Su kaplumbağası (Slider türleri) bakım kılavuzu

exotic

Yumurta
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
24
Tepkime puanı
19
su kaplumbasgas.jpg
Su kaplumbağası bakım kılavuzu
Öncelikle su kaplumbağaları ölüm fanusu dediğimiz ekipmansız küçük kaplarda beslenmez. Hayvanın beslenmesi uygun olsada o kapta büyüme şansı yok. Yüzemediği için kas gelişimide gerileyecek. Tabi hasta olmasıda an meselesi. Bu kap ile beraber alınmış hayvanlar için hemen düzeltici önlemler almalıyız. Ekipmanlar zamanla değil hemen temin edilmeli. Ancak doğru sistemi kurmak için geciken ve kaplumbağası hasta olup günlerce tedavi görüp hatta hayvanı kurtaramayan çok kişi oldu.


Akvaryum ölçüleri: Ömürlük bir akvaryum yaptıracağım derseniz kaplumbağa başına en az 200 lt hacimli 100x50x50h ölçülerinde bir akvaryum uygun olur ancak hayvan yavruyken idarelik bir akvaryum yaptıracağım derseniz 100 lt hacimli bir akvaryum ile bir süre (1-2 yıl) idare edip sonra ömürlük bir akvaryum yaptırabilirsiniz unutmayın bu canlılar çok hızlı büyürler.

Isı: 26-28 derece idealdir. Isıstıcı akvaryum su hacmine göre uygun güçte seçilir. Bu hayvanları kış uykusuna yatırmamamız gerekiyor bu yüzden kışın metabolizmalarının dinlenmesi lazım ancak fazlada yavaşlamasına müsade etmemeliki iştah kaybı yada başka sorunlar oluşmasın. Bu sebeple kışın su ısısı 26 derece olmalıdır. Hayvan 5 cm olana kadar 28 derece, 8 cm olana kadar 27 derece tutulmalı Bu boydan sonra sabit 26 derecede tutmak ideal. Zaten havalar ısınınca ısıtıcı devreden çıkacak ve yazın su ısısı 30 derecelere kadar yükselecek. Evde ısıtıcısız ortamda hayvana bakamazsınız. Kışın kalorifer yanına koyup bir süre idare etmesini sağlayanlar kaloriferi gecede kapatmamalı. Isı değişimleri ısıtıcısız ortamdan daha da kötüdür. Hayvanın bünyesi adaptasyonla mücadele etmekten bitkin düşer. Hatta küçük akvaryumu olanlar yazın dahi ısıtıcıyı devreden çıkarmamalıki gece ısının çok düştüğü bölgelerde devreye girsin. Su hacmi küçüldükçe su ısısı bulunduğu ortam ısısına o kadar çabuk uyum sağlar. Verdiğim ısı değerleri kırmızı yanak (res) ve akrabaları (tüm slider türleri) için geçerlidir. Yerli türler için bu değerler değişir ve daha düşüktür. Örneğin çizgili dere kaplumbağamız kışın 24 derece su ayarında yaşar. Diğer su kaplumbağaları içinde farklı değerler gerekir.

Filtrasyon:Sık su değişimi zararlıdır ve canlının bünyesini alt üst eder, Su değişimi yapılacağı zaman su dipten çekilmelidir ki dışkılar ve yem artıkları alınabilsin. Akvaryumda iç ve dış filtre kullanılmalıdır dış filtreye zeolit,elyaf,substrat gibi malzemeler konulmalıdır. Hem ilk kurulumda hem bundan sonrak ilavelerde kullanılacak suda önemlidir. İlk kurulumda önünüzde 3 seçenek var. Ya hazır uygun ph değerinde içme suyu kullanılmalı, ya minimum 2 gün dinlenmiş musluk suyu kullanılmalı, yada musluk suyuna su düzenleyici kullanılmalı. Genelde ilk kurulumda büyük akvaryumlarda hazır içme suyu almak ve su dinlendirmek mümkün olmadığı için su düzenleyici kullanılabilir. Bu kullanılırsa 8-12 saat kadar sonra hayvanı içeri almak mümkün. İlk kurulumda akvaryumu steril etmeyi ihmal etmemeli. Buda bir gün kaya tuzlu su, birgün metilenli su çevrimi ile olmalıdır. En az bir seçenek uygulanmalıdır. Bundan sonraki kısmi değişimler ve buharlaşan su yerine konulacak su için kesinlikle su düzenleyici kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Kabul edilen bir yöntem olsada bu tip ürünleri mümkün olduğunca az kullanmalı. Bu sebeple bu işlem için ya minimum 2 gün dinlenmiş musluk suyu yada hazır içme suyu kullanılmalı. Musluk suyunu minimum 2 gün dinlendirmemizin sebebi klorun bu sürede uçmasını sağlamaktır. Bu sudaki olumsuz oluşumları önleyen bir kimyasal madde olup hayvanların gözlerini yakmaktadır. Dış filtredeki yararlı bakteri kültürüne de olumsuz etkisi vardır. Bu sebeple dinlendirmeden kesinlikle musluk suyu koymayın.

Işıklandırma: Bu hayvanlar soğuk kanlıdır. Bu sebeple gündüz karaya çıkıp güneşlenirler. Bu esnada vücut ısılarını yükseltirler. Böylece metabolizmaları dengelenir. Ayrıca güneşten aldıkları ışınlarla diğer ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu ışınlardan uva olan hareketlilikleri, sosyal ve cinsel davranışlarla gelişmelerini düzenler. Bu olmazsa hayvan daha pasif ve durgun bir hal alabilir. Uvb olansa d vitamini sentezi yaparak kemik ve kabuk sağlığını korurlar. UVB için %5-%6 oranı iyidir. yazları 5 saat kışları 3 saat açık kalmalıdır. Yazın 10:00-15:00, kışın 11:00-14:00 saat dilimi uygundur. 13-15 w güçte olan ampuller için mesafe 17 cm, 25-26 w güçte olan ampuller için mesafe 27 cm olmalıdır. UVA ışınında süre sınırı ve mesafe sınırı yoktur. Bu sebeple isteyen ısıtma lambasınıda uva içerikli alıp daha uzun süre hayvanın bu ışını almasını sağlayabilir.

Yaşam alanı: akvaryumda Mangrow kökü bulundurulmalıdır. Tabanda sarı silis kum idealdir. Kaplumbağaların gizlenmesi için akvaryuma su yüzeyine ulaşan ipek yapraklı bitki almak gerekir, Plastik olanlar suya zararlı salınım yapar ve sağlıksızdır. Uyurken nefes almak için yüzeye çıkarlar bu sebeple uyanmamaları için yüzeye yakın olmayı tercih ederler. Ayrıca bu bitkiler baş ve boyun derilerinin değişim esnasında rahat atılmasını sağlar. Gene huzurlu olmaları için su içerisinde mağara gibi saklanabilecekleri oyuklar olmalıdır.

Beslenme: hayvanın yaşı kaç olursa olsun günlük toplam verilen yem miktarı kafa hacmi kadardır. Kaplumbağaların diyetini evlerde ana yem, ek yem ve destek yem olarak gruplandırıyoruz. Ana yem: olarak tetra reptomin ve sera raffı p. Yavrularda ana yem: tetra reptomin baby ve jbl rugil de düşünülebilir. Ek yem olarak gammarus veya tatlı su karidesi veya tatlı su balığı tercih edilir. Bunlarda gene sera raffy I tercih edebilirsiniz. JBL ve tetra gammarus yemleride vardır. Kurutulmuş gıdalarda Tropical markasınıda düşünebilirsiniz. Büyük hayvanlar için bu yem grubunda jbl energil ve sera royal yemleride iyi alternatiftir. Yavrularda alternatif jbl pro baby yemdir. Destek yem olarak sera mineral ve jbl calcil tercih edilir. Calcil genç olanların tüketebildiği bir yemdir ve kalsiyum desteği içerir. Mineral ise her yaştan kaplumbağaya verilir ve içeriğinde vitamin, mineral, kalsiyum bulunur. Bitkisel olarakta sera herbivor yem vitale alternatif olarak ilerki yaşlarda menüye katılabilir.

