Önemli olan koloninin durumunu takip etmektir! Yeni yumurta ve larva var ise koloniye bolca protein içerikli yem vermelisiniz. Karbonhidrat (enerji,su) ihtiyaçlarını karşılamaları için şekerli su veya ballı su ile sık sık beslemelisiniz. Hobiye yeni başladığınızda "kaç günde bir sorusu hep sorulur" ama asıl önemli olan kolonideki işçilerin abdomen doluluklarını ve koloninin durumunu takip edebilmektir.
İyi beslenmiş işçi: Eğer abdomen içi beyaz ise bolca protein depolamıştır.
Beslenmemiş işçi:
Camponotus Santcus canlı yem konusunda seçici ve nazlı olabilir. Canlı yemi kolonide yeni yumurta veya larva gördüğünüzde vermelisiniz çünkü diğer durumlarda koloninin protein ihtiyacı çok azdır, büyük ihtimalle yemeyeceklerdir. Bu durumlarda şekerli/ballı su verebilirsiniz. Benim karışım diye adalandırdığım takviye besinden de verebilirsiniz. Birkaç örnek verelim ki pekişsin
Koloni 1: Koloni aç ve larvaları var. Acilen hem şekerli su hem de protein ile beslenmeli. Aşşağıdaki gibi (koloni 2) gibi olana kadar sık sık beslenmeli. Gerekirse her gün.
Koloni 2: İşçiler ve kraliçe ağzına kadar dolu, tüpün sağındaki yeni yumurtalar larva haline kadar koloni beslenmemeli kendi haline bırakılmalı.
Şekeli su hazırlanışı: Doymuş oda sıcaklığındaki bir şekerli su çözeltisi yeterli olacaktır. Yani su daha fazla şeker çözemeyecek doymuş olmalı. Ufak bir bardağa bir çay kaşığı şeker koyun ardından üstüne biraz su ekleyin ve karıştırın. Şekerlerin hepsi çözünürse biraz daha ekleyin. ( Şeker taneleri dipte kalıp daha fazla çözünmeyene kadar.) Ardından İğnesi takılmış şırınga ile tüpün içine istediğiniz kadar damlatabilirsiniz. Ortalama 7 gün ömrü vardır, geçtikten sonra yenisini hazırlayın.
Ballı su hazırlanışı: 2 ölçek bal + 3 ölçek su. Yani 2 kaşık bal koyuyorsanız 3 kaşık su koyun. Ölçek bardak, kaşık, mililitre gibi herhangi bir şey olabilir. Ömrü ortalama 3 gündür. Kolayca fermente olup bozulur.
(Takviye) Karışımın hazırlanışı: Pişmemiş/çiğ akışkan yumurta beyazı ve çok az balın karıştırılması ile yapılır, bal karıncalar için çekici bir koku yayar yumurta ise protein açığının bir kısmını kapatmasına yardımcı olur. Şırınga ile verilirken dikkat edilmelidir birden akıp tüpü batırabilir. Ömrü ortalama 1 gündür ertesi günü kullanılmasını tavsiye etmem.
Sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin.