teşekkürler

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Çözüm olarak yalnızca cins düzeyinde olana verdim.
Ne yazık ki yalnızca Plagiolepis xene işçileri sarı renkte değildir. Bu tarz bir fotoğrafa dayanarak tür teşhisi yapılmasını doğru bulmuyorum.
Plagiolepis pallescens için örnek görseller bırakacağım. Üç işçi örneği, P. pallescens’e ait type örneklerdir. Doğada çekilmiş kolonilerde de 3 işçi çeşidi de gözlemlenmiştir.
Türün tanımlandığı orijinal açıklamada (description) da bu durumdan bahsedilir;
''Yellowish brown, gaster yellowish paler than rest of body, legs and antennae yellow, propodeum dorsum characteristically reddish brown. Body smooth and shining.''
Ekli dosyayı görüntüle 64017Ekli dosyayı görüntüle 64018Ekli dosyayı görüntüle 64019

Plagiolepis xene türünün tanımında da benzer şekilde sarı renklenmeden bahsedilir:
"Whole body from bright yellow to yellowish brown, mesosoma often slightly brighter than head and gaster."
Buradan şuraya varmak istiyorum:
Nasıl ki her kırmızı Cataglyphis kraliçe/işçisini Cataglyphis nodus olarak tanımlamamız doğru değilse, her sarı renkte gördüğümüz Plagiolepis bireyini de Plagiolepis xene olarak teşhis etmemeliyiz. Tür tespiti veya tahmini için her zaman keylere ihtiyacımız var. Teşekkürler
Merhaba Ares, bir tür içerisinde üç morph barındıran bir plagiolepis türü bilmiyordum. Bilgilendirme için teşekkür ederim.☺️