Soğuk ortam

Ardaktc

Larva
Üye
Herkese iyi forumlar. Yaklaşık 4 aydır elimde bulanan üç tane Messor Barbarus türü kraliçelerim var. Okul projesi oluşturmak ve insanları bilgilendirmek adına bu kraliçeleri kış uykusuna yatırmadım. Şu anda uzun süreli araştırmalarım meyvelerini veriyor ve TÜBİTAK kapsamında yükseliyoruz. Fakat bir sorunum var. Biyoloji laboratuvarı sürekli soğuk. Isıtıcı pad kullanıyorum fakat tüpleri direk olarak pedin üzerine koymak tüplerde buharlaşma ve küf yapıyor. Şu an için tüplerin içinde ölçtüpüm değer 16-17 derece.(Oda sıcaklığı 10 derece). Ben nasıl bu tüpleri 27-32 derece aralığında onlara zarar vermeden yapabilirim. Her türlü malzeme temin edebilirim. Lütfen yardımıcı olun

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhaba, öncelikle kraliçelerinizin Messor barbarus olduğundan şüpheli olduğumu belirtmek isterim, şayet Türkiye'de bulmuşsanız onların M.barbarus olduğunu hiç zannetmiyorum. Isıtıcı pedler genellikle kalitesiz olduğu zaman ya olduğundan fazla ısınıyor ya elektrik kaçağı oluyor. Tüpteki buharlaşmanın anlamı ısıtıcı pedinizin olduğu sıcaklık değerine aniden gelmiş olduğudur. Kaliteli bir marka ısıtıcı pediniz varsa kullanırken tüple arasında ince bir kat koyun o şekilde daha efektif olacaktır. Bana soracak olursanız ben ısıtıcı kablo tavsiye ederim. Arkadaşlarımdan bir tanesi kullanmıştı ve şunu söylemeliyim ki bence en etkili ısıtma şekli. Isıtıcı pedinize koyduğunuz termostat sistemini ısıtıcı kablo için kuruyorsunuz ve karıncalarınız gereken sıcaklığa göre konumlanıyorlar, bu sayede gerekenden fazla ısıtıp ısıtmadığınızı hem anlamış oluyorsunuz hemde koloninize onları soğukta da kalabilmelerini sağlıyorsunuz. Ayrıca bir anda tüpleri 16-17 dereceden 27-32 dereceye düzgünce çıkarmak biraz zor, ani sıcaklık değişimi buharlaşmaya sebep olur. Kademeli olarak arttırmayı deneyin. Sevgiler.

Ekstra: Evet sıcaklık küf oluşumunu tetikler ancak küf oluşumunun tek sebebi sıcaklık değildir. Havasızlık ve temizlik ihmali küfe asıl sebep olan sebeplerdir.

Ardaktc

Larva
Üye
Teşekkür ederim.Dediklerinize kulak vereceğim. Fakat sorunun odağında sormak istediğim şey: Ne kadar ısıtıcı kablo kullansam da ortamın soğukluğundan kaynaklı onları sıcak tutamayacağım. Sıcaklığı sabitliyebileceğim bir izolasyon lazım. Bunu nasıl sağlıyabilirim ?

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
O zaman size bir inkübitör/kuluçka makinesi yapmanızı önereceğim. İhtiyacınız olan malzemeler:
1 adet strafor kutusu(çok büyük olmamasını tavsiye ederim
1 adet ısıtıcı lamba
1 adet termostat 220v
1 adet sıcaklık-ölçer(isteğe bağlı)
1 adet 220v kablo ve fiş
1 adet üçlü priz
1 adet fan(genelde 12v olurlar)
1 adet fan ile uyumlu adaptör (bu yüzden 12v adaptör)

Hem daha hoş durması, hemde dışarıdan sürekli müdahale yaparak içerideki sıcaklığı bozmamak için straforun kapağına bir cam kestirip yapıştırabilirsiniz.
Bu sistem, dışarıdan ısıtıcı pede kıyasla daha bağımsız olarak kendi koşullarını yaratacak bir ortam sağlayacaktır. Bu sayede karıncalarınızı odadan bağımsız olarak hedeflediğiniz sıcaklıkta bakabilirsiniz. Eğer yapılışı ile ilgili bilgi almak istiyorsanız yardımcı olabilirim ancak internette de videolar mevcut ya da ben elektrikten anlarım diyorsanız kolaylıkla zaten kendinizde yapabilirsiniz.

Ardaktc

Larva
Üye
Çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. Yapılışı hakkında internetten araştırma yapacağım. Sizleri daha fazla yormak istemem. Sadece son olarak tavsiye ettiğiniz bir video linkini atabilirseniz çok mutlu olurum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Elbette atarım, ne demek. Her zaman! :)
Ben kendim için bir tane yaparken referans aldığım bir kanalı paylaşayım, internette bolca yapım teknikleri ve farklı versiyonlar mevcut.
Bu arkadaşımız civciv yetiştireceği için büyük bir tane yapmış ama siz daha küçük bir tane yapmaya özen gösterin. Çokta küçük olmasın çünkü içine ampül koyacağınız için canlıları yakma tehlikesi var.