Ekli dosyayı görüntüle 17458Ekli dosyayı görüntüle 17459
Pheidole parva'ya benziyor, evet. İstilacı bir tür ama henüz Türkiye'de kaydı yok. Türkiye'nin yerli türlerine bakmaya gerek yok, hiçbir yerli tür bu şekilde görünmüyor.
Ekli dosyayı görüntüle 17457
Parvanın yayılım bölgesi oldukça garip aslında, menzilinin dışında isticalı bir tür. Kayıt listesi eksik. Laos ve Kamboçya'da kesinlikle P. parva var ama kaydedilmemiş. Kesinlikle parva demiyorum, ama parva gibi görünüyor. Yerli olan hiçbir şeye benzemiyor çünkü. Başka bir kırmızı istilacı Pheidole megacephala'dır. Ama kraliçelerin kırmızı bacakları vardır ve işçilerin kahverengi kafaları ve daha ince bir vücut şekli vardır. megacephala olamaz. Bana göre Pheidole parva çok olası bir tahmin. Diğer yerel türleri ele almamı isterseniz şöyle;
Pheidole indica türü
Ekli dosyayı görüntüle 17451Ekli dosyayı görüntüle 17452
Uzun süre etanol içinde saklandığında kraliçelerin renkleri genellikle kaybolur. Renk başlangıçta çok daha koyu bir kahverengiydi. Yani, olamaz.
Ekli dosyayı görüntüle 17453
Bu, kraliçelerin ve işçilerin alabileceği en parlak renktir. Yuvarlak başlı ince işçiler. Minörlerin kafaları her zaman koyudur.
Ekli dosyayı görüntüle 17456
Pheidole koshewnikovi diye oldukça az veri olan bir türümüz daha var. Pheidole koshewnikovi en güneydoğu dağıtım aralığına sahiptir. Ama aynı zamanda pallidula ve balcanica ile de örtüşür. Burada görüntülenen, morfolojik olarak değil, renkle tanımlandı. P. koshewkovi kraliçelerinin turuncu olduğuna inanırdım ama örneğin Yunanistan'da pallidula genellikle turuncudur 😝.Aslında kraliçe yerel türlere benzemediği için incelemeye gerek yok ama bakalım yine de. Balcanica ve koshewnikovi, palliduladan kelimenin çok zor ayırt edilebilir. Pallidula da çok renk değişkendir. Bazı myrmekologlar pallidula'yı 3 türe ayırmaya karar verdiler ama bu aptalca bir karardı. Birçok mirmekolog, 3'ünü ayırt etmek için mücadele eder. pallidula'ya gelirsek, zaten bu kraliçe pallidula ile ortak bir complex'ten değil.
Ekli dosyayı görüntüle 17454
Bu söz konusu 'balcanica' pekala pallidula olabilir, çünkü bunlar kelimenin tam anlamıyla mikroskobik farklılıklar dışında hiçbir farklılık göstermezler. Hırvatistan'da pallidula/balcanica için en yaygın olan bu renk çeşidini buldum. Yine Hırvatistan'dan gelen turuncu kafalı bir kraliçe görmüştüm. pallidula/balcanica'nın nadir bir morfuydu. Kraliçe, kızıl başlı kraliçelerle aynı kolonilerden gelmişti.
Yani, mutlak milimetre cinsinden ölçen özel bir makro kameranız olmadıkça, temelde onları ayırt etmenin bir yolu yok.
Örnekler bir myrmekoloğa gönderilene kadar bu bir sır olarak kalacak. Bunu yapmanızı tavsiye ederim çünkü parva, eğer bu tür ise, Türkiye'de henüz kayıt altına alınmamış bir istilacıdır. Her iki şekilde de kaydedilmemiş bir tür.