Zaten gelişimi yavaş olur. Şekerli su verebilirsin.Yaklaşık 10-12 haftadır benimle olan bir prenolepis nitens kraliçem var. Kraliçenin 20 civarı yumurtası ve 1 larvası var. Gelişmiyorlar. Ne yapmalıyım?
Sıcaklık değerin ideal olmayabilir. Genel olarak soğuk ortanları severler. Sıcaklığı ayarlamayı deneyebilirsin. Diğer arkadaşın dediği gibi şekerli su takviyeside iyi olur.Yaklaşık 10-12 haftadır benimle olan bir prenolepis nitens kraliçem var. Kraliçenin 20 civarı yumurtası ve 1 larvası var. Gelişmiyorlar. Ne yapmalıyım?
Aslında eğer 1 yumurta bile larva evresine geçtiyse bu çok iyi bir haber. Prenolepislerde zaten yumurta gelişimi genelde yavaş oluyor ve çoğu cins gibi prenolepis kraliçeleri de yumurtalarını büyütürken tek bir yumurtaya daha fazla odaklanarak en hızlı şekilde ilk işçisini çıkarmaya çalışıyor. Bana kalırsa takviyeye ihtiyacı yok. 3-4 Hafta kadar o larvanın gelişimini gözlemle. Eğer boyutunda bir artış görürsen elleme bir artış olmazsa önce protein sonraki günde de şeker takviyesi yapabilirsin. Ve kraliçeyi her zamanki sıcaklıkta veya daha soğuk bir ortamda tutmayı asla ihmal etme.Yaklaşık 10-12 haftadır benimle olan bir prenolepis nitens kraliçem var. Kraliçenin 20 civarı yumurtası ve 1 larvası var. Gelişmiyorlar. Ne yapmalıyım?
Soğuk ortam için strafor kutunun içine aliminyüm folyo sararak yapmayı düşünüyorum. Yeterince soğuk bir ortam olur mu sizce? Sınav senem olduğu için çok ilgilenemiyorum, haftada bir şekerli su veriyorum.Aslında eğer 1 yumurta bile larva evresine geçtiyse bu çok iyi bir haber. Prenolepislerde zaten yumurta gelişimi genelde yavaş oluyor ve çoğu cins gibi prenolepis kraliçeleri de yumurtalarını büyütürken tek bir yumurtaya daha fazla odaklanarak en hızlı şekilde ilk işçisini çıkarmaya çalışıyor. Bana kalırsa takviyeye ihtiyacı yok. 3-4 Hafta kadar o larvanın gelişimini gözlemle. Eğer boyutunda bir artış görürsen elleme bir artış olmazsa önce protein sonraki günde de şeker takviyesi yapabilirsin. Ve kraliçeyi her zamanki sıcaklıkta veya daha soğuk bir ortamda tutmayı asla ihmal etme.
Evet bu soğuk tutmak için güzel bir yöntem olur strafor kutunun içine buz veya soğutucu fan koyulabilir. Yaz geldiğinden ve havalar iyice ısınmaya başlayacağından sıcaklık değerlerine dikkat etmek önemli çünkü kısa bir süreliğinde bile sıcak hava ile temas kraliçedeki mantarı aktif edip kraliçenin ölümüne sebep olabilir. Haftada bir şekerli su vermenize de gerek yok, eğer larvada bir değişim-büyüme olmazsa tekrardan vermeye başlayabilirsiniz ama kraliçeyi rahat bırakmanın larvanın gelişimini hızlandıracağını düşünüyorum. Yine de burada iyi gözlem yapmak önemli.Soğuk ortam için strafor kutunun içine aliminyüm folyo sararak yapmayı düşünüyorum. Yeterince soğuk bir ortam olur mu sizce? Sınav senem olduğu için çok ilgilenemiyorum, haftada bir şekerli su veriyorum.