Nasıl çiyan ve kırkayak bulurum?

centyyyyy

Yumurta
Üye
Ormanlık bir alanda yaşıyorum Çiyan ve milliped bulmak istiyorum ancak nasıl bulacağım bilmiyorum. İstanbul veya Kocaeli çevresinde satan bir yer varsa da olur ama ilk hedefim ormandan bulabilmek yardımcı olursanız sevinirim.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Nexorite

Yumurta
Üye
ormanlık bir alanda yaşıyorum centipede cinsinden ve millipedes cinsinden bulmak istiyorum ancak nasıl bulacağım bilmiyorum. istanbul veya kocaeli çevresinde satan bir yer varsa da olur ama ilk hedefim ormandan bulabilmek yardımcı olursanız sevinirim.
Hocam ilkbahar sonları ve yazın ormanlık sakin bir alana gidip taşların altına bakmanız yeterli olacaktır ama şu zamanlarda giderseniz Taş Çiyanı, Toprak çiyanı ve isopodlar dışında bir şey bulmanız biraz zor.

centyyyyy

Yumurta
Üye
Hocam ilkbahar sonları ve yazın ormanlık sakin bi alana gidip taşların altına bakmanız yeterli olucaktır ama şu zamanlarda giderseniz Taş Çiyanı,Toprak çiyanı ve isopodlar dışında birşey bulmanız biraz zor.
Teşekkürler<3

Begonza

Majör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Ormanlık bir alanda yaşıyorum centipede cinsinden ve milliped cinsinden bulmak istiyorum ancak nasıl bulacağım bilmiyorum. İstanbul veya Kocaeli çevresinde satan bir yer varsa da olur ama ilk hedefim ormandan bulabilmek yardımcı olursanız sevinirim.
Hocam centipede ve milipede cins isimleri değildir, çiyan ve kırkayağın yabancı ismidir. Bulmak için de yeterince fazla taş ve kaya kaldırmak yeterli olacaktır.

centyyyyy

Yumurta
Üye
Hocam centipede ve milipede cins isimleri değildir, çiyan ve kırkayağın yabancı ismidir. Bulmak için de yeterince fazla taş ve kaya kaldırmak yeterli olacaktır.
Öncelikle teşekkürler. Henüz yeni başladığım için böcek toplamaya pek bilgili değilim zaten amacım ömrü kadar besleyip sonra da epoksi ile koleksiyon parça yapmak. Çok büyük türlerin Türkiye'de bulunmadığını biliyorum sadece Türkiye'de maksimum en büyük tür ne ise onun arayışındayım.

Begonza

Majör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
öncelikle teşekkürler. henüz yeni başladığım için böcek toplamaya pek bilgili değilim zaten amacım ömrü kadar besleyip sonra da epoksi ile koleksiyon parça yapmak. çok büyük türlerin türkiyede bulunmadığını biliyorum sadece türkiyede max en büyük tür ne ise onun arayışındayım.
En büyük tür hakkında bir bilgim yok ama yeterince iyi bakılırsa Türkiye'deki çiyanların çoğu iyi boyutlara ulaşabilir diye düşünüyorum.

Nexorite

Yumurta
Üye
öncelikle teşekkürler. henüz yeni başladığım için böcek toplamaya pek bilgili değilim zaten amacım ömrü kadar besleyip sonra da epoksi ile koleksiyon parça yapmak. çok büyük türlerin türkiyede bulunmadığını biliyorum sadece türkiyede max en büyük tür ne ise onun arayışındayım.
Türkiye'de aslında gayet iyi sayılabilecek çıyan türleri var. Bilimsel isimleri hakkında pek bir fikrim yok ama Ege bölgesinde sıcak ve nemli havalarda bir kırsal araziye çıkarsanız sarı ve kırmızı bacaklı çıyanlardan bulabilirsiniz. Boyları gayet büyük seviyelere ulaşabiliyor. Tabii ki bunlara İç Anadolu'da da rastlama ihtimali düşük olsa da olası. Taş çıyanı gibi türler deriyi delemese de bahsettiğim sarı ve kırmızı bacak çıyanlar rahatlıkla insan derisini delebilir. Dikkatli olmanızda fayda var. İyi hobiler.

0959kedi

Minör
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Çıyan olarak Scolopendra cingulata(TR'deki en büyüklerden biri) ve kırkayak olarak Melaphe vestita bence Türkiye'deki en güzel çıyan ve kırkayak türlerinden.

resim_2025-01-28_083328347.pngresim_2025-01-28_083428289.png

Hem görüntüsü sıradan kırkayaktan(Pachyiulus flavipes) çok daha güzel olduğu hem de neredeyse sadece Türkiye'de bulunduğu için Melaphe cinsi bulmanız koleksiyon parça için daha iyi olacaktır. Besleme konusunda bilgim yok maalesef.

Fotoğraflar:

Fotoğraflandıkları yerler ve tarihler için iNaturalist kullanabilirsiniz.

Çıyan ve Kırkayak taksonomisi için MilliBase ve ChiloBase kullanabilirsiniz

pegasuZX

Yumurta
Üye
Ormanlık bir alanda yaşıyorum centipede cinsinden ve milliped cinsinden bulmak istiyorum ancak nasıl bulacağım bilmiyorum. İstanbul veya Kocaeli çevresinde satan bir yer varsa da olur ama ilk hedefim ormandan bulabilmek yardımcı olursanız sevinirim.
Düz olan ve bir karış büyüklükte olan taşların altında olması muhtemel. Büyük tahtalar varsa dümdüz altlarına bakabilirsin.
İyi forumlar

Enesersoy45

Minör
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Scolopendra cingulata. Türkiyede zaten pek çiyan tür çeşitliliği yok. Bu cinsin galiba 3 türü var üçü de birbirinden alakasız garip yaratıklar. Beslemeye istekliyseniz elimde büyük bir çiyan var, gönderebilirim.

centyyyyy

Yumurta
Üye
Scolopendra cingulata. Türkiyede zaten pek çiyan tür çeşitliliği yok. Bu cinsin galiba 3 türü var üçü de birbirinden alakasız garip yaratıklar. Beslemeye istekliyseniz elimde büyük bir çiyan var, gönderebilirim.
Gerçekten beslemeyi çok istiyorum ancak benim için coğrafyamdaki türler olması gerek. Yine de teşekkürler.