-Reticulated Python Hk.🐍-

umurdaglar

Pupa
Üye
Katılım
13 Ocak 2022
Mesajlar
115
Tepkime puanı
169
Puanları
18
Konum
İstanbul

-Reticulated Python-
(Kafesli Piton)



indir (1).jpg


ANAVATANI: Güney Asya ve Güneydoğu Asya

BOYUT: Dünya'nın en uzun ve en kalın yılan türlerindendir. Kayıtlara geçen en büyük Retic 10 mt. ve 150 kg ağırlığındadır (ESARET ALTINDA). Dişiler erkeklere oranla daha hızlı büyür ve iri olurlar. Ortalama 4m - 8m arasında oldukları gözlemlenmiştir.

indir (2).jpg


YAŞAM SÜRESİ: Ortalama 20-35 yıl arası yaşarlar.

TÜR: Son yapılan araştırmalara göre AĞAÇ türü olarak kabul edilmişlerdir.

images (2) (1).jpg


BESLENME: Diyetlerinde kuşlar ve kemirgenler vardır. Fakat boyları 5-6 metrelere ulaştıktan sonra domuz vb. canlıları da yemeye başlarlar. Dondurulmuş yemleri pek sevmezler bu yüzden genelde canlı yem ile beslenir.

images (1).jpg


EV ORTAMINDA BESLENME: Retic Piton'ların anavatanın da kötü bir ünü vardır. Kayıtlara geçen 2 ölüm vakası vardır. Ancak esaret altında uygun bakım kuralları ile yetiştirilmiş Retic'ler daha uysal olurlar. Yine de uzun boyutlara ulaşması ve karakterlerinden dolayı yalnızca yılanlarla deneyimi olanlar için önerilir kesinlikle başlangıç türü değildir.

HANDLİNG - ELE ALMAK: Besleyecek kişinin yavru iken sahiplenmesi ve sık sık eline alması önerilir. Retic'ler yemek yeme sevgisi ile bilinirler bu yüzden parmaklarınızı yemle karıştırmaması için temas öncesi ellerinizi iyice yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca yılanı tutmadan önce boş elinizi göstermelisiniz. Retic'ler korktukları zaman ısırırlar ne kadar sakin yaklaşırsanız o kadar verim alırsınız. Genç Retic'ler de saldırganlık daha fazladır yaşları ve boyları büyüdükçe uysallaştığı görülmüştür.

TERARYUM: Bu kadar büyük bir yılan için uygun ortamı hazırlamak çok zordur. Büyüdükçe teraryumuda değiştirilmelidir. ( NE KADAR BÜYÜK TERARYUM O KADAR İYİ ;) ) Ağaç türü olduğu için teraryumda tırmanacağı ve kamufle olacağı dallar ve yapraklar olmalıdır. Kısaca doğasında ormanlarda yaşadığı için teraryumu bir orman gibi hazırlamak gerekmektedir.


images (2).jpg


SICAKLIK VE NEM: Teraryumda diğer yılanlarda olduğu gibi sıcak alan ve normal alan olmak üzere 2 alan olmalıdır. Sıcak olan alan 31 - 34 derece arasında olması gerekirken normal alan için 24-28 derece yeterli olacaktır. Nem ise %50 - %70 arası olması gerekmektedir.

IŞIKLANDIRMA: Retic'ler ekstra bir UV ihtiyacı duymazlar. Fakat gece-gündüz taklit eden ortam ışığı olması önerilir.

TABAN MALZEMESİ: Taban malzemesi için havlu kağıt, cocopeat veya yılanlar için özel olarak satılan taban malzemeleri kullanılabilir. Taban malzemesi 3 ay sonra komple değiştirilmelidir.

YAYGIN SAĞLIK SORUNLARI;

Zatürre ve diğer solunum yolu hastalıkları: Solunum sorunları sürüngenler arasında yaygın bir rahatsızlıktır ve genellikle teraryumda ki yanlış sıcaklıklardan kaynaklanır.

Parazitler: Akarlar ve diğer parazitler, herhangi bir yılanla ilgili sorunlara neden olabilir, bu nedenle teraryumlarını düzenli olarak temizlemek gerekmektedir.

İnklüzyon vücut hastalığı: Pitonları ve boa yılanlarını etkileyebilen ölümcül bir virüstür. Hastalığın belirtileri arasında büzülememe ve yılanın ters çevrildiğinde kendini düzeltememesi yer alır.

Ağız çürüğü: Genellikle bakteri oluşumuna ek olarak zayıflamış bir bağışıklık sisteminden kaynaklanan, yılanın ağzındaki bir enfeksiyondur. Belirtiler arasında iştahsızlık ve ağız veya burundan irin veya akıntı yer alır. Enfeksiyon, yemek borusu ve akciğerler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmadan hemen önce bir veterinerin ağız çürüklüğünü tedavi etmesi önemlidir.

Sürtünme: Bu davranışsal bir sorundur, ancak sağlık sorunlarına yol açabilir. Kafalarını düzenli olarak teraryuma sürten pitonlar kendilerine zarar verebilir. Kafa şişmesine ve ağız çürümesi gibi diğer sorunlara neden olabilir. Bu davranışı gördüğünüz de teraryumun doğru ısıda ve temiz olduğunu kontrol edin. Bu hareket genelde huzursuz olan pitonlarda gözükür.


NOT: Yazı tarafımdan hazırlanmış ve düzenlenmiştir. İzinsiz paylaşılması yasaktır.
KAYNAKLAR: OKAN YÜCETÜRK, https://www.thesprucepets.com, https://animaldiversity.org
 
Son düzenleme:
Üst