Solenopsis Fugax Kraliçesi

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Merhabalar yaklaşık 10 yıldan fazladır deneyimi olan bir arkadaşla Fugax hakkında konuşuyorduk bana dikey ve topraklı bir tüpe geçmemi şiddetle önerdi, kraliçenin kendi çemberini kazması önemli kolonisini bulmasının çok zor olduğundan bahsetti elimde 4 fugax var, 2'si normal tüpde 2'si topraklı tüpde dikey olacak şekilde, sizinle işçiler çıktıktan sonra deneyimimi paylaşacağım buradan. Iyi hobiler herkese

Ekli dosyalar

• Screenshot_20230717_122240_Gallery.jpg
    Screenshot_20230717_122240_Gallery.jpg
    15.3 KB · Görüntüleme: 84
  • 20230717_115426.jpg
    20230717_115426.jpg
    9.7 KB · Görüntüleme: 84

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Baya Kazı yapmış kraliçe 10 saat içinde odasını oluşturmuş umarım yakın zamanda yumurta alabilirim çok sağlıklı bir kraliçe. @Barkın Fugax Kolonini gördüm çok güzeller bana önerebileceğin neler var :O
791316de-5fe2-4de6-92b7-b29931ac233b.png

Barkın

Yasaklı Üye
Yardımsever
Üye
Ben normal tüp kurulumuna aldıktan 3 ay sonra yumurtladı. Dediğin gibi koloniyi kurma aşaması zor olabiliyor, farklı yöntemlerle şansını arttırmak mümkün. Bazı yapancıların termit besler gibi pamuktan ufak bir çember içinde işçi çıkartmaya çalıştıklarını görmüştüm. Bu davranışlarından dolayı büyük alanları sevmediğini düşünüyorum küçük tüpler ve tüp kurulumları şansınızı arttırabilir. Senin yönteminde gayet güzel gözüküyor. Küçük bir iyileştirme yapabilirim. Crematogaster Ionia'lara yaptığım gibi tıpayı yarıdan keserek tüp içi odacığın içini torf/cocopeat ile doldurup yatay bir biçimde kullanabilirsin. Dikey kullanman şu aşamada seni zorlamaz fakat besleme yapmaya başladığın zaman zorluklar çekeceksin. İşçilerin çıkana kadar dikeyde bakmaya devam edebilirsin.

Bahsettiğim tüp içi odacık sistemi:
FE21398E-0656-41B1-BAA3-1EE0FDDD450E.jpeg

Solenopsis Fugax kolonisinin güncel hali:
CE7E4988-7C18-4CA4-8DD4-D10839585D38.jpeg

Başka verebileceğim bir tavsiye de koloni büyüdükçe pamuğu oyarak kendilerine yer yapıyorlar bu yüzden pamuğu uzun yapmakta yarar var. Su basma durumuna karşı önlem alınmalı. Çok kolay kaçabilen bir tür olduğu için sineklikten ve parçaların arsından kolaylıkla kaçabiliyorlar, ilerleyen dönemlerde bariyer kullanmalısın.
Koloninin kuruluş aşamasını atlattıktan sonra çok hızlı gelişen bir tür. Un kurdu vermeye korkar hale geldim, tabak sıyırır gibi un kurdunu sıyırıyorlar sadece kabuğu kalıyor.

845C81BD-2A6E-4593-962D-9144BF004551.jpeg
20269177-8ED6-480B-88CC-470D5D88118E.jpeg
Buda ikinci Fugax kolonim bu kraliçede geçen yıl sonbaharda bulmuştum ve 2 ayın ardından yumurtlamıştı. Islak pamuğa bakarsan aynı kazma davranışı bu kolonide de var.

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Ben normal tüp kurulumuna aldıktan 3 ay sonra yumurtladı. Dediğin gibi koloniyi kurma aşaması zor olabiliyor, farklı yöntemlerle şansını arttırmak mümkün. Bazı yapancıların termit besler gibi pamuktan ufak bir çember içinde işçi çıkartmaya çalıştıklarını görmüştüm. Bu davranışlarından dolayı büyük alanları sevmediğini düşünüyorum küçük tüpler ve tüp kurulumları şansınızı arttırabilir. Senin yönteminde gayet güzel gözüküyor. Küçük bir iyileştirme yapabilirim. Crematogaster Ionia'lara yaptığım gibi tıpayı yarıdan keserek tüp içi odacığın içini torf/cocopeat ile doldurup yatay bir biçimde kullanabilirsin. Dikey kullanman şu aşamada seni zorlamaz fakat besleme yapmaya başladığın zaman zorluklar çekeceksin. İşçilerin çıkana kadar dikeyde bakmaya devam edebilirsin.

