Tür hakkında

torsedo

Yumurta
Üye
Merhabalar, dün Aydın'da nemli bir havada 100'den fazla kraliçe 300 metre kadar bir alan içerisinde boş boş geziyorlardı. 6 tanesini enjektöre ardından da test tüplerine aldım. Camponotus Sanctus türü olduğunu düşünüyorum. Makro fotoğraflar aşağıda, ölçek için usb bellek kullandım. Tür tespiti konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleme:
Çözüm
Öhöm öhöm!
Yalan olmasın fazla inceleyemedim. Gerek vaktimin olmamasından gerek fotoğrafların eksikliklerinden. Tam anlamıyla bir tür ayrımı yapmaya uygun açı ve netlikte değiller hala. Belki forumdan belki çekimden.
Ama birkaç temel nokta yakaladım.
Şimdilik işçi de kraliçe de Camponotus sanctus türü.
5y4x9Jpl.jpg
pxma55Vl.jpg
Frontal oyuğun sığlığı(kırmızı alandaki çizgi) ve frontal üçgen ile clypeusun arasındaki derinlik(sarı alandaki mavi çizginin hemen üstü) kraliçede en iyi ihtimali C. sanctus kılıyor.
IMG-20250210-WA0050.jpg
C. thoracicusta oyuk tıpkı bu örnekteki gibi aslında. Fakat kafası çok daha yassı ve kare. Derinlik hem şekil hem de derinlik olarak çok uyumsuz. Ayrıca eşkenar dörtgene benzeyen bir derinlik var bölgede, örneğinki iki...

temnothorax

Yumurta
Üye
Merhabalar, dün Aydın'da nemli bir havada 100'den fazla kraliçe 300 metre kadar bir alan içerisinde boş boş geziyorlardı. 6 tanesini enjektöre ardından da test tüplerine aldım. Camponotus Sanctus türü olduğunu düşünüyorum. Makro fotoğraflar aşağıda, ölçek için usb bellek kullandım. Tür tespiti konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Düşünceniz doğrudur.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Öncelikle bu fotoğraflar makro değil, yakın çekim. Canlının vücut detayları görünmüyor. Tür ayrımları da çok spesifik ayırt edici farklar olmadığı sürece, özellikle bu cinste kraliçeden yapılamıyor. Tür sallamanın pek faydalı olacağını sanmam.

torsedo

Yumurta
Üye
Öncelikle bu fotoğraflar makro değil, yakın çekim. Canlının vücut detayları görünmüyor. Tür ayrımları da çok spesifik ayırt edici farklar olmadığı sürece, özellikle bu cinste kraliçeden yapılamıyor. Tür sallamanın pek faydalı olacağını sanmam.

Mesajınız için çok teşekkürler.

Fotoğrafçılık ile ilgilenmediğimden, tamamen temel seviyede bilgim olduğundan bu tarz terim karmaşalarına girmemden daha doğal bir şey yoktur diye düşünüyorum. Sadece telefonu açtım ve makro modunda çekim yaptım gerisini çok umursamıyorum. Gerçek makro, dijital zoom, mekanik zoom veya yakın çekim ifadelerinin benim için çok önemi yok. Ha gerekirse aydınlık alan, inverted, ya da diseksiyon mikroskopundan da görüntü alırım problem değil.

Son düzenleme:

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Mesajınız için çok teşekkürler.

Fotoğrafçılık ile ilgilenmediğimden, tamamen temel seviyede bilgim olduğundan bu tarz terim karmaşalarına girmemden daha doğal bir şey yoktur diye düşünüyorum. Sadece telefonu açtım ve makro modunda çekim yaptım gerisini çok umursamıyorum. Gerçek makro, dijital zoom, mekanik zoom veya yakın çekim ifadelerinin benim için çok önemi yok. Ha gerekirse aydınlık alan, inverted, ya da diseksiyon mikroskopundan da görüntü alırım problem değil.
Hocam amacım kullandığınız terimi düzeltmek değildi aslında, hemen sonrasındaki cümlede bahsettiğim konuyla alakalıydı. Yakın çekimde canlının vücut detayları görünmediği için tür tayininde pek yararlı olabilecek fotoğraflar ortaya çıkmıyor. Tür belirlenirken ya da en azından tahmin yapılırken, canlının bazı bölgelerindeki kıl sayısına bile bakılabiliyor. Dediğiniz gibi mikroskop görüntülerini alsanız işe yarayabilir ama yine de net bir tür tespitinden bahsetmek için işçileri beklemek gerekir.

