Pheidole Pallidula Bakım Rehberi

Pheidole Pallidula​

Alt familya: Myrmicinae | Tür grubu: Pheidole pallidula grubu

Bölge: Çoğunlukla İtalya'dan İspanya ve Kuzey Afrika'ya kadar görülen bir batı-Akdeniz türüdür.
Bakım Seviyesi
Claustral
Koloni
Multi Queen
Asker
Majör
Uçuş
Kış Uykusu
A Sınıf​
Olumlu​
+20.000​
Polijini - ÇK​
Olumlu​
Olumsuz​
Mayıs-Ağustos​
3-3.5 Ay​

* Claustral nedir? :İlk işçi çıkana kadar kraliçe besine ihtiyaç duymaz.
* Bakım seviyesi nedir? : (A - Kolay, B - Orta, C - Zor)
* Polijini nedir? :Çok eşlilik, bir kolonide birden fazla kraliçe bulunabilmesi.
*ÇK: Çoklu Kraliçe
*Dimorfik nedir?: Tür içerisinde birbirinden farklı yapı gösteren 2 sınıf olması. Asker ve işçi kastı örnek verilebilir.


Nem & Sıcaklık
Beslenme
Outworld - %50-70 20-30°C
Formicarium - %60-80 21-28°C​
Enerji: Şekerli Su, Ballı Su, Reçelli Su
Protein: Çeşitli Böcekler, Hayvan Mamaları, Tohumlar​


Genel bilgilendirme: Yuvalarını inşa etmek için genellikle sıcak ve açık habitatları tercih ederler. Kırsal alanlar, yol kenarları, meralar, Akdeniz çalıları ve ormanlar gibi çevreler, bu türler için ideal yaşam alanları sağlar.

Bakımı oldukça basit bir türdür. Kolay kolay strese girmezler. Yemek seçmezler, agresiflerdir, hızlı ürerler ve askerleri vardır😁. Amatör bir karıncacının isteyeceği her şey bu türde mevcut aslında.

Şahsen ben küçük bir tür olduğu için tercih etmiyorum. Bir keresinde test tüpündeki Pheidole pallidula kolonimi beslemeyi unuttum. Bir süre ilgilenemedim. Sonrasında bir gün tekrardan baktığımda test tüpünden çıkmış ve tüpün içine susam sokmuşlardı :D. Gerçekten iyi kaçıyorlar, bu konuya dikkat edin.

Pheidole cinsi özel bir asker kastı barındırır, dimorfik bir türdür. Kolonide işçi ve asker olarak 2 farklı sınıf vardır. İşçiler küçük kafalı olurken, askerler vücutlarına oranla kocaman bir kafaya sahiptir. Kraliçeler 7-8 mm, işçiler 2-4 mm, askerler 6 mm civarındadır. Askerlerin boyu nadiren kraliçe ile aynı olabilir. Pheidole pallidula'nın farklı renk varyasyonları mevcuttur.

Pheidole kolonileri genellikle çoklu kraliçeye uygundur ama bazen feromonlar uyuşmayabilir ve kraliçeler birbirlerini katledebilir.

Bu tür, hızlı bir gelişim sürecine sahip olduğundan yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Aktif ve çevik bir yapıya sahip olduklarından dolayı kaçmaya eğilimlidirler. Aç bırakıldıklarında kaçma çabası gösterirler, bu yüzden outworld (dış ortam) alanında güvenli bir bariyerin kullanılması şarttır. Bu bariyer, kaçış girişimlerini önleyerek bu canlıların güvenli bir şekilde tutulmasını sağlar. Hatta bana kalırsa bariyer + outworld'ün kapağını kapatın. Outworld kapağına da havalandırma deliği açıp sineklik takabilirsiniz.

Sıcaklık değişimlerine oldukça uyum sağlayabilen, dayanıklı ve hızlı üreyen bir türdür. Katı sıcaklık gereksinimleri yoktur. Oda sıcaklığında rahatlıkla beslenebilirler, ancak en uygun sıcaklık aralığı 21 ila 28°C'dir. Soğuk bir bölgede yaşıyorsanız, ısıtıcı ped veya ısıtıcı kablo kullanmanız faydalı olabilir.

