Prelonepis Nitens İlk Besleme

Guts0

Larva
Üye
Merhabalar dostlar, Prelonepis Nitens türü bir kraliçem var. Bir haftadan uzun süredir benimle ve ilk yumurtalarını 2 gün önce bıraktı. İlk işçiye kadar besleme yapmayı pek düşünmüyordum fakat bu ilk kraliçelerimden biri olduğu için biraz deneyimsizim. Sizce ufak şekerli su vermeli miyim? Ayrıca şekerli suyun oranlarını ve nasıl vermem gerektiği ile ilgili bir tecrübem de yok. Bir yerde 1 çay bardağı suya 3 küp şeker diye okumuştum ama ne kadar doğru bilmiyorum. Desteğiniz için buradayım. Kraliçenin görsellerini de ekliyorum belki görmek isteyenler olur diye.17435853323085282655884533682916.jpg
17435853842672997308912005094132.jpg

Şuan tüp odamdaki camın mermerinin üzerinde. Sıcaklık mevzusunu çözmüş gibi görünüyor. Tahmini 17-19 derece arası bir sıcaklıkta. Ayrıca konu içerisinde önceden almış olduğum bir formikaryumun kullanılıp kullanılamıyacağını da sormak isterim.

17435856012515847188781398221032.jpg17435856518365812540613364872688.jpg

Formikaryum bu şekilde. Pamulu kısma su koyup denemiştim fakat o kısım içeride nem yapmıyor çünkü hiçbir bağlantısı yok. Sadece outworld kısmına tüpü bağlayıp orayı kullanmayı düşünüyorum. Neler yapılabilir önerileriniz var mı?

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bence hiçbir takviye yapmayın, yapacaksanız da bir çay kaşığı suya bir damla bal atıp pamuğa bandırıp verin. Sıcaklığı düşürün 19 dereceler pek de sağlıklı olmayacaktır zaten yazın değil kışın aktif bir karınca cinsi o yüzden yakında yaz uykusuna yatacaktır. Gösterdiğiniz outworlde tüpü takmanız için daha çok zaman geçmesi gerekiyor daha bunları düşünmenize gerek yok.

Begonza

Dichthadiiform
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Şimdilik besin takviyesi yapmak tamamen size bağlı, canınız nasıl isterse yani. Tabii şekerli su verirseniz çok bi değişim olmaz, protein içerikli besin takviyesi yapmanızı öneririm, gelişimi hızlandırır.

17-19°C arası sıcaklık gayet güzel bi değer, 18°C en ideal olan sıcaklıktır.

Formikaryum ve beslenme alanı için ise çok erken. Beslenme alanını 20-30 işçi civarında takarsınız. Formikaryum için ise net bir sayı vermem ama en az bi' 100 işçi olması lazım.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Şimdilik besin takviyesi yapmak tamamen size bağlı, canınız nasıl isterse yani. Tabii şekerli su verirseniz çok bi değişim olmaz, protein içerikli besin takviyesi yapmanızı öneririm, gelişimi hızlandırır.

17-19°C arası sıcaklık gayet güzel bi değer, 18°C en ideal olan sıcaklıktır.

Formikaryum ve beslenme alanı için ise çok erken. Beslenme alanını 20-30 işçi civarında takarsınız. Formikaryum için ise net bir sayı vermem ama en az bi' 100 işçi olması lazım.
18 fazla sıcak değil mi ? sonuçta kışın 15 derece bir sıcaklık bile zor oluyor ve bunlar kış karıncası. Beslemeye de bence gerek yok nasılsa uykuya yatacak besleme uyku sonrası yapılsa daha iyi olmaz mı ?

Guts0

Larva
Üye
Cevaplarınız için teşekkürler. Sıcaklık konusu kraliçeyi ilk bulduğum andan beri kafamı karıştırmıştı. Fakat şuanda herhangi bir mantar sorunu olmadığı için bir süre daha aynı yerinde tutacağım. Protein olarak ne önerirsiniz? Eve un kurdu sokabileceğimi hiç sanmıyorum bu yüzden ilk başta haşlanmış yumurta beyazı deneyeceğim eğer kabul ederlerse arada sırada alternatif olarak vereceğim.