torsedo

Yumurta
Üye
Hocam amacım kullandığınız terimi düzeltmek değildi aslında, hemen sonrasındaki cümlede bahsettiğim konuyla alakalıydı. Yakın çekimde canlının vücut detayları görünmediği için tür tayininde pek yararlı olabilecek fotoğraflar ortaya çıkmıyor. Tür belirlenirken ya da en azından tahmin yapılırken, canlının bazı bölgelerindeki kıl sayısına bile bakılabiliyor. Dediğiniz gibi mikroskop görüntülerini alsanız işe yarayabilir ama yine de net bir tür tespitinden bahsetmek için işçileri beklemek gerekir.
Çok teşekkür ediyorum ilginiz için. Haklısınız, çok daha detaylı bir görüntüye ihtiyaç var tür tespiti için. En azından camponotus sp. olduğu konusunda hemfikiriz herhalde diye düşünüyorum :D.

Açıkçası anestezi ile incelemek için gerekli karbondioksit kaynağım yok, tüpün içerisinde de mikroskop altında çok sabit tutabileceğimi düşünmüyorum. Yarın kraliçeleri toparladığım çevreye bir bakınacağım, eğer kuşlar ölü kraliçeleri yememişse bir tanesini alır koyarım mikroskop altına.

torsedo

Yumurta
Üye
Mikroskop altında bende merak ettim çıkacak görüntüleri.

Çok şanslısınız hocam, o yerin konumunu bence kaydedin siz 😅

Veterinerim, lisansüstü eğitim görüyorum. Direkt anabilim dalının önünde buldum hepsini. Bir iki senedir de o bölgedeki kolonileri izliyordum zaten.

Fakülte de köyde olunca baya tür çeşitliliği var. Çok güzel mantisler, bukalemunlar, renkli sürüngenler, göçmen kuşlar, yılanlar falan var. Karınca çeşitliliği de çok fazla.

slmgoko

Yumurta
Üye
Veterinerim, lisansüstü eğitim görüyorum. Direkt anabilim dalının önünde buldum hepsini. Bir iki senedir de o bölgedeki kolonileri izliyordum zaten.

Fakülte de köyde olunca baya tür çeşitliliği var. Çok güzel mantisler, bukalemunlar, renkli sürüngenler, göçmen kuşlar, yılanlar falan var. Karınca çeşitliliği de çok fazla.

Umarım eğitiminiz istediğiniz şekilde sonuçlanır. Yer olarak çok güzel bir yerdesiniz gibi duruyor bahsettiğiniz şeylerden.

Enesersoy45

Media
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Fotoğrafların netliği, açısı ve çekim ortamı eksik ya da yanlış. Netlik yetersiz. Kılların ve bedendeki yükseltilerin görülebilmesi lazım. Açılar yanlış. Frontal, dorsal ve lateral çekimler lazım. Ortam yanlış. Tüpteki pamuk ve çizikler araya giriyor, görsel yanılgı oluşuyor. Şimdilik Camponotus sanctus, Camponotus oasium, Camponotus samius(muhtemel değil, kraliçe samius için fazla kılsız), Camponotus thoracicus ihtimaller dahilinde.
Kafanın önden güzel bir fotoğrafı olursa daha iyi bir "tahmin" ortaya atabilirim. Gerekli açıları ekliyorum buraya.
Frontal
antweb1060122_h_1_high (4).jpg
Dorsal
antweb1060122_d_1_high (2).jpg
Lateral
antweb1060122_p_1_high (7).jpg

Örnek fotoğraflar:
20240806_121319.jpg20240806_121325.jpg20240806_121513.jpg20240806_121504.jpg20241024_210209.jpg20241024_210217.jpg20241024_210215.jpg

torsedo

Yumurta
Üye
Umarım eğitiminiz istediğiniz şekilde sonuçlanır. Yer olarak çok güzel bir yerdesiniz gibi duruyor bahsettiğiniz şeylerden.
Çok teşekkürler çok sağolun. Daha öğlen yavru kaplumbağa buldum. Laboratuvardan dönerken.

