Pheidole türü nedir?

Umudu

Nanitik
Yardımsever
Üye
Daha önce bahsettiğim pheidole kolonisi elime geçti şu an transferini gerçekleştiriyorum. Yaklaşık 40 50 işçili. Multiqueen bir koloniymiş bilmiyordum. Pheidolelerde tür ayrımı yapılabiliyor mu bilmiyorum ama yapılıyorsa türü nedir? Görseller yeterli değilse elimden geldiğince istediğiniz açılardan çekmeye çalışabilirim. Kraliçelerin boyu yaklaşık 6mm, işçiler yaklaşık 2mm. Kraliçe Antalyada bulunmuş. Türü için pheidole parva olduğunu söyledi. Türkiyede olmadığını biliyorum tür tahmininde bir yanlışlık olmuş olabilir.

WhatsApp Image 2022-08-31 at 12.21.08.jpegWhatsApp Image 2022-08-31 at 12.21.09.jpeg

Çözüm
1661944013672.png1661944033436.png

Pheidole parva'ya benziyor, evet. İstilacı bir tür ama henüz Türkiye'de kaydı yok. Türkiye'nin yerli türlerine bakmaya gerek yok, hiçbir yerli tür bu şekilde görünmüyor.
1661943981729.png
Parvanın yayılım bölgesi oldukça garip aslında, menzilinin dışında isticalı bir tür. Kayıt listesi eksik. Laos ve Kamboçya'da kesinlikle P. parva var ama kaydedilmemiş. Kesinlikle parva demiyorum, ama parva gibi görünüyor. Yerli olan hiçbir şeye benzemiyor çünkü. Başka bir kırmızı istilacı Pheidole megacephala'dır. Ama kraliçelerin kırmızı bacakları vardır ve işçilerin kahverengi kafaları ve daha ince bir vücut şekli vardır. megacephala olamaz. Bana göre Pheidole parva çok olası bir tahmin. Diğer yerel türleri ele almamı isterseniz...

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Antwiki üzerinde de kraliçelere ait kayıtlı görsel sayısı kısıtlı olduğu için işçiler üzerinden ayrım yapılır(normalde de işçilerden yapılır aslında). İşçilerin makro çekimlerini çok iyi yaparsanız tahmin yapabilme şansımız da artar

Umudu

Nanitik
Yardımsever
Üye
Antwiki üzerinde de kraliçelere ait kayıtlı görsel sayısı kısıtlı olduğu için işçiler üzerinden ayrım yapılır(normalde de işçilerden yapılır aslında). İşçilerin makro çekimlerini çok iyi yaparsanız tahmin yapabilme şansımız da artar
Çok küçükler ama yapmaya çalışacağım. Türünü bilmem bir işime yarar mı? Pheidole rehberini okudum ama cins hakkında besleme tavsiyeniz yada tecrübe ettiğiniz şeyler var mıdır?

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Çok küçükler ama yapmaya çalışacağım. Türünü bilmem bir işime yarar mı? Pheidole rehberini okudum ama cins hakkında besleme tavsiyeniz yada tecrübe ettiğiniz şeyler var mıdır?
Açıkçası bana göre türünü bilmeniz işinize yaramayacak. Sadece çok açlar, gerçekten çok açlar. +200 işçili kolonime canlı yemi bazen çok fazla veriyordum,bazen yetiştiremiyordum. Kaçma olayıda çok fazla oluyordu gerçekten hani. Outworld takacaksanız eğer çok iyi bir bariyere ihtiyacınız var diyebilirim. Haşhaş tohumu ve bazı yumuşak çerezleri veriyordum

Argentavis

Kraliçe
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Kaçma konusunda üstlerine yoktur. Her delikten sıvışıyorlar. 😀 Ufak oldukları için de kaçmalarını engelleyecek bir bariyer bulamadım ben. Outworld bağlamak ayrı dert, bağlamamak ayrı dert lafın kısası. Bariyer için önerilere ben de açığım. 😃

Umudu

Nanitik
Yardımsever
Üye
İleride üstü kapalı bir outworld yapmak en iyisi o zaman 😅 teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

Umudu

Nanitik
Yardımsever
Üye
Asker üretimi kaç işçiden sonra oluyor ortalama bir zaman var mı?

