Nasıl Tarantula Bulabilirim?

Arkadaşlar Herkese Merhabalar,

Son zamanlarda forumda sürekli bu başlığa " Tarantula Nereden Bulabilirim " rastlıyorum o nedenle fikirlerimi sizinle paylaşmak istedim. Bu hobiye yeni başlayan ve bundan kaynaklı bu canlılara sahip olmak isteyen arkadaşlar var.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki Tarantula satışı ve bakımı Dünya'nın çoğu ülkesinde yasak olduğu gibi bizim ülkemizde de yasak. ( saçma ama böyle )
Bu nedenden kaynaklı satışı ve bakımı yasak bir canlıya ulaşmanız zor olacaktır. Aslında bu konunun üzerine fazla düşmenizi ve canlıyı sürekli nereden temin edebilirim diye araştırmanızı tavsiye etmem. Öncelikle bakımını, türlerini, habitatını, karakterlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Zaten bu konu üzerinde belirli bir süre sonra canlıya bakmasanız bile bilgi sahibi oluyorsunuz. Zaten ondan sonra bir şekilde bu kişilere temas ediyorsunuz. Ama çok dikkatli olun. Her yerde olduğu gibi bu kişiler arasında da iyi niyetli insanlar olduğu gibi kötü niyetli olanlarda var. Yasal olmadığı için parayı gönderdikten sonra bir anda satan kişiye ulaşamayabilirsiniz. Benim naçizane görüşlerim bunlar. Bu hobi hakkında benden tecrübeli arkadaşlarım, kardeşlerim de illaki vardır. Onlar da görüşlerini bu başlık altında dile getirirlerse hobiye ilgi duyan arkadaşlara yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum.

Saygılarımla
İyi Forumlar
 

The_Arthropod

Asker Karınca
Ansiklopedik İnsan
Üye
Katılım
13 Ocak 2022
Mesajlar
761
Tepkime puanı
966
Puanları
78
Dünyanın çoğu ülkesinde yasak mı?
 

phawula

İşçi Karınca
Üye
Katılım
24 Ocak 2022
Mesajlar
327
Tepkime puanı
449
Puanları
18
Konum
Somewhere in the World
Dünyanın çoğu ülkesinde yasak mı?
Evet Dünya'nın çoğu ülkesinde illegal olarak kabul edilir ve yasaktır. Hatta bazı ülkelerde yerli ve yabancı tür olarak ayırt edilir ve yabancı türlerin ülkeye sokulması yasaklanmıştır. Bazı ülkelerde de ise ayrım yapılmaksızın hepsi yasaklanmıştır. Örnek Avustralya'da yerli yabancı olarak sınırlandırılmış olan kural singapur ve hindistan'da sınırlandırılmadan genel olarak yasaklanmıştır. Amerika'da ise bazı eyaletlerde serbest bazılarında ise yasaktır. Serbest olan bölgelerde ise yasak, türler ile sınırlandırılmıştır. Aynı zamanda bildiğiniz üzere ülkemizde komple yasaktır. Sizin de eklemek istediğiniz bilgiler ve görüşleriniz varsa bizimle paylaşabilirsiniz. Hepimiz için faydası olur. Sonuçta dün yasak olan şey belki bugün bazı ülkelerde serbest olmuş olabilir. En azından bizde bilgilerimizi güncellemiş oluruz.
 
Son düzenleme:

The_Arthropod

Asker Karınca
Ansiklopedik İnsan
Üye
Katılım
13 Ocak 2022
Mesajlar
761
Tepkime puanı
966
Puanları
78
Avustralya'da kedi ve köpek dışında yerli tür olmayan herhangi bir evcil hayvan beslemek yasak zaten. Bu tarantulalara özgü bir durum değil. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da çoğu türün beslenmesi yasal. İstisna olarak Amerika'da Typochlaena seladonia vardı en son. Herhangi bir eyalette tarantula beslemenin direkt olarak tamamen yasak olduğunu duymamıştım, eğer bu konuda verebileceğiniz örnekler varsa sahiden merak içerisindeyim ve duymayı isterim. Avrupa'nın da birçok ülkesinde de yasal bildiğim kadarıyla. Birleşik Krallık, Almanya, Macaristan, Avusturya, Hırvatistan örnek verebileceğim bazı ülkeler arasında. Lübnan'da bile tarantula besleyen insanlar tanıyorum. Egzotik hayvanları beslemek genelde gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Ülkemizdeki gibi zihniyet gelişmeyince bu canlıların beslenememesi de kaçınılmaz oluyor ne yazık ki.
 

phawula

İşçi Karınca
Üye
Katılım
24 Ocak 2022
Mesajlar
327
Tepkime puanı
449
Puanları
18
Konum
Somewhere in the World
Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Tarantula bakımı ve ticareti avrupanın çoğu ülkesinde ve dünya da yasaktır. Buna sadece beslemek anlamında bakmayın. Bu türler ekolojik anlamda tehlike altında olduğu için özellikle "brachypelma türü" bakımına ve ticaretine sınırlandırılma getirilmiştir. Bakımını çoğu yerde belirli lisanslar sayesinde yapabilirsiniz.

Avusturalya için de aynı şeyler geçerlidir. Ülkede tarantula bakımı yapmak için belirli lisanslar gereklidir.

Amerika'da çoğu şehirde ve eyalette tarantula bakımı ve ticareti yasaktır. Bazılarında ise USDA lisansı gereklidir. Mesela Nevada ve Kuzey Karolina da serbest fakat New York ve Hawaiide yasaktır. ( saymadığım diğer şehirlerde var )
Özellikle Hawaii'de bu kurallar çok katıdır. Adaya dışarıdan farklı bir tür getirmek ve ekolojik dengeyi bozmaya yönelik hareketlerde bulunmak yasaklanmıştır.

  • Hawaii , en kısıtlayıcı evcil hayvan yasalarına sahiptir. Kediler ve köpekler dışındaki hemen hemen tüm hayvanlar yasa dışıdır ve eyalete giren herhangi bir evcil hayvan karantinaya alınmalıdır.
  • California : katı egzotik evcil hayvan yasalarına sahiptir.
  • Ohio : 2014 yılından itibaren egzotik evcil hayvan yasağını yürürlüğe koymuştur.
  • Buna karşılık Nevada , kaplanlar, insan olmayan primatlar, filler ve kurtlar gibi bazı hayvanların izinsiz olarak sahiplenilmesinin yasal olduğu en gevşek egzotik evcil hayvan yasalarına sahiptir. Ancak, timsahlar, çakallar, tilkiler, rakunlar eyalette yasal değildir.
Bunun zihniyetle alakası yok. Bu canlıların ticaretinin yapıldığı yerler genelde güney amerika ve afrika kıtalarıdır. Zaten otomatik olarak herhangi bir avrupa ülkesine getirilmesi ya da herhangi bir ülkeye getirilmesi yasaktır. Bir ülkeye girişinin, belirli izinler dahilinde olmadığı canlıların bakımının ve ticaretinin yasal olmasını bekleyemezsiniz. Mesela Türkiye de bizde bakıyoruz denetim olmadığı için, ama yakaladıklarında katı kurallar var. Avrupa için saydığınız çoğu ülkede egzotik hayvanlar için lisanslar var derecelerine göre.
 
Üst