Fotoğrafların netliği, açısı ve çekim ortamı eksik ya da yanlış. Netlik yetersiz. Kılların ve bedendeki yükseltilerin görülebilmesi lazım. Açılar yanlış. Frontal, dorsal ve lateral çekimler lazım. Ortam yanlış. Tüpteki pamuk ve çizikler araya giriyor, görsel yanılgı oluşuyor. Şimdilik Camponotus sanctus, Camponotus oasium, Camponotus samius(muhtemel değil, kraliçe samius için fazla kılsız), Camponotus thoracicus ihtimaller dahilinde.
Kafanın önden güzel bir fotoğrafı olursa daha iyi bir "tahmin" ortaya atabilirim. Gerekli açıları ekliyorum buraya.

Bir kaç fotoğraf çektim. Kraliçe canlı olduğundan ancak akrilik tüp içinde pamuk ile alanı daraltarak çekebildim. Bunun dışında aynı yuva ağızlarından birisinin yakınlarında ölü bir işçi bulunca onu da çekeyim dedim. Ventralden sabitleyip dorsal, cranial ve lateral fotoğraflar aldım. işçi karıncanın fotoğrafları gayet iyi ama kraliçe hala iyi gözükmüyor. Hayvana da güçlü ışık kaynağı altında eziyet etmek hoş olmuyor açıkçası. Kraliçenin antenin son uç kısmındaki boğum sayısı 11, petiyol sayısı fotoğrafta gözüktüğü gibi 1 adet.

elimde ayrıca ölü cataglyphis kraliçesi var iki üç senedir falan saklıyorum. bir ara onun da fotoğraflarını mikroskop altında alır yüklerim.

Kraliçe

İşçi karınca

Son düzenleme:

torsedo

Yumurta
Üye

slmgoko

Yumurta
Üye
Co2 ile anesteziye alıp bir kaç fotoğraf çektim. Arı suni tohumlama işlemlerinde de kullanılan bir teknik bu. Arılar için kullanılan holderdan olmadığı için pamuğa sarıp clamp ile sabitledim. yeni kraliçe fotoğrafları aşağıda.

İlk fotoğraf çok hoşuma gitti. En son ki kafasını çektiğin korkunç :D

torsedo

Yumurta
Üye
İlk fotoğraf çok hoşuma gitti. En son ki kafasını çektiğin korkunç :D
Valla baya uğraştırdı çekene kadar akla karayı seçtim 😀. Anestezi den ha uyandı uyanacak derken pamuğa sarıp sabitledim. Güzel de mandibula hareketlerini gösteren bir video da aldım.

Enesersoy45

Media
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Öhöm öhöm!
Yalan olmasın fazla inceleyemedim. Gerek vaktimin olmamasından gerek fotoğrafların eksikliklerinden. Tam anlamıyla bir tür ayrımı yapmaya uygun açı ve netlikte değiller hala. Belki forumdan belki çekimden.
5y4x9Jpl.jpg
pxma55Vl.jpg
Frontal oyuğun sığlığı(kırmızı alandaki çizgi) ve frontal üçgen ile clypeusun arasındaki derinlik(sarı alandaki mavi çizginin hemen üstü) kraliçede en iyi ihtimali C. sanctus kılıyor.
IMG-20250210-WA0050.jpg
C. thoracicusta oyuk tıpkı bu örnekteki gibi aslında. Fakat kafası çok daha yassı ve kare. Derinlik hem şekil hem de derinlik olarak çok uyumsuz. Ayrıca eşkenar dörtgene benzeyen bir derinlik var bölgede, örneğinki iki tarafta da daha şişik.
IMG-20250210-WA0049.jpg
Oasiumda kafanın şişkinliği uygun fakat oyuk çok çukurumsu bir derinliğe sahip, derinlik de thoracicusa benzer şekilde.
antweb1060122_h_1_high (4).jpg
Sanctusta oyuk önden pek belirgin durmuyor, tıpkı elimizdeki örnek gibi, kafanın şişkinliği uygun, derinlik örnek ile birebir örtüşüyor.