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
1661944013672.png1661944033436.png

Pheidole parva'ya benziyor, evet. İstilacı bir tür ama henüz Türkiye'de kaydı yok. Türkiye'nin yerli türlerine bakmaya gerek yok, hiçbir yerli tür bu şekilde görünmüyor.
1661943981729.png
Parvanın yayılım bölgesi oldukça garip aslında, menzilinin dışında isticalı bir tür. Kayıt listesi eksik. Laos ve Kamboçya'da kesinlikle P. parva var ama kaydedilmemiş. Kesinlikle parva demiyorum, ama parva gibi görünüyor. Yerli olan hiçbir şeye benzemiyor çünkü. Başka bir kırmızı istilacı Pheidole megacephala'dır. Ama kraliçelerin kırmızı bacakları vardır ve işçilerin kahverengi kafaları ve daha ince bir vücut şekli vardır. megacephala olamaz. Bana göre Pheidole parva çok olası bir tahmin. Diğer yerel türleri ele almamı isterseniz şöyle;

Pheidole indica türü
1661943226505.png1661943236763.png
Uzun süre etanol içinde saklandığında kraliçelerin renkleri genellikle kaybolur. Renk başlangıçta çok daha koyu bir kahverengiydi. Yani, olamaz.
1661943297889.png
Bu, kraliçelerin ve işçilerin alabileceği en parlak renktir. Yuvarlak başlı ince işçiler. Minörlerin kafaları her zaman koyudur.

1661943769466.png
Pheidole koshewnikovi diye az veri olan bir türümüz daha var. Pheidole koshewnikovi en güneydoğu dağıtım aralığına sahiptir. Ama aynı zamanda pallidula ve balcanica ile de örtüşür. Burada görüntülenen, morfolojik olarak değil, renkle tanımlandı. P. koshewkovi kraliçelerinin turuncu olduğuna inanırdım ama örneğin Yunanistan'da pallidula genellikle turuncudur. Aslında kraliçe yerel türlere benzemediği için incelemeye gerek yok ama bakalım yine de. Balcanica ve koshewnikovi, palliduladan kelimenin çok zor ayırt edilebilir. Pallidula da çok renk değişkendir. Bazı myrmekologlar pallidula'yı 3 türe ayırmaya karar verdiler ama bu aptalca bir karardı. Birçok mirmekolog, 3'ünü ayırt etmek için mücadele eder. Zaten bu kraliçe pallidula ile ortak bir complex'ten değil.

1661943643486.png
Bu söz konusu 'balcanica', pallidula olabilir, çünkü bunlar kelimenin tam anlamıyla mikroskobik farklılıklar dışında hiçbir farklılık göstermezler. Hırvatistan'da pallidula/balcanica için en yaygın olan bu renk çeşidini buldum. Yine Hırvatistan'dan gelen turuncu kafalı bir kraliçe görmüştüm. pallidula/balcanica'nın nadir bir morfuydu. Kraliçe, kızıl başlı kraliçelerle aynı kolonilerden gelmişti.

Yani, mutlak milimetre cinsinden ölçen özel bir makro kameranız olmadıkça, temelde onları ayırt etmenin bir yolu yok.

Örnekler bir myrmekoloğa gönderilene kadar bu bir sır olarak kalacak. Bunu yapmanızı tavsiye ederim çünkü parva, eğer bu tür ise, Türkiye'de henüz kayıt altına alınmamış bir istilacıdır. Her iki şekilde de kaydedilmemiş bir tür.

