Okulda Karınca Kolonisi Kurmak İstiyorum – Yardım ve Önerilere Açığım 🐜

LordSS1

Yumurta
Üye
Herkese Merhabalar,
İstanbulda bir okulda çalışıyoruım. (okulda 5 kademeden de öğrenciler var. anaokulu, ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi) Öğrencilerimle birlikte eğitici ve gözlem temelli bir karınca kolonisi kurmak istiyorum. Amacım, çocuklara doğayı tanıtmak, canlıların sosyal yaşamlarını öğretmek ve sorumluluk bilinci kazandırmak. Özellikle fen bilgisi ya da hayat bilgisi dersleriyle entegre bir şekilde yürütmeyi planlıyorum.

Bu konuda henüz çok deneyimli değilim, açıkçası sadece YouTube’daki birkaç içerikten, bazı videolardan ve yazılardan öğrendiklerim kadar bilgim var. Hobiye yeni yeni ilgi duyuyorum ve işe doğru yerden başlamak istiyorum.

Masrafları tamamen ben karşılayacağım, ancak aklımda bazı sorular var:
  • Karınca kolonisi için en uygun sistem nedir? Hazır bir formikaryum mu almalıyım, yoksa öğrencilerle birlikte kendimiz mi yapalım?
  • Kraliçe karınca nasıl bulunur? İstanbul'da bulmak mümkün olur mu? Güvenilir bir şekilde satın alabileceğim bir yer öneriniz var mı?
  • Ortalama maliyet ne kadarı bulur? (Formikaryum, koloni, besin takviyesi vb.)
  • Okul ortamında hijyen ve güvenliği nasıl sağlayabilirim?
Ayrıca şu konuda kararsızım:
Sıfırdan bir kraliçe bulup koloni kurmak mı, yoksa işçileriyle birlikte hazır bir başlangıç kolonisi satın almak mı daha mantıklı olur?

Sıfırdan başlamak doğal ve öğretici ama işçiler çıkana kadar çok uzun sürebiliyormuş. Hazır bir koloniyle başlamak ise öğrencilere hemen gözlem fırsatı sunuyor gibi görünüyor. Bu konuda deneyimi olanlar ne önerir?

Bir de önemli bir konuyu danışmak istiyorum:
Karınca kolonisi okul ortamında olacağı için sıcaklık dengesi ne kadar önemli? Malum, kışın bazı sınıflar ya da odalar oldukça soğuk olabiliyor; yazın da tam tersi, fazla sıcak olabiliyor.
Formikaryumu sabit bir sıcaklıkta tutmak gerekiyor mu, ya da bu konuda pratik bir çözüm öneriniz var mı? Sıcaklık dalgalanmaları koloniye zarar verir mi, bu işi okul ortamında nasıl daha sağlıklı bir hale getirebiliriz?

Kısacası hem eğitimsel yönü kuvvetli olsun istiyorum hem de çocukların dikkatini çekecek, sürdürülebilir bir proje ortaya çıksın istiyorum. Yardımcı olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim 🙏

DuruKoç_1

Larva
Üye
Herkese Merhabalar,
İstanbulda bir okulda çalışıyoruım. (okulda 5 kademeden de öğrenciler var. anaokulu, ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi) Öğrencilerimle birlikte eğitici ve gözlem temelli bir karınca kolonisi kurmak istiyorum. Amacım, çocuklara doğayı tanıtmak, canlıların sosyal yaşamlarını öğretmek ve sorumluluk bilinci kazandırmak. Özellikle fen bilgisi ya da hayat bilgisi dersleriyle entegre bir şekilde yürütmeyi planlıyorum.

Bu konuda henüz çok deneyimli değilim, açıkçası sadece YouTube’daki birkaç içerikten, bazı videolardan ve yazılardan öğrendiklerim kadar bilgim var. Hobiye yeni yeni ilgi duyuyorum ve işe doğru yerden başlamak istiyorum.