İşçinin çekim açıları işleri çok zorlaştırıyor. Çoğu fotoğraf kullanıma uygun değil çünkü perspektif tespiti yanıltabilir.

tWPmHdml.jpg
casent0179882_p_1_high (3).jpg
Kıl sıklığı sanctus ile nispeten benzer. Femur kılları(kırmızı çizgiler) pek görülür halde değil o yüzden onları kullanamadım. Yüz fotoğrafı da alt bakıştan çekilmiş o yüzden doğrudan kullanmadım, kafa yakıyor.
bu açıdaki veriler sanctus dememe yetmez aslında. Benim sebebim başka.
Collingwood 1985'i referans alırsak petiolenin önden şekli tür tespiti için işlevsel.
Oasium ve thoracicusun şekli belli:
Screenshot_20250329_185043_OneDrive.jpg
Bu örnek ne oasium kadar oval ne de thoracicus gibi çentikli. Beşgenvari bir şekli var. Bulabildiğim hemen hemen hiçbir sanctus örneğinde bu açıdan petiole görüntüsü elde edemesem de tepeden bakınca beşgene benzer ama biraz daha tepesi düz bir şekil olduğu görülüyor. Thoracicusun çentiği şişkinliğe dönüşmüş gibi düşünün.
WPn8mCOl.jpg

Benden bu kadar. Adım hıdır, elimden gelen budur.
Daha iyi fotoğraflar atsanız da ne kadar ilgi gösterebilirim bilmiyorum. Yine de size kalmış, elinizdeki imkanlar kıskandırıyor beni. Makro lens ile bunların onda birini göremeden tür tespiti yapmayı deniyorum bunlar cennetten bir parça gibi hissettiriyor.

Çözüm

slmgoko

Yumurta
Üye
Öhöm öhöm!
Ekli dosyayı görüntüle 47185
Ekli dosyayı görüntüle 47188
Ekli dosyayı görüntüle 47187
C. thoracicusta oyuk tıpkı bu örnekteki gibi aslında. Fakat kafası çok daha yassı ve kare. Derinlik hem şekil hem de derinlik olarak çok uyumsuz. Ayrıca eşkenar dörtgene benzeyen bir derinlik var bölgede, örneğinki iki tarafta da daha şişik.
Ekli dosyayı görüntüle 47189
Oasiumda kafanın şişkinliği uygun fakat oyuk çok çukurumsu bir derinliğe sahip, derinlik de thoracicusa benzer şekilde.
Ekli dosyayı görüntüle 47193
Sanctusta oyuk önden pek belirgin durmuyor, tıpkı elimizdeki örnek gibi, kafanın şişkinliği uygun, derinlik örnek ile birebir örtüşüyor.

İşçinin çekim açıları işleri çok zorlaştırıyor. Çoğu fotoğraf kullanıma uygun değil çünkü perspektif tespiti yanıltabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 47190
Ekli dosyayı görüntüle 47191
Kıl sıklığı sanctus ile nispeten benzer. Femur kılları(kırmızı çizgiler) pek görülür halde değil o yüzden onları kullanamadım. Yüz fotoğrafı da alt bakıştan çekilmiş o yüzden doğrudan kullanmadım, kafa yakıyor.
bu açıdaki veriler sanctus dememe yetmez aslında. Benim sebebim başka.
Collingwood 1985'i referans alırsak petiolenin önden şekli tür tespiti için işlevsel.
Oasium ve thoracicusun şekli belli:
Ekli dosyayı görüntüle 47194
Bu örnek ne oasium kadar oval ne de thoracicus gibi çentikli. Beşgenvari bir şekli var. Bulabildiğim hemen hemen hiçbir sanctus örneğinde bu açıdan petiole görüntüsü elde edemesem de tepeden bakınca beşgene benzer ama biraz daha tepesi düz bir şekil olduğu görülüyor. Thoracicusun çentiği şişkinliğe dönüşmüş gibi düşünün.
Ekli dosyayı görüntüle 47186

Benden bu kadar. Adım hıdır, elimden gelen budur.
Daha iyi fotoğraflar atsanız da ne kadar ilgi gösterebilirim bilmiyorum. Yine de size kalmış, elinizdeki imkanlar kıskandırıyor beni. Makro lens ile bunların onda birini göremeden tür tespiti yapmayı deniyorum bunlar cennetten bir parça gibi hissettiriyor.
Yok artık. Bu nasıl bir bilgi birikimi nasıl bir tespittir. Şapka çıkartırım ben bu emeğe.

Ellerine sağlık hocam.

Enesersoy45

Media
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Görevim🫡
Bir dahaki sefere bulduğunuz kraliçeye "Sanctus kraliçesi" derken ismini bile bilmediğiniz türlerin ihtimal dahilinde olduğunu unutmayın. Ben gelişigüzel şekilde bariz ayrımları anlattım. İşçide detaylı tespite başlarsak forumun karakter sayısı anlatmaya yetmez 2-3 mesajda buluruz türünü🫠