Neden bu şekilde?

Neden her karınca forumu gibi bu forumda da insanlar hep kalıplaşmış sorular soruyor, örneğin: "Cinsi nedir?", "Türü nedir?", "Kraliçemi vb." Tamam, haklılar, merak ediyorlar ama bunları bir şekilde araştırıp öğrenebilirler. İnternette her şey var, ama bazı şeyler yok; örneğin, larva şekli, major larvaları ile klasik işçi larvası aynı değildir. Bunun gibi örnekler var: bazı karınca türleri ilk başlarda pupa örer, ama sonraları örmez. Bunun nedeni nedir? Hiç kimse araştırmamış mı? Bilmiyorum ama bu kalıplaşmış sorularla bu forumda hiç kimse ilerleyemez. Bilim insanları kadar olmasa da karıncalar hakkında biraz daha bilgi edinmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çoğu kalıplaşmış sorulara yanıt veren bilir kişiler kendilerini karıncalar hakkında çok bilgili sanıyor ama yanılıyorlar. Bu konuyu biraz daha açmamız, önümüzdeki kalıplaşmış sınırları aşmamız gerektiğini ve hobiyle uğraşacak herkesin bu hobiyi küçümsememesini ve araştırmasını istiyorum. Yeni birkaç konu açılmasını arz ediyorum; bunlar karınca hastalıkları, karınca yumurtaları gibi konular olmalı ve bu konularla ilgilenen bilir kişilere ihtiyacımız var. Bunlar, forumun ve hobinin daha da gelişmesine imkan sağlayacaktır. En azından ileride bilgi sistemini genişletirsek bu kalıplaşmış sorulardan kurtulmuş olacağız ve Türkler olarak bu hobide yeni bir çağ açacağımıza inanıyorum. Kime göre haklıyım, neye göre haklıyım bilinmez ama bu okuduklarınızı dikkate almanız çoğu şeyi değiştireceğine inanıyorum. Son olarak, yetkili ekibe ve benim görüşüme vakit ayıran herkese teşekkür ederim.
İyi hobiler dilerim.

Moderatör tarafında düzenlendi:

ATHENA

Minör
Üye
Bak bu konu daha önce benzer şekilde açıldı, haksız olduğu belliydi ve öylede oldu. Bu forumun amacı bunları sormak, öğrenmek insanlar bunları sorarak deneyim kazanacak ve ilerdeki hobicileri bilgilendirecek. Öncelikle istediğin konu açılması konusu şöyle zaten okumak isteyen bir şekilde bulur. Bir hobici tahmin yürüterek bu hobiyi yaparsa çok daha eğlenceli olur. Ve bu bilgileri internette bulamayabilir. Yani yeni başlayan bir hobiciye gidipte bulduğu cinsi ve türü binlerce cins ve tür arasından bulmasını isteyemeyiz. Evet böyle bir konu açılabilir ama hastalık konusu ucu çok açık bir konu her tür aynı etkiyi göstermez ve bunu anlayamazsın. Yani hasta olduğunu anlamak için test vs. Lazım, evet şu olabilir sabah ölü bulursun dün bulduğun kraliçeyi, tamam o zaman hasta olduğu ihtimali vardır. Ama buda net değil. Yumurta ile ilgili zaten bu konuyu arama kısmından bulabilirler ve bunun zaten bilinmesi gerekiyor ama yeni başlayan biri için bir şey diyemem neyse bu hobi ucu açık bir hobi ve gelişebilecek bir yanı yok evet 2-3 adet çalışma ile yeni şeyler öğrenilebilir ama gerekli olurmu yada işe yarar mı bilemem. Yani Türkiye'de gayet güzel türler var. Ama örneğin Camponotus Compressus, Camponotus fedtschenkoi gibi türler Türkiye'de var ama bulması zor biri Urfa'da biri dağın tepesinde vs. Vs. Bunları bulup özel yer sağlayarak iklimi taklit eden yerler yaparak uçuş sağlanabilir. Evet müthiş olur ama bunların kötü yanları var. Compressus majörün messor, sanctus, tetramoriom, formica, cataglyphis(hepsi değil) vs. Gibi cins ve türlerin kraliçesini ve majör ünü tek hamlede keser. Un kurdunu zaten jilet gibi kesiyor. Yani yerli türlerin soyu kuruyabilir. Ama işte gidip Ordu'ya ait türü alıp Karadeniz çevresine salabilirsin ama turunabilirmi orası kesin değil ama bu hobi denemeler üzerine kurulmuş bir hobi yani haklı olduğun konu var ama olmadığın yerlerde var. Ama bu hobinin gelişmesi ile ilgili neden bahsediyorsun .

