Pupaların kozası hakkında

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar selamlar.
Benim Messor kraliçemin ilk pupasını gördüm; koza sarmamış. Bugün aklıma geldi: Pupaların koza sarmasının bir artısı veya eksisi var mı? Yüzey alanına tutunmayla ilgili diye biliyorum, koza sarıp sarmama durumunu.

özcan

Media
Üye
Hocam, benim bildiğim messor pupaları kozasız olur ama ben mi yanlış anladım soruyu?

creal

Media
Üye
Arkadaşlar selamlar.
Benim Messor kraliçemin ilk pupasını gördüm; koza sarmamış. Bugün aklıma geldi: Pupaların koza sarmasının bir artısı veya eksisi var mı? Yüzey alanına tutunmayla ilgili diye biliyorum, koza sarıp sarmama durumunu.
Myrmicinae familyası koza örmez hocam.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar selamlar.
Messor cinsi koza örmez.

creal

Media
Üye
Myrmicinae familyası koza örmez hocam.
Ekstradan evrimsel düzeçte kozanın amacı dış etkilerden pupayı korumakdır Messor gibi karıncalar genelde toprak altında büyük koloniler kurduğu için koza ihtiyacı duymazlar. Yani gelişim konusunda herhangi bir artısı veya eksisi yokdur.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Messor kapsamında değil bazı cinslerden bazı pupalar kozalı bazıları kozasız koza görmenin bir eksisi veya artısı var mı?
Var evet, kozalı puparlara sahip karıncaların pupaları mantar yayılımından minimum düzeyde etkilenir. Formik asitten zarar görme-ölüm oranını da düşürür. Bir nevi koruyucu bir eldiven gibi düşünülebilir.

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
Var evet, kozalı puparlara sahip karıncaların pupaları mantar yayılımından minimum düzeyde etkilenir. Formik asitten zarar görme-ölüm oranını da düşürür. Bir nevi koruyucu bir eldiven gibi düşünülebilir.
Tamamdır hocam sağolun.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Formicinae alt familyasından cinsler koza örer.