Masrafları tamamen ben karşılayacağım, ancak aklımda bazı sorular var:
  • Karınca kolonisi için en uygun sistem nedir? Hazır bir formikaryum mu almalıyım, yoksa öğrencilerle birlikte kendimiz mi yapalım?
  • Kraliçe karınca nasıl bulunur? İstanbul'da bulmak mümkün olur mu? Güvenilir bir şekilde satın alabileceğim bir yer öneriniz var mı?
Sıfırdan bir kraliçe bulup koloni kurmak mı, yoksa işçileriyle birlikte hazır bir başlangıç kolonisi satın almak mı daha mantıklı olur?

Sıfırdan başlamak doğal ve öğretici ama işçiler çıkana kadar çok uzun sürebiliyormuş. Hazır bir koloniyle başlamak ise öğrencilere hemen gözlem fırsatı sunuyor gibi görünüyor. Bu konuda deneyimi olanlar ne önerir?

Karınca kolonisi okul ortamında olacağı için sıcaklık dengesi ne kadar önemli? Malum, kışın bazı sınıflar ya da odalar oldukça soğuk olabiliyor; yazın da tam tersi, fazla sıcak olabiliyor.
Formikaryumu sabit bir sıcaklıkta tutmak gerekiyor mu, ya da bu konuda pratik bir çözüm öneriniz var mı? Sıcaklık dalgalanmaları koloniye zarar verir mi, bu işi okul ortamında nasıl daha sağlıklı bir hale getirebiliriz?

Kısacası hem eğitimsel yönü kuvvetli olsun istiyorum hem de çocukların dikkatini çekecek, sürdürülebilir bir proje ortaya çıksın istiyorum. Yardımcı olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim 🙏
Hocam bence ilk önce kendiniz uygun sistemi öğrenin, ondan sonra öğrencilerle birlikte yaparsınız.
Kraliçe karınca uçuşları oluyor bu sıralar, şans meselesi. Satın almak istiyorsanız Ant Store Turkeyden Alabilirsiniz.
Ortalama maliyet size ve aldığınız ürünlere bağlı.
İşçiler çıkana kadar uzun sürüyor, eğer kısa sürede bunları yapmak istiyorsanız bahsettiğim yerden işçili kraliçe rica edebilirsiniz.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Hocam genelde kraliçeleri istanbulda arayıp buşabilirsiniz ama satın almak isterseniz ant store türkiyeden satın alabilirsiniz. Formicarium konusuna gelirsek öğrenciler ile birlikte yapmanız daha iyi olur. Hem etkinlik olur hemde öğrencilerin el becerisi gelişir. Masraflar o kadar fazla tutmaz kraliçe,tüp,ytong,yem fln hepsi aşağı yukarı 500 600tl fln eder. Tek sorun canlı yem olabilir. Sıcaklıkta ise 22 26 derecede iyi koşullar sağlanır eğer çok soğuk oluyorsa ayrıca ısıtıcı alabilirsiniz 5v ısıtıcılar var.

DuruKoç_1

Larva
Üye
Hocam genelde kraliçeleri istanbulda arayıp buşabilirsiniz ama satın almak isterseniz ant store türkiyeden satın alabilirsiniz. Formicarium konusuna gelirsek öğrenciler ile birlikte yapmanız daha iyi olur. Hem etkinlik olur hemde öğrencilerin el becerisi gelişir. Masraflar o kadar fazla tutmaz kraliçe,tüp,ytong,yem fln hepsi aşağı yukarı 500 600tl fln eder. Tek sorun canlı yem olabilir. Sıcaklıkta ise 22 26 derecede iyi koşullar sağlanır eğer çok soğuk oluyorsa ayrıca ısıtıcı alabilirsiniz 5v ısıtıcılar var.
Messor almanızı öneririm.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhaba hocam, öncelikle şunu belirtmeliyim ki bir karınca kolonisi kurmak oldukça sabır isteyen ve merak duygusunun bastırılması gerektiği bir hobi. Öncelikle süreci öğrencilerinize anlatmanızı tavsiye ederim çünkü 2 ay boyunca oldukça nadiren açıp kraliçeye bakmanız gerekiyor. Ondan sonraki süreç daha az sabır isteyen ve merak duygusunu giderici bir süreç. Kraliçenin işçileri çıkar ancak hala rahatsız edilmekten hoşlanmayan bir canlı göreceksiniz. Size naçizane tavsiyem hobiyi biraz daha büyük yaş kitlesine anlatmaya, sevdirmeye çalışmanız. Bu çok önemli bir not olarak dursun. Sorularınıza gelecek olursak:

1. Karınca kolonisi için bildiğimiz ve on binlerce defa kullandığımız tüp sistemi. Geleneksel olarak tüp her zaman daha çok iş yapmıştır, bu yüzden tüp kullanabilirsiniz. Formikaryuma geçirmeniz için tüpün dolması ve orada bakamayacak duruma gelmesi gerekmektedir. Bu da öğrencilerinize süreci takip etme, sabırlı olma ve ileri ki durumlar için plan kurma becerisini kazandırabilir. Tüp dolana kadar koloninizi orada bakarsınız ve o zamana kadar öğrencilerinizle beraber ytong oyarak formikaryum hazırlayabilirsiniz.

2. Havaların ısınması ile beraber kraliçe karınca bulmanız oldukça kolaylaşacaktır. Şu an havalar soğuk seyrettiği için biraz zor ancak bana kalırsa öğrencilerinizle yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden biride bu olacaktır. Beraber bahçeye inip kraliçe karınca aramak. Elbette kraliçe karınca bulmak ve daha önemlisi onun kraliçe olduğunu anlamak biraz zor. Tecrübe ve bilgi gerektiren bir şey ancak bu konuda size her türlü yardımcı oluruz. Kraliçe karıncanın nasıl olduğu ile ilgili temel bilgileri edindikten sonra aramaya çıkın ve bulduğunuz canlıları burada paylaşın. Size kraliçe mi değil mi yardımcı oluruz.

3. Maliyet hakkında bir yorum yapamam ancak ihtiyacınız olan malzemeleri söyleyebilirim. Başlangıç için 1 tüp, 1 pamuk ve canlı yem üretmek veya satın almak. Bunlar lazım olacaktır.

4. Karıncaların hijyenini sağlamak zor bir şey değil, bir kulak çubuğu ile temizleyerek kolaylıkla hijyeni sağlayabilirsiniz. Karıncaların hijyeni bozacağını düşünüyorsanız da hayır, kirletebilecekleri maksimum alan tüpün içidir.

Sıfırdan koloni kurmanızı tavsiye ederim. Hazır koloniyi anlamakta öğrenciler zorluk çekebilir. Karınca yaşamını anlamak zaten zor bir şey. Bu yüzden yaşça büyük öğrencilere anlatmanızı tavsiye ederim.

Evet sıcaklık dengesi çok önemli. Havalar soğuduğu zaman sıcaklığı sağlayacak bir ısıtıcı ped, ısıtıcı kablo veya ısınabilecekleri herhangi bir yer ve ekipman lazım olacaktır.

Bu arada profilinizi beğendim. 😏🦉

Son düzenleme:

