Öhöm öhöm!
Yalan olmasın fazla inceleyemedim. Gerek vaktimin olmamasından gerek fotoğrafların eksikliklerinden. Tam anlamıyla bir tür ayrımı yapmaya uygun açı ve netlikte değiller hala. Belki forumdan belki çekimden.
Ama birkaç temel nokta yakaladım.
Şimdilik işçi de kraliçe de Camponotus sanctus türü.
Ekli dosyayı görüntüle 47185
Ekli dosyayı görüntüle 47188
Frontal oyuğun sığlığı(kırmızı alandaki çizgi) ve frontal üçgen ile clypeusun arasındaki derinlik(sarı alandaki mavi çizginin hemen üstü) kraliçede en iyi ihtimali C. sanctus kılıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 47187
C. thoracicusta oyuk tıpkı bu örnekteki gibi aslında. Fakat kafası çok daha yassı ve kare. Derinlik hem şekil hem de derinlik olarak çok uyumsuz. Ayrıca eşkenar dörtgene benzeyen bir derinlik var bölgede, örneğinki iki tarafta da daha şişik.
Ekli dosyayı görüntüle 47189
Oasiumda kafanın şişkinliği uygun fakat oyuk çok çukurumsu bir derinliğe sahip, derinlik de thoracicusa benzer şekilde.
Ekli dosyayı görüntüle 47193
Sanctusta oyuk önden pek belirgin durmuyor, tıpkı elimizdeki örnek gibi, kafanın şişkinliği uygun, derinlik örnek ile birebir örtüşüyor.
İşçinin çekim açıları işleri çok zorlaştırıyor. Çoğu fotoğraf kullanıma uygun değil çünkü perspektif tespiti yanıltabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 47190
Ekli dosyayı görüntüle 47191
Kıl sıklığı sanctus ile nispeten benzer. Femur kılları(kırmızı çizgiler) pek görülür halde değil o yüzden onları kullanamadım. Yüz fotoğrafı da alt bakıştan çekilmiş o yüzden doğrudan kullanmadım, kafa yakıyor.
bu açıdaki veriler sanctus dememe yetmez aslında. Benim sebebim başka.
Collingwood 1985'i referans alırsak petiolenin önden şekli tür tespiti için işlevsel.
Oasium ve thoracicusun şekli belli:
Ekli dosyayı görüntüle 47194
Bu örnek ne oasium kadar oval ne de thoracicus gibi çentikli. Beşgenvari bir şekli var. Bulabildiğim hemen hemen hiçbir sanctus örneğinde bu açıdan petiole görüntüsü elde edemesem de tepeden bakınca beşgene benzer ama biraz daha tepesi düz bir şekil olduğu görülüyor. Thoracicusun çentiği şişkinliğe dönüşmüş gibi düşünün.
Ekli dosyayı görüntüle 47186
Benden bu kadar. Adım hıdır, elimden gelen budur.
Daha iyi fotoğraflar atsanız da ne kadar ilgi gösterebilirim bilmiyorum. Yine de size kalmış, elinizdeki imkanlar kıskandırıyor beni. Makro lens ile bunların onda birini göremeden tür tespiti yapmayı deniyorum bunlar cennetten bir parça gibi hissettiriyor.