Cihan__

Majör
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Neden her karınca forumu gibi bu forumda da insanlar hep kalıplaşmış sorular soruyor, örneğin: "Cinsi nedir?", "Türü nedir?", "Kraliçemi vb." Tamam, haklılar, merak ediyorlar ama bunları bir şekilde araştırıp öğrenebilirler. İnternette her şey var, ama bazı şeyler yok; örneğin, larva şekli, major larvaları ile klasik işçi larvası aynı değildir. Bunun gibi örnekler var: bazı karınca türleri ilk başlarda pupa örer, ama sonraları örmez. Bunun nedeni nedir? Hiç kimse araştırmamış mı? Bilmiyorum ama bu kalıplaşmış sorularla bu forumda hiç kimse ilerleyemez. Bilim insanları kadar olmasa da karıncalar hakkında biraz daha bilgi edinmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çoğu kalıplaşmış sorulara yanıt veren bilir kişiler kendilerini karıncalar hakkında çok bilgili sanıyor ama yanılıyorlar. Bu konuyu biraz daha açmamız, önümüzdeki kalıplaşmış sınırları aşmamız gerektiğini ve hobiyle uğraşacak herkesin bu hobiyi küçümsememesini ve araştırmasını istiyorum. Yeni birkaç konu açılmasını arz ediyorum; bunlar karınca hastalıkları, karınca yumurtaları gibi konular olmalı ve bu konularla ilgilenen bilir kişilere ihtiyacımız var. Bunlar, forumun ve hobinin daha da gelişmesine imkan sağlayacaktır. En azından ileride bilgi sistemini genişletirsek bu kalıplaşmış sorulardan kurtulmuş olacağız ve Türkler olarak bu hobide yeni bir çağ açacağımıza inanıyorum. Kime göre haklıyım, neye göre haklıyım bilinmez ama bu okuduklarınızı dikkate almanız çoğu şeyi değiştireceğine inanıyorum. Son olarak, yetkili ekibe ve benim görüşüme vakit ayıran herkese teşekkür ederim.
İyi hobiler dilerim.
"Öncelikle bu forum sadece araştırma bölgesi değil, büyük çoğunluğu insanlara bu hobiyi sevdirmek ve yardımlaşmak. Ben bu hobiye başlamadan önce messor cinsini bile bilmiyordum. Haliyle foruma sordum ve diğer bulduğum cinsleri de sorgulattım. İnsanların sadece araştırarak internette bir şeyler bulmaları çok zor çünkü lens kullansalar saçma şeyler çıkabilir. Zaten ülkemizde karıncalar ile ilgili bilgi sitesi fazla yok. Haliyle yabancı sitelere girmeleri gerek, ama anahtar kelimeleri de bilmedikleri için internette araştırma yapmaları çok zor. Cinsler konusunda bir sürü farklı cins var ve insanlar kesin bir bilgi istiyor. Zaten bir zaman sonra alışıyorlar ve sormuyorlar, ama sürekli yeni kişiler hobiye başlıyor ve haliyle tür sorgusu yapıyorlar. Zaten karıncaların bakımı için gidip de karıncaların farklı özellikleri ya da davranışlarını bilmeye gerek yok, temel şeyleri bilmeleri yeterli."

ATHENA

Minör
Üye
"Öncelikle bu forum sadece araştırma bölgesi değil, büyük çoğunluğu insanlara bu hobiyi sevdirmek ve yardımlaşmak. Ben bu hobiye başlamadan önce messor cinsini bile bilmiyordum. Haliyle foruma sordum ve diğer bulduğum cinsleri de sorgulattım. İnsanların sadece araştırarak internette bir şeyler bulmaları çok zor çünkü lens kullansalar saçma şeyler çıkabilir. Zaten ülkemizde karıncalar ile ilgili bilgi sitesi fazla yok. Haliyle yabancı sitelere girmeleri gerek, ama anahtar kelimeleri de bilmedikleri için internette araştırma yapmaları çok zor. Cinsler konusunda bir sürü farklı cins var ve insanlar kesin bir bilgi istiyor. Zaten bir zaman sonra alışıyorlar ve sormuyorlar, ama sürekli yeni kişiler hobiye başlıyor ve haliyle tür sorgusu yapıyorlar. Zaten karıncaların bakımı için gidip de karıncaların farklı özellikleri ya da davranışlarını bilmeye gerek yok, temel şeyleri bilmeleri yeterli."
Aynen öyle zaten cinsleri ve türleri forumda öğrendikten sonra gerisi kolay kendin bulabilirsin. Ama mesela ponera vs. İçin yada tetramoriom, pheidole, slonepsis fugax gibi türleri anlamak zor olabiliyor. Oralarda foruma sorabilirsin işte.