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Öncelikle tebrikler👏🏿 Ülkede hala yaşatarak öğretmeyi amaçlayan kişilerin olması güzel hissettirdi.
Her türlü yardıma varım, sorun yeter.
16mm×160mmlik cam test tüplerinin yaklaşık 2/5ini su ile doldurup doğru miktarda pamuk tıkayarak uygun bir kurulum yapmanızı tavsiye ederim. Temiz, gözlemi kolay ve az yer kaplayan bir kurulum.
Koloniler geliştiğinde ytong veya alçı gibi malzemelerden çocuklara kendi formikaryumlarını yaptırtabilirsiniz. Fakat iki seçenek de solunum yolu sorunları için risk teşkil eden boyutta partiküllere sahip. Ayrıca formikaryumlar, hem düzgün veya doğru yapılamazsa kaçak verme sorunlarına yol açabiliyor hem de nem kontrolü, uygun alan ve boyut gibi konularda test tüpüne kıyasla çok daha tecrübe ve ilgi istiyorlar.
Uygun koşullar olduğu saatlerde, yerde gezinen kraliçeleri görebileceğiniz konumlarda arama yapabilirsiniz. Doğallık dolu bir alandan ziyade beton veya parke döşeli bir alan kraliçe bulmanızı kolaylaştırır.
Şu mevsimde yağmurlu havanın ardından güneşin açtığı sıcak günlerde etrafta uçuşan kanatlı karıncalar görmeniz çok muhtemel. Dişiler bize lazım, erkekler çiftleşip ölüyor.
Kraliçe karıncalar(dişi) genelde yandan bakıldığında karemsi şekilli, tepeden de düzlüğü olan gövdelere sahipler.
İşçiler genelde çok daha ince gövdelere sahipler.
isci_1-6.pngprs2-1.png
Erkekler ise tıpkı kraliçe gibi bir gövdeye sahip fakat kafaları absürt derecede ufak.
Messor erkeği/prensi:
Messor capitatus.jpg
Messor kraliçesi:
d392ea_b772fb8491364249bd0a7232ac830b41~mv2.jpg
Messor işçisi:large (1).jpg

Kraliçelerin boyutu büyük olur, abdomeni büyük olur, kafası büyük olur gibi şeyler söylemeyeceğim çünkü doğru olmadığı çok fazla durum var. Sırtında çanta taşıyormuş gibi duran bir karıncaya denk geldiğinizde kanat izi var mı diye bakının derim, hepsi bu.
Maalesef yerli siteler karıncaları da ekipmanları da absürt derecede uçuk fiyatlara satıyorlar.
Biraz test tüpü, birkaç dış dünya, bir de canlı yem yeterli benim gözümde.
Messor cinsi ilkbaharda bulabileceğiniz bir cins ve hasatçı yapıdalar. Canlı yem ihtiyacını minimuma düşürmüş olurlar.
Soruyu pek anlamadım. Koloninin pisliği olmaz pek, kaçma konusunda güvenlik için de kapak veya bariyer kullanırsınız. Test tüpü seviyesindeki koloni için hava pamuğu yeterli olur zaten.

Balık tutmayı öğretmek mi, yoksa balık verip balık pişirmeyi öğretmek mi?
İkisini de tavsiye ederim.
Hazır bir veya iki koloni alıp öğrencilere ulaşacakları hedefi göstermiş olursunuz, ne için çabaladıklarını bilirler. Birkaç tane de kraliçeniz olur ve geliştirmek onlara kalır.
Şimdi bulunacak kraliçelerin işçileri yaza kadar çıkmış olur muhtemelen, fakat yine de yaz ödevi tarzı bir aktivite olabilir koloni geliştirmek.
Kimisi doğadan işçi alıp eklemeyi dener, kimisi doğadan böcek bulup verir, kimisi doğru şekilde besler, kimisi ilgilenmeden atar bir köşeye. İşin aslı sonraki sene belli olur. Karıncaların hayatını böyle bir amaca alet etmek ne kadar doğrudur bilmiyorum, işin etiği size kalmış. Ben fikri verdim.
Yakın bölgede bulduğunuz bireyler ise ortamdaki sıcaklık dalgalanmaları doğada da alışık ve adapte oldukları koşullardır. Satın alırsanız bu işin garantisi yok, zarar görebilirler.
Yaz sıcaklarına kapalı dolapta vesaire bulunmadıkları sürece çoğu yerli cins dayanır.
Soğuk kışın dert olur, dondurucu soğuklar koloninin bazen hayatına bazen de üreme kabiliyetine malolur. Termostat eklentili bir ısıtıcı ped alarak bu sorunu büyük oranda ortadan kaldırabilirsiniz. 400tlye bulunur 25cm×80cmlik bir ped.
Sabit sıcaklık ve yüksek sıcaklık koloni gelişimini hızlandırabilir. 28 derece sabitte durmaları gelişimi oldukça artırır mesela. Ancak olmasa da olur.
Sıcaklık dalgalanmaları çok farklı olursa ölümcül sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 10-15 derecelik ani dalgalanmalar risk teşkil ediyor. Doğal koşullar bunu pek yapmıyor o yüzden dert olmaz diyebilirim.

Tekrar tebrik ederim, sorunuz olursa DM kutum her daim açık.

LordSS1

Yumurta
Üye
Paylaşımlarınız ve yönlendirmeleriniz için içtenlikle teşekkür ederim. Lise öğrencilerimden gelen bir talep üzerine bu başlığı açtım. Başlangıçta oldukça karmaşık ve hatta biraz da uçuk görünen bu fikir, sizlerin değerli katkıları sayesinde yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Korktuğum kadar zor değilmiş gibi görünüyor artık. :)

Sunduğunuz bilgiler hem teorik hem de pratik açıdan ciddi anlamda yol gösterici oldu. Açıkçası yazdıklarınızı okudukça öğrencilerimin heyecanı da arttı. Dört bir yandan araştırmalara başladılar, her biri farklı bir detaya takılmış durumda. Bu süreçte öğrenmeye duydukları merak beni ayrıca mutlu ediyor.

Zaman ayırıp bu genç zihinlere katkı sunduğunuz için tekrar çok teşekkür ederim. Süreç ilerledikçe gelişmeleri buradan da paylaşmak isterim. Farklı önerilere, kitap/yayın tavsiyelerine ya da gözlem deneyimlerinize her zaman açığız.
İyi forumlar!

pegasuZX

Brachypterous
Üye
Paylaşımlarınız ve yönlendirmeleriniz için içtenlikle teşekkür ederim. Lise öğrencilerimden gelen bir talep üzerine bu başlığı açtım. Başlangıçta oldukça karmaşık ve hatta biraz da uçuk görünen bu fikir, sizlerin değerli katkıları sayesinde yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Korktuğum kadar zor değilmiş gibi görünüyor artık. :)

Sunduğunuz bilgiler hem teorik hem de pratik açıdan ciddi anlamda yol gösterici oldu. Açıkçası yazdıklarınızı okudukça öğrencilerimin heyecanı da arttı. Dört bir yandan araştırmalara başladılar, her biri farklı bir detaya takılmış durumda. Bu süreçte öğrenmeye duydukları merak beni ayrıca mutlu ediyor.

Zaman ayırıp bu genç zihinlere katkı sunduğunuz için tekrar çok teşekkür ederim. Süreç ilerledikçe gelişmeleri buradan da paylaşmak isterim. Farklı önerilere, kitap/yayın tavsiyelerine ya da gözlem deneyimlerinize her zaman açığız.
İyi forumlar!
Hocam yanlış anlamazsanız birşey soracağım. Hangi tip lisede çalışıyorsunuz? Yani anadolu ya da fen lisesi gibi.

LordSS1

Yumurta
Üye
Hocam yanlış anlamazsanız birşey soracağım. Hangi tip lisede çalışıyorsunuz? Yani anadolu ya da fen lisesi gibi.
Çalıştığım okul bir k12 kampüs yani Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Anadolu lisesi ve Fen lisesi var. Özel bir kolej olduğu için ismini yazmadım reklam vs gibi algılanmaması için.

pegasuZX

Brachypterous
Üye
Çalıştığım okul bir k12 kampüs yani Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Anadolu lisesi ve Fen lisesi var.
Anladım hocam. Biraz ön yargı olduğunu düşünebilirsiniz teknik lise gibi bir ortamda bu işlerin sağlanması çok zor olurdu. Bu yüzden sordum. Çok teşekkür ederim.