Ortak Yaşam Alanı

Lokmankaya

Larva
Üye
Merhabalar,

Elimde 4 tetramorium, 2 tane lasius, 2 tane tapinoma kolonisi var. Hepsi 5-8 işçili. Acemiyken bulup heyecanlanıp fazla kraliçe toplamışım… Hepsini ayrı ayrı beslemek biraz uğraştırıyor. Bu yüzden ortak bir yaşam alanı yaptım. Optimal olmadığını biliyorum, koloniler devasa olsun gibi bir derdim yok. Yaşamlarına devam etmeleri yeterli, bir kısmını sahiplendirene kadar en azından.

-30 litre kaba yıkanmış fırınlanmış kum doldurdum.
- tüpleri kumun altına çıkış açık şekilde gömdüm.
- şekerli su tüpü yapıp ortaya koydum
- Böcek/kurt atıyorum arasıra ortaya da pek yiyen olmuyor.

Soru şu:
-Neredeyse hepsi kum ile yuva girişlerini tamamen kapattı, acıktıkça açıp dışarı çıkıp beslenirler mi yoksa işçi sayıları biraz daha artınca kendi kendine açıp dışarı çıkarlar mı?
- Bu hali ile geliştirebileceğim bir şey var mı?
- Bu şekilde bırakırsam bu işin sonu nereye varır?

IMG_6182.jpegIMG_6181.jpeg

ali8181

Media
Üye
Merhabalar,

Elimde 4 tetramorium, 2 tane lasius, 2 tane tapinoma kolonisi var. Hepsi 5-8 işçili. Acemiyken bulup heyecanlanıp fazla kraliçe toplamışım… Hepsini ayrı ayrı beslemek biraz uğraştırıyor. Bu yüzden ortak bir yaşam alanı yaptım. Optimal olmadığını biliyorum, koloniler devasa olsun gibi bir derdim yok. Yaşamlarına devam etmeleri yeterli, bir kısmını sahiplendirene kadar en azından.

Soru şu:
-Neredeyse hepsi kum ile yuva girişlerini tamamen kapattı, acıktıkça açıp dışarı çıkıp beslenirler mi yoksa işçi sayıları biraz daha artınca kendi kendine açıp dışarı çıkarlar mı?

Ekli dosyayı görüntüle 66745Ekli dosyayı görüntüle 66746
Baskın koloni diğer kolonileri tamamen öldürecektir. Yaptığın çok anlamsız. Bunların kedi köpekten farkı yok, resmen kolonileri ölüme terk ediyorsun; kraliçeleri alırken aynı zamanda bir sorumluluk da alıyorsun. Besleyemeyeceksen sahiplendir onuda yapamıyorsan kolonileri bulduğun yere sal.

GAR

Nanitik
Üye
Merhabalar,

Soru şu:

Ekli dosyayı görüntüle 66745Ekli dosyayı görüntüle 66746
Tam anlamadım ama galiba 8 koloni 1 outworld kullanıyor. Koloniler birbirlerine uzun vadede zarar verecektir diye düşünüyorum. Outworld yapmak o kadar zor bir şey değil marketlerde meyve falan konulan şeffaf kutulardan bile yaparsınız. Bence böyle bir risk almayın.

Lokmankaya

Larva
Üye
Baskın koloni diğer kolonileri tamamen öldürecektir. Yaptığın çok anlamsız. Bunların kedi köpekten farkı yok, resmen kolonileri ölüme terk ediyorsun; kraliçeleri alırken aynı zamanda bir sorumluluk da alıyorsun. Besleyemeyeceksen sahiplendir onuda yapamıyorsan kolonileri bulduğun yere sal.
Selamlar,
Kedi köpekten farkı var bence. Bu mantıkla un kurdu da kedi köpekten farksız. Onları da öldürüyoruz düzenli olarak. Bu yüzden size katılamayacağım bu konuda.

2. Husus, bulduğumuz yere salmanın çok doğru olmadığı hakkında birkaç şey gördüm forumda, ev ortamındaki bakterilerin doğaya taşınması gibi meselelerden. Geriye sahiplendirmek veya imha etmek kalıyor. Sahiplendirmeye çalıştığımı söyledim zaten birkaç başlıkta. Sahiplendirene kadar geçici bir çözüm bu. İmha etmektense böyle bir çözüm yapayım dedim.

Tam anlamadım ama galiba 8 koloni 1 outworld kullanıyor. Koloniler birbirlerine uzun vadede zarar verecektir diye düşünüyorum. Outworld yapmak o kadar zor bir şey değil marketlerde meyve falan konulan şeffaf kutulardan bile yaparsınız. Bence böyle bir risk almayın.
Selamlar, outworld yapmakta bir problem yok da her bir koloniye ayrı bakım ve yer biraz zorluyor. Ortak yapma sebebim biraz o.

anakin

Phragmotic
Üye
Nerede yaşıyorsunuz hocam?

ali8181

Media
Üye
Selamlar,
Kedi köpekten farkı var bence. Bu mantıkla un kurdu da kedi köpekten farksız. Onları da öldürüyoruz düzenli olarak. Bu yüzden size katılamayacağım bu konuda.

2. Husus, bulduğumuz yere salmanın çok doğru olmadığı hakkında birkaç şey gördüm forumda, ev ortamındaki bakterilerin doğaya taşınması gibi meselelerden. Geriye sahiplendirmek veya imha etmek kalıyor. Sahiplendirmeye çalıştığımı söyledim zaten birkaç başlıkta. Sahiplendirene kadar geçici bir çözüm bu. İmha etmektense böyle bir çözüm yapayım dedim.

Selamlar, outworld yapmakta bir problem yok da her bir koloniye ayrı bakım ve yer biraz zorluyor. Ortak yapma sebebim biraz o.
Kedi ve köpek de canlı karıncada ve bu canlıları sahiplenirken sorumluluk alıyorsun. Senin mantığına göre et yemememiz gerekir. 2. Hususta doğrusun. Yine de sahiplendiremeyeceksen hayvanlara eziyet etmenin bir anlamı yok, en kötü bulduğun yere sal.

Hasancık

Majör
Üye
Selamlar,

Sahiplendireceğinizde kolonileri kumun altından nasıl bulup çıkaracaksınız?

Lokmankaya

Larva
Üye
Sahiplendireceğinizde kolonileri kumun altından nasıl bulup çıkaracaksınız?
Kumun altına test tüpü ile gömülü. Hepsini de koymadım bir kısmı hala elimde 4 tanesi filan. Şu fotoğraftaki 5-6 koloniyi koydum, diğer 3-4 tanesi duruyor. IMG_6170.jpeg

anakin

Phragmotic
Üye
Ben oraya da uzağım maalesef. Neyse nasip değilmiş.

Lokmankaya

Larva
Üye
Hocam ekimde üniversiteler açılınca Ankara'da olacağım, o zamana kadar bakarsan sahiplenebilirim
Tabi, memnun olurum.

Güncelleme yapmak gerekirse, tetralar yuva girişlerini oldukça güçlendirdi, lasius keşfe çıkıyor, parçalayıp attığım böceği yiyorlar. Henüz biri birlerine saldırmadılar hiç, tahminimce birkaç ay sonra işçi sayısı çok artarsa pupa hırsızlığı başlar. Bunun olmaması için, şekerli su ve proteinlerini eksik etmeyeceğim. İzlemesi keyifli bir kutu oldu.

Tüpte ve dışarda olan 6-8 işçili kolonilere de mikro un kurdu verdim.

chapa

Larva
Üye
Tabi, memnun olurum.

Güncelleme yapmak gerekirse, tetralar yuva girişlerini oldukça güçlendirdi, lasius keşfe çıkıyor, parçalayıp attığım böceği yiyorlar. Henüz biri birlerine saldırmadılar hiç, tahminimce birkaç ay sonra işçi sayısı çok artarsa pupa hırsızlığı başlar. Bunun olmaması için, şekerli su ve proteinlerini eksik etmeyeceğim. İzlemesi keyifli bir kutu oldu.

Tüpte ve dışarda olan 6-8 işçili kolonilere de mikro un kurdu verdim.
Hocam son durum nedir ?

Lokmankaya

Larva
Üye
Hocam son durum nedir ?
Selam,

Son durumda 30L kapta 4 koloni bırakacak şekilde seyrekleştirdim. Diğer 4 koloniyi sattım/sahiplendirdim(bu ortak olan dışında da vardı). Her gün protein koyuyorum ortaya. Yuvalarına çekiyorlar. Pupu yuöurta sayıları iyi.

Tek olumsuzluk 2 yakın koloni savaşmış muhtemelen, ilk zamanlar, ikisi de tetra. 1 kraliçe 2’ye bölünmüştü bulduğumda yuvası da boştu. Diğer yuva işçiler pupalar ve ölü bir kraliçeden ibaretti. Onları da ortaya döktüm yem olsunlar diye.