Türkiye'deki Araneus Türleri

dogaldamtr

Yumurta
Üye
Katılım
22 Ocak 2025
Mesajlar
14
Çözümler
1
Tepkime puanı
45
Merhaba burada Türkiye'deki Araneus türlerini anlatacağım. Araneidae ailesine ait olan bu örümceklerin hepsi dokumacıdır ve insanların en sık karşılaştığı örümcek cinslerinden birisi olmalarına rağmen bize herhangi bir zararları yoktur. Amacım bu rehberi okuduktan sonra gördüğünüz türleri tanımanızı sağlamak.

Araneus diadematus
(Cross Orbweaver)

A.diadematus Araneuslar arasında en sık görülen örümcektir. Renkleri genellikle kahverengi turuncu ve kızıl olur. Bu örümcek adını abdomenindeki belirgin haç işaretinden alır ancak bazı örneklerde bu işaretin tamamen kaybolduğu da görülmüştür. Dişiler erkeklere göre daha büyüktür. Dişiler 6.5-20mm , erkekler ise 5.5-13mm arası olurlar. Hem gündüz hem gece avlanır ancak çok sıcaklarda genellikle saklanmayı tercih eder.Yani boş bir ağ görürseniz muhtemelen ağın kenarlarında saklanıyordur. Aşağıda fotoğrafladığım çok güzel bir dişiyi görüyorsunuz.


large.jpeglarge (1).jpeg
©dogaldamtr

Araneus angulatus
(Angular Orbweaver)


A.angulatus aynı şekilde sık görünen bir örümcektir. Normal şartlarda bu örümceği A.circe'den üreme organlarına bakmadan ayıramazsınız ancak bazı istisnalar var onları A.circe kısmında anlatacağım.Genellikle kahverengi turuncu ve gri renkte olurlar. Abdomeninde diğer türlere nazaran daha yüksek olan iki tümsek vardır. Zaten bu durum bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Bazı kişiler bazı A.angulatus örneklerinde bulunan abdomendeki beyaz şeridi türün karakteristik özelliği olarak yorumlar ancak benzer çizgiler A.circe örneklerinde de görülebilmektedir. Dişiler 12-20mm,erkekler ise 10-12mm arasında olurlar. Hem gündüz hem gece avlanırlar.

large (2).jpeglarge (3).jpeg
©dogaldamtr

Araneus alsine
(Strawberry Spider )


A.alsine nadir görülen bir örümcektir. Tür teşhisi ise kolaydır abdomen ve bacaklar ile tamamen kırmızıdır ve abdomen üzerinde dikey şekilde aralıklı olarak noktalar bulunur. Renginden dolayı bazen haç işareti olmayan kızıl A.diadematus ile karıştırılabilmekte ancak diadematus türünde kırmızılık bacaklara kadar inmez. Dişiler 12-15mm,erkekler ise 6.5-8.5mm arasında olurlar. Gerçekten güzel bir örümcektir umarım karşılaşırsınız.

large (4).jpeglarge (5).jpeg
©dogaldamtr

Araneus sturmi/Araneus triguttatus

Bu iki örümceği beraber anlatmak istedim çünkü üreme organlarına bakılmadan ikisini birbirinden ayırmak mümkün değil ancak aşağıya atacağım fotoğraflardaki örümcek muhtemelen A.sturmi. İki örümcekte benzer özelliklere sahiptir Genellikle krem kızıl ve kahverengi renklerinde olurlar ve abdomenin ön kısmında çapraz beyaz çizgiler birbiriyle buluşur. Bazen bu çizgiler kendisini koyuluğa bırakır. İki türde de dişiler 5.0-5.5 mm, erkekler ise 4.0-4.5 mm civarında olurlar. Görüldüğü üzere kuzenlerine göre nispeten küçük örümceklerdir.

original.jpeglarge (6).jpeg
©dogaldamtr

Araneus circe

A.circe üreme organlarına bakılmadan A.angulatus'tan ayrılamaz ancak birkaç özelliği en azından bir fikir yürütmenize yardımcı olur. A. circe genellikle gri renktedir ancak kahverengi örnekleri de bulunmaktadır. Bazı circe örneklerinde abdomende parlak sarı noktalar bulunur ve bu ayırt edici bir özelliktir diyebiliriz angulatus'ta sarı lekeler bulunmaz. A.circe kuzenleri gibi ağaçlara ağ örmeyi genellikle tercih etmez. Taşlık araziler öncellikli tercihi olacaktır. Akdeniz'de daha sık görülen bir örümcektir. Tüm bunlara rağmen üreme organlarına bakılması daha olacaktır. Dişiler 15-21mm,erkekler ise 13,5-14,5 mm arası olurlar.

original.jpg
©gernotkunz
https://www.inaturalist.org/observations/101980861

Araneus grossus

A.grossus Türkiye'de kayıtlarda gözükmüyor ancak bulunuyor. Abdomeni oldukça geniş ve yuvarlaktır. Genellikle kahverengi gri ve krem renginde bulunur. Dışarıdan bakıldığında oldukça şişman görünen bir örümcektir. Açık çayırlara ağ örmeyi tercih eder. Dişiler 15-25 mm, erkekler ise 10-11mm arasındadır.

large.jpeg
©Christian
https://www.inaturalist.org/observations/148987835

Araneus marmoreus

A.marmoreus ülkemizde nadir görülmektedir ve çok fazla formu bulunmaktadır. Abdomen genellikle sarı olmakla birlikte beyaz ve kahverengi örnekleri de görülmüştür. Abdomen üzerinden yine düzensiz desenler bulunur ancak tür teşhisi kolaydır. Dişiler 5.0-20mm,erkekler 5.0-9.5 mm uzunluğundadır.

large.jpg
@johndemko
https://www.inaturalist.org/observations/258308783

Araneus quadratus

A.quadratus ülkemizde nadir görülmektedir. Abdomen kırmızı turuncu beyaz ve kahverengi renklerinde olur. Bu türün karakteristik özelliği abdomen üzerinde nerdeyse simetrik olarak dizilmiş 4 adet beyaz nokta bulundurmasıdır. Zaten adını da buradan alıyor. Dişiler 10.5-20.5 mm, erkekler ise 7-11mm arasında olurlar.

original.jpg
©ozgurek
https://www.inaturalist.org/observations/237859447

Araneus pallasi

Bu örümcek hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor ve benim şahsen karşılaştığım bir örümcek de değil ancak Türkiye'de bulunuyor. Abdomen genellikle açık kahverengi veya krem rengindedir.

original (1).jpg
©Anatoly Ozernoy
https://www.inaturalist.org/observations/20548909

Bunlar dışında Türkiye'de olduğu kayıtlara geçirilen bazı türler var ancak bunların herhangi bir doğruluğu bulunmamakta. Günün birinde belki bu listeye yeni türler ekleme şansını elde ederiz.
Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst