Sosyal Parazitik Cinsler/Türler

ben10

Nanitik
İlklerden
Üye
Hobi hakkında araştırma yaparken gördüm bunları. Araştırma yapmama rağmen yeterli kaynak bulamadım ve anlamadım. Bu türlerin clastural non-clastural türlerden farkı nedir? Neden parazitik olarak adlandırılırlar?

The_Arthropod

Majör
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Tespit Uzmanı
Üye
İstisnasız bir açıklama yapacak kadar mirmekolog değilim, fakat genel olarak bazı kraliçe türleri, döllendikten sonra yumurtalarını bırakacağı rahat bir yer bulmak yerine belirli konak karınca türlerinin var olan bir kolonisini bulur ve salgıladığı feromonlarla koloninin işleyişini aksatır; işçilerin kraliçeyi öldürmesini sağlar ve kendisini kraliçe olarak görmelerine sebep olur. Bu şekilde işçiler bu parazitik kraliçenin bıraktığı yumurta ve larvalara bakım yapar ve kendi kolonisinin bir türü olarak yetiştirir. En sonunda ortaya parazitik kraliçenin türüne ait bir koloni ortaya çıkar. İşte biz bunlara sosyal-parazitik türler diyoruz. Örnek olarak meşhur Formica rufa'yı verebiliriz. Parazitik türlerin insan elinde bakımı mümkün mü bilmiyorum. Elbette bakılmaya çalışılacaksa bile konak türlerinden birinin kurulmuş bir kolonisinin el altında bulunması ve feda edilmesi gerekiyor. Fakat bu şart sağlandığında bile yapılabiliyor mu, yapılabiliyorsa ne oranda başarılı olunuyor bir bilgim yok.

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Bu türler illa bir koloniye baskın yapma eğiliminde mi oluyorlar acaba? Normal bir tüp kurulumunda normal bir şekilde yumurtlama ile koloni kurmaları mümkün mü merak ediyorum. Bir gün karşıma çıkarlarsa koloni feda etmek istemiyorum 😔

Ek olarak bilgilendirme için teşekkür ediyorum @The_Arthropod 🙂.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
İstisnasız bir açıklama yapacak kadar mirmekolog değilim, fakat genel olarak bazı kraliçe türleri, döllendikten sonra yumurtalarını bırakacağı rahat bir yer bulmak yerine belirli konak karınca türlerinin var olan bir kolonisini bulur ve salgıladığı feromonlarla koloninin işleyişini aksatır; işçilerin kraliçeyi öldürmesini sağlar ve kendisini kraliçe olarak görmelerine sebep olur. Bu şekilde işçiler bu parazitik kraliçenin bıraktığı yumurta ve larvalara bakım yapar ve kendi kolonisinin bir türü olarak yetiştirir. En sonunda ortaya parazitik kraliçenin türüne ait bir koloni ortaya çıkar. İşte biz bunlara sosyal-parazitik türler diyoruz. Örnek olarak meşhur Formica rufa'yı verebiliriz. Parazitik türlerin insan elinde bakımı mümkün mü bilmiyorum. Elbette bakılmaya çalışılacaksa bile konak türlerinden birinin kurulmuş bir kolonisinin el altında bulunması ve feda edilmesi gerekiyor. Fakat bu şart sağlandığında bile yapılabiliyor mu, yapılabiliyorsa ne oranda başarılı olunuyor bir bilgim yok.
Anlattıklarınız doğru, fakat sosyal parazitizmin pek çok farklı hali var. Tek tek anlatmak epey yorucu olur ama bir ara bununla ilgili güzel bir rehber yapılabilir. Bunun dışında parazitik türleri beslemek zor, ama mümkün. Her tür, her türün işçisini kabul etmez. Mesela Raptiformica, Serviformicaları köle yapıyor. Kölesiz koloni kurması çok zor. Diğer türler içinde böyle eşleşmeler mümkün.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bu türler illa bir koloniye baskın yapma eğiliminde mi oluyorlar acaba?
Evet bazıları bunu yapıyor. Örnek olarak Polyergus cinsini verebiliriz. Serviformicaların kolonilerine baskın yapıp pupaları çalıyorlar, köle yapıyorlar. Rossomyrmex'lere de baskın atıyorlarmış sanırım.

The_Arthropod

Majör
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Tespit Uzmanı
Üye
Polyergus spp. de sosyal-parazitik tür olarak geçiyor mu? Bilseydim örnek olarak onları da verirdim. :D

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Polyergus spp. de sosyal-parazitik tür olarak geçiyor mu? Bilseydim örnek olarak onları da verirdim. :D
Evet Polyergus'un pek çok türünde geçiyor. Genus genel olarak köle yapıcı diye geçiyor zaten. Sadece az önce bahsettiğim baskın değil, Formica kolonilerine konakçı olarak girip, yeterli sayıda işçi elde ettikten sonra Formica kraliçesini öldürüp, kendilerini işçilere kabul ettiriyorlar. Daha sonrasında işçiler Polyergus yumurtalarını beslemeye devam ediyor. Bildiğim kadarıyla baskınlar da; kolonideki Formica işçi popülasyonunun azalmaması için yapılıyor zaten.