Çözüm

Umudu

Nanitik
Yardımsever
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 17458Ekli dosyayı görüntüle 17459

Ekli dosyayı görüntüle 17457
Parvanın yayılım bölgesi oldukça garip aslında, menzilinin dışında isticalı bir tür. Kayıt listesi eksik. Laos ve Kamboçya'da kesinlikle P. parva var ama kaydedilmemiş. Kesinlikle parva demiyorum, ama parva gibi görünüyor. Yerli olan hiçbir şeye benzemiyor çünkü. Başka bir kırmızı istilacı Pheidole megacephala'dır. Ama kraliçelerin kırmızı bacakları vardır ve işçilerin kahverengi kafaları ve daha ince bir vücut şekli vardır. megacephala olamaz. Bana göre Pheidole parva çok olası bir tahmin. Diğer yerel türleri ele almamı isterseniz şöyle;

Pheidole indica türü
Ekli dosyayı görüntüle 17451Ekli dosyayı görüntüle 17452
Uzun süre etanol içinde saklandığında kraliçelerin renkleri genellikle kaybolur. Renk başlangıçta çok daha koyu bir kahverengiydi. Yani, olamaz.
Ekli dosyayı görüntüle 17453
Bu, kraliçelerin ve işçilerin alabileceği en parlak renktir. Yuvarlak başlı ince işçiler. Minörlerin kafaları her zaman koyudur.

Ekli dosyayı görüntüle 17456
Pheidole koshewnikovi diye oldukça az veri olan bir türümüz daha var. Pheidole koshewnikovi en güneydoğu dağıtım aralığına sahiptir. Ama aynı zamanda pallidula ve balcanica ile de örtüşür. Burada görüntülenen, morfolojik olarak değil, renkle tanımlandı. P. koshewkovi kraliçelerinin turuncu olduğuna inanırdım ama örneğin Yunanistan'da pallidula genellikle turuncudur 😝.Aslında kraliçe yerel türlere benzemediği için incelemeye gerek yok ama bakalım yine de. Balcanica ve koshewnikovi, palliduladan kelimenin çok zor ayırt edilebilir. Pallidula da çok renk değişkendir. Bazı myrmekologlar pallidula'yı 3 türe ayırmaya karar verdiler ama bu aptalca bir karardı. Birçok mirmekolog, 3'ünü ayırt etmek için mücadele eder. pallidula'ya gelirsek, zaten bu kraliçe pallidula ile ortak bir complex'ten değil.

Ekli dosyayı görüntüle 17454
Bu söz konusu 'balcanica' pekala pallidula olabilir, çünkü bunlar kelimenin tam anlamıyla mikroskobik farklılıklar dışında hiçbir farklılık göstermezler. Hırvatistan'da pallidula/balcanica için en yaygın olan bu renk çeşidini buldum. Yine Hırvatistan'dan gelen turuncu kafalı bir kraliçe görmüştüm. pallidula/balcanica'nın nadir bir morfuydu. Kraliçe, kızıl başlı kraliçelerle aynı kolonilerden gelmişti.

Yani, mutlak milimetre cinsinden ölçen özel bir makro kameranız olmadıkça, temelde onları ayırt etmenin bir yolu yok.

Örnekler bir myrmekoloğa gönderilene kadar bu bir sır olarak kalacak. Bunu yapmanızı tavsiye ederim çünkü parva, eğer bu tür ise, Türkiye'de henüz kayıt altına alınmamış bir istilacıdır. Her iki şekilde de kaydedilmemiş bir tür.
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş emeğinize sağlık, vakit ayırdığınız için de teşekkür ederim. Bir faydam olacaksa söylediğiniz gibi myrmekoloğa gönderebilirim, belki sayemde Türkiyeye bir tür daha tanımlanır :)

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş emeğinize sağlık, vakit ayırdığınız için de teşekkür ederim. Bir faydam olacaksa söylediğiniz gibi myrmekoloğa gönderebilirim, belki sayemde Türkiyeye bir tür daha tanımlanır :)
Rica ederim :). Türkiye'de hobicilerin parva olarak tanımladığı birçok kraliçe görmüştüm aslında. Zaten multi queen olduğunu söylemiştiniz. Kraliçelerden biri ölürse yollamanız oldukça makul olur. Ama kraliçeyi zarar vererek öldürebilirler. Siz kafanıza göre ayarlarsınız zaten, güzel olur.