İlk işçileriniz çıktıktan sonra kolay tüketebilecekleri besinleri tercih edin. Un kurdunu keserek verin mesela. Boğulma riski nedeniyle şekerli su gibi sıvılar, pamuk yardımıyla verilmelidir. Koloni belli bir boyuta ulaştıktan sonra tohum gibi içerikleri tüketmeye başlayabilir.

Yumurtadan işçiye gelişim süresi yaklaşık olarak 4-5 haftadır. İlk işçileriniz daha kısa sürede bile çıkabilir. Asker karıncaların çıkması işçilere kıyasla daha uzun sürer.

Kış uykusunu kasım ve şubat ayları arasında, 10-15°C sıcaklık değerleri arasında yapabilirsiniz. Bu türde sıcaklığı çok düşürmeyin. Kış uykusu için bu sıcaklıkları yakalamak için buzdolabı yerine soğuk bir bodrum, balkon gibi yerlere koyabilirsiniz. Sıcaklık farklarından az etkilenmesi için test tüpünü veyahut formikaryumu bir şeylerle sarabilirsiniz. Nem yapmayı unutmayın. Kış uykusu olmadan da hayatta kalabilirler fakat koloninizin gelişiminin olumsuz etkilenmesini istemiyorsanız ve kraliçenizin ömrünün kısalmasını istemiyorsanız kış uykusunu asla atlamayın.

Yuva olarak test tüpü kullanabilirsiniz. Formikaryum kullanacaksanız silikonla her yeri tamamen kapattığınızdan emin olun. Sonra pişmanlık yaşamak istemezsiniz. Kaçma konusunda uzman olduklarını söylemiştim.
Yayılım: https://antmaps.org/?mode=species&species=Pheidole.pallidula
pheidole.PNG
 

Ekli dosyalar

  • queen.PNG
    queen.PNG
    144.9 KB · Görüntüleme: 11
  • pheidole-pallidula-major.jpg
    pheidole-pallidula-major.jpg
    57.4 KB · Görüntüleme: 8
  • phpa0001-6.jpg
    phpa0001-6.jpg
    44.5 KB · Görüntüleme: 8
  • pallidula.PNG
    pallidula.PNG
    366.9 KB · Görüntüleme: 9
  • colony-of-pheidole-pallidula-free-ants-anthouse.jpg
    colony-of-pheidole-pallidula-free-ants-anthouse.jpg
    62.8 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:

Ali7

Larva
Üye
Katılım
3 Ağu 2024
Mesajlar
76
Tepkime puanı
59
Tekrardan bu rehberleri görmek sevindirdi, elinize sağlık.
 

AgresifSoan

Yumurta
Üye
Katılım
25 Şub 2024
Mesajlar
35
Tepkime puanı
11
Hocam pheidole boyutu sebebiyle bihayli zorluyor ve kaçmak için can atan bir tür, bence b zorluk seviyesi olmalıydı.
 

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,994
Çözümler
409
Tepkime puanı
2,745
Hocam pheidole boyutu sebebiyle bihayli zorluyor ve kaçmak için can atan bir tür, bence b zorluk seviyesi olmalıydı.
Yorumunuz için teşekkür ederim. Boyutu dışında bakım olarak zorlayıcı bir şeyi olmadığı için A'ya koymak mantıklı geldi. Amatör bir hobici kolayca büyütebilir bence. Kaçma konusunda gerçekten çok iyiler ama bakım olarak bir zorlukları yok. Konuda da defalarca belirttim zaten bu tür kaçma konusunda uzman. Eğer temiz bir setup kurulamayacaksa formikaryumu asla tavsiye etmem.
 

ALPEER

Larva
Üye
Katılım
11 Haz 2024
Mesajlar
194
Çözümler
1
Tepkime puanı
60
Elinize sağlık, askerli türler çok hoşuma gidiyor ve "pheidole"ler de bunların arasında.
 
Üst