Ponera Coarctata Bakım Rehberi

Ponera Coarctata​

Altfamilya: Ponerinae | Altcins: Coarctata

Bölge : Portekiz'den Kafkaslara ve Kuzey Afrika'dan Hollanda'ya kadar Orta ve Güney Avrupa'nın her yerinde.
Bakım SeviyesiClaustralKoloniMulti QueenAskerMajorUçuşKış Uykusu
C SınıfOlumsuz1-60OlumluOlumsuzOlumsuzAğustos-EylülKasım-Şubat

* Claustral nedir? :İlk işçi çıkana kadar kraliçe besine ihtiyaç duymaz.
* Bakım seviyesi nedir? (A - Kolay, B - Orta, C - Zor)


Nem & SıcaklıkBeslenme
Outworld %50-70 26-30°C
Formicarium %70-90 22-28°C
Enerji: Şekerli Su, Bal, Meyveler
Protein: Küçük Böcekler, Larvalar, Springtail

(Nem & sıcaklık değerleri yaklaşık değerlerdir. Kesin değildirler.)

Genel bilgilendirme:
Yuvalarını genellikle yosun altarına, ağaç diplerine, kırık taşlı zeminlere, açık ormanlık alanlarda çakmak taşları arasına yaparlar. Ülkemizde oldukça geniş bir yayılım gösterirler. Kraliçesi 3.5-4 mm boylarında iken işçiler 3-3.5 mm boyutlarındadır. Kızıla kaçan parlak siyah renktedirler.
Ponera coarctata nemli bölgelerde yaklaşık 50-60 civarı az işçili koloniler kuran küçük boyutlu bir karınca türüdür. Ponera coarctata başlangıç için önerilen bir tür değildir. Deneyimli hobiciler tarafından beslenmelidir. Bu zamana kadar tespit edilen en büyük koloni iki kraliçe, 135 işçi, 238 koza ve 23 larva içeriyordu. Oldukça yavaş gelişen bu türün gelişim süresi yumurtadan işçiye yaklaşık 2 aydır. Yem olarak taşıyabilecekleri boyuttaki böceklere(4-7mm), larvalara ve springtaillere ilgi duyarlar. Sürekli beslenmeleri gerekir bu sebepten outworldde veya yuvada springtail bulunması oldukça iyi olacaktır. İşçiler abdomenlerindeki iğne sayesinde avlarını felç ederler sonrasında yuvaya taşıyıp yerler. Larvalarda kendi başlarına hareket edip beslenebilirler. Genç işçiler yumurta ve larvalarla ilgilenirken daha yaşlı işçiler yem toplama görevini üstlenirler. Pamuk yardımı ile şekerli su tarzı sıvılar verilebilir. Sonbaharda bulunan kraliçelerde ilk sene yumurtalama olmayabilir. Bu durumda uygun bir setup içinde kış uykusuna yatırılması gerekir. Kış uykusu için yaklaşık 10°C uygundur.
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Uygun Tüp Kurulumu:
Ponera Coarctata için torflu bir tüp kurulumu gerekmektedir. Bu kısımda kendi başarı elde ettiğim tüp kurulumunu anlatacağım. Öncelikle klasik bir sulu tüp hazırlarken dikkat etmeniz gereken kısım pamuğu oldukça sıkı olacak şekilde koyun ve normalin aksine küçük bir hava boşluğu bırakın( kendi tecrübelerime göre normal tüpte pamuk zamanla geriye çekiliyor ve torf kuru kalıyor, bu şekilde yaparsanız herhangi bir geri çekilme durumu söz konusu olmuyor.). Ardından tüpün boşta kalan alanının yarısını hindistan cevizi torfu ile doldurup hafif bastırın(kraliçe bu alana kendisi yuva yapacak). Sonrasında bir mantar tıpayı tüpün içine sığacak ince bir parça şeklinde kesip orta kısmına bir delik açın( bu kısım torfun nemli kalmasını sağlayıp yuvanın giriş kısmı olacak). Son olarak tüpün boş kalan alanına hafif nemli bir torf koyun(Bu kısım tüp içinde bir outworld görevi görecek ve besleme yapmanızı kolaylaştıracak.). Ek olarak tüpün içine springtail eklemeniz oldukça yararlı olacaktır. Mantar tıpanın fazla nemlenmesi durumunda küf oluşumu olabilir onun yerine ringserts kullanabilirsiniz.

Tüp Kurulumu Örnek Görsel:
IMG_20240804_182438_258.jpgScreenshot_2024-08-01-18-12-33-147_com.miui.gallery-edit.jpg

Kendi Tecrübelerim:
Kendi kolonim yaklaşık 2 ayda ilk işçilerini çıkardı. Şuan 2 kraliçe ve 5-7 civarı işçisi bulunuyor. Deneyimlerimi eklemem gerekirse günün çoğunluğunu yuvalarının içinde geçiriyorlar. Yuvaları torf içerisinde olduğundan dolayı görsel zevki oldukça düşük bir tür. Avlarını canlı tercih etseler de ölü verdiğim kurtları da tükettiler. Eğer besin taşıyabilecekleri boyutta ise direkt yuvanın içine götürüp depoluyorlar. Tüpte bulunan springtaillerden dolayı henüz herhangi bir küf oluşumu görmedim. Yumurtaların larva ve pupa olma süresi oldukça kısa yaklaşık 1-2 hafta sürüyor geri kalan 1-1,5 ay ise pupa evresinde geçiyor. Yeni çıkan işçiler sapsarı bir renkte çıkıp yaklaşık 3-4 gün içerisinde normal renklerine kavuşuyorlar.

Yayılım:
Görseller:
Kraliçe:
original.jpeg

İşçi:
original.jpg

Koloni:
file.php

Kaynakça:
- Antwiki
- Antsite.eu
- Bwars
- Antontop
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Hmmhalil

Larva
Üye
Katılım
7 Tem 2022
Mesajlar
254
Çözümler
3
Tepkime puanı
92

Ponera Coarctata​

Subfamily: Ponerinae Tribe: Ponerini

Bölge : Portekiz'den Kafkaslara ve Kuzey Afrika'dan Hollanda'ya kadar Orta ve Güney Avrupa'nın her yerinde.
Bakım SeviyesiClaustralKoloniMulti QueenAskerMajorUçuşKış Uykusu
C SınıfOlumsuz1-80OlumluOlumsuzOlumsuzHaziran-EylülKasım-Şubat

* Claustral nedir? :İlk işçi çıkana kadar kraliçe besine ihtiyaç duymaz.
* Bakım seviyesi nedir? (A - Kolay, B - Orta, C - Zor)


Nem & SıcaklıkBeslenme
Outworld %50-70 26-30°C
Formicarium %70-80 22-28°C
Enerji: Şekerli Su, Bal, Meyveler
Protein: Küçük Böcekler, Larvalar, Springtail

(Nem & sıcaklık değerleri yaklaşık değerlerdir. Kesin değildirler.)

Genel bilgilendirme: Ponera Coarctata nemli bölgelerde yaklaşık 50-80 civarı az işçili koloniler kuran küçük boyutlu bir karınca türüdür. Ülkemizde oldukça geniş bir yayılım gösterirler. Kraliçesi yaklaşık 4mm boylarındayken işçiler ise 3.5mm boyutlarındadır. Oldukça yavaş gelişen bu türün gelişim süresi yumurtadan işçiye yaklaşık 2 aydır. Kızıla kaçan parlak siyah bir renktedir. Ponera Coarctata başlangıç için önerilen bir tür değildir. Deneyimli hobiciler tarafından beslenmelidir. Yem olarak taşıyabilecekleri boyuttaki böceklere, larvalara ve springtaillere ilgi duyarlar. Sürekli beslenmeleri gerekir bu sebepten outworldde veya yuvada springtail bulunması oldukça iyi olacaktır. İşçiler abdomenlerindeki iğne sayesinde avlarını etkisiz hale getirir. Pamuk yardımı ile şekerli su tarzı sıvılar verilebilir. Sonbaharda bulunan kraliçeler ilk sene yumurtalama olmayabilir. Bu durumda uygun bir setup içinde kış uykusuna yatırılması gerekir. Kış uykusu için yaklaşık 10°C uygundur.
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Uygun Tüp Kurulumu: Ponera Coarctata için torflu bir tüp kurulumu gerekmektedir. Bu kısımda kendi başarı elde ettiğim tüp kurulumunu anlatacağım. Öncelikle klasik bir sulu tüp hazırlarken dikkat etmeniz gereken kısım pamuğu oldukça sıkı olacak şekilde koyun ve normalin aksine küçük bir hava boşluğu bırakın( kendi tecrübelerime göre normal tüpte pamuk zamanla geriye çekiliyor ve torf kuru kalıyor, bu şekilde yaparsanız herhangi bir geri çekilme durumu söz konusu olmuyor.). Ardından tüpün boşta kalan alanının yarısını hindistan cevizi torfu ile doldurup hafif bastırın(kraliçe bu alana kendisi yuva yapacak). Sonrasında bir mantar tıpayı tüpün içine sığacak ince bir parça şeklinde kesip orta kısmına bir delik açın( bu kısım torfun nemli kalmasını sağlayıp yuvanın giriş kısmı olacak). Son olarak tüpün boş kalan alanına hafif nemli bir torf koyun(Bu kısım tüp içinde bir outworld görevi görecek ve besleme yapmanızı kolaylaştıracak.). Ek olarak tüpün içine springtail eklemeniz oldukça yararlı olacaktır.

Tüp Kurulumu Örnek Görsel:
Ekli dosyayı görüntüle 41947
Ekli dosyayı görüntüle 41948
Kendi Tecrübelerim: Kendi kolonim yaklaşık 2 ayda ilk işçilerini çıkardı. Şuan 2 kraliçe ve 5-7 civarı işçisi bulunuyor. Deneyimlerimi eklemem gerekirse günün çoğunluğunu yuvalarının içinde geçiriyorlar. Yuvaları torf içerisinde olduğundan dolayı görsel zevki oldukça düşük bir tür. Avlarını canlı tercih etseler de ölü verdiğim kurtları da tükettiler. Eğer besin taşıyabilecekleri boyutta ise direkt yuvanın içine götürüp depoluyorlar. Tüpte bulunan springtaillerden dolayı henüz herhangi bir küf oluşumu görmedim. Yumurtaların larva ve pupa olma süresi oldukça kısa yaklaşık 1-2 hafta sürüyor geri kalan 1-1,5 ay ise pupa evresinde geçiyor. Yeni çıkan işçiler sapsarı bir renkte çıkıp yaklaşık 3-4 gün içerisinde normal renklerine kavuşuyorlar.

Yayılım:

antmaps.org


antmaps.org

Görseller:
Kraliçe:

Ekli dosyayı görüntüle 41949


İşçi:

Ekli dosyayı görüntüle 41950


Koloni:

Ekli dosyayı görüntüle 41951

Kaynakça:
- Antwiki
- Antsite.eu
- Bwars
- Antontop
Ömer Bey, baya bilgilendirici bir içerik olmuş tebrikler teşekkürler.
 
Üst