Zafer Murat

Minör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Çok yanlış düşündüğünüzü düşünüyorum. Hobiye yeni başlayan bir insanın hiçbir bilgisi olmaması çok normal, hepimiz bir yerden başladık. İnsanların Google'dan elde edebileceği bilgi sınırlı. Özellikle İngilizce bilmiyorlarsa Türkiye'de karınca kaynağı çok az. Direkt otomatikman buraya yöneleceklerdir. Eğer insanlar kendileri ID'lemeye başlarlarsa yanlış yapabilirler ve bu da yine forum içi kargaşaya sebep olur. Eğer tür ID'leme konuları ilginizi çekmiyorsa, sizin için daha zevkli konulara mesaj yazıp onları takip edip diğerlerini görmezden gelebilirsiniz. Hobiye her gün yeni birisi katılıyor ve hiçbir zaman öğrenmenin de sınırı yok. Çoğumuz burada biyolojik bir araştırma yapmıyoruz ve yapabilecek seviyede de değiliz. Eğer biyolojik bir eylemin sebebini merak ediyorsanız, forum da sorabilirsiniz. Cevap almazsanız internet de aratabilirsiniz. Türkiye olarak çağ atlamamız zor çünkü Türkiye'de bu hobiye gerçekten önem gösterilmiyor. Bizim elimizden gelen sadece hobiyi yaymak ve bulduğumuz karıncaların bir veri tabanını oluşturmak. Bundan ilerisi yüksek seviye biyoloji ve araştırma yetenekleri ister ki çoğumuz da yok çünkü hobi olarak yapıyoruz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

waynhen

Pupa
Üye
Dostum düşüncen bence yanlış.Kendimden gideyim ben hobiye başlayalı 1 ay felan oldu 0 bilgi ile girdim ve diğer arkaşlarında dediği gibi Google'de bilgi sınırlı bi yere kadar öğrenebilirsin ama detay alamazsın.
Fakat burda bire bir iletişime geçince öyle olmuyo detayına inebiliyorsun veya ne bileyim hiç değilse daha önce tecrübeli arkadaşlar bilgi veriyo.
Ve zaten cinsleri ve türleri öğrendikten sonra gerisi kolay kendin çıkarabiliyorsun.
Hasta olduğu konusunda konu açılsın demişsin fakat bunu burdan söylemek yanlış olur çünkü kesin belli olan bişey yok.
Fikirlerini söylemen iyi bişey ama suçlar bi şekilde veya aşağılar gibi söylemek bunu kaba gösteriyor.
Sevgilerle :)

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ben de konunun farklı bir noktasına değineyim. Bu hobiye girdiğimden beri 100'lerce makaleyle haşır neşir oldum. Ve şunu söyleyebilirim; aradığımız her soruya bir cevap yok. Bazı konularda bilim insanları bile tahminden öteye gidemiyor veya verilen cevaplar bir hobiciyinin idrak edemeyeceği kadar bilimsel. O yüzden "Bunun cevabı niye yok?" diyerek topu bize atmanız doğru değil. Bir cevabı olsaydı muhtemelen biz de biliyor olurduk. Karıncalarla ilgili yazılmış makalelerin çok büyük bir kısmı tür tespitiyle alakalı zaten.

Bilirkişi tanımınıza giren kişilerden miyim bilmiyorum ama bu örneğini verdiğiniz sorularla ilgili konu açsaydınız size mutlaka yardımcı olurduk. Koza örme konusunu da daha önce forumda tartıştık, majörlerle işçilerin larvalarının farklı olmasının biyolojik bir modifikasyon olduğunu mutlaka söylemişizdir. Majörlerle işçiler arasında genetik bir fark yok, sadece modifikasyonları farklı olduğu için morfolojileri farklı. Karınca hastalıkları konusunu da araştırırsanız karşınıza çok yüksek oranda mantarlar ve parazitler ile ilgili sonuçlar çıkacaktır. Bu da hobicilerin çok işine yaramıyor. Çünkü yapay ortamda mantar ve parazit problemiyle karşılaşan hobici sayısı %1 bile değildir.

