Planarya

Topirak

Yumurta
İlklerden
Forum Delisi
Üye
Akvqryumda planarya veya zararsız olan kardeşi(adını unuttum) (karides tankı) eğer planarya ise (büyük ihtimal kardesi zeminin içine kaçtı) ne yapayım???

Begonza

Intercaste
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
zararlı olanı kafası üçgen eminsin demi

Begonza

Intercaste
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Tankı dağıt bence ama karidesleri alıp ilaç falan varsa kullanabilirsin

Utgea

Media
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Planaryalar karides, salyangoz gibi omurgasızları avlayarak beslenen bir canlı olduğu için karides akvaryumlarında istenmeyen durumların başında gelir. Oluşma sebebi olarak çoğunlukla kötü su şartları, aşırı ve protein içerikli yemleme, yetersiz filtrasyon, düzensiz ve aksatılan su değişimleri, ölen ve akvaryumdan çıkarılmayan canlılardan kaynaklanır ya da yakın zamanda herhangi bir bitki, kök ya da kaya gibi bir şey eklediyseniz onun üzerinden de gelmiş olabilir. Sayılarının başlangıçta ne kadar olduğunun pek bir önemi yok az bile olsalar bir süre sonra hızla çoğalarak tankı istila ediyorlar yani eğer gördüğünüzün planarya olduğundan eminseniz en iyi yol sayıları artmadan planaryadan kurtulmak olacaktır.

Frogge

Yumurta
Üye
Yemlemeyi bir süre kesip %5 Flubenol ile akvaryumu ilaçlayabilirsiniz. Planaria kalmayınca su değişimi yapmayı unutmayın.

Utgea

Media
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Planaryadan kurtulmak için sirke, lepistes ve tetra türleri gibi planaryayı yiyebileceğini düşündüğüm canlılardan ekleme gibi birçok farklı yöntem denedim fakat tek işe yarar çözümün Genchem No Planaria adlı ürünü kullanmak olduğunu söyleyebilirim.

Utgea

Media
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Tankı dağıt bence ama karidesleri alıp ilaç falan varsa kullanabilirsin
Tankı dağıtmaya ya da karidesleri çıkarmaya gerek görmüyorum defalarca planaria oluştu tanklarımda hepsinde Genchem No Planaria kullanarak 15gün içerisinde kurtuldum (planarialar ilk 2 gün zaten ölüyorlar 14. Gün toprağa yumurta bırakmış olma ihtimallerine karşın bir doz uygulama daha yapmak gerektiği için süre uzuyor) Doz aşımı yapılmadığı sürece çoğu salyangoz türüne dahi zarar vermiyor No Planaria. Ama sonuçta bir ilaç olduğu için doz aşımı yapılmaması gerekir aksi takdirde karidesler dahi etkilenebilir.

Utgea

Media
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Resimde soldaki canlı Planarya sağdaki ise Rhabdolacoea denilen başka bir canlı Rhabdolacoea'nın bir zararı olmaz.

İki canlı arasında en belirgin ayırt edici farklar;
1) Planaria'nın kafası ve kuyruğu belirgin ve bariz şekilde üçgen şeklinde ikan Rhabdolacoea'nın kafa ve kuyruk kısmı yarım daire şeklindedir.
2) Planariaya yakından bakıldığında kafası üzerindeki 1 çift gözü görmek mümkündür. Rhabdolacoe'nın gözleri ise o kadar kolay gözükmez.
3) Rhabdolacoea net bir şekilde beyaz bir renkte iken Planaryalar daha boz bir renkte yani daha sarımsı oluyorlar.

Birde ikisinden de daha ince saç teli kalınlığında beyaz kurtçuklar ise dedikleriniz onlar her ikiside değil muhtemelen nematoddur.

Begonza

Intercaste
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Benim pek bilgim yok onun için öyle yazmıştım doğrusunu öğrenmiş oldum

Benkimim

Yumurta
Üye
hocam planarya olup olmadığına acemi iseniz fotoğraf koyun burda bakalım durduk yere tankı bozmayın eğer eminsenizde geçmiş olsun kurtulması elzem bir parazit kendileri arkadaşlar açıklamış zaten ne yapmanız gerektiğini

Begonza

Intercaste
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Foto var üstte ama link

Utgea

Media
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
hocam benim attığımı kast ediyorsanız o bana veya @Topirak a ait bir resim değil. Konu sahibinin ayırt edebilmesi için attım.

Begonza

Intercaste
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Ben camda sadece salyangoz gördüm senin bahsettiğim şey kumdamı