Bahsettiğim tüp içi odacık sistemi:
Ekli dosyayı görüntüle 27934

Solenopsis Fugax kolonisinin güncel hali:
Ekli dosyayı görüntüle 27935

Başka verebileceğim bir tavsiye de koloni büyüdükçe pamuğu oyarak kendilerine yer yapıyorlar bu yüzden pamuğu uzun yapmakta yarar var. Su basma durumuna karşı önlem alınmalı. Çok kolay kaçabilen bir tür olduğu için sineklikten ve parçaların arsından kolaylıkla kaçabiliyorlar, ilerleyen dönemlerde bariyer kullanmalısın.
Koloninin kuruluş aşamasını atlattıktan sonra çok hızlı gelişen bir tür. Un kurdu vermeye korkar hale geldim, tabak sıyırır gibi un kurdunu sıyırıyorlar sadece kabuğu kalıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 27943
Ekli dosyayı görüntüle 27942
Buda ikinci Fugax kolonim bu kraliçede geçen yıl sonbaharda bulmuştum ve 2 ayın ardından yumurtlamıştı. Islak pamuğa bakarsan aynı kazma davranışı bu kolonide de var.
Tamamdır teşekkürler

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Merhabalar yaklaşık 10 yıldan fazladır deneyimi olan bir arkadaşla Fugax hakkında konuşuyorduk bana dikey ve topraklı bir tüpe geçmemi şiddetle önerdi, kraliçenin kendi çemberini kazması önemli kolonisini bulmasının çok zor olduğundan bahsetti elimde 4 fugax var, 2'si normal tüpde 2'si topraklı tüpde dikey olacak şekilde, sizinle işçiler çıktıktan sonra deneyimimi paylaşacağım buradan. Iyi hobiler herkese
Bu kurulum bir işe yaramaz. O nem toprağı birkaç güne küflendirir. Toprak yerine torf kullanırsanız da aynısı olur. Kapalı bir alanda suyla temas eden bir toprağın küfleneceğini 10 yıldır öğrenememiş mi o arkadaş?

Muhammet18

Yumurta
Üye
Bu kurulum bir işe yaramaz. O nem toprağı birkaç güne küflendirir. Toprak yerine torf kullanırsanız da aynısı olur. Kapalı bir alanda suyla temas eden bir toprağın küfleneceğini 10 yıldır öğrenememiş mi o arkadaş?
Aynen böyle bir kurulumu test tüpünde değil de orta boy bı kutuda yapılmalı ve büyük bir delik açılmalı sana önerim toprakla yaptığın kurulumdaki kraliçeleri normal tüpe transfer et

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Aynen böyle bir kurulumu test tüpünde değil de orta boy bı kutuda yapılmalı ve büyük bir delik açılmalı sana önerim toprakla yaptığın kurulumdaki kraliçeleri normal tüpe transfer et
Bu türler büyük alan sevmiyor çok küçük bir oda açıp yumurta yapıyorlar

Discord üzerinden Ants & ant-keeping sunucusundan ulaşabilirsiniz 20 kraliçe üzerinde deney yapılmış test tüpü kurulumundaki kraliçeler en son yumurta yapmış, yaptığım kurulum çok bile büyük, kraliçe boyu 4mm fln zaten

Barkın

Yasaklı Üye
Yardımsever
Üye
Toprak yerine cocopeat veya termit besler gibi ıslak pamuktan odacık yaparak kolaylıkla beslenebilir.

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Bu türler büyük alan sevmiyor çok küçük bir oda açıp yumurta yapıyorlar

Discord üzerinden Ants & ant-keeping sunucusundan ulaşabilirsiniz 20 kraliçe üzerinde deney yapılmış test tüpü kurulumundaki kraliçeler en son yumurta yapmış, yaptığım kurulum çok bile büyük, kraliçe boyu 4mm fln zaten
Aynısını Ants & ants keeping sunucusundaki onaylı entomologistlere söyleyebilirsin, ne kullandığımı bilmeden böyle bie yorum yapman komik. Bu yöntemin gayet başarılı ve profesyonel bir yöntem olduğunu biraz araştırırsan öğrenirsin iyi hobiler :D

