Trophallaxis eksikliği

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Benim için her zaman merak konusu olan bir mevzudur. Trophallaxis yapamayan cinslerin kraliçelerinin protein tüketme alternatifleri hep karmaşık geliyor bana. Trophallaxis'in olmaması kraliçenin beslenmesini iki seçeneğe yönlendiriyor
1) direkt protein kaynaklarını kendisi tüketmesi.
2) larvalardan hemolenf,sindirilimiş protein temin etmek.

Bu konuyu çok araştırdım ancak tatmin edici bir cevap bulamadım. Birinci şıkkı nispeten kendimce eliyorum,kraliçeler (örneğin messor,trophallaxi yapamıyor) doğrudan besin tüketse bile yumurtlamayı sürdürebilmek için yeterince proteini sindirebilmek için yeterli miktarda proteaz üretemediği @el4nce sayesinde bilinen bir gerçek.

Geriye tek bir seçenek kalıyor bu da kraliçenin direkt olarak larvalardan hemolenf tüketmesi. Bu konuyu tam olarak netleştiremedim. Yardımı dokunacak birisi cevaplayabilirse sevinirim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Dilerseniz bu sorularınızın cevabına Trophallaxis ile ilgili yazacağım bir rehberde yanıtlayalım. Trophallaxis'in bir sürü çeşidi var bu yüzden kısaca yanıtlamak zor. Yine de geriye kalan tek seçeneğinizin de olmayacak bir seçenek olmadığını belirtmek isterim. Bunu yapan kraliçeler mevcuttur. Hatta Aphaenogaster subterranea türü üzerinde yapılan bir çalışmada ,ki Aphenogasterler de hatırladığım kadarıyla tropahallaxis yapmıyor(rn azından besin trophallaxisisi yapmıyor), bu türün "tool-using behaviour" sergilediği görüldü. Yani besini yuvaya taşırken muhtemelen trophallaxis yapamıyor olmalarından dolayı yuvaya bir seferde taşıyabilecekleri besini maksimize etmek için bir bitki sapı kullanıyorlar. Bitki sapını sıvı karbonhidrat kaynağına bandırıp sapı yuvaya taşıyorlar ve bu sayede bir seferde daha fazla besin taşıyabiliyorlar. Belki de kraliçe de o saptan içiyor olabilir. Mümkün olasılıklar.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Dilerseniz bu sorularınızın cevabına Trophallaxis ile ilgili yazacağım bir rehberde yanıtlayalım. Trophallaxis'in bir sürü çeşidi var bu yüzden kısaca yanıtlamak zor. Yine de geriye kalan tek seçeneğinizin de olmayacak bir seçenek olmadığını belirtmek isterim. Bunu yapan kraliçeler mevcuttur. Hatta Aphaenogaster subterranea türü üzerinde yapılan bir çalışmada ,ki Aphenogasterler de hatırladığım kadarıyla tropahallaxis yapmıyor(rn azından besin trophallaxisisi yapmıyor), bu türün "tool-using behaviour" sergilediği görüldü. Yani besini yuvaya taşırken muhtemelen trophallaxis yapamıyor olmalarından dolayı yuvaya bir seferde taşıyabilecekleri besini maksimize etmek için bir bitki sapı kullanıyorlar. Bitki sapını sıvı karbonhidrat kaynağına bandırıp sapı yuvaya taşıyorlar ve bu sayede bir seferde daha fazla besin taşıyabiliyorlar. Belki de kraliçe de o saptan içiyor olabilir. Mümkün olasılıklar.
Evet yakın bir zaman da rehberi hazırlarsanız ben de dahil bir çok kişi bunun mantığını anlamamıza ve soru işaretlerini yok etmemize yardımcı olacaktır, teşekkürler.