Bu konularla ilgilenen birileri olmalı demişsiniz. Forumda yaklaşık 8 bin üye var. Ben artık zamanım olmadığı için araştırma konusunda eskisi kadar kuvvetli değilim. Ama zamanı olan ve araştırma hevesi olan insanlarla dolu burası. Rehber ve bilgilendirici yazı paylaşma konusunda herkes serbest. Tek şartımız bilgi yanlışı olmayacak, güzel araştırılmış olacak. Siz bir rehber açtığınızda o konuyla ilgilenen bir moderatör mutlaka konuda yanlış var mı diye kontrol ediyor. Ona göre onaylıyoruz.

Mesela sürekli yeni makaleler yayınlanıyor. Zamanı olan birileri araştırıp, çevirisini yapıp hobideki gelişmelerden haberdar edebilir bizi. Araştırma hevesi olan kişiler bence bu fikri değerlendirsinler.

SaganKam

Yumurta
Üye
İyi hobiler dilerim.
Bu foruma fotoğraf atıp sormak araştırmak değil midir? Araştırmak nasıl oluyor abi? Google yazıp ilk çıkana okey demek mi ya da 4-5 tane tuğla gibi kitabı baştan sona tarayıp karıncama en benzer fotoya ait bilgiyi mi kabuk etmek, nasıl? Foto atıyoruz ve kısa sürede cevap geliyor 'İnternet çağı' bu işte. Sürekli aynı soruların sorulmasında sorun yok bence ancak daha farklı soruların sorulması ve tartışılması gayet güzel olur bu yönde bir çaba eksikliği var.

Ben de konunun farklı bir noktasına değineyim. Bu hobiye girdiğimden beri 100'lerce makaleyle haşır neşir oldum. Ve şunu söyleyebilirim; aradığımız her soruya bir cevap yok. Bazı konularda bilim insanları bile tahminden öteye gidemiyor veya verilen cevaplar bir hobiciyinin idrak edemeyeceği kadar bilimsel. O yüzden "Bunun cevabı niye yok?" diyerek topu bize atmanız doğru değil. Bir cevabı olsaydı muhtemelen biz de biliyor olurduk. Karıncalarla ilgili yazılmış makalelerin çok büyük bir kısmı tür tespitiyle alakalı zaten.

Bilirkişi tanımınıza giren kişilerden miyim bilmiyorum ama bu örneğini verdiğiniz sorularla ilgili konu açsaydınız size mutlaka yardımcı olurduk. Koza örme konusunu da daha önce forumda tartıştık, majörlerle işçilerin larvalarının farklı olmasının biyolojik bir modifikasyon olduğunu mutlaka söylemişizdir. Majörlerle işçiler arasında genetik bir fark yok, sadece modifikasyonları farklı olduğu için morfolojileri farklı. Karınca hastalıkları konusunu da araştırırsanız karşınıza çok yüksek oranda mantarlar ve parazitler ile ilgili sonuçlar çıkacaktır. Bu da hobicilerin çok işine yaramıyor. Çünkü yapay ortamda mantar ve parazit problemiyle karşılaşan hobici sayısı %1 bile değildir.

Bu konularla ilgilenen birileri olmalı demişsiniz. Forumda yaklaşık 8 bin üye var. Ben artık zamanım olmadığı için araştırma konusunda eskisi kadar kuvvetli değilim. Ama zamanı olan ve araştırma hevesi olan insanlarla dolu burası. Rehber ve bilgilendirici yazı paylaşma konusunda herkes serbest. Tek şartımız bilgi yanlışı olmayacak, güzel araştırılmış olacak. Siz bir rehber açtığınızda o konuyla ilgilenen bir moderatör mutlaka konuda yanlış var mı diye kontrol ediyor. Ona göre onaylıyoruz.

Mesela sürekli yeni makaleler yayınlanıyor. Zamanı olan birileri araştırıp, çevirisini yapıp hobideki gelişmelerden haberdar edebilir bizi. Araştırma hevesi olan kişiler bence bu fikri değerlendirsinler.
Benim türünü hatırlamıyorum ama bir kraliçem daha işçisi çıkmadan ölmüştü. Ölüsünün içinden sapsarı bir yapı çıkmıştı ve sarmıştı mantar olabileceğini düşündüm ama emin değildim korkutmuştu direk attim. Çok enteresan bir görüntüyü. Aslında karıncaları bu şekilde bilerek öldürmeye çalışsak havasız bırakarak normalde yaşayacağı sıcaklığın 5 10 derece yukarısında tutsak ya da nem oranını artırıp azlatsak yani canlıya çevresel olarak olumsuz şartlar yaratarak hasta olmasını veya ona zarar vercek organizmaların yaşamasını amaçlayarak bu konu da ilerleme kaybedebiliriz.

Son düzenleme: