Neden Karıncalarınıza Protein Jeli Vermemelisiniz?

Protein jelleri, karınca hobicileri veya karınca ekipmanları pazarlayan insanlar tarafından oldukça kullanılır. Oldukça kullanışlı ve besleyici durmaktadırlar, içeriğindeki karbonhidrat ve protein karışımı ile hobicileri cezbetmektedir ancak son derece zararlıdır.

Protein Jeli Nedir?

Protein jelleri, yüksek protein ve şeker içeren katımsı yapısı sayesinde karıncaları boğulmaktan kurtaran ve canlı olmadığı içinde iyi bir protein kaynağıymış gibi görünen bir besindir. Bazı satıcılar genellikle içeriğindeki maddeler hakkında detaylı bilgi vermezler ancak karıncaların sindirim sistemi için yıkıcı sonuçları olabilmektedir.
beetlejellypakket-1024x999.jpg
anthouse_jelly_cups.jpeg


Karıncaların Sindirim Sistemi: Proteaz
Karıncalar, sosyal canlılardır ve sindirim sistemleri tamamiyle sosyal yaşama uyum sağlayacak şekilde evrimleşmiştir. Öyle ki işçi karıncalar proteaz enzimini çok az miktarda sentezleyebilirler.
Proteaz Nedir, Neden Karıncalar Çok Az Proteaz Sentezler?
Proteaz, bir protein parçalayıcı enzimdir. Bir diğer tabiriyle proteini sindirmeyi, proteinden faydalanabilmeyi sağlar. Proteaz enziminin eksikliği, protein sindirimini azaltır. Tıpkı insanların selüloz sentezleyemediği için meyve ve sebzelerdeki selülozu sindirememeleri gibi. İşçi karıncalar, çok az miktarda proteine ihtiyaç duyarlar, çünkü vücutlarının gelişmeye ihtiyacı yoktur. Çok az miktarda proteine ihtiyaç duydukları gibi elde ettikleri kalan tüm proteini kraliçeye ve larvalara verirler. Karıncalar pupadan çıktıkları andan itibaren büyümeyi durdururlar hatta neredeyse pupa evresindeyken büyüme işlemi biter.

Karıncalar Proteaz Enzimi Çok Az Salgılıyorlarsa Neden Larva Aşamasında Büyüme Gerçekleşir?
Larvalar, bol miktarda proteaz enzimi üretirler. Öyleki büyümelerini buna borçludurlar, proteini çok yüksek miktarda sindirebildikleri için büyüme, gelişme yetisine sahiptirler.

Sağlıklı Bir Karıncanın Beslenme Davranışı

İşçi karıncalar, karbonhidratı – en çok kullanılan karbonhidrat olan şekerli su- yedikleri zaman sindirim sistemleri o an vücuda giren karbonhidrata gerekli enzimleri salgılar ve işçi karınca ihtiyacı olan karbonhidratı vücuduna sindirilmiş bir şekilde alır.

İşçi karıncalar, besin arama davranışını ihtiyaç üzerine yaparlar. Kolonide karbonhidrat eksikliği olduğu zaman işçiler, karbonhidrat arayışına çıkarlar.

İçinde karbonhidrat ve protein olan bir karışım ile karşılaştıkları zaman karıncalar, sadece karbonhidratı sindirip proteini dışkılama, sindirmeme davranışı gösteremezler. İkisini birden sindirmeye çalışırlar ancak başaramazlar. Çünkü vücutlarında eser miktarda protein parçalayıcı enzim olan proteaz yeterince bulunmamaktadır. Bu süreç, işçi karıncalara “sindirimsel yorgunluk” verir. Bu da işçinin ömrünün 10 kat fazla kısalmasına neden olur.

Şaşırtıcı Gerçek: Çalışmaya göre, sadece bir gün boyunca koloniyi karbonhidrat ve protein karışımı ile beslemek, koloninin %20’sini öldürebilir!


Kolonideki Larva Varlığı, Bu Etkiyi Hafifletmiş Olabilir mi?

Protein jellerinin sandığımız kadar koloniye zarar vermemiş olabileceğine dair bir ihtimal söz konusudur. Larvaların varlığı. Peki ya neden?

Larvalar, işçi karıncaların aksine bol miktarda proteaz sentezlerler. İşçilerin karışımdan aldığı besinleri doğrudan larvalara verdiği sürece bu etki hafifler. Çünkü larvalar işçilerin karışımdaki proteini alır, sindirir ve karbonhidratı karıncalara geri verirler ancak bu bile protein jellerini kullandığınız için başınızın belada olmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü karıncaların aldığı her besini doğrudan, sindirmeden larvalara götürmeleri gerekiyor ki bu çok zor.

Rhytidoponera sp. Larva Sayısı İle Protein-Karbonhidrat Karışımına Karıncaların Adaptasyonu Üzerindeki Etkisi

Rhytidoponera sp.
Cinsi üzerinde yapılan bir çalışma şunu gösteriyor ki kolonideki larva sayısının artması bu karışıma olan adaptasyonu arttırıyor ancak yukarıda değindiğim gibi bu protein jelleri kullanmanızda artık bir sakınca olmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle larvaların diyapoza girdikleri zaman işçilerin karnındaki proteini, protein temizleme aracıymış gibi temizliyor oldukları veya tamamen donuk oldukları bilinmiyor.


Protein Kaynağı Olarak Verilen Böceklerin İçindeki Karbonhidrat
Karıncaları beslediğimiz böceklerin içinde çok az miktarda şeker bulunmaktadır, ancak bu sorun teşkil etmez çünkü çok az miktarda olduğu için karıncalar sindirmeye çalışmazlar.


Doğru Karınca Diyeti
Karınca bakmaktaki temel kural, doğayı taklit etmektir. Doğaya ne kadar uygun davranırsanız başarı şansınız o ölçüde artacaktır. Yıl boyunca koloninin besin türüne olan ihtiyaçları değişmektedir. Sürekli aynı içerikte verilen jellerin onların hayatlarını ve koloninin işleyişini ne denli bozduğunu ve bozabileceğine değindim. Peki ya ne yapmalısınız? Tercihi onlara bırakın.

Karıncalarınıza besleme yapacağınız zaman besin türlerini ayırarak vermelisiniz. Bu sayede karıncalar, ihtiyaçları olan besin çeşidini daha çok tüketecek, ihtiyaç duymadıkları besin çeşidini ise daha az alacaklardır. Bazı hobicilerin evde canlı yem konusunda aileleri ile sorun yaşadığını anlıyorum ancak maalesef bu şekilde bakmak dışında daha sağlıklı bir yol yok. Ailenizi canlı yemleri dondurup bakma şeklinde ikna etmeye çalışabilirsiniz.




Source(s)

Thank you for your help, Kowal.
 
Son düzenleme:
Üst