Kaplumbağa 8 cm boya gelene kadar; günde iki öğün 2/3 oranda ana yem, 1/3 oranda ek yem . 8 cm boyu geçince te öğün 6-7 cm boyda iken bitkisel besinlere kısmen alıştırmaya başlamak iyidir. Örnek olarak marul verilebilir . Hayvan 6 cm olduğunda tahıl içerikli jbl agil yem almak iyi olur. Bu ana yem grubunda olup haftada bir gün verilir. Örneğin bir reptomin yada raffy p günü bunu verirsiniz.
Bu esnada yem çeşitliliği çok önemlidir. İmkan dahilinde kaliteli diğer yemler ile desteklemek gerekir. Bu yemleri verirken ana yem ve ek yem oranından kısmen alarak miktarı ayarlayabilirsiniz. Mesela ek olarak sera mineral aldınız diyelim. Günlük yem miktarını 4/7 ana yem, 2/7 gammarus ek yem ve 1/7 mineral destek yem olarak ayarlayabilirsiniz. Bu oranları tutturmanın bir kolay yolu (ben bunu uyguluyorum) 4 gün ana yem, 2 gün gammarus ek yem, 1 gün mineral destek yemi günleri karıştırarak verebilirsiniz. İlave yemler arttıkça içeriklerine göre oran düzenlemesini yaklaşık olarak yapabilirsiniz. Mineral yem verilen hayvanlara vitamin vermenize gerek yoktur. Uygulama olarakta mineral yemi vermek vitamin uygulamasından kolaydır.

Kaplumbağa 8 cm üzeri olunca haftada bir gün aç bırakmak ve yaklaşık 1/5 oranında bitkisel yem vermek öğünü düzenlerken gereklidir. Bitkisel yem eklendiğinde bunu diğer yemlerin ortalama oranından çalarak ayarlayabilirsiniz. Mümkünse aç kalacağı gün her hafta değişik seçilmelidir. 12 cm olduğunda bitkisel yem miktarı 1/4 yada biraz fazla orana çıkarılabilir. Bitkisel yem olarak sera vital uygundur. Arada taze sebze olarak kıvırcık, marul ve soyulmuş salatalığın susuz-çekirdeksiz kısmı verilebilir.

Kaplumbağa 15 cm üzerine çıkınca aç gün sayısı arka arkaya olmadan ikiye çıkarılıp, bitkisel yem miktarı 1/3 yada biraz fazla oranına çıkarılabilir.

Hayvan 25 cm olduğunda aç gün sayısını arka arkaya olmadan üç yapabilirsiniz. Bitkisel yem oranı da 2/5 yada biraz fazla olarak belirlenebilir. Gene bolca taze sebze çok uygun olacaktır.

Destek yem kullanmayanlar için haftada bir kez bir yeme bir damla kaplumbağa vitamini damlatarak doğrudan hayvanın ağzına elle verirseniz iyi olur. Doğadan alamadığını böylece sağlamaya çalışırız. Sera reptilin yada JBL aqua uygun iki vitamindir.
Nadiren de (iki haftada bir kez) mürekkep balığı kemiğini toz haline getirip bir tane ıslak yeme bulayarak vermek kalsiyum takviyesi açısından iyi. Bunu da bahsettiğim şekilde ve suya atmadan direk ağızdan vererek uygulamalısınız.

Neden aç gün: Bu canlılar doğada yavru iken ufak avları sık sık tüketirler ancak erişkin olduklarında seyrek ama fazla yerler. Bu yüzden akvaryum ortamında aç gün uygulaması yapılmalıdır
 

Ekli dosyalar

  • su kaplumbasgas.jpg
    su kaplumbasgas.jpg
    72.2 KB · Görüntüleme: 2

Onlorot

Nanitik
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
257
Çözümler
16
Tepkime puanı
324
Elinize sağlık
 

BRKbrk

Yumurta
Üye
Katılım
27 Mar 2022
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Merhaba, 9 senedir benimle birlikte olan Yellow Bellied Su Kaplumbağamı sahiplendirmek istiyorum. Mesai saatleri esnek olan ve yoğun bir iş olan sinema sektöründe çalışıyorum ve Freddie'ye ihtiyacı olan bakımı sağlayamıyorum. İlgilenen olur mu?
 
Üst