Tarantulalar Neden Bu Kadar Renkli ? - Renklerin Evrimleşmesi ve İşlevleri

phawula

İşçi Karınca
Üye
Katılım
24 Ocak 2022
Mesajlar
327
Tepkime puanı
453
Puanları
18
Konum
Somewhere in the World
Herkese Selamlar,

Uzun bir zamandır bu konu üzerinde araştırma yapıyorum. Bir çok türü olan bu canlıların neden bu kadar renkli ve güzel oldukları bayadır kafamı kurcalıyordu. Türk kaynaklardan bu konu hakkında bir şeyler bulamadım ve araştırma süreci biraz uzadı. Neyse konuya gelelim. Bunca güzel renk ve kusursuz yaratılış anlamsız olamazdı. Bir nedeni olmalıydı ?
( Çok geniş bir konu olduğu için özet geçilmiştir )

Benim içi hazırlaması zahmetli oldu sizler için okuması keyifli olsun :)

Bazı tarantulalar neden bu kadar canlı renklidir ?

Bilim adamları, özellikle akşamları ve geceleri aktif olan bu büyük, tüylü örümceklerin neden bu kadar canlı mavi ve yeşil renklere sahip olduklarını - özellikle de uzun zamandır renkleri ayırt edemeyecekleri ve yarı kör oldukları düşünülürken neden bu kadar kusursuz yaratıldıklarını merak etmişler. Ve bizler için araştırmışlar.

Yakın tarihli bir çalışmada, Yale-NUS Koleji ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nden (CMU) araştırmacılar yeni hipotezler için destek buldular: bu canlı mavi renklerin potansiyel eşler arasında iletişim kurmak için kullanılabileceğini, yeşil renklendirmenin ise yapraklar arasında gizleme yeteneği kazandırdığını düşünüyorlar. Ayrıca araştıma tarantulaların daha önce inanıldığı gibi renk körü olmadıklarını ve bu örümceklerin vücutlarındaki parlak mavi tonları algılayabildiklerini gösteriyor.

( Çalışma, Proceedings of the Royal Society B'de 23 Eylül'de yayınlandı ve mevcut (30 Eylül 2020) sayının ön kapağında yer alıyor )

Tarantula renklenmesinin evrimsel temelini anlamak için araştırmacılar, tarantulalarda çeşitli opsinlerin (genellikle hayvan gözlerinde bulunan ışığa duyarlı proteinler) bedensel ifadesini araştırdılar. Mevcut varsayımların aksine, çoğu tarantulanın gündüz aktif örümceklerde normalde ifade edilen opsinlerin neredeyse tamamına sahip olduğunu buldular.

Bu bulgular, uzun süredir renk körü olduğu düşünülen tarantulaların parlak mavi renkleri algılayabildiğini gösteriyor. Karşılaştırmalı filogenetik analizleri kullanan ekip, 110 milyon yıllık tarantula atalarının renklerini yeniden oluşturdu ve büyük olasılıkla mavi olduklarını buldu. Ayrıca, mavi renklenmenin, her ikisi de yaygın savunma mekanizmaları olan, ürtiker veya tırmalama yeteneği ile ilişkili olmadığını ve bunun yırtıcıları caydırmak için bir araç olarak gelişmediğini, bunun yerine potansiyel eşleri çekmenin bir yolu olabileceğini öne sürdüler.

Ekibin tarantulalarda mavi ve yeşil renklenme varlığına ilişkin araştırması daha ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Mavi renklenmenin tarantulalarda kazanıldığından daha sık kaybolduğunu buldular. Kayıplar esas olarak Amerika ve Okyanusya'da yaşayan türlerde iken, kazanımların çoğu Eski Dünya (Avrupa, Asya ve Afrika) türlerindeydi. Ayrıca yeşil rengin sadece birkaç kez evrimleştiğini, ancak asla kaybolmadığını buldular. ( Uzuvların altındaki parlak yeşiller )

Genel olarak, mavi rengin nihayetinde cinsel seçilim yoluyla evrimleşmiş olabileceği ve belki de eş aramadaki olası cinsiyet farklılıkları nedeniyle eş seçiminde veya yırtıcı hayvanlardan kaçınmada yakın bir şekilde kullanılabileceği olasılığını artırıyor.

Mavilik muhtemelen Theraphosidae'nin atası !

Bilimsel araştırmalar sonucu en eski tarantulaların muhtemelen mavi olduğu düşünülüyor. Mavilik, Ornithoctoninae, Poecilotheriinae ve Harpactirinae gibi bazı Eski Dünya alt ailelerinde günümüze kadar ulaşmıştır.

Amazing+pictures+animals++Photos+Zoo+pics+nature+beautiful+cute+Poecilotheria+metallica+is+goo...jpgMurinus2.jpg
439c0e84f2c674f1e8f685fd434de341.jpg0d383d8ec7ea89d49524828b9711eed7.jpg

Özet olarak;

Araştırmada, tarantulalarda mavi ve yeşil renklenmenin evrimsel kökeni ve potansiyel işlevleri hakkında yeni bilgiler sunulmuştur. Maviliğin tarantulalar için atalardan kalma bir durum olduğunu ve muhtemelen grupların ilk temsilcileri arasında mevcut olduğu bildiriliyor. Bu bulgu, maviliğin başlangıçta cinsel sinyal verme amacıyla evrimleşmiş olabileceği ve çoğu tarantulanın hala önemli bir eklembacaklı opsin çeşitliliğine sahip olduğu göz önüne alındığında bu rolde hizmet etmeye devam edebileceği olasılığını düşündürüyor. Öte yandan, yeşil renk muhtemelen en az sekiz kez, özellikle uçlarda evrimleşmiştir ve tarantulaların evriminin hiçbir noktasında kaybolmamış gibi görünmektedir.
Gelecekteki çalışmaların, bu esrarengiz gruptaki canlı renklerin kökeni ve sürdürülmesiyle ilgili seçici baskıları daha iyi anlamak için tarantulalarda görsel algı ve varsayılan eş seçimi deneyleri üzerine karşılaştırmalı çalışmaları içereceğini umuyoruz.

Konu tarafımca karincaciftligim.com için hazırlanmıştır. İzinsiz paylaşım yapılamaz.

İyi Forumlar
 
Son düzenleme:

phawula

İşçi Karınca
Üye
Katılım
24 Ocak 2022
Mesajlar
327
Tepkime puanı
453
Puanları
18
Konum
Somewhere in the World
Son düzenleme:
Üst