Mehaba, 10 işçilik bir campotonus kolonim var ve sayıları uzun süredir artmıyor. 5-10 tane yumurtası var kraliçenin. Haftada 1-2 kez prıtein takviyesi yapıyorum. Şekerli suyu 3 günde bir pamuğa bansırıp veriyorum. sizce beslemede bir sıkıntı mı var?
Öncelikle cevap veren herkese teşekkür ederim. Benim yaşadığım bölge trakya yani karasal iklim olarak geçiyor o yüzden bu senelik kış uykusuna yatırmamaya karar vermiştim. Peki şu an yatırmak istesem geç olur mu?Koloniniz kış uykusuna hazırlanıyor olabilir. Ilıman iklimlerde yaşayan tüm Camponotus'lar kış uykusuna ihtiyaç duyarlar ancak ne zaman duyacakları esaret altında belirli değildir. Koloni bireylerinin hareketlerinde azalma, yumurtaların tamamını larva evresine kadar yetiştirme, yumurtaları geliştirmeme gibi durumlar koloninin kış uykusuna hazırlandığını ve kış uykusuna yatırılması gerektiği anlamına gelir. Bunları gözlemliyorsanız koloninizi Nisan'a kadar, hatta Mayıs'a kadar kış uykusuna yatırınız.
Öncelikle belirleyici iklim türleri ikiye ayrılıyor. Ilıman ve Tropikal iklimler. Siz yazı ve kışı ekstrem sıcaklıklara maruz kalan bir karınca besliyorsunuz. Sizin karıncanızın aksine tropikal Camponotuslar kış uykusuna ihtiyaç duymaz, çünkü yaşadıkları coğrafya da kışı çetin geçirmezler. Yani yatırmalısınız ancak koloni ne zaman kış uykusu alametleri verirse o zaman yatırmalısınız, yaz kış fark etmez. Koloniniz kış uykusuna hazırlanıyorsa kış uykusuna yatırınız, geç olmaz.Öncelikle cevap veren herkese teşekkür ederim. Benim yaşadığım bölge trakya yani karasal iklim olarak geçiyor o yüzden bu senelik kış uykusuna yatırmamaya karar vermiştim. Peki şu an yatırmak istesem geç olur mu?