18 fazla sıcak değil mi ? sonuçta kışın 15 derece bir sıcaklık bile zor oluyor ve bunlar kış karıncası. Beslemeye de bence gerek yok nasılsa uykuya yatacak besleme uyku sonrası yapılsa daha iyi olmaz mı ?
Öncelerde paylaşılan prelonepis nitens deneylerinde birkaç koloninin 18 derecelik bir dolapta gayet iyi geliştiğini görmüştüm fakat yabancı bir dilde olduğu için pek iyi kavrayamamıştım. Kış karıncası olduğu doğru fakat 15 derece ve altı sıcaklıklarda kış uykusuna geçerler diye tahmin ediyorum. En ideali 17-18 derece muhtemelen.

Son düzenleme:

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Cevaplarınız için teşekkürler. Sıcaklık konusu kraliçeyi ilk bulduğum andan beri kafamı karıştırmıştı. Fakat şuanda herhangi bir mantar sorunu olmadığı için bir süre daha aynı yerinde tutacağım. Protein olarak ne önerirsiniz? Eve un kurdu sokabileceğimi hiç sanmıyorum bu yüzden ilk başta haşlanmış yumurta beyazı deneyeceğim eğer kabul ederlerse arada sırada alternatif olarak vereceğim.

Öncelerde paylaşılan prelonepis nitens deneylerinde birkaç koloninin 18 derecelik bir dolapta gayet iyi geliştiğini görmüştüm fakat yabancı bir dilde olduğu için pek iyi kavrayamamıştım. Kış karıncası olduğu doğru fakat 15 derece ve altı sıcaklıklarda kış uykusuna geçerler diye tahmin ediyorum. En ideali 17-18 derece muhtemelen.
Kış uykusu prenoleopislerde olmaz ancak yaz uykusu olur. 18 derecede bakılması öneriliyor evet ama ben kendi kolonimi hep 14-15 derecelerde baktım ve koloni gayet iyi durumdaydı, 30 civarı işçiye kadar çıktılar ve gayet aktif hareket ediyorlardı.

burayı incelerseniz 2-3 derecelerde bile aktif oldukları yazıyor.

burada ise 18-24 arası öneriliyor, çok fikir ayrılığı var.

Ama kendi tecrübelerim sonucu söylüyorum ki bu hayvanlar soğuk hava tercih ediyor ve gelişimleri ancak soğuk havada oluyor. O yüzden sıcaklığı düşürmekten çekinmeyin.

bu günlüğü tutan kişi devamlı 18-19 derecelerde bakmış. Kraliçenin yumurtlamadığını, işçilerin hareket etmediğini ve önlerine koyulan sineği bile yemediklerini yazmış. Ve günlüğün sonunda koloni ölmüş.
Benim baktığım koloni ise 30 civarı işçiye kadar gelişti. Keşke bu forum daha önce açılsaydı da günlüğünü kaydedip burada paylaşabilseydim.

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
AntSite kanalının 240 Prenolepis nitens kraliçesi ile yaptığı deneye göre 18 derecede tutulan kraliçeler 1 ayda %4, 4. ayın sonunda ise toplamda %20 ölüm oranı gösterirken; 26 derecede tutulan kraliçeler 1. Ayda %40, 4. ayın sonunda ise %100 ölüm oranı gösteriyor.
Tabii burada konu 18in ne kadar üstünde olduğundan ziyade ne kadar altında olduğu. Aslında büyük oranda katılıyorum, 18 derecedeki %20lik oran 15 derecelerde sıfırlanabilir.
Tavsiyem 15-18 arası tutmanız olur.
Ayrıca bu ölümlerin sebebi stres veya seçim değil, zorunluluk. Prenolepis nitenslerin bedeninde yaşayan Aspergus cinsi mantarlar yüksek sıcaklıklarda gelişerek onları öldürür. Bu yüzden şimdi 20-30 derecelerde bakılan bireyler elbet bir gün ölecek. Sıcakta mantar gelişmişken hala hayatta olan bireyler soğuğa alınırsa mantarın gelişimini tersine çevirebiliyorlar ve tehlike ortadan kalkıyor.

Guts0

Larva
Üye
Tekrardan yanıtlarınız için teşekkür ederim dostlar. Açtığım bu konuda edindiğim bilgiler oldukça fazla. Biraz geç de olsa hepinize iyi bayramlar dilerim 👑

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Tekrardan yanıtlarınız için teşekkür ederim dostlar. Açtığım bu konuda edindiğim bilgiler oldukça fazla. Biraz geç de olsa hepinize iyi bayramlar dilerim 👑
Rica ederim, iyi bayramlar. 😊