Barkın

Yasaklı Üye
Yardımsever
Üye
Aynısını Ants & ants keeping sunucusundaki onaylı entomologistlere söyleyebilirsin, ne kullandığımı bilmeden böyle bie yorum yapman komik. Bu yöntemin gayet başarılı ve profesyonel bir yöntem olduğunu biraz araştırırsan öğrenirsin iyi hobiler :D
@PRS.macro yönteminize yanlış demedi. Sadece toprak kullanmanızın küflenmeye yol açacağını söyledi, haklı da yakında küflenebilir. Toprak yerine cocopeat, pamuk gibi küflenmeye dayanıklı malzemeler kullanılmalı.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Ne kullandığını söylediğin kadarıyla bilebilirdim sadece, yazdığına ve attığın fotoğrafa bakarak yorum yaptım. Bir detay vermemişsin, küflenmeyi engelleyecek bir şey söylememişsin. Normal tüp kurulumuna toprak koymuşsun. Bu durumda o toprak küflenir.

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Yanlış demesi değil **bir** işe yaramaz dediği kurulum detaylıca test edilmiş ve en iyi yöntem seçilmiş bu zor türde (Lehçe'den çevrildi yanlışlar olabilir)

Kraliçeler 2020.12.22'de buzdolabından ayrıldı, 2021.01.01'de deney tüplerine gitti ve 2021.04.04'te özet gerçekleşti. Deney sırasında, tüpler kutuda yan yana duruyor, karıştırılıyor (yani, hiçbir tip açıkça üstte değildi ve diğeri açıkça alttaydı). Sıcaklık: 20-24, kısa vadede sabit.
Sonuç:
Kapanış gününde işçiler kraliçeleri dışarı çıkardılar:
5 (%29,4) kum tüplerinde
Turba tüplerinde 2 (%11,7)
5 (%29,4) karışık tüplerde
Desteklenmeyen tüplerde 2 (%22,2)

Canlı, işçisiz, gelişmiş yavrularla (larva ve pupa yığını):
1 (%5,9) kum tüplerinde
Turba tüplerinde 2 (%11,7)
2 (%11,7) karışık tüplerde
Ortamsız tüplerde 0

Canlı, işçisiz, sadece yumurtalı veya yavrusuz - yavru beklentisi yok:
Kum ve kil tüplerde 0
Turba tüplerinde 1 (%5,9)
1 (%5,9) karışık tüplerde
Ortamsız tüplerde 0

Ölü:
Kum tüplerinde 11 (%64,7)
Turba tüplerinde 12 (%70,6)
Karışık tüplerde 9 (%52,9)
Desteklenmeyen tüplerde 7 (%77,7)

İşçileri olan kraliçeler + gelişmiş yavruları olan kraliçeler birlikte sayılır:
6 (%35,3) kum tüplerinde
Turba tüplerinde 4 (%23,6)
7 (%41,2) karışık tüplerde
Desteklenmeyen tüplerde 2 (%22,2)

Bundan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Her şeyden önce - bu karıncalar son derece ölümcül! Bu türün yalnız kraliçelerini satın almadan önce iki kez düşünün. Deneyde sadece 19 (%31,6) işçi işi bıraktı
işçi çıkardılar veya pupaları oldu ve size hatırlatırım - bu kraliçeler ilk önce oğuldan deneyin başlangıcına kadar 4 aylık bir ilk hayatta kalma seçimine tabi tutuldu. Sonbahar ve kışlama sırasında kaç kişinin düştüğünü saymadım ama 1/3, belki 1/2 gibi bir şeydi - temizlenecek test tüpleri yığını üzücü bir manzaraydı. Başarılı kolonilerin "atık" oranı, manastır tarzında koloniler kuran diğer Polonyalı türlerin oranının tersi gibi görünüyor.

İşçiler taşındıktan sonra bir kum kraliçesi öldü. İlk neslin ortaya çıkmasına rağmen onu cesetler arasında saymaya karar verdim.
Sadece karışımda kraliçeler dışarıdan görünmeyen yerlere hazneler kurmuşlardır. Bu tür 4 kraliçe vardı, bir özet yapmak için, alt tabakayı içeriden dikkatlice çıkardım (durulamadım: v). 1 işçi, 2 gelişmiş yavru ve 1 ölü buldum. Yuvalarının bu şekilde yok edilmesi nedeniyle hayatta kalma şansları önemli ölçüde azaldı, bu yüzden deneye devam etmeyeceğim (veya daha doğrusu: gözlemlemeye devam edeceğim, ancak bunlar önemli veriler olmayacak).

En düşük ölüm oranı, turba ile karıştırılmış hafif tınlı kumdaki kraliçeler tarafından gösterildi. Kışlamadan 3 ay sonra işçi bırakma açısından kum kraliçeleri ile eşit durumdalar ama daha çok işsiz ve hala yaşayan ana arıları var. Genel olarak, her iki versiyon da turba veya alt tabaka olmadan önemli ölçüde daha iyi sonuç verdi. Bu türler için bu tür test tüplerini tavsiye ederim.
Turba daha zayıftı. Neden olduğundan emin değilim, çünkü işçileri olan kraliçelerde koridorları sorunsuz kazıyorlar. Islak turba tabakasındaki hava geçirgenliğinin kum taneleri arasındaki boşluklardan daha zayıf olduğundan şüpheleniyorum. Bu, suya parmakla yazılmış bir teoridir, istatistiksel bir hata da olabilir.
Pupalı kraliçeleri sayarsak, turba temel olarak substrat eksikliği ile aynıydı. Yalnızca işçi arıları olanları sayarsak - turba, normal ilk adımdan daha kötü çıktı!
.
Kısaca anlatılmak istenen en yüksek yaşama ve işçi alma yüzdesi bu kuruluma ait, suları tamamen bitene kadar bir küf oluşumu olmadı, Buradan kendi kolonilerimdeki başarı oranını yükleyeceğim

attachment.png
attachment.png

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
İşe yaramaz olduğunu söylemek hatalı olabilir fakat dediğim şey yanlış değil. Deneyde de sular bitene kadar küf oluşmadı demiş, yani sular bittikten sonra oluşmuş muhtemelen. Daha önce de oluşabilir. Nem + toprak + uygun sıcaklık + düşük hava akışı küf sporlarının büyümesi için gayet uygun bir ortamdır. Toprakta organik maddeler bulunur, bu küfün beslenmesi için uygundur. Tahtadan, odundan yapılan formicariumların çoğu da aynı sebeple küflenir. Kumda küflenme olmaması normal. Kum, mineral ve inorganik maddelerden oluşur ve organik madde içeriği düşüktür. Küf mantarları için gerekli besin kaynağını sağlayamaz.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Kendim de daha önce çok kez denediğim için söylüyorum. Özellikle Ponerinae altfamilyasındaki cinsler için bu tarz setuplar gerekli olabiliyor, tecrübesizken tüpün içerisine direkt toprak atıyordum ve her seferinde toprak küfleniyordu. Hiç şaşmıyordu.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Sadece küf tek problem de değil üstelik. Mite oluşumu için de bu tarz ortamlar çok ideal ve uygundur. Hele bir de o tüpün içerisine verdiğiniz proteinleri taşıdıklarını düşünün, işçilerin o toprakta öldüğünü düşünün. Sonra izleyin şenliği.

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
Kendim de daha önce çok kez denediğim için söylüyorum. Özellikle Ponerinae altfamilyasındaki cinsler için bu tarz setuplar gerekli olabiliyor, tecrübesizken tüpün içerisine direkt toprak atıyordum ve her seferinde toprak küfleniyordu. Hiç şaşmıyordu.
Bahçenden alıp toprak koymuyorsun zaten, bu setuplar kraliçenin işçi çıkarabilmesi için, içinde büyütmek için değil

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bahçenden alıp toprak koymuyorsun zaten, bu setuplar kraliçenin işçi çıkarabilmesi için, içinde büyütmek için değil
İşçi çıktıktan sonra transferle uğraşacaksın yani? Kolay gelsin, ne diyeyim. Maliyeti faydasından büyük gibi duruyor.

Emir123

Yumurta
Yardımsever
Üye
İşçi çıktıktan sonra transferle uğraşacaksın yani? Kolay gelsin, ne diyeyim. Maliyeti faydasından büyük gibi duruyor.
Ben bütün kolonilerimi formicarum'a zaten geçiriyorum bir süre sonra, Fugax gibi türlerin formicariumunda her türlü istedikleri gibi düzenlemeleri için bir tür substrat oluyor, tek tek ayıklanmıyor içindeki substrat ile beraber koyuyorsun, forumu bulabilirsem atarım anlatmış yazan nasıl transfer ettiğni

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar toprak kullanmanıza gerek yok tüpü küçük tüp olsun yani alanı küçük olsun yeter. Suyu fazla koyabilirsiniz ya da tüpün ağzındaki pamuğu uzun yapabilirsiniz. Ve her solenopsis fugax kraliçesi pamuğu kazmaz.