Hocam tedaviye geçmeden önce hastılığı net olarak teşhis etmeye çalışın balıklardaki anormal belirtiler neler neye göre iç parazite karar verdiniz? Dışkı rengi nedir, Karınlarında içe doğru çöküklük var mı? Yeme karşı iştahlılar mı? Normale göre halsizlik ve hareketsiz kalma eğilimi var mı?
eğer sorun iç parazit ise çözüm metilen mavisi olmayacaktır metilen mavisi ilaç değil bir tür dezenfektandır genellikle mantar, beyaz benek ve ilk aşamalardaki dış parazit tedavilerinde yani deri hastalıklarında kullanılır. İç parazit ise verdiğiniz yemlere sarımsak suyu emdirip vermek veya serabaktotabs ya da bactopur gibi tedavi edici yem ve ilaç kullanımı ile kurtulabilirsiniz.
Bu tedavi yöntemlerine ek olarak önce soruna neyin sebep olduğunu bulup o olumsuz koşulu da ortadan kaldırmak hem tedavi sürecini hızlandıracak ve başarı ihtimalini arttıracak hemde yayılmasını ve geri gelmesini engelleyecektir. İç parazit ise başlıca oluşum nedenleri arasında;
1) Bakımsız kirli bir akvaryum ve kötü su şartları
2) Tarihi geçmiş ya da nem veya çeşitli sebeplerden ötürü bozulmuş yemler.
3) Hastalık taşıma potansiyeli olan canlı yemler ile besleme yapmak
4) stres ya da farklı etkenlerden dolayı canlının zayıf düşmesi
5) Yakın zamanda farklı bir akvaryumdan bitki ya da balık koyulmuş olması
6) Filtre temizliğinin uzun süredir yapılmamış olması
bu konuları kendinizin ne kadar yapıp yapmadığınıza bakarak olumsuz koşulları ortadan kaldırın.
eğer dediğim şekilde iç parazit belirtisi göstermiyorsa canlılardaki diğer anormal davranış ve görünümleri gözlemleyip yazın sorun iç parazit değil farklı bir sebep de olabilir.