Test tüpüne mahkum muyum?

bulhudi

Larva
Üye
Aphaenogaster subterranea cinsi kolonim var ama bu tür ağızdan ağıza besin aktaramıyor. Yani trophallaxis(kesin yanlış yazdım) yapamıyor. O yüzden kraliçeye su götürme olanağı yok bu sorunu nasıl çözerim ya da sadece test tüpünde mi bakacağım?

Moderatör tarafında düzenlendi:

BahadirSarp

Nanitik
Üye
Aphaenogaster subterranea cinsi kolonim var ama bu tür ağızdan ağıza besin aktaramıyor Yani trophallaxis(kesin yanlış yazdım) yapamıyor o yüzden kraliceye su götürme olanağı yok bu sorunu nasıl çözerim yada sadece test tüpünde mi bakacam?
Hocam en sağlıklı yöntem test tüpü olur başka bir setup aklıma gelmiyor.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Sadece tüp kullanmak zorunda değilsiniz. Doğadaki koloniler nasıl tüpte yaşamıyorsa sizinkiler de aynı şekilde tüp olmadan yaşayabilir. Trophallaxis tek çeşitle veya yöntemle yapılan bir şey değil. Sizin türünüz ağızdan ağıza Trophallaxis yapamıyor ama alet kullanarak Pseudotrophallaxis yapabiliyor. Bu tarz bir setup kuracaksanız Outworld'de sıvıyı içeriye taşıyabilecekleri bir takım materyaller barındırmalısınız. Sıvıyı emecek toprak parçaları olabilir, veya Aphaenogaster subterranea türünün doğada kullandıkları gibi çam iğneleri de koyulabilir. Bu kısım yaratıcılığınıza bağlı çeşitlendirilebilir. Yeter ki sıvı aktarımına yardım edecek yapıda bir şey olsun.

bulhudi

Larva
Üye
Sadece tüp kullanmak zorunda değilsiniz. Doğadaki koloniler nasıl tüpte yaşamıyorsa sizinkiler de aynı şekilde tüp olmadan yaşayabilir. Trophallaxis tek çeşitle veya yöntemle yapılan bir şey değil. Sizin türünüz ağızdan ağıza Trophallaxis yapamıyor ama alet kullanarak Pseudotrophallaxis yapabiliyor. Bu tarz bir setup kuracaksanız Outworld'de sıvıyı içeriye taşıyabilecekleri bir takım materyaller barındırmalısınız. Sıvıyı emecek toprak parçaları olabilir, veya Aphaenogaster subterranea türünün doğada kullandıkları gibi çam iğneleri de koyulabilir. Bu kısım yaratıcılığınıza bağlı çeşitlendirilebilir. Yeter ki sıvı aktarımına yardım edecek yapıda bir şey olsun.
Pamuk bıraksam olurmu

samet_56

Nanitik
Yardımsever
Üye
Normal de trophallaxis yapamayan karıncalar büyük ölçüde ortam nemine ihtiyaç duyuyor. Örneğin messorlar toprağın derin kısımlarında ki nemi kullanıyor. Kurak iklimlerde derine kazma davranışı ile nem ihtiyaçlarını karşılama stratejisi geliştirmişlerdir.

Sizin sahip olduğunuz tür daha farklı yollar kullanıyor. Yine de messorların ki gibi derinde yuvalama davranışı gözlemlenebiliyor.

Nemli ve yağış alan iklime sahip bölgeler de trophallaxis yapamayan karıncalar bu kez de daha yüzeye yakın yuvalanıyorlar.

Formikaryumda da baksanız tüpte de baksanız nem gerekli. Kendi yöntemleriyle yuvaya sıvı taşımaları ihtiyaçlarını karşılasa bile nemsiz ve sıvı eksikliği yaşanan ortam da strese girerler.

bulhudi

Larva
Üye
Normal de trophallaxis yapamayan karıncalar büyük ölçüde ortam nemine ihtiyaç duyuyor. Örneğin messorlar toprağın derin kısımlarında ki nemi kullanıyor. Kurak iklimlerde derine kazma davranışı ile nem ihtiyaçlarını karşılama stratejisi geliştirmişlerdir.

Sizin sahip olduğunuz tür daha farklı yollar kullanıyor. Yine de messorların ki gibi derinde yuvalama davranışı gözlemlenebiliyor.

Nemli ve yağış alan iklime sahip bölgeler de trophallaxis yapamayan karıncalar bu kez de daha yüzeye yakın yuvalanıyorlar.

Formikaryumda da baksanız tüpte de baksanız nem gerekli. Kendi yöntemleriyle yuvaya sıvı taşımaları ihtiyaçlarını karşılasa bile nemsiz ve sıvı eksikliği yaşanan ortam da strese girerler.
Sadece nem olsa şu ihtiyacı gidiyomu

Sadece nem şu ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlimi

bulhudi

Larva
Üye
O zaman formikaryum yüksek nemde kalsa şu ihtiyacı olmicak sağ olun teşekkür ediyorum
Çok daha iyi bir fikir buldum ve yaptim yine formikaryumda ama nem odası ile yaşam alanı birleşik ne odasının içi pamuk ile dolu oyuzden boğulmuyolar ve su ihtiyacını gideriyorum aşağıya koydum fotoğrafı

Ekli dosyalar

• 20250511_191112.jpg
    20250511_191112.jpg
    47 KB · Görüntüleme: 7

samet_56

Nanitik
Yardımsever
Üye
Çok daha iyi bir fikir buldum ve yaptim yine formikaryumda ama nem odası ile yaşam alanı birleşik ne odasının içi pamuk ile dolu oyuzden boğulmuyolar ve su ihtiyacını gideriyorum aşağıya koydum fotoğrafı
Nemin çok yüksek olmasına gerek yok, hem trophallaxis sadece işçilerin kendi arasında yapamadığı bir şey. Larvalar ile besin ve sıvı alışverişi sağlanabiliyor. Bununla da sıvı ihtiyaçlarını bir miktar karşılayabiliyorlar, bu tamamen yeterli değil ama ufak bir ortam nemi katkısıyla koloni sürdürülebilir.

Bu arada trophallaxis'in bir çok farklı şekli vardır. Bu her zaman ağızdan ağıza yoluyla olmayabilir. Her cins bir veya birden fazla trophallaxis yöntemini de kullanabilir. Ağızdan ağıza alışveriş yapmadıkları, hiç trophallaxis yapmadıkları anlamına gelmez.

Bunun çok çeşitli yolları vardır, aşağıya bırakıyorum.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250512-001911.png
    Screenshot_20250512-001911.png
    92.2 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme: